Flixbus (d. PolskiBus)
Moderator: JacekM
- a/p TALENT
- Bastian
- Sułtan Maroka
A to swoją drogą.JacekM pisze:Czyli najlepiej napisać "w Brzecławiu"
http://pl.wikipedia.org/wiki/Brzec%C5%82aw
No i w Boguminie
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Drivter1234
PB generalnie super firma z tego co słyszę, ale przecież nie zawsze będą jeździć za takie pieniądze, poza tym to albo mi się zdaje albo chyba mamy coś na zasadzie dawnej firmy Polski Express... ? Początek super, ekstra autobusy, pompowanie kasy itp, ale poczekajmy co będzie w dalszym etapie z ceną ropy i jak się temat ukształtuje gdy w końcu wyremontują tory np. do Gdańska (wtedy czas przejazdu pewnie będzie lekko ponad 2,5 godziny) i może tam trafią na tory pociągi Pendolino... Wtedy porozmawiamy o PB za 2 lata...paolo11051 pisze:Jechałem w czwartek, 17 listopada, do Wiednia.
Mogę się o PB wypowiadać tylko i wyłącznie pozytywnie. Personel bardzo miły, pomocny. Rozsądne przerwy, brak szaleńczej jazdy, wysoki poziom autokarów, i cena 60PLN
PS: nie pracuję w PB
Jedyny minus to czas przejazdu, Wawa-Cieszyn to prawie 7godzin.
W sumie ponad 12
Wracałem 3 dni później EIC Polonia. Fakt, byłem na miejscu o wiele szybciej (8godzin vs 12)
I cena PKP też nie była zaporowa (130PLN)
Ale jednak różnica dwukrotna. I co najistotniejsze - w wagonie, w którym miałem miejscówkę, zepsuło się ogrzewanie w połowie drogi!!
Dobrze, że było mało ludzi, można było się przesiąść do innego wagonu.
A co do PB - to polecam wszystkim
Trzeba wziąśc pod uwage że w Polsce więcej obecnie remontuje sie dróg niż torów więc raczej przyszłosć PB rysuje sie lepiej niz PKP. Jasne, kolej przyspieszy do Gdańska ale co z cenami? Jeśli będa jeździły EIC to ceny będa zniechęcające a biznes jednak będzie szedł w kierunku samolotów (na tej trasie właśnie oprócz Eurolotu pojawil się Oltjet). A czas przejazdu 2.5h jest nierealny i można go wsadzić między bajki, chyba już nawet rzecznicy IC przestali mówic o takich cudach. Autobusem natomiast szybciej pojedziemy w kierunku Łodzi, Poznania i Berlina (bedzie A2), szybciej będzie w kierunku Czestochowy, Katowic, Wrocławia i Wiednia (skonczy się remont na S8). Zresztą widac dobrze że nawet na trasie gdzie są pociągi mjące konkurencyjny czas przejazdu PB nadal się rozwija (Lublin gdzie zwiększyła sie ilośc kursów)Drivter1234 pisze:PB generalnie super firma z tego co słyszę, ale przecież nie zawsze będą jeździć za takie pieniądze, poza tym to albo mi się zdaje albo chyba mamy coś na zasadzie dawnej firmy Polski Express... ? Początek super, ekstra autobusy, pompowanie kasy itp, ale poczekajmy co będzie w dalszym etapie z ceną ropy i jak się temat ukształtuje gdy w końcu wyremontują tory do Gdańska (wtedy czas przejazdu pewnie będzie lekko ponad 2,5 godziny) i może tam trafią na tory pociągi Pendolino... Wtedy porozmawiamy o PB za 2 lata...paolo11051 pisze:Jechałem w czwartek, 17 listopada, do Wiednia.
Mogę się o PB wypowiadać tylko i wyłącznie pozytywnie. Personel bardzo miły, pomocny. Rozsądne przerwy, brak szaleńczej jazdy, wysoki poziom autokarów, i cena 60PLN
PS: nie pracuję w PB
Jedyny minus to czas przejazdu, Wawa-Cieszyn to prawie 7godzin.
W sumie ponad 12
Wracałem 3 dni później EIC Polonia. Fakt, byłem na miejscu o wiele szybciej (8godzin vs 12)
I cena PKP też nie była zaporowa (130PLN)
Ale jednak różnica dwukrotna. I co najistotniejsze - w wagonie, w którym miałem miejscówkę, zepsuło się ogrzewanie w połowie drogi!!
Dobrze, że było mało ludzi, można było się przesiąść do innego wagonu.
A co do PB - to polecam wszystkim
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Kwestia ceny. Jechałem do Poznania w 4 osoby. PolskiBus kosztował w sumie w obie strony w sumie 65zł. PKP jest w stanie to przebić? Rezerwowane było dwa tygodnie przed wyjazdem.
- Drivter1234
Jeżeli PB by utrzymał takie ceny przez długie lata to może i owszem, ale liczysz że gdy ropa idzie w górę, mamy już słynnego VIATOLL-a, Koszty utrzymania nówek są niskie ale co potem ? Serwis, części, obsługa do tego... Przecież w tym wszystkim nie zachwycajmy się bo PB w jakimś momencie musi zacząć zarabiać, przecież to nie jest instytucja charytatywna. Kierowcom też muszą zapłacić sensowne pieniądze bo nikt mu nie będzie jeździł za takie same pieniądze jak np. w MZA bo po co ? Z tego co piszą praktycznie wszystkie serwisy tematyczne to opinia jest jedna... Polski rynek autobusów krajowych jest strasznie ciężki do przebrnięcia, poczekamy zobaczymy ale oby nie było tak jak z Polskim Expressem...Rosa pisze:Trzeba wziąśc pod uwage że w Polsce więcej obecnie remontuje sie dróg niż torów więc raczej przyszłosć PB rysuje sie lepiej niz PKP. Jasne, kolej przyspieszy do Gdańska ale co z cenami? Jeśli będa jeździły EIC to ceny będa zniechęcające a biznes jednak będzie szedł w kierunku samolotów (na tej trasie właśnie oprócz Eurolotu pojawil się Oltjet). A czas przejazdu 2.5h jest nierealny i można go wsadzić między bajki, chyba już nawet rzecznicy IC przestali mówic o takich cudach. Autobusem natomiast szybciej pojedziemy w kierunku Łodzi, Poznania i Berlina (bedzie A2), szybciej będzie w kierunku Czestochowy, Katowic, Wrocławia i Wiednia (skonczy się remont na S8). Zresztą widac dobrze że nawet na trasie gdzie są pociągi mjące konkurencyjny czas przejazdu PB nadal się rozwija (Lublin gdzie zwiększyła sie ilośc kursów)Drivter1234 pisze: PB generalnie super firma z tego co słyszę, ale przecież nie zawsze będą jeździć za takie pieniądze, poza tym to albo mi się zdaje albo chyba mamy coś na zasadzie dawnej firmy Polski Express... ? Początek super, ekstra autobusy, pompowanie kasy itp, ale poczekajmy co będzie w dalszym etapie z ceną ropy i jak się temat ukształtuje gdy w końcu wyremontują tory do Gdańska (wtedy czas przejazdu pewnie będzie lekko ponad 2,5 godziny) i może tam trafią na tory pociągi Pendolino... Wtedy porozmawiamy o PB za 2 lata...
P.S. A swoją drogą to z tego co się orientuję to Pendolino ma być na 200 km/h czyli trasę około 320 km do Gdańska spokojnie mógł by pokonać w 2,5 godziny (jak nie szybciej) bo w końcu kupują te pociągi po to by w końcu można było przyśpieszyć a nie jeździć np. 140 km/h
P.S. 2 Trasa Warszawa-Poznań, jeżeli autobus jedzie z prędkością max 100 km/h a pociąg 160 km/h, autobus trafia na korki, musi się przebić do centrum miasta a pociąg wpada od razu to wątpię żeby PB był szybciej. Kwestia ceny jest kwestią wygranej na korzyść PB ale to tylko kwestia czasu...
Nie porównuj Pendolino do PB. Nie ta grupa docelowa. PB może konkurować docelowo z TLK, ale nie z ICE/Ex, gdyż PB jest ewidentnie kierowany do osób, którym zależy na niskich kosztach przejazdu...Drivter1234 pisze:A swoją drogą to z tego co się orientuję to Pendolino ma być na 200 km/h czyli trasę około 320 km do Gdańska spokojnie mógł by pokonać w 2,5 godziny (jak nie szybciej) bo w końcu kupują te pociągi po to by w końcu można było przyśpieszyć a nie jeździć np. 140 km/h
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Drivter1234
Ktoś pisał jako o najważniejszym czynniku jakim jest czasWolfchen pisze:Nie porównuj Pendolino do PB. Nie ta grupa docelowa. PB może konkurować docelowo z TLK, ale nie z ICE/Ex, gdyż PB jest ewidentnie kierowany do osób, którym zależy na niskich kosztach przejazdu...Drivter1234 pisze:A swoją drogą to z tego co się orientuję to Pendolino ma być na 200 km/h czyli trasę około 320 km do Gdańska spokojnie mógł by pokonać w 2,5 godziny (jak nie szybciej) bo w końcu kupują te pociągi po to by w końcu można było przyśpieszyć a nie jeździć np. 140 km/h
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Warszawa - Łódź. PolskiBus na jutro 25zł (taryfa podstawowa), czas podróży 2:45.
PKP: TLK: 33,30zł., czas podróży 1:48. InterRegio 26zł., czas podróży 1:50. Taryfa podstawowa porównywalna z InterRegio. TLK wychodzi drożej. Przy planowaniu z tygodniowym wyprzedzeniem PolskiBus zawiezie mnie za 12-15zł., czyli już odczuwalnie taniej, bo za cenę biletu PKP pojadę tam i z powrotem. I jeszcze mi na browara zostanie, jeśli alternatywą były TLK.
PKP: TLK: 33,30zł., czas podróży 1:48. InterRegio 26zł., czas podróży 1:50. Taryfa podstawowa porównywalna z InterRegio. TLK wychodzi drożej. Przy planowaniu z tygodniowym wyprzedzeniem PolskiBus zawiezie mnie za 12-15zł., czyli już odczuwalnie taniej, bo za cenę biletu PKP pojadę tam i z powrotem. I jeszcze mi na browara zostanie, jeśli alternatywą były TLK.