Priorytety dla tramwajów

Moderator: Wiliam

MichalJ

Post autor: MichalJ » 12 wrz 2011, 9:17

Dlaczego taki autobus ma mieć aż 10 razy mniejszą zdolność przewozową? Taki autobus ma, powiedzmy, niech stracę, 3 razy mniejszą pojemność niż długi tramwaj i na tym koniec, częstotliwości mogą mieć takie same...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 wrz 2011, 9:30

Pokazał hasła reklamowe, namalowane na tylnych ścianach autobusów.

[ Dodano: |12 Wrz 2011|, 2011 09:34 ]
MichalJ pisze:częstotliwości mogą mieć takie same...
Mogą... A planuje się? 40 kilometrów trasy (w tym 25 BRT) przez puste pola, 26 pojazdów...

Chodzi o to, że tam raczej nie ma ani cienia takiego potoku, z jakim mamy do czynienia u nas w mieście. Ich na to stać, w naszych warunkach byłaby to niemała ekstrawagancja, bo mamy do rozwiązania dużo większe problemy komunikacyjne.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

MichalJ

Post autor: MichalJ » 12 wrz 2011, 9:38

Ale u nas do Wilanowa takie coś mogłoby mieć naszą, nie ichnią, częstotliwość. To, że tam nie ma potoku, nie znaczy, że system ma ograniczoną zdolność przewozową. Nie używajmy argumentów od czapy.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 wrz 2011, 9:39

Tam zbudowano to po śladzie linii kolejowej. Do Wilanowa czegoś takiego nie zbudujesz przecież. Chyba, że w formie buspasu na Sobieskiego. A to już teraz po części mamy.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

MichalJ

Post autor: MichalJ » 12 wrz 2011, 9:42

A tramwaj (z wydzielonym torowiskiem) zbuduję?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 wrz 2011, 9:54

Na Sobieskiego tak. Tylko że w tej sytuacji nie bardzo widać przewagę BRT - buspas załatwia tyle, ile dziś, a takie coś, jak w Cambridge, kosztuje nie mniej, niż tramwaj. Tam istotnym czynnikiem decydującym było to, że Cambridge tramwaju nie posiada, więc nie było się do czego podłączać. U nas jest sieć, a więc podłączenie się do niej daje większe korzyści ruchowe (choćby połączenia), a zarazem ogranicza koszty (wyższe przy budowaniu systemu od zera).

Wielką przewagą tramwaju w Warszawie jest to, że on jest. Inaczej by mogła wyglądać sprawa wyboru systemu, gdyby powstawał z niczego.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 12 wrz 2011, 10:02

Ale ja to wszystko świetnie wiem (chociaż czy naprawdę bez sieci trakcyjnej koszty wychodzą nie mniejsze?), kwestionuję tylko zarzut, że rozwiązanie z korytkiem dla busów ma 10 razy mniejszą zdolność przewozową.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 wrz 2011, 10:13

MichalJ pisze:Ale ja to wszystko świetnie wiem (chociaż czy naprawdę bez sieci trakcyjnej koszty wychodzą nie mniejsze?)
Autobus ma nacisk punktowy, nieprzenoszony przez szynę - tu są różnice w potrzebnej nośności itp.
MichalJ pisze:kwestionuję tylko zarzut, że rozwiązanie z korytkiem dla busów ma 10 razy mniejszą zdolność przewozową.
A to pytaj Jarka :P
Ja rozumiem, że chodzi m.in. o to, że w projekcie z Cambridge znaczne podniesienie częstotliwości spowodowałoby przecież nieporównywalność na poziomie wskaźników ekonomicznych - liczba taboru, koszty jej eksploatacji itp. Pokazywanie go jako bezpośredniej alternatywy dla LRT to nieporozumienie o tyle, że powinno się porównywać rzeczy porównywalne.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 12 wrz 2011, 21:32

Prelegenci spod szyldu Transeko nie zaprezentowali zadnego systemu BRT o zdolności przewozowej porównywalnej z naszymi tramwajami. Dlaczego? Ich pytać.

Gdzieś tam dr Brzeziński odburknął, że w Ameryce Południowej jest taki BRT. Zgoda. Ale dlaczego tego nie pokazali w swoich prezentacjach? Dyskutuje się o tym, co jest w konferencji.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 wrz 2011, 6:34

Michał Kiembrowski pisze:ZTM się nie wypowie ze względu na stanowisko SISKOM-u w sprawie podwyżki biletów.
Też słyszałem takie stanowisko. Może czas nauczyć panią z teczki paru przepisów kpa? Skarga na bezczynność do Pani Prezydent mogłaby parę osób obudzić.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 wrz 2011, 8:23

W ogóle niektórzy w rozmaitych instytucjach się zachowują, jakby byli właścicielem lub co najmniej rządcą folwarku...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 13 wrz 2011, 14:03

Glonojad pisze:Może czas nauczyć panią z teczki paru przepisów kpa? Skarga na bezczynność do Pani Prezydent mogłaby parę osób obudzić.
Ja się za parę dni wezmę za ZDM. I to może zaboleć.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 13 wrz 2011, 20:49

a tak swoją dorgą, skoro jesteśmy przy BRT, to na jednej stronie znalazłem ciekawe rozwiązanie w kontekście priorytetów:
Obrazek
Źródło: http://citytransport.info/OBahn.htm

Sygnalizator wyświetla prędkość, z jaką musi jechać pojazd, żeby złapać zielone światło na skrzyżowaniu.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

MichalJ

Post autor: MichalJ » 13 wrz 2011, 21:05

Ale to już było - nawet dla samochodów i w PRL.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 13 wrz 2011, 21:09

Poważnie? A czemu i kiedy znikło? :>
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ