Z tego co się orientowałem to właściciela stać na to żeby ostro pompować kasę, w końcu jest bardzo sporym graczem na rynku UKWolfchen pisze:PB to takie tanie linie lotnicze na kołach... Spokojnie, poradzą sobie. Będzie pewnie zasada, że kto wcześniej kupi bilet, ten pojedzie taniej. A na ostatnią chwilę - taryfa podstawowa...
Flixbus (d. PolskiBus)
Moderator: JacekM
- Drivter1234
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Fakt, to najdroższy bilet, jaki jestem w stanie kupić u tego przewoźnika na tej trasie. Taryfa PB mnie nie interesuje, interesuje mnie kwota, jaką będę musiał wydać. A tym PB z PKP wygrywa, bo w najgorszym przypadku zapłacę tyle samo, mając gwarancję ogrzewania, miejsca siedzącego i sprawnej toalety, czego PKP nie są mi w stanie zaoferować.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Mam wrażenie, że nadal gadacie, jak dziad z obrazem. Ty o teraźniejszości, inni o widokach na dalszą przyszłość...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Czas nie zawsze jest najważniejszy. Jechalem PB tydzien temu z Katowic (czwartek więc nie był to kurs weekendowy a zwykły dzień powszedni). Czas przejazdu 4h45 min 16:45 - 21:30 (realnie 15 minut dłużej przez mega korek przed Piotrkowem)
Konkurencja to EC o 15:57 o czasie przejazdu 3:02, TLK o 16:51 i czasie przejazdu 3:12 i EX o 18:15 i czasie 2:58. Ceny w PKP odpowiednio 109, 54 i 115. Konkurencja duża, czas przejazdu WYRAŹNIE na korzyść kolei (nie wiem jak z realnymi czasami) ale mimo to w autobusie było równo 60 osób.
A co do wzrastających cen paliwa to czym wyzsza cena tym wiecej osob będzie porzucało samochody na rzecz masowej komunikacji. Czym innym jest rozlożenie ceny przejazdu na 2 czy nawet 4 pasażerów a zupełnie czym innym na 70 czy 90.
Konkurencja to EC o 15:57 o czasie przejazdu 3:02, TLK o 16:51 i czasie przejazdu 3:12 i EX o 18:15 i czasie 2:58. Ceny w PKP odpowiednio 109, 54 i 115. Konkurencja duża, czas przejazdu WYRAŹNIE na korzyść kolei (nie wiem jak z realnymi czasami) ale mimo to w autobusie było równo 60 osób.
A co do wzrastających cen paliwa to czym wyzsza cena tym wiecej osob będzie porzucało samochody na rzecz masowej komunikacji. Czym innym jest rozlożenie ceny przejazdu na 2 czy nawet 4 pasażerów a zupełnie czym innym na 70 czy 90.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Nie, przejrzałem praktycznie wszystkie dostępne dni. 25zł to maksimum za trasę Warszawa - Łódź.
Mnie naprawdę nie interesuje ile mogę zapłacić, jeśli niebo spadnie nam na głowy. Porównuję oferty i PolskiBus jest zwyczajnie atrakcyjniejszy cenowo. A dla mnie cena jest priorytetem. I chyba do takich jak ja PolskiBus adresuje swoją ofertę. Ludzie, którym spieszy się bardziej wybiorą coś szybszego nie zwracając uwagi na koszty.
A co do widoków na dalszą przyszłość: PolskiBus reaguje w miarę dynamicznie na to, jak obłożone ma kursy, na zainteresowanie poszczególnymi kierunkami, robi to, czego PKP ni cholery nie potrafi. PKP nie umie dołożyć wagonów, żeby zapewnić jakiś cywilizowany poziom w momencie, gdy sprzedali Bardzo Dużo Biletów, PolskiBus umie wyczarować dodatkowy autobus albo i kilka, jeśli jest potrzeba. I o ile nie wątpię, że PolskiBus nie zejdzie poniżej pewnego poziomu, to nie wątpię również, że w pierwszym z brzegu dniu, w którym lud masowo zapragnie się przemieścić, będziemy mieć w TV obrazki ludzi włażących do pociągów oknami, albo zwyczajnie się nie mieszczących. I jakaś część z tych osób wybierze alternatywę w postaci może dłużej jadącego, ale dającego gwarancję minimum cywilizacji autobusu. Alternatywa dla PKP jest niezbędna, a PolskiBus robi dużo, żeby właśnie stać się najsensowniejszą z alternatyw.
Mnie naprawdę nie interesuje ile mogę zapłacić, jeśli niebo spadnie nam na głowy. Porównuję oferty i PolskiBus jest zwyczajnie atrakcyjniejszy cenowo. A dla mnie cena jest priorytetem. I chyba do takich jak ja PolskiBus adresuje swoją ofertę. Ludzie, którym spieszy się bardziej wybiorą coś szybszego nie zwracając uwagi na koszty.
A co do widoków na dalszą przyszłość: PolskiBus reaguje w miarę dynamicznie na to, jak obłożone ma kursy, na zainteresowanie poszczególnymi kierunkami, robi to, czego PKP ni cholery nie potrafi. PKP nie umie dołożyć wagonów, żeby zapewnić jakiś cywilizowany poziom w momencie, gdy sprzedali Bardzo Dużo Biletów, PolskiBus umie wyczarować dodatkowy autobus albo i kilka, jeśli jest potrzeba. I o ile nie wątpię, że PolskiBus nie zejdzie poniżej pewnego poziomu, to nie wątpię również, że w pierwszym z brzegu dniu, w którym lud masowo zapragnie się przemieścić, będziemy mieć w TV obrazki ludzi włażących do pociągów oknami, albo zwyczajnie się nie mieszczących. I jakaś część z tych osób wybierze alternatywę w postaci może dłużej jadącego, ale dającego gwarancję minimum cywilizacji autobusu. Alternatywa dla PKP jest niezbędna, a PolskiBus robi dużo, żeby właśnie stać się najsensowniejszą z alternatyw.
Klient biznesowy na trasie Warszawa-Gdańsk już dawno, dawno temu uciekł do samolotufik pisze:A klient biznesowy do PB nie ucieknie, nie bójta się
Generalnie biznes już w ogóle właściwie nie korzysta z pociągów w Polsce, tylko z samolotów. Czasem jak lot nie pasuje, to dopuszczalny jest pociąg do Poznania albo do Krakowa
[ Dodano: |30 Lis 2011|, 2011 22:00 ]
Na miejscu osoby nie zarabiającej kokosów też pewnie wolałbym przemęczyć się 2h dłużej w autobusie i zapłacić kilkadziesiąt PLN mniej...Rosa pisze:Czas nie zawsze jest najważniejszy.
[ Dodano: |30 Lis 2011|, 2011 22:00 ]
BTW o PB jest również w najnowszym numerze "Newsweeka".
- MeWa
- Cukiereczek
faktycznie jak dziad do obrazu... Zależy od tego kto ma jakie priorytety.
Ale nie podniecałbym się, że w jednym autobusie były wszystkie miejsca zajęte w ilości szcześdziesięciu. Pociąg na tych trasach oferuje i tak najczęściej więcej miejsc, a więc najczęściej przewozi więcej podróżnych.
[ Dodano: Sro 30 Lis, 2011 ]
Ale nie podniecałbym się, że w jednym autobusie były wszystkie miejsca zajęte w ilości szcześdziesięciu. Pociąg na tych trasach oferuje i tak najczęściej więcej miejsc, a więc najczęściej przewozi więcej podróżnych.
[ Dodano: Sro 30 Lis, 2011 ]
tak, szczeciński to jest GoleniówBJ pisze:A Pyrzowice to nie lotnisko katowickie?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Ale świadczy to o tym że dla PB jest miejsce na rynku. Ciekawe tylko jak wielki kawałek tortu beda potrafili zgarnąc i komu go zabiorą.
Kolej utraciła połaczenia miedzynarodowe na rzecz transportu powietrznego. Tu juz nic nie odzyskają. Dzielnie sie trzymaja i nic nie świadczy o tym aby mieli utracic rynek podmiejski. Walka się będzie toczyła więc o komunikacje międzymiastową. Dla pasażera to tym lepiej że jest konkurencja i marze o tym aby PKP przystapiło w koncu do gry i zaczeło zachęcać pasażerów tak jak to robi PB.
Kolej utraciła połaczenia miedzynarodowe na rzecz transportu powietrznego. Tu juz nic nie odzyskają. Dzielnie sie trzymaja i nic nie świadczy o tym aby mieli utracic rynek podmiejski. Walka się będzie toczyła więc o komunikacje międzymiastową. Dla pasażera to tym lepiej że jest konkurencja i marze o tym aby PKP przystapiło w koncu do gry i zaczeło zachęcać pasażerów tak jak to robi PB.
A ja wolę Boże Narodzenie...
PB ma swoje zalety, i PKP ma swoje zalety. Jeżeli chodzi o mnie, to zawsze wybiorę pociąg. Autokar tylko wtedy gdy do miejsca destynacji nie dociera nic co jeździ po szynach. Pociąg ma tą zaletę w stosunku do samolotów, że wjeżdża do centrum miasta i nie trzeba się odprawiać. A lotniska są najczęściej kawałek drogi od centrum. W Warszawie jest całkiem blisko, ale na takiej Ławicy, samoloty lądują gdzieś w kartoflach.
PB ma swoje miejsce na rynku i bardzo dobrze. Powinna być firma, która zaoferuje podróż w niezłych warunkach (na tyle na ile jazda autokarem może być "niezła"), do miejsc gdzie nie docierają pociągi, ale porównania z koleją kiepskie. Co to jest 60 osób? To nawet nie jest cały wagon kolejowy.
PB ma swoje zalety, i PKP ma swoje zalety. Jeżeli chodzi o mnie, to zawsze wybiorę pociąg. Autokar tylko wtedy gdy do miejsca destynacji nie dociera nic co jeździ po szynach. Pociąg ma tą zaletę w stosunku do samolotów, że wjeżdża do centrum miasta i nie trzeba się odprawiać. A lotniska są najczęściej kawałek drogi od centrum. W Warszawie jest całkiem blisko, ale na takiej Ławicy, samoloty lądują gdzieś w kartoflach.
PB ma swoje miejsce na rynku i bardzo dobrze. Powinna być firma, która zaoferuje podróż w niezłych warunkach (na tyle na ile jazda autokarem może być "niezła"), do miejsc gdzie nie docierają pociągi, ale porównania z koleją kiepskie. Co to jest 60 osób? To nawet nie jest cały wagon kolejowy.
- fik
- Naczelne Chamidło
Dzisiaj. Za tydzień sytuacja może wyglądać zupełnie inaczej i "na jutro" może być po 75 PLN. Sam takie ceny na tej trasie już widywałem.Szeregowy_Równoległy pisze:Nie, przejrzałem praktycznie wszystkie dostępne dni. 25zł to maksimum za trasę Warszawa - Łódź.
Aha, i dlatego pociągi EIC (nie wszystkie, oczywiście) wożą po 3-4 pełne wagony pierwszej klasy.BJ pisze: Generalnie biznes już w ogóle właściwie nie korzysta z pociągów w Polsce, tylko z samolotów. Czasem jak lot nie pasuje, to dopuszczalny jest pociąg do Poznania albo do Krakowa![]()
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Jasne, o Goleniów mi chodziło, dzięki za zwrócenie uwagiBJ pisze:A Pyrzowice to nie lotnisko katowickie?![]()
Obstawiam, ze wszystkim po kolei - i po trochu.Rosa pisze:Ciekawe tylko jak wielki kawałek tortu beda potrafili zgarnąc i komu go zabiorą.
Dlatego linia autobusowa jest opłacalna nawet przy małych potokachMichał J pisze:Co to jest 60 osób? To nawet nie jest cały wagon kolejowy.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43