Buspasy

Moderator: Wiliam

ankieta_buspas

Post autor: ankieta_buspas » 03 gru 2011, 13:59

Witam!

http://utnij.pl/buspas - jest to ankieta dla studentów Politechniki Warszawskiej na potrzeby projektu "Analiza funkcjonowania wydzielonego pasa ruchu dla autobusów na ulicy Górczewskiej".

Z góry dziękuję za wypelnienie ankiety i przesłanie jej innym osobom, które może interesować kwestia buspasa na ulicy Górczewskiej.

Pozdrawiam!

Ps.: Ewentualne pytania proszę kierować na adres: ankieta_buspas@interia.pl

marts

Post autor: marts » 05 gru 2011, 19:58

Obserwując 523 w relacji Wola -> DWZ w porannym szczycie dochodzę do wniosku, że znacznie większy zysk dla tej linii niż z buspasa na Górczewskiej byłby z udrożenienia przejazdu z Górczewskiej do Ronda Tybetu.

Odcinek z Górczewskiej do Wolskiej jeszcze jakoś jedzie, natomiast najgorzej jest pomiędzy Wolską i Kasprzaka w Al. Prymasa Tysiąclecia. Odcinek niby niedługi, a potrafi wygenerować pokaźnie opóźnienie. Dość powszechne jest, że pasażerowie wysiadają na Os. Wolska i idą pieszo do PKP Kasprzaka aby złapać coś wcześniejszego - i jest na to realna szansa.

Czy więc nie przydałby się buspas właśnie tu - na Al. Prymasa Tysiąclecia od Wolskiej do Kasprzaka ? Za rondem Tybetu też jest ciasno, ale jakoś już się jedzie.

Awatar użytkownika
Gontar
(Rav5202)

Post autor: Gontar » 05 gru 2011, 21:12

marts pisze:Obserwując 523 w relacji Wola -> DWZ w porannym szczycie dochodzę do wniosku, że znacznie większy zysk dla tej linii niż z buspasa na Górczewskiej byłby z udrożenienia przejazdu z Górczewskiej do Ronda Tybetu.

Odcinek z Górczewskiej do Wolskiej jeszcze jakoś jedzie, natomiast najgorzej jest pomiędzy Wolską i Kasprzaka w Al. Prymasa Tysiąclecia. Odcinek niby niedługi, a potrafi wygenerować pokaźnie opóźnienie. Dość powszechne jest, że pasażerowie wysiadają na Os. Wolska i idą pieszo do PKP Kasprzaka aby złapać coś wcześniejszego - i jest na to realna szansa.

Czy więc nie przydałby się buspas właśnie tu - na Al. Prymasa Tysiąclecia od Wolskiej do Kasprzaka ? Za rondem Tybetu też jest ciasno, ale jakoś już się jedzie.
Wydaję mi się, że potrzebna jest droga trójpasmowa aby stworzyć BUS pas. Niby są jeszcze na wiadukcie 2, ale fakt, przydałby się.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 06 gru 2011, 16:00

marts pisze:natomiast najgorzej jest pomiędzy Wolską i Kasprzaka w Al. Prymasa Tysiąclecia. Odcinek niby niedługi, a potrafi wygenerować pokaźnie opóźnienie. Dość powszechne jest, że pasażerowie wysiadają na Os. Wolska i idą pieszo do PKP Kasprzaka aby złapać coś wcześniejszego - i jest na to realna szansa.

Czy więc nie przydałby się buspas właśnie tu - na Al. Prymasa Tysiąclecia od Wolskiej do Kasprzaka ?
Zaraz by i buspas stanął, przez kierowców chętnych do skrętu w prawo
Obrazek

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 18 gru 2011, 23:54

Obrazek

Buspas od Górczewskiej aż do Dworca Wileńskiego?

Komunikacja. Buspas na ul. Górczewskiej się nie sprawdza. Kierowcy domagają się jego likwidacji. Ale eksperci mają szokujący pomysł: wydłużenie buspasa spod ratusza Bemowa aż... na Pragę

konrad majszyk

Bu­spas na czte­ro­ki­lo­me­tro­wym od­cin­ku Gór­czew­skiej od ul. Po­wstań­ców Ślą­skich do Mły­nar­skiej to dru­gi pod wzglę­dem dłu­go­ści pas au­to­bu­so­wy w War­sza­wie. Obo­wią­zu­je tyl­ko w stro­nę cen­trum w godz. od 7 do 10 i od 14 do 19. W re­dak­cji ury­wa­ją się te­le­fo­ny.

– Ten bu­spas jest idio­tycz­ny. Na trzy­pa­smo­wej Gór­czerw­skiej wiel­kich kor­ków nie by­ło – twier­dzi Ro­bert Ko­złow­ski z Be­mo­wa. – Na do­da­tek przed al. Pry­ma­sa Ty­siąc­le­cia au­to­bu­sy uty­ka­ją na bu­spa­sie z sa­mo­cho­da­mi skrę­ca­ją­cy­mi w pra­wo. Je­cha­łem ostat­nio li­nią 109. Kie­row­ca au­to­bu­su wo­lał je­chać obok bu­spa­sa, bo by­ło mu szyb­ciej – pod­kre­śla.

– Bu­spas na Gór­czew­skiej w obec­nym kształ­cie jest bez sen­su – mó­wi bur­mistrz Be­mo­wa Ja­ro­sław Dą­brow­ski. – Spra­wia wra­że­nie, jak­by ktoś chciał w sztucz­ny spo­sób pod­nieść bu­spa­so­wą sta­ty­sty­kę, nie oglą­da­jąc się zbyt­nio na efekt ko­mu­ni­ka­cyj­ny – twier­dzi.

Urząd Dziel­ni­cy Be­mo­wo prze­pro­wa­dził te­sty. Wy­ni­ka z nich, że prze­jazd au­to­bu­sem li­nii 109 Gór­czew­ską przed i po wpro­wa­dze­niu bu­spa­sa wy­no­si... ty­le sa­mo (13 mi­nut). Po­wód – au­to­bu­sy uty­ka­ją w kor­ku na ul. Lesz­no przed Oko­po­wą, gdzie bu­spas się koń­czy.

Na stro­nie www.utnij.pl/bu­spas stu­den­ci Po­li­tech­ni­ki War­szaw­skiej pro­wa­dzą an­kie­tę na te­mat funk­cjo­no­wa­nia bu­spa­sa na Gór­czew­skiej. In­ter­nau­ci mo­gą się tu wy­po­wie­dzieć, czy bu­spas jest w ogó­le po­trzeb­ny i w jak go zmo­dy­fi­ko­wać.

Na fo­rach war­sza­wia­cy nawołują do li­kwi­da­cji bu­spa­sa. Ale po­ja­wił się też od­wrot­ny po­mysł: wy­dłu­że­nia bu­spa­sa wzdłuż ul. Mły­nar­skiej (wpusz­cze­nia au­to­bu­sów na tzw. tram­pas przy by­łym pe­de­cie) i al. So­li­dar­no­ści do Ker­ce­la­ka. Da­lej na Tra­sie W­-Z bu­spas już jest.

– W ten spo­sób au­to­bus prze­bi­jał­by się szyb­ko i bez sta­nia w kor­ku przez Be­mo­wo, Wo­lę i Śród­mie­ście aż na Pra­gę. Do­pie­ro to mo­że skło­nić kie­row­ców do prze­siad­ki – prze­wi­du­je bur­mistrz Dą­brow­ski.

Iden­tycz­ny sce­na­riusz ko­mu­ni­ka­cyj­ny roz­wa­ża Sto­wa­rzy­sze­nie In­te­gra­cji Sto­łecz­nej Ko­mu­ni­ka­cji.

– Je­śli wy­dłu­żać bu­spas do Tra­sy W­-Z, to tyl­ko przez Mły­nar­ską. Na ul. Lesz­no nie ma na to miej­sca. Od­cze­kaj­my jed­nak ze zmia­na­mi mi­ni­mum trzy mie­sią­ce. Do­pie­ro wte­dy moż­na zle­cić ba­da­nia po­re­ali­za­cyj­ne – mó­wi Jan Ja­kiel z SISKOM.

Lek­ko scep­tycz­nie pod­cho­dzi do te­go po­my­słu miej­ski in­ży­nier ru­chu. – Był­by pro­blem ze skrę­tem au­to­bu­su z tram­pa­sa na Mły­nar­skiej na pra­wy pas al. So­li­dar­no­ści, gdzie znaj­du­je się przy­sta­nek. Nie wy­klu­czam zmian, ale na ra­zie ob­ser­wu­je­my za­cho­wa­nia uczest­ni­ków ru­chu – mó­wi Ja­nusz Ga­las.
http://www.zw.com.pl/artykul/10,651068_ ... iego-.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 19 gru 2011, 11:47

Zamknąć całkiem Młynarską na tym kawałku - a co tam!
ŁK

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 gru 2011, 13:30

Znaczy tak: nie dość, że dowalimy kilkadziesiąt autobusów/h na torowisko na Młynarskiej, to jeszcze podzielimy obecny wspólny sygnał dla tramwajów i pojazdów drogowych na dwa, wzajemnie bezkolizyjne, średnio dwa razy krótsze? Zaiste, genialne. Zwłaszcza genialne będzie, jak autobusy się z Górczewskiej w prawo na torowisko nie przebiją, bo będzie jeszcze większy sznureczek samochodów przed dwukrotnie skróconym sygnałem stał.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Maciek

Post autor: Maciek » 19 gru 2011, 17:14

Dlatego też z tej sytuacji nie ma rozwiązania. Buspas z Bemowa na Pragę to czysta fikcja, a obecny buspas nadaje się do likwidacji bo pożytku z niego nie ma żadnego.
M1 6 33 112 171 181 184 523 E-2 701

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 19 gru 2011, 17:17

Glonojad pisze:Znaczy tak: nie dość, że dowalimy kilkadziesiąt autobusów/h na torowisko na Młynarskiej, to jeszcze podzielimy obecny wspólny sygnał dla tramwajów i pojazdów drogowych na dwa, wzajemnie bezkolizyjne, średnio dwa razy krótsze? Zaiste, genialne. Zwłaszcza genialne będzie, jak autobusy się z Górczewskiej w prawo na torowisko nie przebiją, bo będzie jeszcze większy sznureczek samochodów przed dwukrotnie skróconym sygnałem stał.
Przypomnij mi czemu mój pomysł, żeby sekundy potrzebne autobusom zabrać Wolskiej a nie tramwajom na Młynarskiej był zły? Tramwajom z Wolskiej to nie zaszkodzi, mają sporo więcej czasu niż potrzebują, po dupie dostaną tylko osobówki, czyli zasadniczo bez strat :P
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 gru 2011, 18:21

Generalnie nie udowodniłeś, że nie zaszkodzi. Trzeba by popatrzeć na wiązki koordynacyjne, czego zapewne nie zrobiłeś.

A jeśli nie ma koordynacji, to tym gorzej - wówczas mamy losowy dopływ tramwajów (a na bank taki jest od Kercelaka) i każde skrócenie zielonego jest ewidentną stratą.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 gru 2011, 19:01

Już teraz autobusy skręcające z Młynarskiej w Górczewską blokują tramwaje i czasem jadące na wprost samochody... Nawet jeśli wydzielić lewoskręt, to autobusy i tak - w oczekiwaniu na swoje światło - blokować będą tramwaj.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 19 gru 2011, 21:22

Glonojad pisze:Znaczy tak: nie dość, że dowalimy kilkadziesiąt autobusów/h na torowisko na Młynarskiej, to jeszcze podzielimy obecny wspólny sygnał dla tramwajów i pojazdów drogowych na dwa, wzajemnie bezkolizyjne, średnio dwa razy krótsze? Zaiste, genialne.
Dlaczego jakby zamknąć Młynarską na tym odcinku to by trzeba było tak robić?
ŁK

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 gru 2011, 21:28

Wtedy może nie, ale niestety nie było tu mowy o zamknięciu Młynarskiej.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Nordyk110

Post autor: Nordyk110 » 19 gru 2011, 21:53

Bastian pisze:Wtedy może nie, ale niestety nie było tu mowy o zamknięciu Młynarskiej.
No i jakby ją zamknąć dla osobowych , to chyba niegłupi pomysł .
I zrobić kosmiczne co najmniej dwupoziomowe skrzyżowanie na Kercelaku - to chyba pomysł kosmiczny .

Taka sytuacja jaka jest obecnie zachęca ludzi do omijania tych rejonów .
Przegubowce ,to sól tej ziemi .

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 21 gru 2011, 21:35

Bastian pisze:Wtedy może nie, ale niestety nie było tu mowy o zamknięciu Młynarskiej.
Sam to napisałem ;(
ŁK

ODPOWIEDZ