W postaci Jelcza M121MMichalJ pisze:Tylko że potem starannie oduczono pasażerów od jeżdżenia, podstawiając co głupsze zastępstwa...
Komunikacja na Targówku
Moderator: Wiliam
O tym samym pomyślałem. Z tym że zamiast Babki - Radosławpietia pisze:A może ZTM ma jednak w jakichś nieco dalszych planach podział 127? Wówczas jej północny odcinek zostanie połączony z 500, które przy takiej okazji zostanie uzwyklone? Pozostaje oczywiście kwestia numerka, ale też niewykluczone, że jednak odzyskany zostanie nr 173, który otrzyma lewobrzeżna częsć podzielonego 127. A samo 127 będzie właśnie jeździć na trasie Podgrodzie-Rondo Babka
IHMO z trasy 500 powinno wylecieć: Cm. Bródnowski, Kołowa i pokusiłbym się o wywalenie Starzyniaka.
Na Bródnowski jest masa innych linii, pasażerowie 500 do cmentarza to pasażerowie "wsiadamy w byle co, co nas tam dowiezie". Kołowa może sobie jeździć 169 i 212 do tramwajów. Chociaż, rozkład 212 w DŚ to jakiś ponury żart, albo inna prowokacja.
Wywalenie Starzyniaka, przynajmniej w szczycie B w kier. Bródna pozwoliłoby oszczędzić kilka minut, które trzeba poświęcić na stanie w korku, przez turbinę. 500 stałaby się takim 527, które moim zdaniem było bardzo dobrym pomysłem, o czym świadczyła frekwencja, mimo że jechało po 500. Oczywiście, mniej więcej połowa autobusu ( no, może trochę mniej ) wysiadała na Bródnie. Na Starzyniaku są tramwaje, oraz ponure 127, którym o dziwo jednak ktoś jeździ. Ew. można się pokusić wtedy o skrócenie 127, aby na tym Starzyńskim było coś regularnego, nie licząć tramwajów. Na pewno dodawania przystanków do 500 to gwóźdź do trumny...
Na Bródnowski jest masa innych linii, pasażerowie 500 do cmentarza to pasażerowie "wsiadamy w byle co, co nas tam dowiezie". Kołowa może sobie jeździć 169 i 212 do tramwajów. Chociaż, rozkład 212 w DŚ to jakiś ponury żart, albo inna prowokacja.
Wywalenie Starzyniaka, przynajmniej w szczycie B w kier. Bródna pozwoliłoby oszczędzić kilka minut, które trzeba poświęcić na stanie w korku, przez turbinę. 500 stałaby się takim 527, które moim zdaniem było bardzo dobrym pomysłem, o czym świadczyła frekwencja, mimo że jechało po 500. Oczywiście, mniej więcej połowa autobusu ( no, może trochę mniej ) wysiadała na Bródnie. Na Starzyniaku są tramwaje, oraz ponure 127, którym o dziwo jednak ktoś jeździ. Ew. można się pokusić wtedy o skrócenie 127, aby na tym Starzyńskim było coś regularnego, nie licząć tramwajów. Na pewno dodawania przystanków do 500 to gwóźdź do trumny...
500 należy albo uczernić (nie dodając, rzecz jasna Bonifraterskiej i Wybrzeża Helskiego), albo przyspieszyć (wyrzucając Starzyniaka i może jeszcze Kołową). Cmentarza, wobec nieuchronnego wycięcia 127 z tej strony Wisły, nie powinno się wyrzucać, ponieważ po pierwsze, 500 ma tam duże wymiany, po drugie likwidujemy ostatnie dzienne połączenie cmentarza z lewobrzeżną częścią miasta (156 przemilczę...).
Ile tych ludzi z Metra jedzie? Na pewno nie tyle, aby zatrzymywać tą linię przyspieszoną. Zresztą, 127 ma być podzielone, Bródno powinno coś dostać. Na Cmentarz jest 169 - to wystarczy. Jeśli mamy przyspieszać 500, to Kołowa i Cmentarz są pierwszymi przystankami, które powinny wylecieć. Kołowa może dojechać do tramwajów. Co zresztą, robi rano spora cześć pasażerów 500.
Odnoszę wrażenie że chyba Ci się miasta pomyliły. Ten przystanek rzeczywiście ma wielkie wymiany pasażerskie, w szczególności w DP jak autobus się zatrzymuje by zabrać 1-2-3 mocherów którzy równie dobrze mogą podjechać 127/169. Niepotrzebnie ten autobus traci czas na tym przystanku, inna kwestia to jakieś tam święta kościelne kiedy można zrobić warunkowy i tyle w temacie.
DŚ podobnie, jak wsiądą w 127/169 zamiast 500 to im korona z głowy nie spadnie.
DŚ podobnie, jak wsiądą w 127/169 zamiast 500 to im korona z głowy nie spadnie.
Nie zabieraj mi dowozu do pracy!!!Jeśli wywalać Kołową to i Żuromińską
A na poważnie, to Żuromińskiej nie można zbytnio zabrać ze względu na pobliskie liceum. Bardzo bym chciał, aby Starzyniak wyleciał z rozkładu, ale raczej to nie możliwe ze względu na dość spore korki w tym rejonie. Codziennie część ludzi nie wytrzymuje i przesiada się do tramwaju, jakiegokolwiek jadącego do metra.
Cmentarz można spokojnie wyciąć, jest przy nim sporo innych linii. Z perspektywy samej Żuromińskiej jest to 127, 140, 156, 169...
W kwestii 127 nie mam zdania. Obecnie przez najbliższe dwa miesiące będę z niej korzystał na odcinku Plac Bankowy
Moje tak dla przyśpieszenia 500.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Generalnie wycinanie węzła przesiadkowego, by na siłę linię przyspieszyć, jest pomysłem dość odważnym (choć niestety wcale nie oryginalnym).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Jednak na Żuromińskiej są większe, inna sprawa to jest to, że przy wywaleniu zaproponowanych przeze mnie przystanków 500 staje się linią dla Bródna, pomijam fakt, że z Żuromińskiej do Żaby dojazd zrobiłby się mocno nieciekawy, a Kołowa ma 199 i 212, których na Żuromińskiej nie ma.Proboszcz pisze:Żuromińską, podobne wymiany pasażerskie
Starzyniak może i węzłem jest, jednak należy prześledzić ile tak naprawdę osób przesiada się z 500 na Starzyński i gdzie...taką przesiadkę można zaliczyć wcześniej. Więc, moim zdaniem ten pomysł przy odrobinie chęci można obronić.Glonojad pisze:Generalnie wycinanie węzła przesiadkowego, by na siłę linię przyspieszyć, jest pomysłem dość odważnym (choć niestety wcale nie oryginalnym).
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Otóż to. Zarówno na Żerań, jak i na Wileński z Bródna jest dojazd, a nie bardzo wiem, w jakim innym celu (prócz ucieczki do tramwaju) może ten węzeł mieszkańcom Bródna służyć.Websterek pisze:Starzyniak może i węzłem jest, jednak należy prześledzić ile tak naprawdę osób przesiada się z 500 na Starzyński i gdzie...taką przesiadkę można zaliczyć wcześniej. Więc, moim zdaniem ten pomysł przy odrobinie chęci można obronić.
Jak na razie, to 500 się spowalnia, bo dodano obustronnie ŚW. WINCENTEGO
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Że Ty nie wiesz, to jeszcze nie znaczy, że nikt zeń nie korzysta. Choćby trasa na Jagiellońskiej to nie tylko Żerań.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
W to 127 co ma go wkrótce nie być?Desert pisze: DŚ podobnie, jak wsiądą w 127/169 zamiast 500 to im korona z głowy nie spadnie.
Wsiadając w 169, znaczna część osób zamiast przesiąść się tam gdzie powinni (na Żabie) pojedzie do Wileniaka , dokładając tam dodatkowych pasażerów (co gorsza w ciąg trasy WZ - dalsza przesiadka w stronę metra), a tam już chyba jest wystarczająca ilość pasażerów...
Te 2 babcie powodują niezabieralność (lub niewiele mniej) autobusu (169) lub znaczący wzrost pasażerów (500) w międzyszczycie? Oczywiście, obecnie ze względu na porę roku te potoki są mniejsze, ale trudno z tego względu usuwać przystanek jednej z dwóch (169/500) sensownych linii, tam się zatrzymujących, po to aby go dodawać na wiosnę... Dla mnie ten przystanek mógłby być z 500 wyrzucony, ponieważ z niego korzystam bardzo rzadko, ale większość pasażerów tego ZP to ludzie starsi, i chociażby z tego względu należałoby się nad tym zastanowić.Desert pisze:w szczególności w DP jak autobus się zatrzymuje by zabrać 1-2-3 mocherów którzy równie dobrze mogą podjechać 127/169.
Na północ od Żerania jest z Bródna 126, w bliższe okolice przesiadka (owszem mało komfortowa) na Żeraniu FSOGlonojad pisze:Że Ty nie wiesz, to jeszcze nie znaczy, że nikt zeń nie korzysta. Choćby trasa na Jagiellońskiej to nie tylko Żerań.