Bilety, kontrole, taryfa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Ryży

Post autor: Ryży » 21 cze 2011, 21:59

MeWa pisze:
A co jak wszystkie kasowniki źle działają? Zdarzaja się różnice nawet 5 minutowe w stosunku do prawidłowego czasu (jakieś 10 dni temu takie cos widziałem w 7 na Okeciu)
też dzisiaj widziałem w praskiej siódemce...
Nie wiem czemu ale różnice między czasami na kasownikach zauważyłem głównie w tramwajach z Żoliborza. Wszystkie pojazdy jeżdżą z jakąś godziną a Żoliborskie składy zawsze z jakimś wyprzedzeniem albo opóźnieniem 5 minutowym (już nie pamiętam w którą stronę była różnica).

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 21 cze 2011, 22:13

Może NZŚ jest w innej strefie czasowej ?
miłośnik 13N

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 21 cze 2011, 22:13

A co jak wszystkie kasowniki źle działają? Zdarzaja się różnice nawet 5 minutowe w stosunku do prawidłowego czasu (jakieś 10 dni temu takie cos widziałem w 7 na Okeciu)
Wtedy porównałbym czas na moim zegarku z czasem wyświetlonym na kasowniku. Wezwania by nie było. O ile wiem wóz z przestawionym czasem na kasowniku w ogóle nie powinien wyjechać na miasto. Rozbieżność może być max +-1min.
Rosa pisze:ale czy formalnie miliby jakieś do tego prawo?
Tak. Bilet czasowy to bilet czasowy. Jest ważny jedynie przez określona ilość czasu. Bez względu na awarie i opóźnienia. W opisanej sytuacji wezwanie nie może zostać wystawione w przypadku biletu jednorazowego
W razie awarii lub wyłączenia pojazdu z ruchu skasowane bilety jednorazowe upoważniają do przejazdu w następnym pojeździe tej samej linii lub innej linii przebiegającej tą samą trasą albo pojazdem linii zastępczej.
Rosa pisze:Czy przy kontroli kasowniki blokowane sa na jakis okreslony czas? 30s, minuta, dwie minuty?
Na 1 minutę

MichalJ

Post autor: MichalJ » 21 cze 2011, 22:15

Premo pisze:
Wtedy porównałbym czas na moim zegarku z czasem wyświetlonym na kasowniku. Wezwania by nie było.
Taaa, zwłaszcza przy kontroli po przesiadce.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 21 cze 2011, 23:47

Od kiedy zawodowi jeżdżą we trójkę? Dziś mnie taka trójka w 180 spotkała...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
klarowny jan

Post autor: klarowny jan » 21 cze 2011, 23:49

JacekM pisze:Od kiedy zawodowi jeżdżą we trójkę? Dziś mnie taka trójka w 180 spotkała...
w zasadzie to od zawsze. Zespoły mogą liczyć 3 osoby. Po czym poznałeś, że zawodowi?

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 21 cze 2011, 23:50

Po wieku i widocznym stażu ;>
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 21 cze 2011, 23:50

A ja dziś doładowałem sobie kartę miejską za friko :D
Doładowywałem w tym lepszym biletomacie i płaciłem kartą dotykową paypass. Karta się doładowała, transakcja przebiegła pomyślnie , karta doładowana, nawet mam potwierdzenia transakcji bankowej, ale na koncie żadnych transakcji nie ma, nic nie potrąciło. W banku twierdzą, że że to wina firmy, i że urządzenie ma wadę, i blokada już pojawić sie nie może.
Ciekawe, czy ta firma długo będzie miała tą promocję :D :D
Żeby było śmieszniej , to była pierwsza transakcja biletowa paypass, która mi przeszła.

TOMEK

Post autor: TOMEK » 21 cze 2011, 23:54

Gdzie jest ten biletomat :?: ;-) Może to taka promocja - niespodzianka przed podwyżką :D mi dla odmiany jeszcze nigdy nie udało się zapłacić kartą w 'niebieskim" biletomacie...

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 21 cze 2011, 23:56

Przy cepelii , ten główny przystanek autobusowy w centrum.

[ Dodano: |22 Cze 2011|, 2011 00:06 ]
PS: Zgłosić to jutro AseCowi, czy niech żyja w nieświadomości? :D

reserved

Post autor: reserved » 22 cze 2011, 0:17

To zależy, czy uważasz się za uczciwego człowieka.

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 22 cze 2011, 0:38

reserved pisze:To zależy, czy uważasz się za uczciwego człowieka.
A co to ma z tym wspólnego? Ich automat, ich problem, ja transakcję przeprowadziłem prawidłowo. Nawet potwierdzenia mam. Bank powiedział mi, że z moje strony wszystko jest ok.
Zgłoszę, i jeszcze się mnie o coś uczepią.
Jak mnie automat naciął, to musiałem tydzień wyjaśniać.

Wydaje mi sie , że te automaty maja problem z autoryzacja pay-pasow, bo jest to transakcja bezpinowa, na zimno.

Ps: Gdybym był nieuczciwy, to zamiast to tu nagłaśniać kupiłbym z kilkaset kart na okaziciela, naładował i puścił na allegro :D :D :D Ale jestem głupi :P i uczciwy, więc piszę.

Awatar użytkownika
elijah

Post autor: elijah » 22 cze 2011, 1:05

A nie jest czasem tak, że transakcje paypass'owe są rozliczane z konta w trakcie aktualizacji w biletomacie? Żebyś się nie zdziwił jak jutro jednak ci pieniążki zejdą :) Poza tym bardzo nieprofesjonalna odpowiedź bankowców, ja bym się raczej pokajał i przyjął informację, bo gruuuube pieniążki mogą wyciekać w ten sposób.
--
Oko za oko, kwit za dowód.

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 22 cze 2011, 1:19

W banku twierdza, że paypas musi byc rozliczany na biezaco, nie ma blokady, nie ma transakcji.
Ale zobaczymy.
Co do banku: to ja jestem ich klientem, nie Asec.

edit: Przeprowadziłem własnie dluga rozmowe z bankiem, twierdza, ze srodki na paypass sa blokowane w 10 sekund po przeprowadzeniu transakcji i ze nie ma czegos takiego jak pisales. Wiec albo konsultant sie nie zna, albo...
Zobaczymy w dzien .

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 22 cze 2011, 7:18

reserved pisze:To zależy, czy uważasz się za uczciwego człowieka.
Rhemek nie raz i nie dwa pokazał na tym forum, że:
- cierpi z powodu bycia uczciwym,
- potrzebuje wiecznego potwierdzenia, że jest uczciwy, przez co niektóre wątki wałkowane są aż za długo.

Gdybym nie chciał być "namierzony", to po prostu zgłosiłbym anonimowo awarię automatu ASECowi (bez podania godziny i typu/rodzaju biletu).

ODPOWIEDZ