Parkingi Park&Ride

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Wasyl
Kontakt:

Post autor: Wasyl » 20 cze 2011, 16:02

Bernard pisze:
Obrazek

Odbierz, później zaparkuj

W środku zmieści się 400 samochodów i 100 rowerów. Koszt obiektu: 18,7 mln zł.
(...)

W nieoficjalnych rozmowach urzędnicy wyrażają wątpliwość, czy parking Parkuj i Jedź w al. Krakowskiej to dobrze wydane pieniądze.
(...)

Koszt budowy jednego miejsca dla samochodu to prawie 47 tys. zł.
(...)

Według Roberta Chwiałkowskiego z SISKOM, pod względem stosunku nakładów do zysków inwestycja w al. Krakowskiej jest bublem. Według niego, ratusz powinien inwestować w najtańsze, jednopoziomowe parkingi przy stacjach kolejowych. Koszt zbudowania jednego miejsca nie powinien przekraczać 3 tys. zł.
Ja nie mogę, czy wszystko w tym kraju musi być budowane w ten sposób? Każdy kilometr autostrady, każde krzesełko na stadionie i każde miejsce parkingowe kosztuje niebotyczne pieniądze. Gdybym płacił podatki, czułbym się oszukany.

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 20 cze 2011, 16:28

Wasyl pisze:Gdybym płacił podatki, czułbym się oszukany.
Płacisz. VAT na przykład.

Awatar użytkownika
Wasyl
Kontakt:

Post autor: Wasyl » 20 cze 2011, 16:51

Jak dla mnie to nie do końca, bo nie wydaję pieniędzy, które sam zarobiłem... W każdym razie nie liczę tego w ten sposób.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 cze 2011, 17:02

Wasyl pisze:Ja nie mogę, czy wszystko w tym kraju musi być budowane w ten sposób? Każdy kilometr autostrady, każde krzesełko na stadionie i każde miejsce parkingowe kosztuje niebotyczne pieniądze. Gdybym płacił podatki, czułbym się oszukany.
trochę demagogiczne. Wiadomo, że przy sporym i porządnym obiekcie koszty nie będą niskie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Wasyl
Kontakt:

Post autor: Wasyl » 20 cze 2011, 17:13

1. Obiektu jeszcze nie oddano, więc nie wiadomo, czy będzie wart wysokiej ceny. Jeżeli budujemy coś za duże pieniądze, powinniśmy oczekiwać czegoś o naprawdę wysokim standardzie. Czy taki będzie ten parking? Ja jestem pesymistą i twierdzę że nie, obym się mylił.
2. W porównaniu z innymi krajami europejskimi nasze stadiony są kilka razy droższe. Nie zdziwiłbym się, gdyby tak samo było z parkingami. Czy jedno miejsce parkingowe będzie tak rewelacyjne, żeby miało kosztować aż 47 tys.?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 cze 2011, 17:34

Żeby narzekać, że coś jest za drogo, warto mieć skarę prównawczą - ile kosztują podobne obiekty.

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 20 cze 2011, 18:01

MichalJ pisze:A ile samochodów parkuje dzisiaj na Połczyńskiej?
Część parkingu została wydzierżawiona sąsiedniej spółdzielni i ma bardzo dobre wykorzystanie ;) A na części ogólnodostępnej jest już trochę lepiej, bywa i po 50 aut.

esbek
Kontakt:

Post autor: esbek » 20 cze 2011, 19:06

osa pisze:... Oby tylko przejazd tramwajów do centrum stał się szybszy.....
Tydzień temu jechałem dalej niż do Okęcia i jechałem równo z 9-tką (byłem jednym z szybszych kierowców przez właściwe wykorzystanie pasów ruchu). Czyli sumarycznie byłbym później jedynie o przesiadkę na tramwaj.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 20 cze 2011, 20:40

Solaris U10 pisze:Część parkingu została wydzierżawiona sąsiedniej spółdzielni i ma bardzo dobre wykorzystanie ;)
Są nawet tacy co by nie płacili a parkowali. ;-)
Solaris U10 pisze: A na części ogólnodostępnej jest już trochę lepiej, bywa i po 50 aut.
50 to minimum. Były dni i z setką.
Jeżeli chodzi o Okęcie to jeszcze nie tak dawno media krzyczały, że w tym miejscu można było wybudować dużo większy parking. Teraz mówi si, że powinien być jednopoziomowy. :-k
Wasyl pisze:Czy jedno miejsce parkingowe będzie tak rewelacyjne, żeby miało kosztować aż 47 tys.?
Miejsce parkingowe za tą kwotę nie może być rewelacyjne a jedynie dostępne. Na tą cenę wpływa także wymóg spełnienia odpowiednich przepisów p. poż. , sanitarnych itd. Obsługa też niestety kosztuje a to trzeba przewidzieć już w czasie budowy. Można byłoby oczywiście taniej. Bez wind, ruchomych schodów, ubikacji ale zaraz byłyby narzekania na ich brak. W tej cenie jest także zapewnienie odpowiednich warunków dla kierowców autobusów.

Awatar użytkownika
Wasyl
Kontakt:

Post autor: Wasyl » 20 cze 2011, 21:20

MeWa pisze:Żeby narzekać, że coś jest za drogo, warto mieć skarę prównawczą - ile kosztują podobne obiekty.
Mam skalę porównawczą zarówno co do stadionów, jak i do parkingów. W Leicester parking na 1000 samochodów kosztował 5,5 miliona funtów, co daje około 5500 funtów za jedno miejsce. Przeliczając to na złotówki, wychodzi trochę poniżej 25 000 zł za jedno miejsce. W stolicy Polski budujemy parking na 400 miejsc, który kosztować będzie 18,7 miliona złotych, a jedno miejsce kosztuje prawie 47 000 zł.
Plesim pisze:Miejsce parkingowe za tą kwotę nie może być rewelacyjne a jedynie dostępne. Na tą cenę wpływa także wymóg spełnienia odpowiednich przepisów p. poż. , sanitarnych itd. Obsługa też niestety kosztuje a to trzeba przewidzieć już w czasie budowy. Można byłoby oczywiście taniej. Bez wind, ruchomych schodów, ubikacji ale zaraz byłyby narzekania na ich brak. W tej cenie jest także zapewnienie odpowiednich warunków dla kierowców autobusów.
I tylko dlatego ma kosztować aż tyle? Kto zapewni, że ta inwestycja zwróci się w miarę szybko? Z mojego punktu widzenia jest tak, że nie chodzi o samą jakość miejsc i bajery typu windy itp. Bardziej zastanawiam się, czy nie można tego wszystkiego zbudować mniejszym kosztem, bo nie chce mi się wierzyć, żeby zwykły parking był wart tylu pieniędzy.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 cze 2011, 22:11

Mam skalę porównawczą zarówno co do stadionów, jak i do parkingów. W Leicester parking na 1000 samochodów kosztował 5,5 miliona funtów, co daje około 5500 funtów za jedno miejsce. Przeliczając to na złotówki, wychodzi trochę poniżej 25 000 zł za jedno miejsce. W stolicy Polski budujemy parking na 400 miejsc, który kosztować będzie 18,7 miliona złotych, a jedno miejsce kosztuje prawie 47 000 zł.
z VAT? bez VAT? Piętrowy? W terenie (poziomie)? Kiedy ukończony? O którym parkingu mówisz?

Ja znalazłem w Leicester parking za £9.2 million na 1000 parkingów, w terenie (poziomie), otwarty w 2009 r. - wychodzi trochę poniżej 46 000 zł za miejsce w poziomie.

Więc albo jest jakiś inny parking, albo masz niedokładne dane.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 20 cze 2011, 22:26

.. z pętlą autobusową? Itd. Fajnie się porównuje jabłka z gruszkami...

Awatar użytkownika
Wasyl
Kontakt:

Post autor: Wasyl » 20 cze 2011, 22:35

MeWa pisze:
Inny. Ten, o którym mówię, zaczął być budowany w listopadzie 2010, a ma być otwarty tego lata.

osa

Post autor: osa » 20 cze 2011, 22:38

Jeśli chodzi o koszty, mam tylko zastrzeżenia do kosztów eksploatacji - czy w tych garażach musi być tylu ochroniarzy na kilka zmian? Wydaje mi się, że na takim np. Marymoncie panuje hiperzatrudnienie. W dodatku nie są kontrolowane bilety, co jest absurdem.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 cze 2011, 23:22

Wasyl pisze:
MeWa pisze:
Inny. Ten, o którym mówię, zaczął być budowany w listopadzie 2010, a ma być otwarty tego lata.
o tym, o którym mówisz, nic nie wiemy. I takie porównania są bez sensu - bo znalzłem mniej skomplikowany parking w tej samej miejscowości za taką samą cenę jak na Okęciu.

ODPOWIEDZ