Remont tunelu Ĺrednicowego
Moderator: JacekM
hmm... dzis przejechałem się KKA i takie spostrzezenia mam:
brak kasowników - plus
brak jakichkolwiek naklejek ZTM - plus
są w miarę czytelne dechy - plus
brak obsługi KM - minus (kierowca stwierdził, ze jeszcze nikt, nigdy nie sprawdzał biletów w tych kolejówych).
ślimaczenie się - minus
to tyle.
brak kasowników - plus
brak jakichkolwiek naklejek ZTM - plus
są w miarę czytelne dechy - plus
brak obsługi KM - minus (kierowca stwierdził, ze jeszcze nikt, nigdy nie sprawdzał biletów w tych kolejówych).
ślimaczenie się - minus
to tyle.
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
Jak ja jechałem KKZ to była kontrola (prywatna firma kontrolerska) i doczepili się do mojego biletu (odcinkowy miesięczny 76 DS-M) , twierdząc, że skoro pociągi z Radomia jeżdżą do Wschodniego, to nie mam prawa korzystać z KKZ... Dopiero jak powiedziałem, że omija przystanki Powiśle i Stadion trochę sobie odpuścili. I to ma być profesjonalne podejście do pasażera? To są raczej prawa buszu... po za tym informacja jest bardzo dobra, na przystankach ZTM są informacje o KKZ, więc ogólnie na plus. Tylko ta obsługa...boh. pisze:brak obsługi KM - minus (kierowca stwierdził, ze jeszcze nikt, nigdy nie sprawdzał biletów w tych kolejówych).
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
ŻW pisze:Uważaj na autobusy pułapki
Karta miejska nie wystarczy, by jeździć każdym miejskim pojazdem
Pasażerowie, którzy mają miejskie bilety, dostają mandaty w autobusach zastępczej komunikacji kolejowej. Trudno się dziwić. Kolejowe autobusy wyglądają tak samo jak wozy miasta.
Autobusy wożą pasażerów Kolei Mazowieckich od 1 lipca. To wtedy rozpoczął się remont tunelu średnicowego. Ponieważ większość pociągów KM nie może przejechać przez centrum miasta, na odcinku Dworzec Wschodni
– Dworzec Zachodni kolei wozi pasażerów autobusami. Obowiązują w nich wyłącznie bilety kolejowe.
Łatwo o pomyłkę
Cały problem polega na tym, że autobusy są łudząco podobne do wozów komunikacji miejskiej. Są to zresztą wozy Miejskich Zakładów Autobusowych. Tyle tylko, że wynajęte kolejom na czas remontu tunelu.
To wprowadza pasażerów w błąd. Przekonali się o tym nasi Czytelnicy, którzy zaalarmowali nas o sprawie.
– Wsiadłam do autobusu kolejowego na przystanku Centrum. Chciałam podjechać tylko jeden przystanek, więc pasowała mi każda linia. Nie zwróciłam uwagi na niewielką tabliczkę z boku wozu. Zaraz po zamknięciu się drzwi podszedł do mnie kanar – relacjonuje Justyna (dane do wiadomości redakcji). – Przy mnie kontrolerzy spisali jeszcze dwie inne osoby z tego samego powodu.
Za jazdę bez ważnego biletu kolejowego w autobusie KM można zapłacić aż 120 zł kary.
Wozy w kolorze mylącym
Postanowiliśmy sprawdzić, czy o pomyłkę jest rzeczywiście tak łatwo. Patrząc na autobusy wynajęte przez Koleje Mazowieckie i wozy komunikacji miejskiej, rzeczywiście łatwo zostać gapowiczem. Przede wszystkim kolor autobusów KM sugeruje, że jeżdżą one w barwach Zarządu Transportu Miejskiego.
Wozy KM to charakterystyczne zdezelowane ikarusy pomalowane w czerwono-żółte barwy. Jedyne, co odróżnia je od zwykłych wozów komunikacji miejskiej to tablice informacyjne w miejscu, gdzie zazwyczaj znajduje się numer linii.
– Autobusy miały być dodatkowo oznakowane naklejkami Kolei Mazowieckich, jednak nie zgodził się na to przewoźnik – tłumaczy nam Donata Nowakowska, rzeczniczka KM.
Miejskie Zakłady Autobusowe, które wygrały przetarg na obsługę zastępczej linii kolejowej, codziennie podstawiają inne autobusy. MZA nie opłaca im się za każdym razem specjalnie oznaczać wozów. I dlatego, kiedy w Centrum równocześnie podjeżdża kilka autobusów na jeden przystanek, niecierpliwi pasażerowie łatwo mylą autobusy.
Nie pomagają dodatkowe oznaczenia zainstalowane przez Koleje Mazowieckie na przystankach autobusowych. Zdaniem pasażerów, są za małe i źle wyeksponowane.
Wytężyć wzrok
Władze MZA obiecały lepiej oznaczyć swoje wozy. Zanim to nastąpi, pasażerowie muszą wytężyć wzrok i pomyśleć dwa razy, zanim wsiądą do żółto-czerwonego busa. Bo jak zwykle za złą organizację przewozów zapłacą oni, a nie urzędnicy.
Data: 2006-07-28; MACIEJ CZERSKI
MeWa pisze:pasażerowie sami sobie winni, jeśli nie wiedzą do jakiego wozu wsiadają...
a poza tym - zdaje się - że wozy nie miały być na stałe przypisane do linii?
Jak to nie są? Jak widzę ZKK to zawsze te same wozy jeżdżą na tej lini.MZ pisze:MeWa pisze:pasażerowie sami sobie winni, jeśli nie wiedzą do jakiego wozu wsiadają...
a poza tym - zdaje się - że wozy nie miały być na stałe przypisane do linii?No i nie są przypisane - stąd całe zamieszanie. Trudno dziwić się pasażerom, skoro często robią to w biegu, a widząc miejski autobus na przykład za placem Zawiszy nie patrzą na numer, bo wiedzą, że i tak dojadą do Dworca Zachodniego. Ale cóż, za błędy się płaci...
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Ale przeciętny pasażer chyba nie zwraca uwagi na numer bocznyFlash8222 pisze:Jak to nie są? Jak widzę ZKK to zawsze te same wozy jeżdżą na tej lini.MZ pisze:No i nie są przypisane - stąd całe zamieszanie. Trudno dziwić się pasażerom, skoro często robią to w biegu, a widząc miejski autobus na przykład za placem Zawiszy nie patrzą na numer, bo wiedzą, że i tak dojadą do Dworca Zachodniego. Ale cóż, za błędy się płaci...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Skoro są stałe wozy, to TYM BARDZIEJ powinny być właściwie oznakowane...
Zaczynam rozumieć postulaty ludzi, którzy proponowali w umowach z ajentami zapisywać klauzulę "tylko na linie ZTM". No, ale to by podniosło koszty.
Zaczynam rozumieć postulaty ludzi, którzy proponowali w umowach z ajentami zapisywać klauzulę "tylko na linie ZTM". No, ale to by podniosło koszty.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Dobra,trochę odeszliśmy od tematu.Podobnie jest na skm-ce.Podobno ludzie wsiadają na bilety Koleji Mazowieckich na centralniaku,myśląc,że to jakiś nowy model pociągu podmiejskiego[
]Jadą se i jadą,,aż tu nagle-kanar.I okazuje się,że obowiązują w tym oto pociągu bilety ztm.A ludzie są zdezorientowani.I ciągle nie ma sensownych oznaczeń.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie
To tylko efekt uboczny.
Zły chłopiec i troll pozdrawia
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie
Zły chłopiec i troll pozdrawia
Jeżeli nikt nie dodał do tej pory to ja dodaje.
Infobus pisze:
Warszawa: Dzień dwudziesty prac w tunelu średnicowym
Stan zaawansowania prac na budowie „Modernizacja obiektu inżynieryjnego –naprawa tunelu średnicowego w Warszawie na linii nr 448 Warszawa Zachodnia –Warszawa Rembertów, odcinek Warszawa Zachodnia –Warszawa Wschodnia tor nr 3 i 4”. Podczas prac rozbiórki torów i usuwania tłucznia okazało się, że w całym tunelu znajduje się płyta żelbetowa grubości ok. 40 cm. Nie zinwentaryzowana przed rozpoczęciem budowy powoduje konieczność zmian projektowych oraz dokładnego rozpoznania pęknięć i przerw różnej szerokości. Rozebrany został tor nr 4 i wywieziono tłuczeń, na którym był ułożony. Zdemontowano także betonowe korytka kablowe w miejscu, których powstaną nowe bankiety w postaci obetonowanych rur. Tor nr 3 jest aktualnie przekładany w miejsce 4 „na boso”, następnie zostanie wywieziona pozostała część tłucznia. Trwają prace naprawy kolektora kanalizacyjnego metodą bezwykopową –wykonane zostało 450mb. Prace związane z czyszczeniem ścian i sufitu wodą pod dużym ciśnieniem wykonane są w 90%. Wiercenia w ścianie południowej wykonane są w 30% . Mimo występujących utrudnień prace wykonywane są zgodnie z harmonogramem.
![]()
15/12/2005-12/7/2019
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Także wewnątrz są poprzyklejane informacje. Niestety ludzie nie zwracają na to uwagi
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
-
Jerzy Dąbczak
Do Dworca Zachodniego, albo Wschodniego mogą sobie przecież jechaćziomal pisze:Dobra,trochę odeszliśmy od tematu.Podobnie jest na skm-ce.Podobno ludzie wsiadają na bilety Koleji Mazowieckich na centralniaku,myśląc,że to jakiś nowy model pociągu podmiejskiego[![]()
![]()
]Jadą se i jadą,
A poniżej druga, która informuje, że na określonym odcinku jest trochę inaczejSindbad pisze:Na każdych drzwiach jest naklejka, że obowiązują tylko bilety ZTM![]()
![]()