Skoro musi mieć identyfikator imienny to musi podać takie dane.Paweł D. pisze: A już na pewno nie musi podać imienia i nazwiska. Pytaj w ZW Renoma.
Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Tyle, że jeśli ma zdjęcie, numer służbowy i dane wystawcy to wystarczy.Nxo pisze:Skoro musi mieć identyfikator imienny to musi podać takie dane.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Musi mieć identyfikator ze zdjeciem i numerem służbowym. Przedstawić się imieniem i nazwiskiem nie ma obowiązku - to nie policjant, który musi na żądanie okazać się legitymacją służbową, a bez tego przedstawić się stopniem, nazwiskiem, imieniem i jednostką (o ile jest w mundurze, bo jak po cywilu, to musi okazać się legitymacją - odznaka to za mało).Nxo pisze:Jednocześnie zauważyłem ze kontroler nie miał identyfikatora ze zdjęciem oraz Imieniem i nazwiskiem, wiec poprosiłem go o podanie imienia i nazwiska, oczywiście nie uzyskałem takie informacji jedynie co udało mi się znaleźć na jego smyczach to karteczkę z logiem Kolei Mazowieckich i jakiś tam numer.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
no dobra a jak nie ma identyfikatora to musi go okazać na żądanie pasażera ?
[ Dodano: |25 Paź 2011|, 2011 16:18 ]
[ Dodano: |25 Paź 2011|, 2011 16:18 ]
O to chodzi ze nie miał identyfikatora ze zdjęciemMisiekK pisze:Tyle, że jeśli ma zdjęcie, numer służbowy i dane wystawcy to wystarczy.Nxo pisze:Skoro musi mieć identyfikator imienny to musi podać takie dane.
To pstryk w nos. Prawo Przewozowe nakazuje posiadać identyfikator o właściwych parametrach.Nxo pisze:O to chodzi ze nie miał identyfikatora ze zdjęciem
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
Musi go posiadać w miejscu widocznym w czasie kontroli. Inaczej możesz takiego kontrolera zgodnie z prawem olać... A jak nie chce okazać identyfikatora (który powinien mieć widoczny bez żadnego wezwania), to po prostu odmawiasz okazania biletu.Nxo pisze:no dobra a jak nie ma identyfikatora to musi go okazać na żądanie pasażera ?
Ja bym nie okaza biletu po prostu. Nie mam takiego obowiązku w takim przypadku, bo nie jestem w stanie zweryfikować, że taka osoba ma uprawnienia kontrolera...Nxo pisze:O to chodzi ze nie miał identyfikatora ze zdjęciem
Dokładnie, jeśli identyfikator nie posiada cechy wymaganej prawem, to jest nieważny.MisiekK pisze:Prawo Przewozowe nakazuje posiadać identyfikator o właściwych parametrach.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Z prawa przewozowego
Art. 33a. 1. Przewoźnik lub osoba przez niego upoważniona, legitymując się identyfikatorem umieszczonym w widocznym miejscu, może dokonywać kontroli dokumentów przewozu osób lub bagażu.
2. Identyfikator, o którym mowa w ust. 1, powinien zawierać co najmniej następujące informacje:
1) nazwę przewoźnika,
2) numer identyfikacyjny osoby dokonującej kontroli dokumentów przewozu osób lub bagażu,
3) zdjęcie kontrolującego,
4) zakres upoważnienia,
5) okres ważności,
6) pieczęć i podpis wystawcy (przewoźnika).
Imienia i nazwiska podać Ci nie muszą, ale ten numer musi. I musi też mieć to w widocznym miejscu, a nie gdzieś w kieszeni, czy pod kurtką. Nie pytaj w renomie, bo co to w sumie pasażera ma obchodzić kto kontroluje bilety? Przewoźnik wynajmuje firmę i to on ma przyjmować baty za podwykonawców, skoro firmuje to własnym logiem. Każdy renomiarz jakiego spotkałem w KM był chamskim, nadętym bucem. Być może nie wszyscy, ale miłego nie spotkałem.
Jeżeli chcesz to napisz skargę do KM, ale mi by się szczerze nie chciało
Jeżeli chcesz to napisz skargę do KM, ale mi by się szczerze nie chciało
na stronie mPay znalazłem coś takiego:
To można składać dwa ulgowe na jeden normalny czy nie?
Chodzi mi o to pogrubione... (tak, wiem ze mowa o starej taryfie)Czy mogę kupić bilet dla osoby jadącej ze mną?
odpowiedź:
Istnieje możliwość zakupu biletów czasowych także dla osób towarzyszących w podróży.
Sposób 1:
Jeżeli chcesz kupić 1 bilet normalny i 1 bilet ulgowy, najpierw kup bilet normalny. Następnie zdefiniuj ulgę korzystając z menu w telefonie i wykonaj kolejną transakcję na zakup biletu - tym razem ulgowego.
Sposób 2:
Zdefiniuj ulgę przed rozpoczęciem podróży i zakup 3 bilety ulgowe w ramach jednej transakcji (cena 1 biletu normalnego w Warszawie jest równa opłacie za 2 bilety ulgowe). Kupując 3 bilety ulgowe 20-minutowe, w cenie 1 PLN każdy, wykonaj połączenie pod numer *145*220020*3# (cyfra 3 oznacza tu kwotę za bilety wyrażoną w PLN).
Ten sposób zakupu jest niedostępny dla osób dzwoniących pod numer 791 145 145.
Podczas kontroli poinformuj Kontrolera, że wskazana osoba korzysta z biletu zakupionego z danego numeru telefonu i okaż bilety dzwoniąc na bezpłatny numer wskazany przez Kontrolera.
Jeśli na co dzień nie korzystasz ze zniżek, pamiętaj aby przed zakupem kolejnego biletu dla siebie wybrać w menu telefonu opcję biletu normalnego.
To można składać dwa ulgowe na jeden normalny czy nie?