Ja nie mogę, czy wszystko w tym kraju musi być budowane w ten sposób? Każdy kilometr autostrady, każde krzesełko na stadionie i każde miejsce parkingowe kosztuje niebotyczne pieniądze. Gdybym płacił podatki, czułbym się oszukany.Bernard pisze:Obrazek
Odbierz, później zaparkuj
W środku zmieści się 400 samochodów i 100 rowerów. Koszt obiektu: 18,7 mln zł.
(...)
W nieoficjalnych rozmowach urzędnicy wyrażają wątpliwość, czy parking Parkuj i Jedź w al. Krakowskiej to dobrze wydane pieniądze.
(...)
Koszt budowy jednego miejsca dla samochodu to prawie 47 tys. zł.
(...)
Według Roberta Chwiałkowskiego z SISKOM, pod względem stosunku nakładów do zysków inwestycja w al. Krakowskiej jest bublem. Według niego, ratusz powinien inwestować w najtańsze, jednopoziomowe parkingi przy stacjach kolejowych. Koszt zbudowania jednego miejsca nie powinien przekraczać 3 tys. zł.
Parkingi Park&Ride
Moderator: Wiliam
- MeWa
- Cukiereczek
trochę demagogiczne. Wiadomo, że przy sporym i porządnym obiekcie koszty nie będą niskie.Wasyl pisze:Ja nie mogę, czy wszystko w tym kraju musi być budowane w ten sposób? Każdy kilometr autostrady, każde krzesełko na stadionie i każde miejsce parkingowe kosztuje niebotyczne pieniądze. Gdybym płacił podatki, czułbym się oszukany.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
1. Obiektu jeszcze nie oddano, więc nie wiadomo, czy będzie wart wysokiej ceny. Jeżeli budujemy coś za duże pieniądze, powinniśmy oczekiwać czegoś o naprawdę wysokim standardzie. Czy taki będzie ten parking? Ja jestem pesymistą i twierdzę że nie, obym się mylił.
2. W porównaniu z innymi krajami europejskimi nasze stadiony są kilka razy droższe. Nie zdziwiłbym się, gdyby tak samo było z parkingami. Czy jedno miejsce parkingowe będzie tak rewelacyjne, żeby miało kosztować aż 47 tys.?
2. W porównaniu z innymi krajami europejskimi nasze stadiony są kilka razy droższe. Nie zdziwiłbym się, gdyby tak samo było z parkingami. Czy jedno miejsce parkingowe będzie tak rewelacyjne, żeby miało kosztować aż 47 tys.?
- Solaris U10
Tydzień temu jechałem dalej niż do Okęcia i jechałem równo z 9-tką (byłem jednym z szybszych kierowców przez właściwe wykorzystanie pasów ruchu). Czyli sumarycznie byłbym później jedynie o przesiadkę na tramwaj.osa pisze:... Oby tylko przejazd tramwajów do centrum stał się szybszy.....
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Są nawet tacy co by nie płacili a parkowali.Solaris U10 pisze:Część parkingu została wydzierżawiona sąsiedniej spółdzielni i ma bardzo dobre wykorzystanie
50 to minimum. Były dni i z setką.Solaris U10 pisze: A na części ogólnodostępnej jest już trochę lepiej, bywa i po 50 aut.
Jeżeli chodzi o Okęcie to jeszcze nie tak dawno media krzyczały, że w tym miejscu można było wybudować dużo większy parking. Teraz mówi si, że powinien być jednopoziomowy.
Miejsce parkingowe za tą kwotę nie może być rewelacyjne a jedynie dostępne. Na tą cenę wpływa także wymóg spełnienia odpowiednich przepisów p. poż. , sanitarnych itd. Obsługa też niestety kosztuje a to trzeba przewidzieć już w czasie budowy. Można byłoby oczywiście taniej. Bez wind, ruchomych schodów, ubikacji ale zaraz byłyby narzekania na ich brak. W tej cenie jest także zapewnienie odpowiednich warunków dla kierowców autobusów.Wasyl pisze:Czy jedno miejsce parkingowe będzie tak rewelacyjne, żeby miało kosztować aż 47 tys.?
Mam skalę porównawczą zarówno co do stadionów, jak i do parkingów. W Leicester parking na 1000 samochodów kosztował 5,5 miliona funtów, co daje około 5500 funtów za jedno miejsce. Przeliczając to na złotówki, wychodzi trochę poniżej 25 000 zł za jedno miejsce. W stolicy Polski budujemy parking na 400 miejsc, który kosztować będzie 18,7 miliona złotych, a jedno miejsce kosztuje prawie 47 000 zł.MeWa pisze:Żeby narzekać, że coś jest za drogo, warto mieć skarę prównawczą - ile kosztują podobne obiekty.
I tylko dlatego ma kosztować aż tyle? Kto zapewni, że ta inwestycja zwróci się w miarę szybko? Z mojego punktu widzenia jest tak, że nie chodzi o samą jakość miejsc i bajery typu windy itp. Bardziej zastanawiam się, czy nie można tego wszystkiego zbudować mniejszym kosztem, bo nie chce mi się wierzyć, żeby zwykły parking był wart tylu pieniędzy.Plesim pisze:Miejsce parkingowe za tą kwotę nie może być rewelacyjne a jedynie dostępne. Na tą cenę wpływa także wymóg spełnienia odpowiednich przepisów p. poż. , sanitarnych itd. Obsługa też niestety kosztuje a to trzeba przewidzieć już w czasie budowy. Można byłoby oczywiście taniej. Bez wind, ruchomych schodów, ubikacji ale zaraz byłyby narzekania na ich brak. W tej cenie jest także zapewnienie odpowiednich warunków dla kierowców autobusów.
- MeWa
- Cukiereczek
z VAT? bez VAT? Piętrowy? W terenie (poziomie)? Kiedy ukończony? O którym parkingu mówisz?Mam skalę porównawczą zarówno co do stadionów, jak i do parkingów. W Leicester parking na 1000 samochodów kosztował 5,5 miliona funtów, co daje około 5500 funtów za jedno miejsce. Przeliczając to na złotówki, wychodzi trochę poniżej 25 000 zł za jedno miejsce. W stolicy Polski budujemy parking na 400 miejsc, który kosztować będzie 18,7 miliona złotych, a jedno miejsce kosztuje prawie 47 000 zł.
Ja znalazłem w Leicester parking za £9.2 million na 1000 parkingów, w terenie (poziomie), otwarty w 2009 r. - wychodzi trochę poniżej 46 000 zł za miejsce w poziomie.
Więc albo jest jakiś inny parking, albo masz niedokładne dane.
- MeWa
- Cukiereczek
o tym, o którym mówisz, nic nie wiemy. I takie porównania są bez sensu - bo znalzłem mniej skomplikowany parking w tej samej miejscowości za taką samą cenę jak na Okęciu.Wasyl pisze:Inny. Ten, o którym mówię, zaczął być budowany w listopadzie 2010, a ma być otwarty tego lata.MeWa pisze:
Więc albo jest jakiś inny parking, albo masz niedokładne dane.