Priorytety dla tramwajów

Moderator: Wiliam

MichalJ

Post autor: MichalJ » 28 lip 2011, 15:17

Które przejazdy miały być jednokierunkowe?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 lip 2011, 15:50

No rowerowe wzdłuż Nowowiejskiej. Skoro ścieżka na Waryńskiego będzie po zachodniej stronie, a na Nowowiejskiej ruch wzdłuż prawej krawędzi, to chyba dwukierunkowe nie mają sensu?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

robert-c
Kontakt:

Post autor: robert-c » 01 sie 2011, 12:21

MeWa pisze:Obrazek
Kiedyś może trzeba będzie zrobić akcję Priorytety dla rowerów, ale w tym przypadku to jest po prostu coś, co się nadaje do działu "absurdy komunikacyjne".
Lepiej było zrobić na odwórt- czerone dla rowerków i pionowa pałka dla tramwajów. Byłoby ciekawie :D

Zresztą cieżko znaleźć rowerzystę, który zwraca uwagę na takie drobiazgi jak znaki drogowe i sygnalizacja świetlna.

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 01 sie 2011, 12:39

robert-c pisze:Zresztą cieżko znaleźć rowerzystę, który zwraca uwagę na takie drobiazgi jak znaki drogowe i sygnalizacja świetlna.
To ja! To ja!
...no ale jeżdżę tylko transportowo po pięćdziesięciotysięcznym miasteczku 8-(

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 01 sie 2011, 14:53

Ten system na Nowowiejskiej będzie dobrze funkcjonował do pierwszego wypadku z rowerem i tramwajem. Ciekawe tylko jak długo trzeba będzie czekać.

Rozumiem, że teraz miejsce zatrzymania się tramwaju na przystanku będzie regulować obecność rowerzysty na torowisku?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 sie 2011, 15:37

Bez przesady, ilu tych rowerzystów tam będzie? Zresztą jak znam życie, żaden nie będzie czekał na linii zatrzymania za przystankiem, lecz od razu wjadą na chodnik i poczekają albo przed przejazdem po północnej stronie, albo - co wydaje mi się bardziej prawdopodobne - przed przejazdem po południowej stronie Nowowiejskiej.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 01 sie 2011, 19:55

Glonojad pisze:Bez przesady, ilu tych rowerzystów tam będzie? Zresztą jak znam życie, żaden nie będzie czekał na linii zatrzymania za przystankiem, lecz od razu wjadą na chodnik i poczekają albo przed przejazdem po północnej stronie, albo - co wydaje mi się bardziej prawdopodobne - przed przejazdem po południowej stronie Nowowiejskiej.
hmm to jaki sens ma projektowanie rozwiązań, których użytkownicy i tak w większości przestrzegać nie będą?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 01 sie 2011, 19:59

Mówimy o rowerzystach, czyli o grupie, której pokaźna część nie przestrzega żadnych rozwiązań, zasad ani przepisów, więc czemu akurat tutaj miałoby być inaczej?
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 01 sie 2011, 20:22

MeWa pisze:
Glonojad pisze:Bez przesady, ilu tych rowerzystów tam będzie? Zresztą jak znam życie, żaden nie będzie czekał na linii zatrzymania za przystankiem, lecz od razu wjadą na chodnik i poczekają albo przed przejazdem po północnej stronie, albo - co wydaje mi się bardziej prawdopodobne - przed przejazdem po południowej stronie Nowowiejskiej.
hmm to jaki sens ma projektowanie rozwiązań, których użytkownicy i tak w większości przestrzegać nie będą?
Bo rowerzyści to wpływowe lobby.

robert-c
Kontakt:

Post autor: robert-c » 02 sie 2011, 11:38

Glonojad pisze:Bez przesady, ilu tych rowerzystów tam będzie? Zresztą jak znam życie, żaden nie będzie czekał na linii zatrzymania za przystankiem,
Życie zapewne znasz, ale rowerzystów najwyraźniej nie.
Własnie w tym miejscu specjalnie będą przestrzegać przepisów, by zablokowac tramwaj wjeżdżający na przystanek. Tak, by pokazać, że są silnym lobby i tylko szprychy sie liczą, a rowerem wszędzie dojedzie się szybciej.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 sie 2011, 11:53

No cóż, niektórzy po prostu lubią przychodzić na oficjalne spotkania w wymiętym i spoconym t-shircie. Takich nie przekonasz, a na fotelu w jakimś ministerstwie i tak wylądują.

robert-c
Kontakt:

Post autor: robert-c » 02 sie 2011, 12:59

niektórzy po prostu lubią przychodzić na oficjalne spotkania w wymiętym i spoconym t-shircie
To ponoć jest takie cool i podkreslanie swojej odmienności, trudnego dzieciństwa, itp..

Apropos priorytetów dla tramwajów.
Dziś wieczorem na stronie http://priorytety.siskom.waw.pl pojawi się zakłada zatytułowana "Dobre praktyki".
By nie było, że tylko narzekamy, postanowiliśmy kogoś pochwalić za uprzywilejowanie tramwajów w ruchu ulicznym. Na pierwszy ogień pójdzie Kraków i 6 filmów pokazujących, że jakoś "da się".

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 03 sie 2011, 22:49

Rowerzyści zasługuja na szacunek chocby za to, że potrafili zawalczyć o swoje prawa.
Jesli oni mogli, to dadzą radę też pasażerowie zbiorkomu. Trzymam kciuki!

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 08 sie 2011, 8:47

Rozumiem, że na Kaliskiego - pomiędzy WATem a Kocjana - tramwaje mają już aż takie priorytety, iż mogę bezczelnie wjeżdżać na czerwonym... I próbować wmówić kierowcy, że "dla Ciebie żółte oznacza czerwone". ](*,)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 sie 2011, 9:18

Zaraz, o co chodzi, o przejazd ukośny?

Swoją drogą - owszem, żółte oznacza zakaz wjazdu, a nie nakaz wciśnięcia gazu do dechy :p

ODPOWIEDZ