bo nie ma sensu nadawanie tych komunikatów na całej trasie. Moim zdaniem powinny bć w rejonie Świętokrzyskiej. I były - przeważnie na sąsiednich stacjach.Bywalec pisze:Rzadko te komunikaty były. Raz na kilka stacji. Myślałem że będzie tak jak z komunikatami na temat utrudnień w związku z wizytą Baracka Obamy, czyli komunikat po zapowiedzeniu stacji, no chyba że trafiałem przez te 2 dni na wyjątkowo pechowe składy.MeWa pisze:Od jutra będą nadawane komunikaty: "Uwaga. Od soboty 11 czerwca zamknięta zostaje ulica Świętokrzyska. Prosimy o zapoznanie się z planowanymi zmianami tras".
Komunikaty w metrze
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Maszynista sam nadaje te komunikaty naciskając jakąś knopkę na pulpicie u siebie?MeWa pisze:bo nie ma sensu nadawanie tych komunikatów na całej trasie. Moim zdaniem powinny bć w rejonie Świętokrzyskiej. I były - przeważnie na sąsiednich stacjach.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
- MeWa
- Cukiereczek
tak (jako komunikat specjalny)JacekM pisze:Maszynista sam nadaje te komunikaty naciskając jakąś knopkę na pulpicie u siebie?MeWa pisze:bo nie ma sensu nadawanie tych komunikatów na całej trasie. Moim zdaniem powinny bć w rejonie Świętokrzyskiej. I były - przeważnie na sąsiednich stacjach.
- MeWa
- Cukiereczek
to jest zrozumiałe: po pierwsze, dla czytelności komunikaty powinny być nadawane na stacjach. Po drugie, w tym samym czasie maszynista nie nada przecież komunikatu o zamknięciu drzwi. Zresztą o jakich opóźnieniach mówimy - treść tego i tamtego komunikatu nie przekracza zaplanowanego postoju.radeom pisze:I musi poczekać z wznowieniem jazdy do końca komunikatu? Bo w czasie wizyty Obamy maszyniści czekali, aż skończy się komunikat i dopiero wtedy ruszali (czasem powodowało to małe opóźnienia).
Osobiście tylko na tych dwóch go słyszałem, może dlatego, że na stacjach bielańskich zawsze tylko przejeżdżałem, więc nie miałem dużej szansy usłyszeć go przed wjazdem pociąguradeom pisze:A ten komunikat jest tylko na tych dwóch stacjach? Wydaje mi się, że na Wawrzyszewie również był (na całym odcinku bielańskim chyba też).

Z tego co pamiętam, to jest on na wszystkich stacjach bez peronu wyspowego, ze względu na osoby niewidome. Chodzi o to, że na peronach wyspowych pasażer na podstawie słuchu może się domyślić z jakiego kierunku dochodzi dźwięk pociągu i wiedzieć na którą krawędź podjeżdża pociąg. Przy układzie jak w Centrum dźwięk pochodzi z jednego kierunku i łatwo się pomylić.Bywalec pisze:Hmm... Jaki jest sens puszczania komunikatów "Uwaga Pociąg! Kierunek xxx" na stacjach Centrum i Młociny, jeżeli nie stosuje się tego na innych stacjach? Czy na Centrum jest to związane z wypadkiem sprzed lat?
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
- MeWa
- Cukiereczek
Na wszystkich stacjach z bocznym peronem. Dla osób niewidomych. I uzasadnienie jest takie, jak napisał kajo.Bywalec pisze:Hmm... Jaki jest sens puszczania komunikatów "Uwaga Pociąg! Kierunek xxx" na stacjach Centrum i Młociny, jeżeli nie stosuje się tego na innych stacjach? Czy na Centrum jest to związane z wypadkiem sprzed lat?