O chłodzeniu i niechłodzeniu
Bez przesady ! Akurat wczoraj przez przypadek jechałem tym wozem na w/w linii.Wywietrzniki dachowe były otwarte,okna odblokowane.Więc po to bicie piany ?
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Oj, gorąco jest. Sprężarki nie ma, więc ciężko o chłodzenie. A tylne drzwi zostały naprawione i już nie sprawiają problemów. A że walą... nie za bardzo chcą się dać wyregulować, nawet jak je poprawiałem, to po przejechaniu paru kilometrów, szczególnie po wybojach, z powrotem zaczynały walić. A016 tak ma, i trzeba się z tym pogodzić.Michalk001 pisze:Wczoraj w A016 na 157 można było się udusić z gorąca. Poza tym nie dziwne że 3 drzwi co chwilę padają - przy zamykaniu tłuką tak że mało nie wylecą na zewnątrz. Nawet mój 5 letni syn stwierdził po kilku razach że "już go głowa boli od tego trzaskania".
ZTM zawiadamia:radeom pisze:Wrzuć koniecznie na forum odpowiedź!bepe pisze:Dlatego właśnie wysłałem do ZTM-u kolejne pytanie
Nie żebym był usatysfakcjonowany (pan Franków wyraźnie unika napisania wprost, ze MZA łamią postanowienia umowy), ale zawsze coś. Przynajmniej wiemy, na co się w razie czego skarżyć.Szanowny Panie
W odpowiedzi na Pana mail pragnę przekazać, iż Miejskie Zakłady Autobusowe wykonują swoje zadania na podstawie umowy z Zarządem Transportu Miejskiego. Jednocześnie informuję, że ta umowa właśnie jasno określa używanie klimatyzacji i na jej podstawie jest rozliczany przewoźnik.
Zgodnie z umową pomiędzy ZTM a MZA:
Spółka zobowiązana jest do utrzymania w przedziale pasażerskim autobusów temperatury powietrza w zakresie:
a) od 18 st.C do 25 st.C w okresie 1 kwietnia – 31 października
b) od 5 st.C do 15 st. C w okresie 1 listopada – 31 marca.
Jednocześnie przekazuję, że ZTM przeprowadza kontrole używania klimatyzacji zgodnie z postanowieniami dokumentu.
Z poważaniem
Andrzej Franków
Koordynator Działalności Przewozowej
Zarząd Transportu Miejskiego
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
W czwartek nie było.IndeX148 pisze:Oj jest sprężarka w A016, jest ;DSzeregowy_Równoległy pisze: Oj, gorąco jest. Sprężarki nie ma, więc ciężko o chłodzenie.
W A060 piekarnik bo okna zamkniete , otwarte tylko luki dachowe a okna i silnik grzeja jak piekarnik. Dzwonie do ZTM a tam dostaje głupie pytanie "czy w autobusie jest ponad 25 stopni". Jak na razie nie ma jeszcze termometrów na które mógłby spojrzec pasażer aby wiedzieć jaka jest temperatura ale moze razem z klimatyzacja powinien byc wymog ich montowania a jak nie to niech ZTM w koncu nakaże aby klimatyzacja po prostu działała a nie tylko była.
W drugiej 311 która jechalem było naprawde przyjemnie, a nawet Grodzio na 135 miał włączoną klimę (czy temperatura 23 stopnie na pulpicie to temperatura wnętrza czy temp na która nastawiona jest klima?)
W drugiej 311 która jechalem było naprawde przyjemnie, a nawet Grodzio na 135 miał włączoną klimę (czy temperatura 23 stopnie na pulpicie to temperatura wnętrza czy temp na która nastawiona jest klima?)
Ciekawe, co by powiedzieli na fakt trzymania przy sobie termometru (atestowanego oczywiście) i odczytu bezpośredniego temperatury przekraczającej 25. Pewnie nic, jak zazwyczaj.Rosa pisze:W A060 piekarnik bo okna zamkniete , otwarte tylko luki dachowe a okna i silnik grzeja jak piekarnik. Dzwonie do ZTM a tam dostaje głupie pytanie "czy w autobusie jest ponad 25 stopni". Jak na razie nie ma jeszcze termometrów na które mógłby spojrzec pasażer aby wiedzieć jaka jest temperatura ale moze razem z klimatyzacja powinien byc wymog ich montowania a jak nie to niech ZTM w koncu nakaże aby klimatyzacja po prostu działała a nie tylko była.
Trzeba włączać nawet jak jest trochę chłodniej niż te przysłowiowe 25 stopni, bo okna są i tak zwykle poblokowane (albo ja nie wszystkie umiem otwierać - nigdy nie wiem, czy to blokada, czy po prostu trzeba się mocniej wysilić, ale w końcu jak coś zaczyna pykać, to rezygnuję) i w autobusie jest 40 stopni. Co mnie bardzo zaskoczyło i ucieszyło pan z itsu na prośbę pasażerów włączył klimę i naprawdę bardzo pomogło.Pawel_ pisze:W mojej furze było zimno, ale nie marudzili...