Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
sprokett

Post autor: sprokett » 02 gru 2011, 17:53

MisiekK pisze:1. Skrocenie 186 do Szczesliwic samo w sobie podniosło czestotliwość bez konieczności kasacji 404.

Wozy z nadwyżki mogły równie dobrze iść gdzieś indziej.
Skąd ten wniosek? Żaden argument.

[ Dodano: |2 Gru 2011|, 2011 17:54 ]
MisiekK pisze:2. Rano, kiedy człowiekowi najbardziej sie spieszy, na 404 wychodzilo sie na konkretny kurs (odpada Twoj argument krotszego czasu oczekiwania)

Więc jak się ma częsty autobus to się nie wychodzi na konkret, tylko na ten, który podjedzie.
Bynajmniej! Jak się ma wybór dotarcia do celu choćby o ciut szybciej, to się z tego korzysta. Sam osobiście, dopiero co pisałeś, że 508 ma rezerwe miejsc... A dlaczego? Bo ludzie wybierają E-8, po to, żeby być kilka minut wcześniej.

[ Dodano: |2 Gru 2011|, 2011 17:56 ]
MisiekK pisze:Ja tam żadnego pogorszenia nie odczuwam - 404 jechałbyś 10 min dłużej - już pisałem, że kryterium tarchomińskie 404 by miał.
Skąd ta pewność o kryterium dla 404? Pytałeś w ZTM? Żaden argument.

[ Dodano: |2 Gru 2011|, 2011 18:03 ]
KwZ pisze:2. Rano, kiedy człowiekowi najbardziej sie spieszy, na 404 wychodzilo sie na konkretny kurs (odpada Twoj argument krotszego czasu oczekiwania)

Chyba na Tarchominie i tylko w jedną stronę
A czemuż to? Jakoś po pracy moja żona zawsze wracała tym samym kursem i może tylko ze 2 razy nie przyjechał.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 02 gru 2011, 18:16

KwZ pisze: A Fik już by cię nazwał kłamcą.
Bez przesady; co najwyżej "mijającym się z prawdą". :p
sprokett pisze: 1. Skrocenie 186 do Szczesliwic samo w sobie podniosło czestotliwość bez konieczności kasacji 404.
A 136 wzmocniono z powietrza.
sprokett pisze: 2. Rano, kiedy człowiekowi najbardziej sie spieszy, na 404 wychodzilo sie na konkretny kurs (odpada Twoj argument krotszego czasu oczekiwania)
Oczywiście czas spędzony w szkole/zakładzie pracy na rozpoczęcie zajęć nie jest straconym. Ile razy słyszę ten idiotyczny argument, żałuję, że wszystkie ściany w mieszkaniu mam zabudowane i nie mogę strzelić porządnego baranka :/
sprokett pisze: 3. Wycofanie 186 z Marynarskiej w 80% ograniczyło zjawisko stada.
Stada były rozkładowe i wycofanie 186 z Marynarskiej nic im nie pomogło. Spójrzmy choćby na to:

Kod: Zaznacz cały

07:  03   03   13   13   21   24   31   32   39   40   48   48   56  
2006, PARK OLSZYNA 06.
sprokett pisze:(zreszta dokładnie dziś widać to zjawisko: podjezdza 186 i 414 na BW1920r, do 186 wsiada 20 osob a do 414 wsiada 70 z czego ponad polowa i tak wysiada na Os.Potok przesiadajac sie do 508/510).
Błagam. 186 na Ochocie jest znacznie lepiej wykorzystane niż 414. 8-(
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 02 gru 2011, 18:20

sprokett pisze:
MisiekK pisze: Wozy z nadwyżki mogły równie dobrze iść gdzieś indziej.
Skąd ten wniosek? Żaden argument.
Wniosek stąd:
KwZ pisze:Bo ludzie przestali jeździć z Ochoty na Służewiec =;
Tych ludzi też musisz czymś przewieźć - np. wzmocnionym 136 i 504.
sprokett pisze:Sam osobiście, dopiero co pisałeś, że 508 ma rezerwe miejsc...
Ma rezerwę miejsc, żeby ludzie z Konwaliowej mieli w co wsiąść.
sprokett pisze:A czemuż to? Jakoś po pracy moja żona zawsze wracała tym samym kursem i może tylko ze 2 razy nie przyjechał.
I zawsze był punktualnie czy tylko mniej więcej? Widziałeś, co się dzieje na Ochocie? Na lewoskręcie z Grójeckiej w BW1920? Duże korki bywają coraz częściej. Że co, że 404 nie robił takich skrętów? A w czym 414 gorsze? Ważniejsze, bo unikalne! I nie wiem, czy dziś 404 w ogóle mogłoby kończyć na pl. Narutowicza - 191 wzmocniono.

Przestań patrzeć tylko na Tarchomin, ftagn!
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
sprokett

Post autor: sprokett » 02 gru 2011, 20:22

fik pisze:Bez przesady; co najwyżej "mijającym się z prawdą".
Nie mijam się z prawdą, gdyż czy się to komuś podoba, czy nie (cokolwiek byście nie napisali) dziś na odcinku Tarchomin - Ochota jade 186 średnio o 15min dłużej niż ówczesnym 404 I TO JEST FAKT!!!

[ Dodano: |2 Gru 2011|, 2011 20:24 ]
fik pisze:2. Rano, kiedy człowiekowi najbardziej sie spieszy, na 404 wychodzilo sie na konkretny kurs (odpada Twoj argument krotszego czasu oczekiwania)

Oczywiście czas spędzony w szkole/zakładzie pracy na rozpoczęcie zajęć nie jest straconym. Ile razy słyszę ten idiotyczny argument, żałuję, że wszystkie ściany w mieszkaniu mam zabudowane i nie mogę strzelić porządnego baranka
Rozwiń myśl, bo tu nie bardzo Cię zrozumiałem...

[ Dodano: |2 Gru 2011|, 2011 20:27 ]
KwZ pisze:Sam osobiście, dopiero co pisałeś, że 508 ma rezerwe miejsc...

Ma rezerwę miejsc, żeby ludzie z Konwaliowej mieli w co wsiąść.
Chyba niezbyt dokładnie przeanalizowałeś kontekst tego tematu...
Mowa była o tym, że tam gdzie zatrzymuje się E-8, ludzie nie wsiadają do 508 (czekając na E-8), bo chcą być przy metrze kilka minutek wcześniej.

[ Dodano: |2 Gru 2011|, 2011 20:30 ]
KwZ pisze:A czemuż to? Jakoś po pracy moja żona zawsze wracała tym samym kursem i może tylko ze 2 razy nie przyjechał.

I zawsze był punktualnie czy tylko mniej więcej? Widziałeś, co się dzieje na Ochocie? Na lewoskręcie z Grójeckiej w BW1920? Duże korki bywają coraz częściej. Że co, że 404 nie robił takich skrętów? A w czym 414 gorsze? Ważniejsze, bo unikalne! I nie wiem, czy dziś 404 w ogóle mogłoby kończyć na pl. Narutowicza - 191 wzmocniono.
Zawsze był punktualnie, bo w szczycie B na odcinku pl.Narutowicza-BW1920r nigdy nie było żadnych utrudnień.

[ Dodano: |2 Gru 2011|, 2011 20:33 ]
KwZ pisze:Przestań patrzeć tylko na Tarchomin, ftagn!
1. Tutaj mieszkam od 25 lat i jeśli widzę, że ktoś mi coś pogorszył wmawiając, że będę miał lepiej (a nie mam), to czemu mam siedzieć cicho?

2. A czy to przypadkiem nie jest wątek o Tarchominie? ;-)

A tak na marginesie: skoro tak bardzo na mnie ujadacie, to może podacie mi obecnie kursującą linie przyspieszoną, która pomija na swojej trasie większy procent przystanków (w stosunku do tego, gdyby była linią zwykłą), niż ówczesne 404???
404 była wzorcową linia przyspieszona i jeśli Waszym zdaniem, a wówczas zdaniem ZTM, nadawała się do kasacji, to na dziś chcąc być konsekwentnym - 80% linii przyspieszonych powinno być "zwyklakami".

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 02 gru 2011, 20:55

sprokett pisze:Dodaj sobie teraz do tego omijane przystanki 404 na Modlińskiej i wprowadzenie przez ZTM Tour de Tarchomin dla 186 a wyjdzie spokojnie 13-14min.
Dla ZTMu tyle, czy 14 minut dłużej, to to samo. Żaden argument, a w dodatku umieją udowodnić, że o 14 minut dłużej znaczy o minutę dłużej, a 5 razy częściej, co im daje już zysk w postaci 14 minut, a nie stratę!
ŁK

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 02 gru 2011, 20:56

sprokett pisze:Nie mijam się z prawdą, gdyż czy się to komuś podoba, czy nie (cokolwiek byście nie napisali) dziś na odcinku Tarchomin - Ochota jade 186 średnio o 15min dłużej niż ówczesnym 404 I TO JEST FAKT!!!
Przy rozkładowej różnicy czasu przejazdu 5-7 min. Patrz tu i tu. Korki wzrosły i tyle.
sprokett pisze:1. Tutaj mieszkam od 25 lat i jeśli widzę, że ktoś mi coś pogorszył wmawiając, że będę miał lepiej (a nie mam), to czemu mam siedzieć cicho?
2. A czy to przypadkiem nie jest wątek o Tarchominie? ;-)
Ale to jeszcze nie oznacza, że ścięcie 404 było złe - nie tylko Tarchomin nim jeździł.
sprokett pisze:80% linii przyspieszonych powinno być "zwyklakami".
Nie mówię nie :-$
PS. Cytuj dokładniej.

Awatar użytkownika
sprokett

Post autor: sprokett » 02 gru 2011, 22:19

KwZ pisze:sprokett napisał/a:
80% linii przyspieszonych powinno być "zwyklakami".

Nie mówię nie
PS. Cytuj dokładniej.
Przyganiał kocioł garnkowi... Sam cytujesz niedokładnie wypaczając sens wypowiedzi!
Nigdzie nie napisałem, że moim zdaniem 80% linii przyspieszonych powinno być "zwyklakami"!
Napisałem: "404 była wzorcową linia przyspieszona i jeśli Waszym zdaniem, a wówczas zdaniem ZTM, nadawała się do kasacji, to na dziś chcąc być konsekwentnym - 80% linii przyspieszonych powinno być "zwyklakami".

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 02 gru 2011, 22:56

Nie napisałem, że twoim zdaniem, a tylko, że napisałeś :P
Zacytowałem to, do czego się odniosłem.

Chciałeś udowodnić zdanie "404 było dobrą linią", wnioskując fałsz z zaprzeczenia.
(~p => 0) => (p=1)
Odniosłem się do wniosku, stwierdzając, że jest prawdziwy; NB. nie wynika z tego jeszcze, że 404 było linią złą.
(~p => 1)
sprokett pisze:i jeśli Waszym zdaniem, a wówczas zdaniem ZTM,
Zdanie ZTM-u jest uzależnione od naszego? :-s

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 02 gru 2011, 23:41

sprokett pisze:Skąd ten wniosek? Żaden argument.
Stad, że np na 517 czy 190 każda ilość pojazdów jest pożądana. Miasto się rozbudowuje, a liczba autobusów lawinowo nie rośnie.
sprokett pisze:Jak się ma wybór dotarcia do celu choćby o ciut szybciej, to się z tego korzysta. Sam osobiście, dopiero co pisałeś, że 508 ma rezerwe miejsc... A dlaczego? Bo ludzie wybierają E-8, po to, żeby być kilka minut wcześniej.
E-8 też na nadwały jakie bywały ostatnio nie narzeka. Miejsca siedzące na Stefanika się zdarzają. Ludzie zobaczyli, że czasy przejazdu nie są jakoś mocno różne i obłożenie pojazdów rozkłada się na obie linie.
sprokett pisze:Skąd ta pewność o kryterium dla 404? Pytałeś w ZTM? Żaden argument.
Zapewnienie podaży miejsc. Nie liczysz chyba na to, że bezkarnie wyciacha się gdzieś ileś autobusów rżnąc 186, bo powietrza to nie wozi na tym odcinku. Jedyne co nadaje się do wywalenia w cholerę to popołudniowe kursowanie E-4. Ja wiem, że niektórzy uważają, że na starym Tarchominie nikt nie mieszka i najlepiej wszystko stamtąd zabrać.

Reasumując - 404 w takiej formie na wieki odeszło do krainy wiecznych objazdów i nie wróci.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

mw158979

Post autor: mw158979 » 03 gru 2011, 6:14

MisiekK pisze:
mw158979 pisze:Piekne marnotrawstwo, moze nawet doskonale.
Przewidujesz wożenie powietrza? Ja nie. Pasażerowie z 7xx i osiedli powstających przy Modlińskiej bez problemu zapełnią te kursy.
No zapelnia, zapelnia, tylko pytanie gdzie. Rownie dobrze moglbys zaproponowac wozenie ich kursami z Kazunia, w koncu od Konwaliowej do Metra bylyby dobrze zapelnione. Pasazerstwo z osiedli przy Modinskiej nie ma nic do tego, rozmawiamy o podazy miejsc dla pasazerow z podmiejskich. I albo ruszysz mozgownica przy nastepnych postach albo nie bede na nie odpowiadac, bo sa zwyczajnie glupie.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 gru 2011, 7:41

mw158979 pisze:Rownie dobrze moglbys zaproponowac wozenie ich kursami z Kazunia,
Wiesz skąd wyjeżdża 511? To się przejedź, obejrzyj i policz bloki.
mw158979 pisze:albo nie bede na nie odpowiadac
Ależ nikt ciebie do tego nie zmusza i nikt nie będzie z tego powodu płakał.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
sprokett

Post autor: sprokett » 03 gru 2011, 17:34

KwZ pisze:nie wynika z tego jeszcze, że 404 było linią złą.
ciesze się, że się ze mną zgadzasz:)

[ Dodano: |3 Gru 2011|, 2011 17:37 ]
KwZ pisze:Zdanie ZTM-u jest uzależnione od naszego?
nie daj Panie Boże :D

[ Dodano: |3 Gru 2011|, 2011 17:53 ]
MisiekK pisze:Reasumując - 404 w takiej formie na wieki odeszło do krainy wiecznych objazdów i nie wróci.
No cóż Miśku, różnimy się w pojmowaniu komunikacji i to bardzo.
Uważam, że w Warszawie, ze względu na duże oddalenie wielu osiedli od metra lub centrum niezbędne są linie przyspieszone.
Ty natomiast wszystko byś "uzwyklił" #-o
Niebawem, przy okazji otwarcia mostu pln przekonamy się, czyja koncepcja wygra.

ps. moze jakis zakladzik? ;-)

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 gru 2011, 23:39

sprokett pisze:No cóż Miśku, różnimy się w pojmowaniu komunikacji i to bardzo.
I to dobrze, bo jakbyśmy mieli identyczne zdania to byłoby nudno.
sprokett pisze:Ty natomiast wszystko byś "uzwyklił" #-o
O, nie nie - nie przypisuj mi zdania, którego nie wypowiedziałem - rozmawiamy o konkretnych sytuacjach.
sprokett pisze:Niebawem, przy okazji otwarcia mostu pln przekonamy się, czyja koncepcja wygra.
Oczywiście. Piszę jak uważam i jak na to patrzę. Po prostu uważam, że robienie pseudoprzyśpieszeń gdzie zysk jest na granicy dopuszczalnego opóźnienia mija się z celem ćwiczenia. Zobaczysz, że problemem będzie brak buspasa na Północnym, bo podwieszenie trasy na skrzyżowaniach z sygnalizacjami na wszystkich końcach (o programach średnio forsujących przejazd dla użytkowników TMP) nie będzie służyło łatwości przejazdu. A wtedy przyśpieszoność czegokolwiek nie będzie miało żadnego znaczenia.
sprokett pisze:ps. moze jakis zakladzik? ;-)
Myślę, że koledzy od tras już mają gotowy projekt i będzie on wprowadzony w życie.
A jak żaden nie będzie miał racji to co? Honorowy zakup biletu 90-dniowego i wyrzucenie karty? :)

ness

Post autor: ness » 04 gru 2011, 1:57

404 to byla fajna linia o ile przyjechala akurat na przystanek.
Problem w tym ze miala z tym spore problemy masa korkow i 2 nieekspediowalne petle - jezdzilo to sobie co pol godziny/godzine w stadach po 2-3 szt :)

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 04 gru 2011, 8:37

^^^ Dobra uwaga. Tylko że sprokettowi zawsze podjeżdżała o czasie, bo mieszkał przy pętli. :-"
sprokett pisze:
KwZ pisze: [z tego argumentu] nie wynika z tego jeszcze, że 404 było linią złą.
ciesze się, że się ze mną zgadzasz:)
Błąd logiczny: w tym poście obaliłem twój argument za tym, że jakoby 404 była linią dobrą. W innych pokazałem swój pogląd, że ścięcie 404 przyniosło korzyści dla całości systemu. Czemu znowu też nie potrafisz się skutecznie przeciwstawić, tylko patrzysz na małą jego część, jaką jest Tarchomin. W przypadku sugerowanych przez ciebie rozwiązań na moście Północnym Marii Curie jest trochę lepiej, bo rzeczywiście można postawić (kontrowersyjną i niepewną) tezę, że będą one służyć tylko Tarchodworom.
sprokett pisze:
KwZ pisze: Zdanie ZTM-u jest uzależnione od naszego?
nie daj Panie Boże :D
Ale to wynikało z twojego zdania. Nie, też bym tego nie chciał.
sprokett pisze:Uważam, że w Warszawie, ze względu na duże oddalenie wielu osiedli od metra lub centrum niezbędne są linie przyspieszone.
Niezbędność to przesada, a potrzeba czy efektywność jest dyskusyjna. Od tego jest sąsiedni wątek, zapraszam. Chociażby dla doprecyzowania, co oznacza "duże oddalenie". 15 min to dużo, a 10 (Bokserska) mało?

Zablokowany