no nie wiem... Szukałbym jakichś bardziej uniwersalnych nazw.Kleszczu pisze:osa pisze: Natomiast jeśli chodzi o nazwę dla nieszczęsnej stacji u zbiegu Wolskiej i Płockiej zamiast koło PDT-u, to zastanowiłbym się nad Wolą. Po prostu.
Może pokombinować coś ze szpitalamiSą dosyć charakterystycznymi punktami w okolicy (np.
Szpital Zakaźny)
Nazwy stacji metra
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Dla bardziej uniwersalnej nazwy trzeba zmienić przebieg tuneliMeWa pisze:no nie wiem... Szukałbym jakichś bardziej uniwersalnych nazw.Kleszczu pisze:
Może pokombinować coś ze szpitalamiSą dosyć charakterystycznymi punktami w okolicy (np.
Szpital Zakaźny)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Jest jeszcze opcjaperson pisze:Przede wszystkim mało, ekhm, medialny
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
a może Zajezdnia Wola? Jest niemal tak samo blisko tej stacji co Szpital Zakaźny, heheKleszczu pisze:
Szpital Zakaźny)
Po co kombinować (i utrudniać ludziom życie, tym samym)?Co jest złego w tym, że co któraś stacja będzie miała nazwę od ulicy. W przypadku stacji Wolska/Płocka najlepiej akurat pasują nazwy od ulic (wg mnie lepsza Płocka, ale Wolska w ostatecznosci też może być), nie ma tam nic bardziej charakterystycznego-powszechnie kojarzonego, promowanie nowej nazwy to sztuka dla sztuki
- Bastian
- Sułtan Maroka
Bez przesady, Racławicka też jest.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- MeWa
- Cukiereczek
jedną z propozycji dla tej stacji był Mokotów. Ale tam chyba po prostu trudno o jakąś precyzyjną nazwę.Bastian pisze:Bez przesady, Racławicka też jest.
[ Dodano: Pon 23 Maj, 2011 ]
skończy się na Wolskiej ALBO Płockiej.por.Arek pisze:to by było raczej słabe (niepraktyczne w użyciu werbalnym)MeWa pisze:i podejrzewam, że w tym przypadku pewnie się skończy na Wolskiej / Płockiej, ale kto wie
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
A stacja Ursynów? Jak widać można i jest ok.maciej180 pisze:Czy to nie nazbyt "szeroka" nazwa dla stacji? Tzn. dotycząca zbyt rozległego terenu (wszak Wola to cała dzielnica). To tak, jakby stację Racławicka nazwać Mokotów...osa pisze:Natomiast jeśli chodzi o nazwę dla nieszczęsnej stacji u zbiegu Wolskiej i Płockiej zamiast koło PDT-u, to zastanowiłbym się nad Wolą. Po prostu.
M1 6 33 112 171 181 184 523 E-2 701
Poniekąd jest, ale to już peryferia Mirowa. Zastanawiam się, ile osób kojarzy Mirów? Ja jak mówię znajomym gdzie mieszkam, to muszę mówić, że na Woli, bo Mirowa to zupełnie nie kojarzą, w odróżnieniu od Młynowa bądź Koła.osa pisze:Absolutnie nie jest Mirowem rondo Daszyńskiego - to już w ogóle bzdura do kwadratu, Mirów historycznie znajdował się ze 2 km stąd w okolicach al. Jana Pawła, Chłodnej, Elektoralnej.
W ogóle to na określenie tego czegoś, co się zowie Mirów, to częściej słyszę określenia: Wola, pogranicze Woli ze Śródmieściem, a nawet Wola wschodnia. Już nie mówiąc o tym, że mój rejon jest podpinany pod Śródmieście, co mnie z lekka bulwersuje. Szczerze: zastanowiłbym się na tym całym Mirowem, jakie on ma znaczenie orientacyjne