Rozkład jazdy KM i SKM 2011/2012

Moderator: JacekM

Nxo

Post autor: Nxo » 14 gru 2011, 10:30

W rozkładnie KM7 pojawiły się pociągi zestawione z piętrusów od jutra mają kursować, tylko kto te pociagi wymyślił

1. Czemu nie są przyspieszone
2. Godziny kursowania spowodują wożenie much

przewoz

Post autor: przewoz » 14 gru 2011, 10:48

1. Czemu nie są przyspieszone
o tej godzinie nie ma to sensu.

A że wożenie much... jak dadzą 2 wagony, to odpowiednik EN71, to akurat na taki zwykły pociąg. Tylko to zestawienie jest tam zupełnie zbędne - tak, żeby się pokazać.

cewicz

Post autor: cewicz » 14 gru 2011, 11:15

Wiadomo z ilu wagonów będzie złożony ten piętrus na KM7?

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 14 gru 2011, 11:16

Z inne beczki. Czyli dojazdy niedzielne.
Czy popołudniowy piętrus Warszawa-Siedlce-Warszawa nie powinien jeździć też w niedziele? W dni robocze jest potrzebny tylko w kierunku Siedlec, za to w niedziele może byłby nawet bardziej potrzebny w drugą stronę.
Ew. mógłby jechać w sobotę o 16:30 (prawie Łukowianka), a wracać w niedzielę na 18. Doba poza Grochowem, ale jazda nie na darmo.

przewoz

Post autor: przewoz » 14 gru 2011, 12:17

Jedzie w niedzielę Warszawa - Siedlce, jako domknięcie obiegu i rano w sobotę.
Tylko najgorsze jest to, że nie przewidują kursowania ich w wakacje!

petrosj

Post autor: petrosj » 14 gru 2011, 12:35

Czytałem w jakiejś zakładce na stronie ONETu w miniony weekend, ze Koleje Mazowieckie wychodzą naprzeciw pasazerom i maja uruchomić w nowym rozkładzie jazdy pociąg około 16:30 z Warszawy Słuzewiec do Zachodniej.
Chyba na razie to czcze gadanie, bo nic na ten temat sie nie mówi ani w sieci ani w ogóle.
W poniedziałek pociąg relacji Radom - Warszawa odjezd ze st. Żwirki i Wigury 17:00 przyjechał taki napakowany (jedna jednostka), że ledwo ludzie sie zmiescili. Taki pociag jest w zasadzie jedynym polaczeniem tego rejonu z Dworcem Warszawa Zachodnia umozliwiajacy przesiadke na średnicę oraz na Błonie, Pruszków i Grodzisk oraz na st. Warszawa Wola w kierunku Legionowa i Nowego Dworu Maz.
Do 10.12 br byy dwa pociągi 16:17 i 16:46 teraz nie ma żadnego.
KM robi ludzi w konia !
--------------------------------------------------
Zapraszam na RADIO AMI Akcja*Muzyka*Inspiracja na http://radioami.fresh.yt/news.php

sam odsłuch - http://radioami13.panelradiowy.pl/radio

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 14 gru 2011, 13:33

petrosj pisze:Czytałem w jakiejś zakładce na stronie ONETu w miniony weekend, ze Koleje Mazowieckie wychodzą naprzeciw pasazerom i maja uruchomić w nowym rozkładzie jazdy pociąg około 16:30 z Warszawy Słuzewiec do Zachodniej.
Chyba na razie to czcze gadanie, bo nic na ten temat sie nie mówi ani w sieci ani w ogóle.
Masz rację - czcze gadanie, ale Twoje. Będzie sprawa załatwiona, to i będzie to ogłoszone.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 14 gru 2011, 14:55

przewoz pisze:Jedzie w niedzielę Warszawa - Siedlce, jako domknięcie obiegu i rano w sobotę.
Tylko najgorsze jest to, że nie przewidują kursowania ich w wakacje!
Nie ma żadnego obiegu sobota-niedziela. A właśnie mógłby być jeden sensownie skonstruowany: z sobotniej prawie-Łukowianki (na 2 wagony chętni się znajdą) i niedzielnego popołudniowego Siedlce-Warszawa (a tu już może być sporo ludzi).

przewoz

Post autor: przewoz » 14 gru 2011, 15:58

Ja bym zostawił tak, jak jest, bez popołudniowych sobót i niedziel do popołudnia. Tylko bym wolał, żeby było przez cały rozkład, a nie tylko w dni szkolne.

wojtor

Post autor: wojtor » 14 gru 2011, 18:21

Obrazek
Pociągi między lotniskami Modlin i Chopina nie zatrzymają się na stacjach PKP Choszczówka, Płudy i Żerań. Białołęka: – Traktują nas jak Trzeci Świat.

W no­wym roz­kła­dzie PKP ko­le­ja­rze uwzględ­ni­li li­nie, któ­re ma­ją po­łą­czyć od czerw­ca 2012 r. dwa lot­ni­ska: Mo­dlin i Okę­cie. Tra­sę od sta­cji PKP Mo­dlin (kil­ka ki­lo­me­trów od por­tu) do PKP Lot­ni­sko Cho­pi­na – bez­po­śred­nio pod ter­mi­na­lem – ma­ją ob­słu­gi­wać spe­cjal­nie za­mó­wio­ne po­cią­gi Elf – trzy na go­dzi­nę Ko­lei Ma­zo­wiec­kich i je­den Szyb­kiej Ko­lei Miej­skiej.

Le­gio­no­wo i dłu­go nic

– Ko­le­je Ma­zo­wiec­kie w ogó­le nie za­trzy­ma­ją się na przy­stan­kach PKP Chosz­czów­ka, Płu­dy i Że­rań – obu­rza się Krzysz­tof Cie­ślak ze sto­wa­rzy­sze­nia Na­sza Chosz­czów­ka.

– Po­cią­gi sta­ną za to np. w No­wym Dwo­rze, Le­gio­no­wie, na od­lud­nej sta­cji To­ruń­ska oraz wszyst­kich przy­stan­kach na Pra­dze i w cen­trum – wy­li­cza.

Li­nia ko­le­jo­wa to dla Bia­ło­łę­ki na­miast­ka me­tra.

Obok sta­cji PKP po­wsta­ją spon­ta­nicz­ne par­kin­gi, na któ­rych zo­sta­wia­ją auta miesz­kań­cy blo­ko­wisk Tar­cho­mi­na i osie­dli Chosz­czów­ki. – Or­ga­ni­za­to­rzy prze­wo­zów w War­sza­wie po raz ko­lej­ny zmuszają miesz­kań­ców do ko­rzy­sta­nia z sa­mo­cho­dów. Tym­cza­sem w Pa­ry­żu po­cią­gi RER łą­czą­ce dwa lot­ni­ska za­trzy­mu­ją się na wszyst­kich sta­cjach po dro­dze – twier­dzi Krzysz­tof Cie­ślak.

Ka­żą się prze­sia­dać

Ko­le­je Ma­zo­wiec­kie od­po­wia­da­ją, że lot­ni­sko­wy po­ciąg ma być szyb­kim po­łą­cze­niem –z po­mi­nię­ciem mniej ob­le­ga­nych przy­stan­ków po dro­dze. Pa­sa­że­rom po­le­ca­ją prze­siad­ki, np. na sta­cji PKP To­ruń­ska do li­nii SKM S9 ja­dą­cej z Le­gio­no­wa na Dwo­rzec Gdań­ski (tu ko­lej­na prze­siad­ka do me­tra).

– Li­nia lot­ni­sko­wa ma za­cząć dzia­łać w czerw­cu przy­szłe­go ro­ku. Je­śli do­sta­nie­my du­żo sy­gna­łów od pa­sa­że­rów, po­waż­nie za­sta­no­wi­my się nad zwięk­sze­niem licz­by przy­stan­ków na tra­sie – mó­wi rzecz­nicz­ka Ko­lei Ma­zo­wiec­kich Do­na­ta No­wa­kow­ska.

Pi­sać na­le­ży na ad­res e-ma­ilo­wy: roz­klad@ma­zo­wiec­kie.com.pl. De­cy­zje po­dej­mie Urząd Mar­szał­kow­ski Adama Stru­zi­ka.

Czerw­co­wa da­ta uru­cho­mie­nia po­łą­cze­nia jest umow­na. Za­le­ży od te­go, czy podczas Eu­ro 2012 Mo­dlin bę­dzie go­to­wy do przy­ję­cia pierw­szych pa­sa­że­rów i czy zo­sta­nie otwar­ty łącz­nik PKP z Lot­ni­skiem Cho­pi­na.
http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/650 ... olece.html

Adam G.

Post autor: Adam G. » 14 gru 2011, 19:02

Tym­cza­sem w Pa­ry­żu po­cią­gi RER łą­czą­ce dwa lot­ni­ska za­trzy­mu­ją się na wszyst­kich sta­cjach po dro­dze – twier­dzi Krzysz­tof Cie­ślak.
Twierdzi źle albo celowo kłamie, nie wspominając o tym, że jest całkiem dużo przyspieszonych RERów.
noidea

Awatar użytkownika
Pan Bułkowski

Post autor: Pan Bułkowski » 15 gru 2011, 15:01

Od poniedziałku tj. 12 grudnia do czwartku włącznie tj. 15 grudnia poranny pociąg 51422 relacji Działdowo-Warszawa Wola podjeżdża na przystanek Świercze punkt 7.00
Niby fajnie, że jest taki punktualny i powtarzalny ale powinien być o 6.43, a ludzie stoją i czekają....

patryk148

Post autor: patryk148 » 15 gru 2011, 23:23

rufio198 pisze:
petrosj pisze:Czytałem w jakiejś zakładce na stronie ONETu w miniony weekend, ze Koleje Mazowieckie wychodzą naprzeciw pasazerom i maja uruchomić w nowym rozkładzie jazdy pociąg około 16:30 z Warszawy Słuzewiec do Zachodniej.
Masz rację - czcze gadanie, ale Twoje. Będzie sprawa załatwiona, to i będzie to ogłoszone.
Regulamin PLK mówi jasno, że nie może być żadnych zmian przez najbliższy miesiąc. PLK się tego baaardzo trzyma, a od 1 marca być może w te godziny wróci TLK.

KM może załatwić co najwyżej od 1 marca, jeśli się zgodzi PKP Intercity.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 16 gru 2011, 5:22

Mimo wszystko KM-y coś kombinują żeby było dodatkowy pociąg do/z do Piaseczna po południu.
W powrót tego TLK po 1 marca to ja bym za bardzo nie wierzył.

[ Dodano: |16 Gru 2011|, 2011 07:43 ]
I załatwiony pociąg z Piaseczna w godzinach popołudniowych. Szczegóły pewnie ogłosi rzecznik KM. Nie będę odbieraj jej tej przyjemności ;P
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

przewoz

Post autor: przewoz » 16 gru 2011, 8:48

patryk148 pisze:KM może załatwić co najwyżej od 1 marca, jeśli się zgodzi PKP Intercity.
PLK z przyjemnością przyjmuje wnioski na indywidualne rozkłady jazdy :) Więcej kasy spływa. Ale KM też muszą chcieć. Na przykład wnioski przesłane przez grupę pasażerów ws Rudki jakoś przeszły bez echa, z argumentami, że niedasie, bo jedzie Polonez i Kijów. Wcześniej też jeździł i Rudka jeździła też, a teraz już niedasie.
Jeszcze jakiś Mińsk rano by się przydał, choćby do Wschodniej lub Gdańskiej :) i po południu, przed 17 :)

ODPOWIEDZ