Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
ja w incydencie drogowym bardziej obciążałbym kosztami uszkodzeń oraz strat wynikłych z niezrealizowanych wozokilometrów niż śmiesznym mandatem w wysokości 450 zł...elijah pisze:Czy incydent drogowy (np. cmoknięcie boczne samochodu z tramwajem) też się pod to łapie?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Moim zdaniem nie. Opłata dodatkowa jest elementem umowy przewozu, której osoba kierująca samochodem osobowym i powodująca kolizję w sposób oczywisty nie zawiera.elijah pisze:Czy incydent drogowy (np. cmoknięcie boczne samochodu z tramwajem) też się pod to łapie?
Przypuszczam, że tego rodzaju opłata może zostać obciążony np. pasażer, który spowodował bójkę w pojeździe KM, przez co trzeba było wezwać policję i zaczekać, aż ona przyjedzie.
Nie sądzę też, aby w takim przypadku odmawiano przewoźnikowi zapłaty za kurs. Zatrzymanie takie nie wynika bowiem z winy przewoźnika, więc trudno go obciążać za niewykonanie kursu. Choć oczywiście wszystko zależy od dokładnej treści umowy.
Jak to jest w przypadku TSB, kiedy autobus wykonuje w ciągu dnia np. jedno kółko mniej niż planowo? ZTM płaci przewoźnikom za te niewykonane kursy?
- MeWa
- Cukiereczek
no dobra - znalazłem.
Rozdział IV Zasady pobierania opłat oraz kontrola biletów
§ 25
1. W razie spowodowania zatrzymania lub zmiany trasy pojazdu bez uzasadnionej przyczyny, pracownik nadzoru ruchu ZTM lub inna upoważniona przez Dyrektora ZTM osoba wzywa sprawcę do uiszczenia opłaty dodatkowej przewidzianej w taryfie.
2. Uiszczenie opłaty dodatkowej, o której mowa w ust. 1, nie zwalnia sprawcy zatrzymania lub zmiany trasy pojazdu od odpowiedzialności za pokrycie rzeczywistej szkody w wysokości przewyższającej nałożoną opłatę.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
A jeżeli miałby bilet na okaziciela, ale na swojej spersonalizowanej WKM?MeWa pisze:ZEA_R-0 pisze:Mam takie ptytanko; załóżmy, że jadę pojazdem komunikacji miejskiej ale zapomiałem z domu portwela z kartą miejską, legitymacją, dowodem, itp. Kontrolerzy mnie kontrolują i za brak biletu wystawiają mi mandat. Czy jeśli w POPie okarzę kartę, która była ważna w okresie skontrolowania mnie to anulują mi karę?Bywalec pisze:Tak, ale coś tam parę złoty będziesz musiał zapłacić.o ile miał bilet imienny, a nie na okaziciela.ashir pisze:Jeśli nie masz dokumentu poświadczającego przejazdy ulgowe/bezpłatne musisz przy okazaniu dokumentu w jednym z POPów zapłacić 14 zł za anulowanie kary.

- klarowny jan