Komunikacja miejska w Ursusie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 21 paź 2011, 8:50

ArturS pisze:Proszę nie majstrować przy 394. Należy pamiętać iż 194 po remoncie Dźwigowej docelowo będzie jeździło na Cm. Wolski więc znów wjedzie w korki. Obecnie w szczytach jest nezabieralne więc 394 jest idealne.
Ludzie chodzą na Boh Wawy z uwagi na biedronkę czy też mieszkają po tej stronie (194, 394 nie mają w okolicy przystanku), jednak zdecydowanie więcej idzie na Wojciechowskiego.

Ależ przy 394 nikt nie chce majstrować (póki co :p)
mariow pisze:
Kleszczu pisze:Wąskie schody równolegle do Wiosny Ludów (w kierunku zachodnim i wschodnim) by się zmieściły i byłby bardzo przydatne (nawet kosztem kawałka peronu).
włąsnie, kosztem kawałka peronu, widzisz juz PKP jak przebudowuje peron w taki sposób?
Kleszczu pisze:gdyby powstał maleńki P+R na klepisku przy przystanku 207 :-k
a nie wiem czy wiesz ale powstał takowy na środku pętli PKP Ursus :)
Może jestem niepoprawnym optymistą ale widzę ;)

Nie bywam ostatnio na pętli ale nawet jeśli tam powstał to spokojnie na tym małym placyku przy Rodakowskiego także można by wyznaczyć trochę miejsc do parkowania.
mariow pisze:
Kleszczu pisze:Nie wydaje mi się żeby kluczowa była tu oferta komunikacyjna bo do przystanku na Wojciechowskiego jest jednak relatywnie bliżej
zakupy a potem np dojazd do miejsc w ZP Siłaczki - tak na przykład :)
Kleszczu pisze:Dlaczego trzech linii :?: W mojej propozycji jedzie tam 129 i 191. Owszem spadek częstotliwości, o którym piszesz (gdyby 129 zostało zamienione z 207) byłyby odczuwalny ale w momencie wzmocnienia 129 oferta jest i tak lepsza niż przy 206, które od Starodębów przez Spisaka i PKP nie ma sensu kursować częściej niż co 20-30 minut.
129 oznacza że korki Dzwigowej rozwalą tę linię.
Dokąd 207 w takim razie wg ciebie? tylko do PKP Ursus? to już zamiana by była bez sensu.
206 mogłaby być jedyną linią jakby jeszcze zrobić coś ze 177
Korki na Dźwigowej - z jednej strony ale z drugiej przy lepszej częstotliwości mogłoby się wykreować coś ciekawego mimo tych korków.

Prawdę mówić to ja bym 207 zostawił na obecnej trasie - za moment powstanie stacja PKP na Niedźwiadku i pewne uwarunkowania komunikacyjne zmienią się diametralnie.

Marcin - prawdę mówiąc nie wiem czy razem z wiaduktem powstanie jakaś ulica w kierunku Piastowskiej ale pewnie jest to prawdopodobne. Nie wiem jaki autobus tam (bo sens jednak jest) skierować. Nie widzę natomiast żadnej linii na wiadukcie w Gołąbkach, no chyba, że dałoby radę przekonać ludzi do linii (luźna koncepcja) np. OSG - Lazurowa - Tesco - Gierdziejewskiego - Niedźwiadek - Kompanii Kordian - Poczty Gdańskiej i pętla na skrzyżowaniu z Nowolazurową.

Były głosy za skierowaniem 194 przez nowy wiadukt ale wówczas ucierpiałoby Factory... :roll:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 21 paź 2011, 20:50

Kleszczu pisze:Nie widzę natomiast żadnej linii na wiadukcie w Gołąbkach, no chyba, że dałoby radę przekonać ludzi do linii (luźna koncepcja) np. OSG - Lazurowa - Tesco - Gierdziejewskiego - Niedźwiadek - Kompanii Kordian - Poczty Gdańskiej i pętla na skrzyżowaniu z Nowolazurową.
To byłoby fajne i pozwoliło wyplątać stamtąd 112 (w perspektywie tramwaju na PŚ) :-k
Kleszczu pisze:Były głosy za skierowaniem 194 przez nowy wiadukt ale wówczas ucierpiałoby Factory... :roll:[/color]
No nie, dajmy spokój temu 194, sprawdza(-ło, chwilowo) na Dźwigowej. Może jakby 149 pociągnąć? :-k

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 21 paź 2011, 22:02

drja pisze:
Kleszczu pisze:Nie widzę natomiast żadnej linii na wiadukcie w Gołąbkach, no chyba, że dałoby radę przekonać ludzi do linii (luźna koncepcja) np. OSG - Lazurowa - Tesco - Gierdziejewskiego - Niedźwiadek - Kompanii Kordian - Poczty Gdańskiej i pętla na skrzyżowaniu z Nowolazurową.
To byłoby fajne i pozwoliło wyplątać stamtąd 112 (w perspektywie tramwaju na PŚ) :-k

112 powiadasz :-k Może w takim razie nie OSG, a Lazurowa, Człuchowska, Strąkowa, Jana Olbrachta i śmig na Koło :-k
drja pisze:
Kleszczu pisze:Były głosy za skierowaniem 194 przez nowy wiadukt ale wówczas ucierpiałoby Factory... :roll:[/color]
No nie, dajmy spokój temu 194, sprawdza(-ło, chwilowo) na Dźwigowej. Może jakby 149 pociągnąć? :-k
Co do 194 pełna zgoda - jedynym minusem jest mały tabor. SU10 przy przejezdnej Dźwigowej jest przy PKP Włochy w kierunku Ursusa niezabieralne. 149 bym nie ruszał.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 22 paź 2011, 10:26

Nie jestem przekonany do przedłużania 112, za długa trasa - przecież to by miało 80 minut przelotu! Myślałem raczej nad 197 :-k Akurat dopełniłoby się wolską końcówkę, zapewniając jednocześnie sprawny dowóz do Ciepłowni dla Niedźwiadka. Tylko nie sposób na razie przewidzieć, czy ruch na skrzyżowaniu dojazdu do wiaduktu będzie płynny, szkoda by było psuć dobrze funkcjonującą linię.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 22 paź 2011, 11:09

Solaris U10 pisze:Nie jestem przekonany do przedłużania 112, za długa trasa - przecież to by miało 80 minut przelotu! Myślałem raczej nad 197 :-k Akurat dopełniłoby się wolską końcówkę, zapewniając jednocześnie sprawny dowóz do Ciepłowni dla Niedźwiadka. Tylko nie sposób na razie przewidzieć, czy ruch na skrzyżowaniu dojazdu do wiaduktu będzie płynny, szkoda by było psuć dobrze funkcjonującą linię.

Pewnie, że broń Boże 112. 197 ma swoje plusy (głównie dojazd do Ciepłowni) ale ma też swoje minusy - największym jest IMO kwestia, którą poruszył drja, a mianowicie kwestia 112. Linia z Ursusa via Tesco na Lazurową pozwoli na różne manewry ze 112 po otwarciu linii tramwajowej Jelonki - Bemowo :-k
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 22 paź 2011, 16:40

Oczywiście, że żadnego wyciągania 112, wręcz odwrotnie, chodziło mi o zabranie go stamtąd. W sumie, gdyby pociągnąć tak 197 na Gołąbki, byłoby fajnie, ale przecież już mnie tu ~90% osób zakrzykuje, że #omujborze, zginie w odmętach korków pod Ciepłownią. Tych korków, których jak jeżdżę co dzień tędy, tak nie widzę -- ale opór jest przed tym ogromny. Ja bym zaryzykował, do tego tak, jak Kleszczu mówisz - 2xx na Strąkową - i było by na Karolinie pełne zastępstwo za 155 i 112, dla kawałka Ursusa ciekawy dojazd, odciążający 194. Oczywiście to też nie przejdzie, bo przez Strąkową niedasie puścić liniowo KM, więc albo zostaje do wyboru:
- rundka via Lazurowa - Człuchowska - PŚ - Górczewska - OSG - niedasie, bo "dubluje tramwaj";
- prosto Lazurową na OSG - kiepsko, bo z relacji 112 na Jelonkach trochę osób korzysta, choćby jako dowóz z Lazurowej pod Halę;
- reaktywacja pętli Ulrychów i trasa ... - PŚ - Górczewska - Auchan. Ale też pewnie niedasie.
No i pat. :neutral:

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 22 paź 2011, 21:39

Może gdyby nie udało się puścić (liczę, że jednak się uda) autobusu przez Strąkową można zorganizować prowizoryczną pętlę uliczną Człuchowska - PŚ - Strąkowa - Oświatowa - Człuchowska :-k
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 paź 2011, 21:43

To ja przypomnę swój pomysł O-) :

112 z Bródna -> Żeromskiego - Reymonta - PŚl - Piastów Śl. - Wrocławska - Radiowa - Kaliskiego - Lazurowa - OSG
122 (podbite) GWIAŹDZISTA - (...) - Kochanowskiego - CHOMICZÓWKA
180 -> NOWE BEMOWO (albo nie ruszać)
184 Z Młocin na Ochotę od PŚl po trasie 167
106 CHOMICZÓWKA - Conrada - PŚl - Piastów Śl. - Wrocławska - PŚl - Człuchowska - Lazurowa - Szeligowska - Połczyńska - KAROLIN ( -> Ursus)

Zdejmujemy trochę (przyszłych) dubli, ze 122 czynimy klasyczną dowozówkę, a różne relacje lokalne ("osierocone" po 112, 122 i 167) obsługujemy 106 solo.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 22 paź 2011, 22:44

Czy to 106 naprawdę musi jechać aż na Chomiki :>
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 paź 2011, 23:12

Jeśli miałoby obsłużyć całą Wrocławską (połączenia z Ratuszem/Górczewską i z Conrada/Kochanowskiego (122!)), to tak. Zresztą od Piastów Śląskich do Chomików nie jest tak znów daleko, w porównaniu z odległością do NB.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 22 paź 2011, 23:44

Zastanawiam się nad tym 180. Niezbyt mi się podoba wysyłanie go na Nowe Bemowo, jednak zapewniałoby wtedy połączenie Piasków z Carrefourem i CH przy Piastów Śląskich. Ale z drugiej strony, może 28 i 35 mogłyby wystarczyć... :-k

I w końcu jakiś projekt nietykający się do 197 :bow:
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 23 paź 2011, 0:28

Kleszczu pisze:Czy to 106 naprawdę musi jechać aż na Chomiki :>
Musi jechać. To kwestia dojazdu z akademiku UKSW na przesiadkę w 114. Tramwaju jeszcze nie ma.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 paź 2011, 0:44

Colony pisze:Tramwaju jeszcze nie ma.
Colony, cały ten projekt zakłada, że tramwaj już jest!!! #-o

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 23 paź 2011, 0:47

180 nie wyjdzie ci za długie? Ono już jest dłuższe, niż by powinno...
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 paź 2011, 1:07

Dużo dłuższe by nie było, a gdyby je jeszcze posłać przez Maczka...

ODPOWIEDZ