Korekta taryfy - 2011
Moderator: JacekM
Nierealne. Jak kasownik miałby rozróżniać kombinacje?KwZ pisze:Np. 2x40 min daje bilet 90 min.
To bym zasuwał na kolanach do Częstochowy. Benzyna drożeje kilkanaście razy w ciągu roku.yavorius pisze:Jeśli podwyższą Wam ceny benzyny, wody, gazu, prądu i jedzenia dwukrotnie w ciągu 30 miesięcy
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Akurat cytowany przeze mnie spalinofil mówił zarówno o "za wszelką cenę metrze" jak i o "XIX wiecznych tramwajach".KwZ pisze:Podziemną szynę
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Tendencja powinna być taka, żeby odejść (przez zastosowanie podwyższonych cen) od biletów jednorazowych (czyli jednorazowych i krótkich czasowych) na rzecz okresowych i prawie-okresowych (czyli właśnie dobowych), jak najbardziej uniwersalnych (czyli nie na jedną linię) bo to ułatwia wprowadzenie systemu przesiadkowego - nie ma takich oporów w społeczeństwie związanych z kosztami. Dobowy nie powinien zdrożeć bardziej niż do 10-11 zł, miesięczny nie bardziej niż do 85 zł (chociaż to akurat jest dysksyjne - w wielu miastach jest droższy)Glonojad pisze:I to te wykorzystywane okazjonalnie, więc porównanie raczej powinno być do cen biletów do kina, a nie - prądu czy gazu.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Będę brutalny: w takiej sytuacji nie generujesz przychodu takiego, by sobie tobą i tobie podobnym w ogóle głowę zawracać. Nawet, jeśli tacy pasażerowie stracą - ile to jest PROCENT podróży w skali choćby tego jednego tygodnia?!yavorius pisze:Dobrze, potrzebuję jechać linią 138 raz w tygodniu i już SIĘ ROZPĘDZAM, żeby kupować okresowy. Lecęęęęęę!
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
http://www.legionowo.pl/pl/strefa-mieszkanca/odpowiedzi![]()
Pytanie:
Szanowny Panie Prezydencie jak zapewne dobrze Pan wie stołeczny ZTM od 16 sierpnia planuje podnieść ceny biletów(a stołeczni radni przegłosowali projekt podwyżek) oraz dokonać jeszcze dwie podwyżki do 2014 r. Rozumiem że wszystko, drożeje i ceny biletów też ale nie mogę zrozumieć dlaczego aż tyle. Dlaczego mieszkańcy II strefy mają mieć tak drastyczne podwyżki?. Teraz bilet 90 dniowy kosztuje w II strefie 290 PLN a w I 196 PLN. Po sierpniowej podwyżce cena biletu dla mieszkańców Legionowa będzie wynosiła 370 PLN a dla I strefy tylko 220 PLN. Dlaczego mieszkańcy II strefy są traktowani gorzej? Ostatecznie w 2014 roku II strefa będzie płacić prawie 100% więcej, gdyż za 90 dniowy bilet-550 PLN, a I strefa tylko 280 PLN. Moje pytanie brzmi czy Pan jako Prezydent Legionowa zamierza coś z tym zrobić?interweniować w tej sprawie
Odpowiedź
Panie Piotrze, tak jak Pan pisze - to warszawscy radni przyjmują uchwałę w sprawie cen biletów komunikacji miejskiej w I i II strefie. Gminy leżące w II strefie mają dwie możliwości - zgodzić się na te ceny lub zrezygnować z kursowania miejskich autobusów. Jedynym wyjściem aby obniżyć ceny biletów w II strefie byłoby dofinansowane ze strony wszystkich samorządów leżących w II strefie, które i tak dopłacają do komunikacji ogromne kwoty, więc nie jest to realne. Co do wysokości cen biletów w I i II strefie - jest to powszechne rozwiązanie, że im dalsza trasa tym droższy jest bilet i ZTM nie jest w tej kwestii wyjątkiem. Przypominam, że korzystając z komunikacji tylko w jednej strefie (nawet jeśli jest to strefa II) płaci się taniej, tzn. kasuje bilet 1-strefowy. Pozdrawiam
A to bardzo ciekawe
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
Jasne, ale przypadek o którym mówimy, był odpowiedzią na propozycję kupna okresowego w sytuacji, kiedy mało się jeździ.Bastian pisze:Będę brutalny: w takiej sytuacji nie generujesz przychodu takiego, by sobie tobą i tobie podobnym w ogóle głowę zawracać. Nawet, jeśli tacy pasażerowie stracą - ile to jest PROCENT podróży w skali choćby tego jednego tygodnia?!
- kulikowski