Komunikacja miejska na Dolnym Mokotowie

Moderator: Wiliam

henio_wpz

Post autor: henio_wpz » 05 paź 2011, 23:52

Najrozsądniej to zakrańcować przy d. R-9, jak już wcześniej wspomniałem...

alojzy

Post autor: alojzy » 06 paź 2011, 9:19

BJ pisze:A może wpuścić to w Krasickiego od Odyńca i dalej Woronicza na Spartańską? :D

Serio pytam, wtedy można by uzdrowić 218 na nowo, a tamta część Kazimierzowskiej dałaby sobie radę...
Jeżeli już wpuszczać 107 w Kazimierzowską to raczej w drugą stronę - tam jest większe obłożenie niż na willowej Krasickiego, położonej zresztą blisko Puławskiej. I wtedy 107 mogłoby kończyć na Rakowieckiej, a 218 mogłoby robić oberka odwrotnego niż w poprzednim wcieleniu, dzięki czemu przynajmniej jednokierunkowo byłby obsługiwany przystanek przy Goszczyńskiego. Pozostaje tylko kwestia znalezienia miejsca postoju 218 przy Królikarni - może na Woronicza :-k

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 paź 2011, 9:32

No dobra, ale przecież z Chełmskiej na Dolną i Odyńca pojechało 141...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

alojzy

Post autor: alojzy » 06 paź 2011, 12:05

Bastian pisze:No dobra, ale przecież z Chełmskiej na Dolną i Odyńca pojechało 141...
107 na Odyńca łapałoby się tylko na jeden przystanek w kieunku Czerniakowa, 141 ma tam przystanków cztery.

Zebra

Post autor: Zebra » 06 paź 2011, 18:51

Nie wiem czy to jakieś dziwne fluidy krążą wokół kombinacji cyfr 1, 0 i 7 czy może to jakieś nowe wcielenie 666, nie spodziewałem się jednak, że wystarczą 3 miesiące aby na forum o komunikacji pojawiły się pomysły zrobienia ze 107 właściwie tego samego czym było wcześniej - linii-potwora.

ness

Post autor: ness » 06 paź 2011, 23:34

107 skierki sankt takt zostaje
108 na rakowiecka kosciol po trasie 167. takt zostaje
167 + 130 (ochocki ogonek 130 out) mozna to na MW to przetrasowac. Takt jak 167 po calej trasie.
Z tego co zostaje machnac szczytowke po trasie tego nowego 108 z siekierek na rakowiecka albo skroty jakies. Mega opoznien po trasie 108 nie lapie (gdyby mu dolozyc cos na wilanowskiej to nie mialby praktycznie wcale poza porannymi korkami na stegnach teraz chyba dosc sporadycznymi po poszerzeniu al. wilanowskiej).

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 06 paź 2011, 23:57

ness pisze:107 skierki sankt takt zostaje
108 na rakowiecka kosciol po trasie 167. takt zostaje
167 + 130 (ochocki ogonek 130 out) mozna to na MW to przetrasowac. Takt jak 167 po calej trasie.
Z tego co zostaje machnac szczytowke po trasie tego nowego 108 z siekierek na rakowiecka albo skroty jakies. Mega opoznien po trasie 108 nie lapie (gdyby mu dolozyc cos na wilanowskiej to nie mialby praktycznie wcale poza porannymi korkami na stegnach teraz chyba dosc sporadycznymi po poszerzeniu al. wilanowskiej).
Znowu 167 na MW ;>?

Nie wygląda to może jakoś źle, zwłaszcza to 107 na Siekierkach mogłoby wreszcie mieć jakiś sens. 108 do Metra Wilanowska to dogmat? Bo tam właśnie są korki największe - Stegny by były OK, wtedy mogłoby co 15 jeździć. Szczytówka raczej na trasie Siekierki - Ochota, po trasie całego 167.

Nie wiem też czy 168 nie zamiast 119, 119 i tak ma być zmarginalizowane.
ŁK

ness

Post autor: ness » 07 paź 2011, 19:38

Niby nie dogmat ale jakby to skrocic na stegny byloby sporo jeczenia, troche ludzi tym jednak jezdzi z wilanowskiej w dol (pytanie ile z nich mozna przesadzic na 189 na M sluzew).
Na bonifacego tez chyba jakos spokojniej sie zrobilo po poszerzeniu wilanowskiej.

Co do szczytowki jesli 167 zostaje na obecnym takcie to nie ma za bardzo sensu jej ciagac na ochote, szczegolnie ze musialaby sie zgrywac jakos ze 108 bo jak ma to jezdzic stadami to bez sensu. Zreszta 167 daje sobie rade obecnie.
Szczytowka/skroty jest dla bartyckiej i gagarina gdzie 108 co 20 (czy nawet co 15) to troche taki no-factor bylby.
Aha i bylby argument wiecej za wycieciem 14 po takim przetrasowaniu 167 :)

A z tym 168 i 119 to o co chodzi? :>

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 11 paź 2011, 23:57

168 trasą 119 a nie do Gagarina.
ŁK

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 12 paź 2011, 10:42

Patrząc po wymianach tej linii przy Sielcach byłby to kretynizm.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
rubeus
Kontakt:

Post autor: rubeus » 18 lis 2011, 7:42

Dolny Mokotów jedzie w tłoku. "Nonsensy w rozkładach"

Z zainteresowaniem przeczytałem komentarz do artykułu o zatłoczonych tramwajach na Służewcu ("Gazeta" z 7 listopada). Bardzo trafne spostrzeżenia i wnioski, dobrze, że w końcu ktoś poruszył temat, który codziennie dotyczy setek tysięcy osób korzystających z komunikacji miejskiej w Warszawie.

Takie nonsensy w rozkładach jazdy można by wymieniać bez końca. Jako mieszkaniec Dolnego Mokotowa wielokrotnie pisałem petycje do ZTM w sprawie linii kursujących w tej części Warszawy. Na razie nie przyniosły one większego efektu. Na takich liniach jak 422, którymi rano ludzie jadą do centrum w ogromnym ścisku, kursują wyłącznie krótkie autobusy, a na objeżdżającej centrum linii 141 - przegubowce. E-2 jadący prawie pusty z Wilanowa mija bez zatrzymywania się tłum ludzi stojących na przystanku Dolna. Linie przyspieszone zatrzymują się za to na przystanku Spacerowa, gdzie wsiadają pojedyncze osoby. Linia 107 na Stegny jedzie niemal pusta. Trasa 501 po skróceniu do Dworca Centralnego niemal w całości pokrywa się z 519. W dodatku od ul. Sobieskiego do Dworca Centralnego tą samą trasą jedzie jeszcze 422, wszystkie zatrzymują się na tych samych przystankach. Naprawdę takich absurdów można wymienić setki.

Myślę, że problem właśnie tkwi nie w braku pieniędzy, nie w braku taboru, ale w złym planowaniu układu linii komunikacyjnych. Przecież ktoś za to w ZTM odpowiada. Dlaczego nikt nie ponosi żadnych konsekwencji za tak fatalny układ linii komunikacyjnych? Problemem jest właśnie to, na co zwraca uwagę "Gazeta" - w jednych miejscach tramwaje i autobusy latami wożą powietrze, a w innych latami ludzie nie mieszczą się do środków komunikacji miejskiej.

Proszę zainteresować się też tematem dojazdu autobusami w stronę Dolnego Mokotowa, Stegien, Sadyby. To jest chyba jedna z niewielu wielkich dzielnic Warszawy pozbawiona tramwajów. Osoby planujące linie komunikacyjne powinny to wziąć pod uwagę.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... dach_.html

Hmmm. chyba nie jest aż tak źle. Jedni chcą linii do centrum, inni szybko do metra/ na służewiec.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 lis 2011, 8:04

Bzdury gostek pisze, bo jemu pasuje inaczej. Rzeczywiście, trzy linie i na tych samych przystankach stają! Skandal!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 lis 2011, 8:28

Podpisano: Tomasz. Zapachniało mi TGM-em... :-k :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 18 lis 2011, 8:50

No skąd? On nigdy by się nie domagał komasacji 422, 501 i 519 w jedną linię, gdyż byłoby to jawne zaproszenie do cichego wyciągnięcia kolejnych brygad z Dolnego Mokotowa.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 18 lis 2011, 9:07

Nawet już pojedynczy pasażerowie widzą absurd w przystanku Spacerowa. Ale cóż...

ODPOWIEDZ