Priorytety dla tramwajów
Moderator: Wiliam
Ciekawe, czy to u nich prawidłowo działa?Gazeta.Katowice.pl pisze:
![]()
Tramwaj do Zawodzia na zielonej fali
2011-09-01, ostatnia aktualizacja 2011-09-01 12:30
Od 1 września tramwaje na trasie od katowickiego rynku do Zawodzia jeżdżą szybciej. Cenne minuty urywają dzięki sygnalizatorom świetlnym, które są tak zaprogramowane, że tramwaje mają pierwszeństwo.
Modernizacja prawie trzykilometrowego torowiska zaczęła się wiosną 2009 roku. Na odcinku od centrum do Bogucickiej zastosowano technologię tzw. szyny pływającej (tory są układane w betonowej rynnie i oblewane specjalnym rodzajem utwardzonej żywicy), dalej tory zostały położone na tradycyjnych betonowych podkładach. Prace kosztowały 30 mln zł.
Teraz tramwajarze wprowadzili dodatkowe ulepszenie. Pasażerowie narzekali, że tramwaje co chwilę stają na skrzyżowaniach ze światłami. Od dzisiaj sygnalizatory świetlne zostały tak przeprogramowane, że tramwaje zawsze mają pierwszeństwo. Tramwajowa zielona fala obejmie linie 7, 23, 14 i 20. Jak wylicza Anna Koteras, rzeczniczka KZK GOP, dzięki temu czas przejazdu w każdą stronę skróci się o dwie minuty.
Źródło
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
W ramach priorytetów dla tramwajów:
Gazeta.pl napisała:
Gazeta.pl napisała:
Od soboty kolejne utrudnienia na Marszałkowskiej. Na wysokości Próżnej auta wjadą na tory, by ominąć zamkniętą jezdnię. Utrudnienia czekają też tramwaje.
Od godz. 22 w sobotę kolejne zmiany w ruchu na jezdni Marszałkowskiej w stronę Al. Jerozolimskich związane z budową II linii metra. Za skrzyżowaniem z Królewską samochody mają teraz wjeżdżać jednym pasem na tory tramwajowe. Ruchem będzie tu sterować dodatkowa sygnalizacja świetlna, co oznacza postój i opóźnienia w kursowaniu tramwajów.
Ratusz deklaruje, że wszystkie utrudnienia na Marszałkowskiej (jej obie jezdnie przy Świętokrzyskiej są zwężone do dwóch pasów ruchu) potrwają do końca października.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Hm, wg tekstu dopiero od 22, a już dzisiaj widziałem 35 spóźnione o 5 minut na Grójeckiej od centrum jadące. 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
35 spóźnione o 5 minut w DS to w sumie standard już na Muranowie, problem leży chyba gdzieś wcześniej. W DP rano spóźnia się mniej, 2-3 minuty. Chyba, że motorowy jest rajdowcem, wtedy jest o czasie.
Ktoś nie lubi priorytetów?
Źródłoinfotram.pl pisze:
Warszawa: Kradzież pętli indukcyjnych
Źródło: Priorytety dla tramwajów 9.09.2011
Opublikowano: 2011-09-09 11:58:06
Nieznani sprawcy (złodzieje? wandale?) zniszczyli 3 z 4 pętli indukcyjnych, które miasto zamontowało, by wprowadzić priorytet tramwajowy przy CH Fort Wola. Oczywiście priorytet ten natychmiast przestał działać. Skradzione fragmenty przewodów jako złom mają wartość znikomą.
A może to było celowe działanie? Kto się boi priorytetu? - zastanawiają się organizacji akcji Priorytety dla tramwajów.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
W sumie dobrze, że ukradli przy pierwszej okazji. Jakby tak miało zniknąc na raz z 50 pętli na długiej trasie z priorytetem.
Trzeba będzie zalewać w betonowych obudowach i już.
Chociaż faktycznie może ktoś to celowo zniszczył. Paru zajadłych wrogów tramwaje mają w tym mieście. Nie zapomnę, jak na ostatniej konferencji "Miasto i Transport" jakiś człowiek mówił z mównicy wprost do siedzacego wysokiego miejskiego urzędnika, że "tramwaje przegrają" czy jakoś tak.
Trzeba będzie zalewać w betonowych obudowach i już.
Chociaż faktycznie może ktoś to celowo zniszczył. Paru zajadłych wrogów tramwaje mają w tym mieście. Nie zapomnę, jak na ostatniej konferencji "Miasto i Transport" jakiś człowiek mówił z mównicy wprost do siedzacego wysokiego miejskiego urzędnika, że "tramwaje przegrają" czy jakoś tak.
Mówił to z żalem, czy z entuzjazmem w głosie (rozróżnienie IMHO istotne)?Jarek pisze:jakiś człowiek mówił z mównicy wprost do siedzacego wysokiego miejskiego urzędnika, że "tramwaje przegrają" czy jakoś tak.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie szkodzi, że podpadli, BDiK przyjacielem tramwajów za wielkim nie jest - najchętniej by je przy każdym śmietniku zatrzymywał, żeby nie trzeba było priorytetów wprowadzać.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
http://en.wikipedia.org/wiki/Cambridges ... ded_Busway
I prezentacja z konferencji (pdf):
http://www.transeko.pl/publik/konf2011/ ... Busway.pdf
I prezentacja z konferencji (pdf):
http://www.transeko.pl/publik/konf2011/ ... Busway.pdf
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow