Flixbus (d. PolskiBus)
Moderator: JacekM
linkfly4free.pl pisze:Polski Bus za kilka dni odbierze część nowych pojazdów, a to oznacza zmiany w rozkładzie jazdy i to już od 18 grudnia. Dzięki Fly4free.pl możecie poznać je jako pierwsi.
Nocą do Zakopanego
Nowością, o której F4F już informowało, jest modyfikacja trasy P6. Obecnie łączy ona Warszawę z Kielcami, Krakowem i Katowicami. W nowym rozkładzie, od 18 grudnia połączenie to nie będzie obsługiwało Katowic, a z Krakowa zostaje przedłużone do Zakopanego.
Tak więc wyjeżdżając z Warszawy o 23:45 do stolicy polskich gór dotrzemy na 7:00 rano. W drogę powrotną autokar wyjedzie o 23:30, by dotrzeć do Warszawy na 6:30.
Z kolei od lutego przyszłego roku na tej trasie będzie dostępne też i dzienne połączenie. Z Warszawy wyjedziemy o 14:30 by do Zakopanego dojechać na 21:25. Powrót o 10:00 i przyjazd do Warszawy na 17:00
Będą również oprócz tego dwa odrębne połączenia z Warszawy do Krakowa.
Kolejną zmianą na trasie P6 jest przystanek w Kielcach. Od nowego rozkładu autokary przewoźnika nie będą zatrzymywać się na dworcu PKS przy ulicy Czarnowskiej, a w centrum miasta przy ulicy Żytniej.
Więcej połączeń do Gdańska
Dobra informacja jest też dla podróżujących na trasie Warszawa – Gdańsk. Tutaj olbrzymie zainteresowanie połączeniami sprawiło, że autokary przewoźnika od rana do późnego wieczora w obu kierunkach kursowały będą z częstotliwością co… dwie godziny. Ostatnie kursy wykonywane będą przed północą.
Zmiany w Białymstoku oraz Lublinie
Pasażerowie korzystający z połączeń na trasie P8 Warszawa – Białystok będą mogli dotrzeć do stolicy w bardziej dogodnych dla nich godzinach. Odjazdy z Białegostoku zostają zmodyfikowane, aby autokar rano dojeżdżał do stolicy. Zmian dokonano na prośbę pasażerów.
Z kolei na trasie P7 Warszawa – Lublin pasażerowie uzyskają dwa dodatkowe połączenia. W sumie linia ta obsługiwana będzie już pięcioma kursami na dobę.
Kolejne zmiany niebawem
Zmiany w rozkładzie jazdy będą wprowadzane sukcesywnie w zależności od terminu odbioru kolejnych autokarów oraz uzyskiwania zezwoleń. Przewoźnik ma w planach uruchomienie kolejnego międzynarodowego połączenia oraz dodatkowych połączeń krajowych, w tym do nowych miast.
Nowa porcja biletów już wkrótce
Zapewne ciekawi jesteście kiedy PolskiBus.com rozpocznie sprzedaż biletów na nowe i zmodyfikowane trasy? Z naszych informacji wynika, że powinna rozpocząć się ona najprawdopodobniej jeszcze w tym tygodniu. A więc udanych polowań i przyjemnej podróży!
Przypomniała mi sie dyskusja z lipca i ciekaw jestem czy kolej zechce jednak jakoś zareagować. W tej chwili to juz przy 9 kursach dziennie kolei będzie traciła pewnie ze 200- 300 pasażerów dziennie. W PB pojawią się (i pewnie będa puszczane własnie na Gdańsk) autobusy 90 miejscowe co powinno pozwolic na utrzymanie ceny na naprawde niskim poziomie a co na to kolej? Może czas w koncu odejsc od taryfy kilometrowej.chester pisze: Od połowy lipca (17?) dochodzą nowe kursy (zwiększa się flota), jakiś jeden zagraniczny (jako drugi, chyba Praga, albo Berlin) , ale Gdańsk na razie wciąż na 3x dziennie. Ciekawe, jak często wspomagają Gdańsk drugimi autobusami, ale pewnie weekendowo zawsze. Do czasu zakończenia modernizacji dziewiątki ta trasa będzie generatorem ruchu. Kolej powinna to przemyśleć, bo już 140 osób nocnym kursem (dwa pełne autobusy) to nie jest coś, na co można machnąć ręką. A jak pojadą trzy autobusy? Zdecydowanie jednak następnym razem będę szukać połączenia popołudniowego, ale nie nocnego.
- MeWa
- Cukiereczek
skończą się (kiedyś) remonty kolejowe, ciekawe jaka wtedy będzie oferta PB... Rozsądne byłoby jednak, gdyby przewoźnicy w ramach promocji rozważyli czasową obniżkę cen na remontowanej trasie - tak jak kiedyś to było do Łodzi.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
EIC przez Bydgoszcz drożej i dłużej, bo taryfa kilometrowa. Zapomnij, o takich rzeczach - będą gadać, że więcej kilometrów to większe koszty, etc...MeWa pisze:Rozsądne byłoby jednak, gdyby przewoźnicy w ramach promocji rozważyli czasową obniżkę cen na remontowanej trasie - tak jak kiedyś to było do Łodzi.
"Ekonomiczni" raczej zostaną przy PB moim zdaniem...MeWa pisze:skończą się (kiedyś) remonty kolejowe, ciekawe jaka wtedy będzie oferta PB...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- MeWa
- Cukiereczek
gdyby była presja, to by się zmieniło - tak jak do Łodzi (odcinek Sk-ce - Koluszki).Wolfchen pisze:EIC przez Bydgoszcz drożej i dłużej, bo taryfa kilometrowa. Zapomnij, o takich rzeczach - będą gadać, że więcej kilometrów to większe koszty, etc...
oczywiście, PB nie mógł znaleźć lepszej pory na start.Wolfchen pisze:"Ekonomiczni" raczej zostaną przy PB moim zdaniem...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
Bardziej mi chodziło o różnicę w czasie przejazdu - cena powinna być niższa, żeby rekompensowała tą niedogodność (nie oszukujmy się, klienci EIC patrzą głównie na czas przejazdu).fik pisze:Drożej o całe 4 PLN w stosunku do trasy przez Iławę, naprawdę nie jest to kwota ważąca na decyzji.
Dokładnie, a działania (takt, bisowanie kursów) działają tylko na plus.MeWa pisze:oczywiście, PB nie mógł znaleźć lepszej pory na start.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- fik
- Naczelne Chamidło
No toż po to jeździ się przez Bydgoszcz, żeby było szybciej (a przede wszystkim - żeby czas przejazdu był bardziej przewidywalny!). A klient biznesowy do PB nie ucieknie, nie bójta sięWolfchen pisze:
Bardziej mi chodziło o różnicę w czasie przejazdu - cena powinna być niższa, żeby rekompensowała tą niedogodność (nie oszukujmy się, klienci EIC patrzą głównie na czas przejazdu).![]()
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
-
paolo11051
Jechałem w czwartek, 17 listopada, do Wiednia.
Mogę się o PB wypowiadać tylko i wyłącznie pozytywnie. Personel bardzo miły, pomocny. Rozsądne przerwy, brak szaleńczej jazdy, wysoki poziom autokarów, i cena 60PLN
PS: nie pracuję w PB
Jedyny minus to czas przejazdu, Wawa-Cieszyn to prawie 7godzin.
W sumie ponad 12
Wracałem 3 dni później EIC Polonia. Fakt, byłem na miejscu o wiele szybciej (8godzin vs 12)
I cena PKP też nie była zaporowa (130PLN)
Ale jednak różnica dwukrotna. I co najistotniejsze - w wagonie, w którym miałem miejscówkę, zepsuło się ogrzewanie w połowie drogi!!
Dobrze, że było mało ludzi, można było się przesiąść do innego wagonu.
A co do PB - to polecam wszystkim
Mogę się o PB wypowiadać tylko i wyłącznie pozytywnie. Personel bardzo miły, pomocny. Rozsądne przerwy, brak szaleńczej jazdy, wysoki poziom autokarów, i cena 60PLN
PS: nie pracuję w PB
Jedyny minus to czas przejazdu, Wawa-Cieszyn to prawie 7godzin.
W sumie ponad 12
Wracałem 3 dni później EIC Polonia. Fakt, byłem na miejscu o wiele szybciej (8godzin vs 12)
I cena PKP też nie była zaporowa (130PLN)
Ale jednak różnica dwukrotna. I co najistotniejsze - w wagonie, w którym miałem miejscówkę, zepsuło się ogrzewanie w połowie drogi!!
Dobrze, że było mało ludzi, można było się przesiąść do innego wagonu.
A co do PB - to polecam wszystkim
- a/p TALENT
-
paolo11051
masz rację, to było albo w Bohuminie, albo w Breclaviu.a/p TALENT pisze:To jest fatum jakieś, zawsze spieprzą coś z klimatyzacją lub ogrzewaniem przy wymianie lokomotyw w Bohuminie lub Breclaviu.
A dokładnie tego nie wiem, bo na czeskim odcinku był full ludzi stojących, więc może oni ogrzewali zimny wagon
Ale na pewno już od Bohumina było zimno