I racja. W 2011 roku niech to będzie most M.Skłodowskiej, w 2012 Paderewskiego, w 2013 Moniuszki, a potem Hermenegildy Kociubińskiej, Psa Szarika i kogo tam jeszcze dusza zapragnie.Bywalec pisze:
... bo jest rok Skłodowskiej-Curie
Trasa i Most PĂłĹnocny
Moderator: Wiliam
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Niech lepiej nie kombinują. Skłodowska ma swoją ulicę i starczy.
Tymczasem dla miażdżącej większości osób jest to Most Północny, funkcjonuje pod taką nazwą, więc po co na siłę zmieniać coś, co jest neutralne?
Tymczasem dla miażdżącej większości osób jest to Most Północny, funkcjonuje pod taką nazwą, więc po co na siłę zmieniać coś, co jest neutralne?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Wolfchen pisze:Niech lepiej nie kombinują. Skłodowska ma swoją ulicę i starczy.
Łazienkowski jest Zygmunta Berlinga i jakoś jest i był Łazienkowski.
Niech sobie nadadzą kogo chcą, a i tak będzie Północny.
ŁK
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... i_PR_.html![]()
Most dla kombatantów czy dla noblistki? "To tani PR"
Miał to być most Północny, ale nagle radni PO postanowili namieszać warszawiakom w głowach. Nową propozycję tego klubu rozpatrywała w czwartek komisja nazewnictwa: trwa rok Marii Skłodowskiej-Curie, więc przyznajmy jej jeszcze most.
Pośpiech musi być duży, skoro autorzy strzelili we wniosku byka o przeprawie "łączącej dwa północne brzegi Wisły". - Już nie mówię, że to kobieta, bo nie jestem feministką i nie mam parcia na parytety. Chodzi o przywrócenie Marii Skłodowskiej-Curie Polsce, bo została przywłaszczona przez Francuzów i jako Francuzkę zna ją cały świat - przekonywała przewodnicząca komisji Anna Nehrebecka. Tak jakby nazwanie mostu miało w tej sprawie cokolwiek zmienić.
Nie mam nic przeciwko naszej wielkiej noblistce, ale wczoraj przytomność zachowali tylko radni PiS. Olga Johann zauważyła, że na Ochocie istnieje już ulica Marii Skłodowskiej-Curie przed dawnym Instytutem Radowym, któremu podarowała wynaleziony przez siebie pierwiastek (dziś to Centrum Onkologii), stoi też tam jej pomnik. - A wszystko dość zapuszczone, więc władze Warszawy miałyby się czym wykazać w tym roku - zaznaczyła. Michał Grodzki wytknął zaś: - Przez całą kadencję mówiło się, że będzie most Północny.
I dlatego też do tej pory radni - także Platformy - nie godzili się na inne nazwy, choć propozycji było bez liku. Np. prezydent miasta Hanna Gronkiewicz-Waltz, kopiąc na Tarchominie pierwszą łopatę pod nową przeprawę, rzuciła hasło: "most Jana Pawła II", bo akurat przypadała 30. rocznica słynnej mszy na pl. Zwycięstwa. Potem kombatanci forsowali "most Zgrupowania Stołpecko-Nalibockiego AK", od biedy "Narodowych Sił Zbrojnych" Kultura dała odpór Anną German i Ignacym Paderewskim.
Każdy więc ciągnie w swoją stronę, a nikt nie rozumie, że jest już za późno: ludzie od wielu lat mówią "most Północny", bo tak najkrócej, bo dalej na północy Warszawy żadnego mostu już nie będzie. Skąd się to bierze, że nazwa, która nikomu nie przeszkadza i zdążyła się już przyjąć, pada ofiarą kogoś, kto uważa, że wymyślił lepszą? Tak było z rondem Babka, ze Stołeczną, rondem Żaba, Międzyparkową czy pl. Defilad, który z okazji Roku Chopinowskiego miał się stać placem jego imienia. Mimo ogromnej promocji kiepsko przyjmuje się nawet przeforsowane wtedy Lotnisko Chopina. Jednak urzędnicy w ratuszu, którzy promocją się zajmują, puszyli się, że "aż o 13 proc." wzrosła liczba osób kojarzących kompozytora z Warszawą. Takim tanim PR-em pachnie mi też pomysł z mostem dla Marii Skłodowskiej-Curie. Ciekawe, czy autorzy będą zadowoleni, jeśli z całego jej nazwiska ludzie korzystający na co dzień z mostu będą wymawiać tylko najkrótszy człon. Ten francuski.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
GW pisze:Potem kombatanci forsowali "most Zgrupowania Stołpecko-Nalibockiego AK"
- ile osób będzie w ogóle w stanie zapamiętać tę nazwę;
- ile osób, z tych którzy ją zapamiętają, będzie ją poprawnie wymawiać;
- na ilu planach miasta ta nazwa pojawi się w pełnym brzmieniu, a nie na przykład "most Zgr. Stołp.-Nalib. AK".
Jestem coraz bardziej przekonany o konieczności uznania organizacji kombatanckich za szkodzących Polsce.MZ pisze:GW pisze:Potem kombatanci forsowali "most Zgrupowania Stołpecko-Nalibockiego AK"Jestem ciekaw, czy kombatanci zastanowili się nad kilkoma istotnymi rzeczami:
- ile osób będzie w ogóle w stanie zapamiętać tę nazwę;
- ile osób, z tych którzy ją zapamiętają, będzie ją poprawnie wymawiać;
- na ilu planach miasta ta nazwa pojawi się w pełnym brzmieniu, a nie na przykład "most Zgr. Stołp.-Nalib. AK".
http://www.youtube.com/user/esbek2
Jak zdążą przy R-4 układ torowy zrobićpawcio pisze:Oficjalnie jeszcze trwa. Mać!
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
KLIK
Most Północny się zbroi
Na stronie internetowej Mostu Północnego można znaleźć najnowsze zdjęcia z placu budowy. Tym razem internauci mogą przyjrzeć się, jak wykonywane są zbrojenia przeprawy.
Część płyty mostu zbrojona jest z wykorzystaniem tzw. szalunków przejezdnych, jednak aby przyspieszyć prace niektóre odcinki zbrojone są w sposób tradycyjny. Na zdjęciach widać poszczególne etapy prac.
Przęsło utknęło
Tymczasem zbyt niski poziom Wisły uniemożliwia transport ostatniego przęsła Mostu Północnego do Warszawy. Potężny element ułożony na barkach zatrzymał się w Świniarach.
800 metrów
Most Północny będzie miał 800 metrów długości i będzie się składał z trzech przepraw – dwóch samochodowych oraz jednej pieszo-rowerowej z torami tramwajowymi. Samochody mają przejechać nim w grudniu 2011 roku.

KLIK
Trzecie przęsło Północnego
od tygodnia tkwi pod Płockiem
Przęsło mostu Północnego nadal tkwi na barce pod Płockiem. - Poziom Wisły jest wciąż zbyt niski, żeby wyruszyć z transportem do Warszawy - mówi kpt. Jerzy Pielaciński, odpowiedzialny za rejs.- To nie ma wpływu na termin oddania przeprawy dla samochodów - uspokajają urzędnicy. Nie wiadomo za to, kiedy będzie oddana trasa tramwajowa.
- Leciałem helikopterem nad Wislą i miejscami na mieliźnie widać piach, a nie Wisłę - w tych miejscach jest nawet 80 cm poziomu wody - relacjonuje Pielaciński w rozmowie z portalem tvnwarszawa.pl.
- Było chwilowe załamanie pogody, ale popadało przez godzinę i tyle - nie podniosło to poziomu wody. Musimy czekać i tyle - dodaje.
Trudna podróż
O tym, że zbyt niski poziom wody w Wiśle uniemożliwa dalszy transport, pisaliśmy w zeszłym tygodniu. Trzecie przęsło mostu wypłynęło z Gdyni 1 czerwca. Transport dotarł na wysokość miejscowości Świniary położonej pomiędzy Płockiem, a Wyszogrodem i nie może ruszyć dalej.
Do końca roku dla samochodów
Na budowie mostu są już dwa przęsła. Pierwsze zostało przetransportowane do Warszawy w kwietniu, drugie w maju.
Most Północny to trzy niezależne obiekty: dwa mosty przeznaczone pod przeprawę drogową i jeden pod trasę tramwajową, chodnik i ścieżki rowerowe. Drogowcy mieli nadzieję, że - mimo opóźnień, które są skutkiem zeszłorocznych fal powodziowych - do końca roku uda się udostępnić przeprawę dla samochodów. Czy tak będzie?
ZMID uspokaja
- Opóźnienia barki z trzecim przęsłem na pokładzie nie mają wpływu na oddanie w terminie przeprawy dla ruchu samochodowego - informuje Agata Choińska, rzeczniczka Zarządu Miejskich Inwestycji Drogowych. - Ta część mostu będzie gotowa do końca roku - dodaje.
Kiedy tramwaj?
Bardziej skomplikowana sytuacja jest z przeprawą tramwajową. Protesty mieszkańców, opóźnienia w wydawaniu pozwoleń, powódź, a teraz problemy z transportem sprawiły, że ZMID nie jest w stanie zadeklarować, kiedy trasa tramwajowa zostanie oddana.
Radny Białołęki Wojciech Tumasz organizuje w czwartek spotkanie w sprawie tramwaju na Tarchomin. 16 czerwca, godz. 18.30 w Urzędzie Dzielnicy Białołęka przy ulicy Modlińskiej.