SĹuĹźby WieloLiniowe (SWL)
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Może właśnie dlatego warto na to też spojrzeć?! A tak właściwie, to jakie są zasady i kryteria swl-i?pawcio pisze:Ekonomiczni płaczą, bo przerwy SWL to są godziny pracy pracowników bez pokrycia w wozogodzinach i wozokilometrach. Kosztu alternatywnego nikt nigdy na serio nie liczył.
Jak powstawały, to przerwy porobili gdzie popadło (Bankowy, Centralny, Wileński). Było źle. Był bunt - pozmieniali na krańce i zajezdnie - poprawiło się i to znacząco. Ale od tego czasu temat ucichł. Nikt już niczego nie poprawia (chyba). Czy zasady tworzenia służb są określone w jakiś przepisach, umowie wieloletniej? czy to dowolna zasada je tworzących?
A! Jeżeli już jest taki dział, to może go rozbudować? Zatrudnić trzy zamiast jednej osoby. Dzięki temu, odciążyłoby się dyzpozytorów od robienia wyprawki i każdy miałby więcej czasu na bardziej efektywne rozplanowanie motorniczych.pawcio pisze:Ależ tak jest. W TW istnieje specjalny dział, w którym SWL-e są opracowywane. Cztery osoby, po jednej dla każdej zajezdni.
Jak nie z motorniczymi, to może z elektroniką? Na Górczewskiej jest mała tablica wyświetlająca odjazdy. Zastąpić ją większą (coś na zasadzie PKP) gdzie będzie podana linia, godzina i peron z którego startuje tramwaj (+oczywiście czytelne oznaczenie peronów)pawcio pisze:Z naszymi motorniczymi? Nawet nie będę tego ZTM-owi proponował.
Stary Pinwin pisze:Na Górczewskiej najbardziej burzą się pasażerowie jadący do marketu, jeden przystanek

PS. Słyszałem, od instruktorów, że od Stycznia mają się zmienić całkowicie zasady zatrudniania pracowników jeśli chodzi o grafiki i czas pracy. Wiadomo komuś na ten temat coś?
Jest porozumienie ze związkami zawodowymi odnośnie zasad tworzenia SWL-i.MichałP. pisze:Czy zasady tworzenia służb są określone w jakiś przepisach, umowie wieloletniej? czy to dowolna zasada je tworzących?
Chcesz ograniczyć rolę dyspozytorów do wydawania kart drogowych? Chyba nie przejdzie. Dyspozytorzy najlepiej znają motorniczych.MichałP. pisze:Jeżeli już jest taki dział, to może go rozbudować? Zatrudnić trzy zamiast jednej osoby. Dzięki temu, odciążyłoby się dyzpozytorów od robienia wyprawki i każdy miałby więcej czasu na bardziej efektywne rozplanowanie motorniczych.
Takie wnioski widziałem trzy lata temu, jak zaczynałem pracować w komunikacji.MichałP. pisze:Jak nie z motorniczymi, to może z elektroniką? Na Górczewskiej jest mała tablica wyświetlająca odjazdy. Zastąpić ją większą (coś na zasadzie PKP) gdzie będzie podana linia, godzina i peron z którego startuje tramwaj (+oczywiście czytelne oznaczenie peronów)
Tylko odnośnie służb nadzoru ruchu. Jeżeli w ogóle.MichałP. pisze:Słyszałem, od instruktorów, że od Stycznia mają się zmienić całkowicie zasady zatrudniania pracowników jeśli chodzi o grafiki i czas pracy. Wiadomo komuś na ten temat coś?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem