Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra
Moderator: Wiliam
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
W momencie, kiedy na jednej linii jest kilku przewoźników, i żadnej ekspedycji? Wspólna łączność? Ciężko. Pomijam sytuacje, w których ruszam z krańca w czasie swojej, 5 brygady, w 1/3 trasy jadę już w czasie kolejnej brygady, a przed kolejnym krańcem mam -40, czyli jadę w czasie jeszcze kolejnej brygady, na to nikt nic nie poradzi. Nie da się zdyscyplinować korków tak, żeby generowały opóźnienia równe taktowi linii. A do sterowania wszystkimi liniami, które się do sterowania kwalifikują, zabrakłoby ludzi, serio. Pomijam kompetencje ludzi odpowiedzialnych za sterowanie, zarówno u przewoźników, jak i w ekspedycjach Organizatora. 111 dojeżdżające na Esperanto w dwuskładzie, i ruszające z Esperanto w dwuskładzie...
To postawić radiowóz ZTMu do ch**a, który będzie odmierzał pięciominutowe odstępy i celował z odjazdami w godziny rozkładowe. O 21 chyba nie jest to niemożliwe???Szeregowy_Równoległy pisze:W momencie, kiedy na jednej linii jest kilku przewoźników, i żadnej ekspedycji? Wspólna łączność? Ciężko. Pomijam sytuacje, w których ruszam z krańca w czasie swojej, 5 brygady, w 1/3 trasy jadę już w czasie kolejnej brygady, a przed kolejnym krańcem mam -40, czyli jadę w czasie jeszcze kolejnej brygady, na to nikt nic nie poradzi. Nie da się zdyscyplinować korków tak, żeby generowały opóźnienia równe taktowi linii.
Czy ja mówię, że 138 jechało w stadzie 5 sztuk o 16? Nie mówię. Mówię, że o 21 jechało w stadzie 2 sztuk. 175 NIE MUSIAŁO też jechać w stadzie, mogło poczekać PIĘĆ minut, co przy takcie 7-8 wiele by nie zmieniło, a nie wiadomo kiedy będzie następne. 2/175 miało -14, 3/175 minus 8, może 7, nic by mu się nie stało jakby miało -12!
Zirytowałem sie
ŁK
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
ZTM sterujący z krańca? Panie, science - fiction późnym wieczorem?
Radiowóz ZTM, widząc zamieszanie na krańcu, ucieka byle dalej. Zawsze. Ja generalnie jestem zwolennikiem przekazania ekspedycji i sterowań Organizatorowi. Przewoźnik informuje, że jest burdel na linii nieekspediowanej, ZTM wygania Szwadrony Śmierci w Matizach, Aurisach i Fabiach na krańce, a ludzie w tych pojazdach prowadzą sterowania.
To, że tak nie było, nie znaczy, że tak nie może być.
Już nie mówiąc o tym, że jak widać poprzednią brygadę, to należy odczekać 5 minut.
I wyjście na przystanek na pętli (albo zajrzenie w kartę!) i spojrzenie na rozkład w przypadku, gdy częstotliwość to 20 minut, a widać, że poprzednia brygada odjechała 2 minuty temu, również nie powinno być jakimś niedasizmem dla kierowców - ewentualnie wprowadzenie w takim przypadku samoprzejazdu technicznego.
Chociaż to już by wymagało niebagatelnej inteligencji, a jak się jedzie za kimś, to jest wygodnie i już.
Już nie mówiąc o tym, że jak widać poprzednią brygadę, to należy odczekać 5 minut.
I wyjście na przystanek na pętli (albo zajrzenie w kartę!) i spojrzenie na rozkład w przypadku, gdy częstotliwość to 20 minut, a widać, że poprzednia brygada odjechała 2 minuty temu, również nie powinno być jakimś niedasizmem dla kierowców - ewentualnie wprowadzenie w takim przypadku samoprzejazdu technicznego.
Chociaż to już by wymagało niebagatelnej inteligencji, a jak się jedzie za kimś, to jest wygodnie i już.
ŁK
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Tak powinno być, ale Organizatorowi łatwiej zrzucić odpowiedzialność za SB na przewoźnika. A następnie sprawdzić, czy SB było prowadzone poprawnie. Ja bym wolał, żeby to ZTM sterował, zamiast uciekać na hasło "jestem po odjeździe".
Trochę zjechaliśmy z tematu, napisałem to tutaj z powodu 138, którego kursowanie jest niewątpliwie związane z tematem wątku (przypominam, we wtorek jechałem piątym 138 o 21:20 z Mokotowa (-9), dziś o 21 wyjeżdżało dopiero z Ząbkowskiej).
To teraz inna rzecz. P&R Śliwice. Oparty na 18+20, dodatkowym przystanku na 509 czy przywróceniu 302, wydłużeniu 170? Może 503 przez Al.Solidarności jednak?
PS dlaczego 503 nie mogłoby skręcać z torów tramwajowych na tej samej fazie?
Pewnie z tego samego powodu co i na Bankowym nie można skręcać razem z czwórką, ale DLACZEGO?
To teraz inna rzecz. P&R Śliwice. Oparty na 18+20, dodatkowym przystanku na 509 czy przywróceniu 302, wydłużeniu 170? Może 503 przez Al.Solidarności jednak?
PS dlaczego 503 nie mogłoby skręcać z torów tramwajowych na tej samej fazie?
Pewnie z tego samego powodu co i na Bankowym nie można skręcać razem z czwórką, ale DLACZEGO?
ŁK
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Czekaj, o ile 503 skręcające z tramwajem z Solidarności w Jagiellońską byłoby OK, bo nikomu nic nie zagraża, to cokolwiek skręcające na Bankowym z Bankowego w stronę Pragi, w fazie osiemnastki (
) byłoby niebezpieczne. Przecinasz torowisko, po którym jedzie tramwaj, mający gwarantowaną sygnalizacją bezkolizyjność. Takie rzeczy, panie, to się za kilkaset złotych plus punkty robi, a nie legalnie i w majestacie. Przy czym doprecyzuj co cię w Bankowym boli, bo żadnej relacji skrętnej, którą dałoby się w fazie osiemnastki wykonać, nie znalazłem.
- Bastian
- Sułtan Maroka
No właśnie jednak chodziło o przeciwny kierunek. W tym problemu nie ma żadnego.Łukasz pisze:Nie, w drugą stronę - z WZ w Marszałkowską w lewo w fazie 18.
To był kluczowy argument, że 512 tam nie może skręcać. Kiedyś.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Amen.Szeregowy_Równoległy pisze: Ja generalnie jestem zwolennikiem przekazania ekspedycji i sterowań Organizatorowi.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
503 skrecajace z tramwajem koliduje z nim wiec nie-OK. 503 tam moze skrecac bez tramwaju, z jezdni. Na zielonym swietle. Tak jak na wiekszosci skrzyzowan sie skreca.Szeregowy_Równoległy pisze:Czekaj, o ile 503 skręcające z tramwajem z Solidarności w Jagiellońską byłoby OK, bo nikomu nic nie zagraża, to cokolwiek skręcające na Bankowym z Bankowego w stronę Pragi, w fazie osiemnastki () byłoby niebezpieczne. Przecinasz torowisko, po którym jedzie tramwaj, mający gwarantowaną sygnalizacją bezkolizyjność. Takie rzeczy, panie, to się za kilkaset złotych plus punkty robi, a nie legalnie i w majestacie. Przy czym doprecyzuj co cię w Bankowym boli, bo żadnej relacji skrętnej, którą dałoby się w fazie osiemnastki wykonać, nie znalazłem.
Tak samo jak i na Bankowym wszystko moze sobie skrecac na zielonym dla Bankowego, zdaje mi sie ze 18 ma palke w innej fazie.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Fakt, Solidarności/Jagiellońska odpada, albo jedzie z torowiska, i na czołowe ze skręcającym w przeciwnym kierunku tramwajem, albo jedzie z jezdni, i blokuje wszystko za sobą.