Komunikacja miejska we Włochach

Moderator: Wiliam

cristle

Post autor: cristle » 15 lis 2011, 7:49

Po co 716 jeździ do przystanku Wałowicka, skoro od Factory i tak jest puste. Dźwigową oddadzą jak Bóg i partia pozwoli w kwietniu (ostatnie dane GW, wiarygodne). Czy nie lepiej, aby zakrańcowano je na terenie dawnych ZM Ursus obecnie URSUS-RATUSZ?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 lis 2011, 7:57

Nie, nie lepiej. Lepiej, żeby pojechała na Zachodni po trasie 127 i pozwoliła pochować 717 na odcinku pozapiastowskim. Na 6 całkach można by z tego zrobić może nawet co 15 w DP.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Szymon
(Mr_Kolesław)
Kontakt:

Post autor: Szymon » 15 lis 2011, 8:47

cristle pisze:Po co 716 jeździ do przystanku Wałowicka, skoro od Factory i tak jest puste.
Linia ta robi za "socjala" do podstawówki przy ul. Przepiórki. Poza tym chyba nie zauważyłeś, co na tej linii dzieje się w godzinach szczytu w kierunku Piastowa. Od PKP Włochy po dach =;

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 15 lis 2011, 8:57

Szymon pisze:
cristle pisze:Po co 716 jeździ do przystanku Wałowicka, skoro od Factory i tak jest puste.
Poza tym chyba nie zauważyłeś, co na tej linii dzieje się w godzinach szczytu w kierunku Piastowa. Od PKP Włochy po dach =;
Podobnie jak na 194.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 lis 2011, 9:26

O matko, ON nie jeździ, więc NIKT nie jeździ. Takie uogólnienie statystyczne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 15 lis 2011, 9:36

Glonojad pisze:Nie, nie lepiej. Lepiej, żeby pojechała na Zachodni po trasie 127 i pozwoliła pochować 717 na odcinku pozapiastowskim. Na 6 całkach można by z tego zrobić może nawet co 15 w DP.
Swoją drogą to takie nieco przejściowe rozwiązanie bo jednak połączenie Piastów - Wola to bym po otwarciu Dźwigowej zachował :-k
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 lis 2011, 9:46

Oczywiście, natomiast przez te pół roku można by jednak zrobić coś sensownego. A potem - do zastanowienia, może zrobić dwie linie (tzn. przywrócić 716 na starą trasę, a po czasowej puścić 717)? PKP Włochy, położone tuż przy wyjściu z przejścia od stacji, to dobre miejsce na przesiadkę i pierwszy wspólny przystanek obu linii.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 15 lis 2011, 9:49

Południowy Piastów nie będzie chyba zachwycony :>
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 15 lis 2011, 9:53

Sądzisz, że stojąc pół godziny do świateł przy Nowym Wspaniałym Węźle będzie szczęśliwszy? Uważam, że w obecnej sytuacji jego potrzeby powinna realizować jakaś L-ka - po zakończeniu budowy S2 wydłużona do Pralki.

717 ma dwa główne cele podróży - 189, obecnie realizowany z przesiadką przy NWW, ale możliwy do zrealizowania także w innym miejscu (zwłaszcza, że lobby kierowców R11 prędzej strajk ogłosi niż odda 401 z przystanku przy Zajezdni) oraz centra handlowe przy ZP Berestecka, do których dojazd moje rozwiązanie zapewnia. Owszem, utnę w ten sposób możliwość bezpośredniej podróży z Norwida czy Orzeszkowej do "markietów", ale ta podróż i tak obecnie nie jest zbyt atrakcyjna ze względu na warunki drogowe...

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 15 lis 2011, 10:11

Glonojad pisze:Sądzisz, że stojąc pół godziny do świateł przy Nowym Wspaniałym Węźle będzie szczęśliwszy? Uważam, że w obecnej sytuacji jego potrzeby powinna realizować jakaś L-ka - po zakończeniu budowy S2 wydłużona do Pralki.

To je dobre. Tylko nie wiem czy "elka" czy nie 717 :-k
Glonojad pisze: 717 ma dwa główne cele podróży - 189, obecnie realizowany z przesiadką przy NWW, ale możliwy do zrealizowania także w innym miejscu (zwłaszcza, że lobby kierowców R11 prędzej strajk ogłosi niż odda 401 z przystanku przy Zajezdni) oraz centra handlowe przy ZP Berestecka, do których dojazd moje rozwiązanie zapewnia. Owszem, utnę w ten sposób możliwość bezpośredniej podróży z Norwida czy Orzeszkowej do "markietów", ale ta podróż i tak obecnie nie jest zbyt atrakcyjna ze względu na warunki drogowe...

Gdyby linia, o której piszemy przed cytatem pojechała na Pralkę i tam spotkała się z całotygodniowym 317 to rozwiązałoby to problem przesiadek do Mediolanu :-k

Muszę powiedzieć, że taka linia Ogińskiego - Piastów Płd. - POW - Pralka bardzo mi przypadła do gustu :-k Do tego jednakże przydałaby się jakaś "elka" z Regulskiej (przesiadka na 191 do "markietów") krążąca po Piastowie i jadąca do PKP z rozsądną częstotliwością :-k
Albert Camus-"Dżuma"

mariow

Post autor: mariow » 15 lis 2011, 10:55

Nie, nie lepiej. Lepiej, żeby pojechała na Zachodni po trasie 127 i pozwoliła pochować 717 na odcinku pozapiastowskim. Na 6 całkach można by z tego zrobić może nawet co 15 w DP.
wczoraj miałem okazję jechać 717 (koło 21) i puste nie było
co w zamian? tzn w jakim kształcie miałoby być?
OK już doczytałem później ;)

[ Dodano: |15 Lis 2011|, 2011 10:59 ]
Kleszczu pisze:Do tego jednakże przydałaby się jakaś "elka" z Regulskiej (przesiadka na 191 do "markietów") krążąca po Piastowie i jadąca do PKP z rozsądną częstotliwością :-k
masakra, przesiadka na 191 i po całym starym Ursusie zamiast obecnej trasy 717. nie jestem przekonany Kleszczu
PURA VIDA!

JaBaal

Post autor: JaBaal » 17 lis 2011, 11:44

Obrazek

Nowy pomysł: Włochy chcą wahadłowego autobusu na Bemowo

śmik 17.11.2011 aktualizacja: 2011-11-16 20:17

Remont Dźwigowej wciąż się przeciąga, więc burmistrz Włoch proponuje, by miasto uruchomiło wahadłowy autobus na Bemowo. Szanse na to są jednak nikłe.

Ul. Dźwigowa, czyli najkrótsze połączenie Włoch z Bemowem, jest zamknięta od lipca. Według ostatnich zapowiedzi Zakładu Remontów i Konserwacji Dróg ulica w tunelu pod torami ma być naprawiona dopiero na wiosnę. W tej sytuacji burmistrz Włoch Michał Wąsowicz zaproponował, żeby uruchomić linię autobusową, która jeździłaby na Bemowo skrótem przez tereny kolejowe. Ułatwiłoby to mieszkańcom podróżowanie między dzielnicami. Teraz muszą korzystać z zastępczego autobusu, który jeździ dalekim objazdem zakorkowaną al. Prymasa Tysiąclecia.

Proponowany skrót dla autobusów ma prowadzić od strony Woli ulicami: Sowińskiego, Grodziską, a następnie przez Odolany do ul. Noteckiej w Nowych Włochach. Przedstawiciele dzielnicy wspólnie z Zarządem Transportu Miejskiego odbyli tam testową jazdę autobusem. Miejscy urzędnicy przedstawili jednak długą listą napraw, które trzeba by wykonać na tych zaniedbanych ulicach. Najgorzej jest na terenach kolejowych, gdzie nawierzchnia z płyt jest tak zniszczona, że w niektórych miejscach trzeba by ją zbudować od nowa. Należałoby także m.in. zlikwidować progi zwalniające na Noteckiej i Kraszewskiego oraz przyciąć niektóre drzewa na Sowińskiego. - Ten skrót jest do tego wąski i autobusy nie mogłyby się tam minąć. To oznaczałoby, że jeździłyby wahadłowo, co 25 minut. To gra niewarta świeczki - uważa Andrzej Franków, wicedyrektor ZTM.

Na razie remontująca Dźwigową jednostka obiecała wcześniej udostępnić ulicę dla autobusów. Ma to być możliwe w styczniu lub w lutym.
Źródło
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

ja0306

Post autor: ja0306 » 17 lis 2011, 22:36

To ta dźwigowa jeszcze remontują, ech katorga. A no czy nie można z karolina dac 112 na Ursus Niedźwiadek i tam niech się przesiadają?

Nie ma nic takiego jak połączenie Grodziska-Notecka. Pierwsz kończy sie ślepo w rejonie gdzie jeżdżą Piaskarki a Notecka, nie znam ale obie ulice sa po przeciwnej stronie torów.

Gdzie ta linia dla Gniewkowskiej? Miało być jakieś 212/2xx z krańcem w kwadracie przy PKP kasprzaka.
nasza-klasa
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
facebook
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl

MichalJ

Post autor: MichalJ » 17 lis 2011, 23:22

Owszem, jest taka droga na przedłużeniu Grodziskiej wzdłuż przez całą stację towarową, o tu:
http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=15 ... n=20.91829
Już widzę tam autobusy...

ja0306

Post autor: ja0306 » 17 lis 2011, 23:32

No popatrzyłem na to, ale zaraz pod Kładką Przyce jest firma budowlana i teren zamknięty, piaskarki i betoniarki. No pozaty droga mieszana, albo płyty betonowe albo zasypana tym co cięzarówki nawoża i kawałęk asfaltu, e nia ma co nawet 206 nie warto tam pchać od Nowych Włoch. Progów było z 5 na Kraszewskiego.
nasza-klasa
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
facebook
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl

ODPOWIEDZ