Flixbus (d. PolskiBus)

Moderator: JacekM

Rosa

Post autor: Rosa » 13 lip 2011, 5:32

prażanin35 pisze:Wszystkie te obliczenia są robione przy założeniu, że jest taniej i szybciej niz kolej i na daną chwilę to prawda. Jednak po modernie będzie 2x dłużej i w tej samej cenie.
No wlasnie jestem gotow się zalozyc że PKP nie bedzie jednak 2x szybciej i w tej samej cenie. Betonu nie da sie tak łatwo skruszyc.

prażanin35
Zbanowany

Post autor: prażanin35 » 13 lip 2011, 5:43

Intercity na pewno nie będzie taniej od tego są kible z PR. A co do czasu przy standartowej 160 dla TLK bedzie to jakieś 3-3,5 godz za jakieś 50zł. Kibel ma 110 więc 4 godzinki liczmy. Myśle, że akurat na tej trasie Polbusy długo nie pojeżdżą...

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 13 lip 2011, 9:44

Tak, wyliczenia robimy na chwilę obecną. Nie prognozujemy tutaj przyszłości, tylko się zastanawiamy, czy na chwilę obecną to ma rację bytu.

A co do tych PR, KM i innych do 3miasta... Nie do końca dobrze prawisz. Spójrz na nową Ustawę o transporcie zbiorowym i jak ograniczono konkurencję w transporcie kolejowym pasażerskim (zresztą nie tylko kolejowym, ale tam najłatwiejsza implementacja). To nie będzie tak, że przyjdzie sobie Józio z licencją pasażerską i wprowadzi pociąg Warszawa - Gdynia, 10 minut przed IC. Po sławetnej walce IC-PR skutecznie zablokowano takie rzeczy. Skończy się monopolem IC z jego monopolistycznymi cenami.

Po drugie primo, skąd pewność, że po modernizacji pociąg będzie w tej samej cenie? W końcu jakość usługi (wyrażona czasem) polepszy się o ho ho. A skoro przy osłabieniu oferty na czas modernizacji, nie obniżono cen... źle to wróży.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 13 lip 2011, 10:38

chester pisze:skąd pewność, że po modernizacji pociąg będzie w tej samej cenie?
Bo taryfy kolejowe są z kilometra. Inaczej już dawno płacilibyśmy więcej za Wawa-Poznań niż między jakimiś Pcimiami.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 13 lip 2011, 10:57

KwZ pisze:
Bo taryfy kolejowe są z kilometra. Inaczej już dawno płacilibyśmy więcej za Wawa-Poznań niż między jakimiś Pcimiami.
Jedno nie przeczy drugiemu. Starczy zrobić podwyżkę wraz z serią obniżek dla Pcimiów. A zresztą kto zapłaci za te pindolino, hę? Można też kombinować z opłatami za obowiązkową rezerwację... możliwości jest sporo.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 13 lip 2011, 11:18

Ja bardzo przepraszam, ale Pcim jest jeden i między Pcimiami to się jeździć nie da.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 13 lip 2011, 13:10

chester pisze:A te 171 to z jakiej okazji? Osowa? Chwaszczyno? Dąbrowa?
Dąbrówka. ;)
KwZ pisze:Bo taryfy kolejowe są z kilometra.
Nie ma problemu - wystarczy same Ex i EIC po E65, a TLK przez Kutno, Bydgoszcz. 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Rosa

Post autor: Rosa » 13 lip 2011, 13:54

KwZ pisze:
No, Grabarczyk powiedział że przy Y od tych taryf sie odejdzie, tutaj może być podobnie.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 13 lip 2011, 14:04

Rosa pisze: No, Grabarczyk powiedział że przy Y od tych taryf sie odejdzie, tutaj może być podobnie.
Nie da rady, bo zwykłe linie nie są "odizolowane". Mogą co najwyżej zrobić dodatkowo "ceny relacyjne" dla niektórych połączeń.

henio_wpz

Post autor: henio_wpz » 13 lip 2011, 16:08

Poza tym kible i Słoneczny zatrzymują się po drodze na różnych wsiach, więc, jak się tylko rozpędzą to po chwili będą musiały hamować, dlatego czas przejazdu się znacząco nie skróci, poza tym bezpieczniej i wygodniej wg mnie jest jechać bezpośrednio z jednym, czy dwoma postojami, niż z kilkunastoma...

Rosa

Post autor: Rosa » 13 lip 2011, 16:42

Z pewnościa nocne kursy autobusowe pozostaną. Widzę po cenach że właśnie te cieszą się obecnie największa popularnościa. Lepiej jest w podróży stracic noc niz dzien a niestety spanie w pociągu łączy się ze zbyt duzym ryzykiem (chyba że jedziemy całą grupa i zajmiemy cały przedział).

prażanin35
Zbanowany

Post autor: prażanin35 » 13 lip 2011, 18:28

To nie będzie tak, że 10 min po IC poleci kibel 2x tańszy, ale na pewno IC nie dostanie monopolu na tą linię. Mamy analogię na CMK, po wprowadzeniu 2,3 kibli IC szybko zrezygnował z kursów pośpiesznych przez Kielce. One zostały ale w większości tylko w relacjach pośrednich wykorzystywane a na CMK pojawiło się 3,4 TLK z przyzwoitą ceną.
Z pewnościa nocne kursy autobusowe pozostaną. Widzę po cenach że właśnie te cieszą się obecnie największa popularnościa. Lepiej jest w podróży stracic noc niz dzien a niestety spanie w pociągu łączy się ze zbyt duzym ryzykiem (chyba że jedziemy całą grupa i zajmiemy cały przedział).
Nocne kursy mają zasadniczą wadę, nie w pełni obsługują miasta pośrednie bo nie każdy chce o 2 wysiadac na jakimś zadupiu. Raz na miesiąc jeżdżę nocną jelenią do Wrocka i nigdy nie czułem się zagrożony mimo, że zaraz za Wawką uderzam w kime. Wydaje mi się, że lekko przesadzone są opinie o niebezpiecznych pociągach.

kajo

Post autor: kajo » 13 lip 2011, 20:37

prażanin35 pisze:Nocne kursy mają zasadniczą wadę, nie w pełni obsługują miasta pośrednie bo nie każdy chce o 2 wysiadac na jakimś zadupiu. Raz na miesiąc jeżdżę nocną jelenią do Wrocka i nigdy nie czułem się zagrożony mimo, że zaraz za Wawką uderzam w kime. Wydaje mi się, że lekko przesadzone są opinie o niebezpiecznych pociągach.
Nasze społeczeństwo ma taką maniere, że wszystkiego się boi i nic z tym nie robi.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 lip 2011, 20:46

prażanin35 pisze:To nie będzie tak, że 10 min po IC poleci kibel 2x tańszy, ale na pewno IC nie dostanie monopolu na tą linię.
Jesteś pewien, co jest w umowie MI - IC?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

prażanin35
Zbanowany

Post autor: prażanin35 » 14 lip 2011, 12:04

A co ma z moderną wspólnego IC? Oni tylko tam jeżdżą. Chcesz powiedziec, że wrócą dawne złote czasy dla IC i...busów gdzie są same EIC za 150zł? Raczej już nie. Co by nie pisac o IR to dzięki kiblom możemy teraz za przyzwoitą cenę, szybko i w miarę dobrą częstotliwościa dojechać np do Krakowa czy Katowic. I z Gdańskiem będzie podobnie...

ODPOWIEDZ