Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Flixbus (d. PolskiBus)

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 lip 2011, 15:10

piotram pisze:Zauważ że autobus ma mniej korzystny koszt przewiezienia 1 pasażera (licząc przy dobrze zapełnionym pociągu). Z EIC to mogą wygrać, ale z tańszymi to nie sądzę.
Nie bierzesz pod uwagę, że kolej wszystkie swoje rachunki płaci sama (w tym zwłaszcza stawkę dostępu),a drogi są de facto półdarmo.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Rosa

Post autor: Rosa » 06 lip 2011, 15:11

piotram pisze:Zauważ że autobus ma mniej korzystny koszt przewiezienia 1 pasażera (licząc przy dobrze zapełnionym pociągu). Z EIC to mogą wygrać, ale z tańszymi to nie sądzę.
Ale jest ta róznica ze aby dobrze zapełnic pociag potrzeba kilkuset pasażerow, tutaj na dobre wypelnienie wystarczy 50-60 osób.

Zobaczymy czy będa rozwijali trasy. Na razie to praktycznie obsługiwana jest jedynie Warszawa. Ja po prostu mam nadzieję że im sie uda choc zdaję sobie sprawę że moze byc ciezko.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 06 lip 2011, 15:12

Bo w zasadzie to każdy może sobie gdybać, skoro oficjalna strategia tej firmy nie jest znana. Żaden przewoźnik do tej pory czegoś takiego nie stosował.

[ Dodano: |6 Lip 2011|, 2011 15:15 ]
Rosa pisze: Ale jest ta róznica ze aby dobrze zapełnic pociag potrzeba kilkuset pasażerow, tutaj na dobre wypelnienie wystarczy 50-60 osób.
Zobaczymy czy będa rozwijali trasy. Na razie to praktycznie obsługiwana jest jedynie Warszawa.
Ale co to za obsługa, jeden autobus na dzień? Żeby zabrać pasażerów kolei tych autobusów musiałoby jechać co najmniej 50 dziennie! Teoretycznie jest to do zrobienia, ale czy się opłaci?

Rosa

Post autor: Rosa » 06 lip 2011, 15:17

Dla mnie nowa jakoscia i czyms fantastycznym jest to że w minutę moge sobie sprawdzic cene i kupic przez internet bilet na dany dzień, na określony kurs. Tego mi brakowało u innych. Jestem z gruntu leniwy i nie lubie tracic minimum godziny aby jechac na dworzec i stać w kolejce do informacji czy kasy. :D

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 06 lip 2011, 16:11

piotram pisze:Zauważ że autobus ma mniej korzystny koszt przewiezienia 1 pasażera (licząc przy dobrze zapełnionym pociągu).
Łatwiej jest znaleźć 40 czy 400 pasażerów?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 06 lip 2011, 16:27

40, ale na głównych trasach kolej jak widać nie ma z tym problemu.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 06 lip 2011, 16:31

Obserwując długość pociągów i skalę cięć - oj, chyba ma. Ale to inny temat. 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

MichalJ

Post autor: MichalJ » 06 lip 2011, 16:37

Zachwycającym się 'śmiesznie tanimi' biletami pragnę zwrócić uwagę, że to nie jest intytucja dobroczynna i musi mieć zysk. Bilety są tanie, bo primo, promocja na rozkręcenie interesu, secundo, pula tanich biletów może obejmować ułamek pojemności autobusu, średni przychód od pasażera musi wyjść odpowiedni do kosztów.

Ale fajnie, że coś takiego jest, niech próbują.

Czy ktoś wie, dlaczego upadł Polski Express? Na początku szło im świetnie...

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 06 lip 2011, 16:40

Oni w zasadzie tylko na trasie Warszawa-Bydgoszcz mieli jako tako. Pozostałe trasy to po 1-2 kursy, bilety niewiele tańsze, czas przejazdu z kosmosu, to co to za oferta?

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 06 lip 2011, 17:04

piotram pisze:40, ale na głównych trasach kolej jak widać nie ma z tym problemu.
Ma.

[ Dodano: |6 Lip 2011|, 2011 17:06 ]
MichalJ pisze:Zachwycającym się 'śmiesznie tanimi' biletami pragnę zwrócić uwagę, że to nie jest intytucja dobroczynna i musi mieć zysk. Bilety są tanie, bo primo, promocja na rozkręcenie interesu, secundo, pula tanich biletów może obejmować ułamek pojemności autobusu, średni przychód od pasażera musi wyjść odpowiedni do kosztów.
Do Gdańska standardowo jest za 35 PLN.
I szczerze mówiąc, gdybym znowu jechał do Trójmiasta, to bym się zastanowił, czy wybrać IC za 80 PLN, TLK-bydło za trochę mniej czy Słoneczny-superbydło za 45 czy może komfortowy i nowoczesny autokar za 35.

Dodam tylko, że PB jedzie 6h10', a IC 7-8h :)

Adam G.

Post autor: Adam G. » 06 lip 2011, 17:58

MichalJ pisze:Zachwycającym się 'śmiesznie tanimi' biletami pragnę zwrócić uwagę, że to nie jest intytucja dobroczynna i musi mieć zysk. Bilety są tanie, bo primo, promocja na rozkręcenie interesu, secundo, pula tanich biletów może obejmować ułamek pojemności autobusu, średni przychód od pasażera musi wyjść odpowiedni do kosztów.
Wszyscy zdajemy sobie z tego sprawę. Może będzie drożej, na pewno jest jakaś pula biletów - nic mnie to jednak nie obchodzi :) Chcę gdzieś jechać, to sprawdzam cenę. Jeśli jest dobra - kupuję, jeśli nie - szukam innego połączenia lub zmieniam swoje plany. Jakością autobusy te konkurują zdecydowanie z EIC niż TLK, a cen EIC nie przekroczą chyba nigdy, bo te - bez zniżek i promocji - są absurdalnie wysokie.
BJ pisze:I szczerze mówiąc, gdybym znowu jechał do Trójmiasta, to bym się zastanowił, czy wybrać IC za 80 PLN, TLK-bydło za trochę mniej czy Słoneczny-superbydło za 45 czy może komfortowy i nowoczesny autokar za 35.
Mogę się założyć, że właśnie linia PB do Gdańska jest obecnie najbardziej opłacalną. Nie dość, że jest atrakcyjna cenowo to jeszcze czas przejazdu jest lepszy niż jakimkolwiek pociągiem. Gdzie indziej to właśnie na tym traci autobus - pociągami teoretycznie dojeżdża się jednak szybciej.

BTW, cenę EIC podajesz ze zniżką, "Słonecznego" nie. Nie kosztowałby 45, a niecałe 30zł.
noidea

Makuchowy
Zbanowany

Post autor: Makuchowy » 06 lip 2011, 18:12

Ale fajnie, że coś takiego jest, niech próbują.
Trzeba mieć na uwadze że rok na rozkrecenie u nas tego biznesu to duzo i jednoczesnie mało. Właściciela napewno stać na dokładanie przez kilka-kilkanscie miesiecy do interesu, a trzeba pamiętać że juz za rok mamy euro i reklamowane połączenia będą napewno alternatywą dla naszych zajebistych kolei, oraz wszelkiej maści pekaesiurów, jakością nie dorównującą do pięt PolsiemuBusowi :D
Ceny przejazdów w przyszłe wakacje napewno nie beda promocyjne jak teraz, czyli w okresie rozruchu, ale jakoś usług nadal bedzie o niebo lepsza niż rodzimi przewoznicy =;

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 lip 2011, 18:13

Adam G. pisze:[Jakością autobusy te konkurują zdecydowanie z EIC niż TLK,
To jest mocno dyskusyjne, bo to przecież subiektywne odczucie. Zapytaj osób z chorobą lokomocyjną chociażby, o dostępnej dla pasażera przestrzeni nie wspominając (zwłaszcza, jeśli kogoś stać na "1" w TLK, PB po prostu nie ma dla niego oferty).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Makuchowy
Zbanowany

Post autor: Makuchowy » 06 lip 2011, 18:14

MichalJ pisze:Czy ktoś wie, dlaczego upadł Polski Express? Na początku szło im świetnie...
Kombinowanie , krecenie, ponoć wyprowadzono pieniążki z firmy i sprawy sądowe ciągną sie do dziś, całe szczęście że nie wygrali przetargów na KM w Warszawie w których startowali #-o

MichalJ

Post autor: MichalJ » 06 lip 2011, 18:25

Dla mnie żaden autobus nie będzie konkurencją dla przedziału w EIC. Ale oczywiście rzecz gustu. Chociaż sporo różnic jest dość łatwo mierzalnych - przestrzeń, wagon restauracyjny, podatność na chorobę lokomocyjną (ja np. co prawda rzygam tylko na statku w czasie sztormu, ale w samochodzie/autobusie nie mogę czytać, a w pociągu bez problemu).

ODPOWIEDZ