Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
fik pisze:Raczej: dopłaca do 20% nominalnej wartości biletu. Taniej będzie zakodować dobowy ulgowy za 4,50.MichalJ pisze:Dostajesz zwrot pieniędzy (z potrąceniem 20%) i pustą kartę.
Czyli: zwracamy bilet 30-dniowy za 78 zł na 5 dni przed końcem. Wartość biletu pomniejszamy o 20%. Wychodzi 62.40 zł. Tę kwotę dzielimy przez 30. Iloraz wychodzi 2.08 zł. Mnożymy przez 5 i kwota do zwrotu to 10.40 zł.1) aktywowane bilety długookresowe i długookresowe na 1 linię, z tym, że wartość biletu pomniejsza się opłatę manipulacyjną w wysokości 20% wartości nominalnej biletu, pozostałą kwotę dzieli się przez liczbę dni, na jakie zakodowany został bilet. Kwotę do zwrotu ustala się mnożąc uzyskany iloraz przez liczbę pozostałych dni, licząc od dnia zwrotu biletu do ostatniego dnia jego ważności,
Przy kodowaniu automatycznie traci się resztę starego biletu? Trzeba potem aktywować ten zakodowany dobowy, czy mozna od razu przejść do creme de la creme i kodować dwa trzymiesięczne?fik pisze:Raczej: dopłaca do 20% nominalnej wartości biletu. Taniej będzie zakodować dobowy ulgowy za 4,50.MichalJ pisze:Dostajesz zwrot pieniędzy (z potrąceniem 20%) i pustą kartę.
Ja też jestem w grupie pechowców, którym 90 dni kończy się -nastego sierpnia i jest to data po czternastym.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Przy kodowaniu na inny stary się usuwa w całości. Podejrzewam że z kartą z nieaktywowanym dobowym nic nie zdziałasz, przynajmniej tak jest w ładowarkach kioskowych.chester pisze: Przy kodowaniu automatycznie traci się resztę starego biletu? Trzeba potem aktywować ten zakodowany dobowy, czy mozna od razu przejść do creme de la creme i kodować dwa trzymiesięczne?
Ja też jestem w grupie pechowców, którym 90 dni kończy się -nastego sierpnia i jest to data po czternastym.
- kulikowski
http://www.ztm.waw.pl/?c=504&l=1kulikowski pisze:Mam bilet do 31.08. Co się stanie po 15.08 jeśli nie podejmę żadnej akcji ? Bilet straci ważność ?
-
marian89mr
Czy ktoś może zreasumować te wszystkie rozważania na temat oszczędności w związku z podwyżką ...
Jeśli teraz mam kontrakt 90 dniowy (ważny do września) to jak sobie doładuje kolejny to nie skasuje się poprzedni ? Jasne jest, ze gdybym miał 30 dniowy to nie można go przedłużyć 90-dniowym ?
Kolejna sprawa: przedłużam sobie bilet na legitymacji ile się da ... a gdybym wyrobił sobie spersonalizowaną kartę, zakodował 2 x 90 dni i aktywował gdzieś w okolicy stycznia 2012 ? Czy to przejdzie ? Czy kontrolerzy jakoś to stwierdzą ? Czy nie wiadomo ?
Jeśli teraz mam kontrakt 90 dniowy (ważny do września) to jak sobie doładuje kolejny to nie skasuje się poprzedni ? Jasne jest, ze gdybym miał 30 dniowy to nie można go przedłużyć 90-dniowym ?
Kolejna sprawa: przedłużam sobie bilet na legitymacji ile się da ... a gdybym wyrobił sobie spersonalizowaną kartę, zakodował 2 x 90 dni i aktywował gdzieś w okolicy stycznia 2012 ? Czy to przejdzie ? Czy kontrolerzy jakoś to stwierdzą ? Czy nie wiadomo ?
Nie skasuje i będziesz miał do końca grudnia.marian89mr pisze:Jeśli teraz mam kontrakt 90 dniowy (ważny do września) to jak sobie doładuje kolejny to nie skasuje się poprzedni ?
Nie można tak zrobić.marian89mr pisze:Jasne jest, ze gdybym miał 30 dniowy to nie można go przedłużyć 90-dniowym ?
Nie przejdzie. Kontrolerzy stwierdzą. Ma się zmienić numer kontraktu.marian89mr pisze:Kolejna sprawa: przedłużam sobie bilet na legitymacji ile się da ... a gdybym wyrobił sobie spersonalizowaną kartę, zakodował 2 x 90 dni i aktywował gdzieś w okolicy stycznia 2012 ? Czy to przejdzie ? Czy kontrolerzy jakoś to stwierdzą ?
"Życie Warszawy" podsumowuje mniej więcej co dwa tygodnie. Wystarczy.marian89mr pisze:Czy ktoś może zreasumować te wszystkie rozważania na temat oszczędności w związku z podwyżką ...
Sam wiesz, że od początku nad tym wszystkim wisiały same tajemnice, których niektórzy do tej pory nie pojęli.MeWa pisze:ciekawe ile osób jeszcze raz zapyta się dokładnie o to samo...
Z tego, co ja rozumiem jest tak i zawsze tak było:
* Na bilecie może być jeden typ kontraktu. Zmiana ceny nie ma znaczenia (tak jak dolanie benzyny po 5.20 nie powoduje, że to jest inna benzyna niż ta po 4.90, przynajmniej w teorii - ale nie można mieszać ON z benzyną).
* Można doładować dany typ kontraktu jeszcze raz, podczas trwania poprzedniego - podczas trwania, to znaczy, że poprzedni musi być już aktywowany. W szczególności zatem można naładować bilet na 179 dni (90 + 89, bo następnego dnia - można tego samego?) po starej cenie
* Doładowanie innego kontraktu kasuje stary bezpowrotnie, ale można go anulować w punkcie obsługi ZTM, tracąc 20% jego nominalnej wartości (kwota/30 lub kwota/90, pomniejszone o owe 20%, * liczba dni, które zostają w momencie anulowania)
ŁK
Bardzo ciekawa matematyka (logika chyba też)Łukasz pisze:* Można doładować dany typ kontraktu jeszcze raz, podczas trwania poprzedniego - podczas trwania, to znaczy, że poprzedni musi być już aktywowany. W szczególności zatem można naładować bilet na 179 dni (90 + 89, bo następnego dnia - można tego samego?) po starej cenie