A tego o kapitale to nawet nie próbuję zrozumieć.
Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Chodzi o to, że nie ma szans, by Warszawa cokolwiek do tramwajów wniosła ponad majątek, który był w Spółce od jej założenia (lub został jej wówczas obiecany, czyli jakieś działki z podstacjami itp). Cały program inwestycyjny jest na kredyt lub z dofinansowania.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
I to jest źle, tak? Wolałbyś, żeby to miasto wzięło kredyt, a nie TW? I żeby płaciło za wozokm 6zł, a nie 18? Nie wiem, może i by było lepiej, ale skoro kredyt zaciągnięty przez miasto wpada w inną rubryczkę z deficytem, to musi być, jak jest.
NB. Umowa wieloletnia zdaje się przewidywała remont JPII w latach 2009-10 - ile z tego zrobiono?
NB. Umowa wieloletnia zdaje się przewidywała remont JPII w latach 2009-10 - ile z tego zrobiono?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No, gdyby miasto wzięło kredyt to przynajmniej nikt by nie marudził, że wozokilometr tramwajowy jest "drogi". Takiemu metru czy autobusom infrastrukturę buduje miasto, co utrudnia porównywalność, czyżnie?
Nie, generalnie to aż tak źle nie jest. Choć po prostu pamiętam, że w zapoprzedniej kadencji stracono przez to 9 wagonów niskopodłogowych, bo na wkład własny tramwajom zabrakło.
Nie, generalnie to aż tak źle nie jest. Choć po prostu pamiętam, że w zapoprzedniej kadencji stracono przez to 9 wagonów niskopodłogowych, bo na wkład własny tramwajom zabrakło.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Aż cud, że do tej pory nikt tego nie wkleił.
http://www.zw.com.pl/artykul/2,650890_Z ... rotki.htmlŻycie Warszawy pisze: Zawrotny zakup ratusza: tramwaje bez zawrotki
Konrad Majszyk 16-12-2011, ostatnia aktualizacja 16-12-2011 09:55
36 tramwajów dwukierunkowych kazał kupić ratusz dla mostu Północnego i dalszych odcinków drugiej linii metra. Kontrakt był planowany od lat. Wymusiło go fiasko przygotowań do budowy torów na Tarchomin.
Tramwaje dwukierunkowe nie potrzebują do zawracania pętli. Kabina dla motorniczego znajduje się na obu końcach tramwaju. Drzwi są zarówno po prawej, jak i po lewej stronie wagonu. Korzyści? Po pierwsze, tramwaj jest w stanie zawrócić "w miejscu", motorniczy przechodzi z przodu pojazdu na jego tył, a potem przestawiając zwrotnicę, przejeżdża z jednego toru na drugi. Po drugie, tramwaj może podjechać do peronu przystankowego z dowolnej strony.
Szóstka do przeróbki
"Sześć takich tramwajów do obsługi Trasy Mostu Północnego między Młocinami a Białołęką przyjedzie do Warszawy w przyszłym roku" obiecuje dyrektor Zarządu Transportu Miejskiego Leszek Ruta. "Za mostem Północnym po stronie Białołęki początkowo nie będzie pętli do zawracania. Musimy sobie jakoś radzić, żeby zapewnić obsługę komunikacyjną" wyjaśnia.
Tramwaje Warszawskie ustaliły z bydgoską PESĄ, żeby sześć z zamówionych 186 tramwajów Swing wyprodukować w wersji dwukierunkowej. Technicznie to proste. Swingi składają się z modułów, które można ustawiać jak klocki. Dodatkowa kabina i drzwi z drugiego końca pojazdu podniosą jednak koszty. Kontrakt przewidywał, że miasto zapłaci po 8 mln zł od swinga.
"Tramwaj dwukierunkowy jest zwykle o 15, 20 proc. droższy od klasycznego. Ale cena jest wciąż przedmiotem renegocjacji" mówi rzecznik Tramwajów Warszawskich Michał Powałka.
Zarząd Miejskich Inwestycji Drogowych układa na moście Północnym torowisko, a Tramwaje Warszawskie prowadzą przetarg "Projektuj i buduj" na sieć trakcyjną. W połowie 2012 r. tramwaje dwukierunkowe po przejechaniu mostu Północnego zatrzymają się na przystankach przy ul. Świderskiej i Myśliborskiej na Białołęce. Tutaj motorniczy się przesiądzie i ruszy z powrotem na Młociny.
Dla Białołęki to rozwiązanie prowizoryczne, ale ratusz musi po nie sięgnąć z powodu fiaska przygotowań do budowy linii wzdłuż ul. Światowida na Tarchomin. Tędy tramwaje miały zjeżdżać z mostu Północnego, ale inwestycja została oprotestowana i zablokowana. Jak ujawniliśmy, do ul. Mehoffera tramwaj dojedzie najwcześniej w 2013 r., jeśli nowa decyzja środowiskowa znów nie zostanie oprotestowana. Dla drugiego etapu "do pętli Winnica" nie ma żadnych terminów.
Trzydzieści po sylwestrze
Ale to nie koniec zakupów.
"Na początku przyszłego roku miasto ogłosi przetarg na 30 dwukierunkowców. Dostawy zakończą się w 2013 r." stwierdza Leszek Ruta.
Zapowiada się ostra rywalizacja producentów. W grę nie wchodzi już tylko PESA, ale też polski Solaris, czeska Skoda oraz globalna "trójka ABS": Alstom, Bombardier i Siemens.
O planach informowała "Gazeta Stołeczna". Urzędnicy dopięli teraz szczegóły na ostatni guzik. Przepadł pomysł wypożyczania używanych składów od innych miast. Ratusz zapewnił też dofinansowanie z UE.
Tramwaje mają być wykorzystywane podczas remontów , kiedy zostanie przerwana ciągłość linii tramwajowej, np. w al. Jana Pawła II. Będą też potrzebne w czasie budowy odcinków metra i obwodnicy oraz tramwaju na Gocław i do Wilanowa, które mają być oddawane etapami.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ale o czym tu dyskutować? Chyba wszystko podała w zeszłym tygodniu "Stołeczna"...
Tramwaje dla metra?Życie Warszawy pisze: Konrad Majszyk 16-12-2011, ostatnia aktualizacja 16-12-2011 09:55
36 tramwajów dwukierunkowych kazał kupić ratusz dla mostu Północnego i dalszych odcinków drugiej linii metra.
Tzn od lat wiedziano że budowa linii na Tarchomin zakończy się fiaskiem?Życie Warszawy pisze:Kontrakt był planowany od lat. Wymusiło go fiasko przygotowań do budowy torów na Tarchomin.
Miasto zapłaci?Życie Warszawy pisze:Kontrakt przewidywał, że miasto zapłaci po 8 mln zł od swinga.
Miasto ogłosi? Znów się machnął pan redaktor czy tym razem pan dyrektor?Życie Warszawy pisze:"Na początku przyszłego roku miasto ogłosi przetarg na 30 dwukierunkowców. Dostawy zakończą się w 2013 r." stwierdza Leszek Ruta.
Wygląda że Ratusz jest wszechmocny...Życie Warszawy pisze:Ratusz zapewnił też dofinansowanie z UE.
Ogólem - dobrze że coś piszą ale dlaczego z takimi rażącymi błędami?
30 nówek to jednak zamówienie znaczące - i co, jak remonty się pokończą (powiedzmy, za 10 lat) to do czego mają być używane?Życie Warszawy pisze:"Na początku przyszłego roku miasto ogłosi przetarg na 30 dwukierunkowców. Dostawy zakończą się w 2013 r." stwierdza Leszek Ruta.
[...]
Tramwaje mają być wykorzystywane podczas remontów , kiedy zostanie przerwana ciągłość linii tramwajowej, np. w al. Jana Pawła II. Będą też potrzebne w czasie budowy odcinków metra i obwodnicy oraz tramwaju na Gocław i do Wilanowa, które mają być oddawane etapami.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
Spółka miejska to nie miasto? A ZTM nie ma autobusów?
Nie odreagowujcie tutaj jakichś kompleksów na styku jednej miejskiej komórki z drugą.
[ Dodano: |16 Gru 2011|, 2011 18:43 ]
Na pewno za 10 lat nie będzie skończona budowa sieci tramwajowej w Warszawie. A za 20 lat będzie kolejna runda remontów... Poza tym nic nie broni jeździć takim taborem po trasach wyposażonych w pętle.
Nie odreagowujcie tutaj jakichś kompleksów na styku jednej miejskiej komórki z drugą.
[ Dodano: |16 Gru 2011|, 2011 18:43 ]
Na pewno za 10 lat nie będzie skończona budowa sieci tramwajowej w Warszawie. A za 20 lat będzie kolejna runda remontów... Poza tym nic nie broni jeździć takim taborem po trasach wyposażonych w pętle.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Do jeżdżenia. Wagonu klimatyzowanego nie odstawiasz przecież zimą, choć chwilowo klimatyzacja się nie przydaje.JaBaal pisze:- i co, jak remonty się pokończą (powiedzmy, za 10 lat) to do czego mają być używane?
Zresztą wcale nie jest powiedziane, że nie powstaną linie wyposażone w krańcówki. Nie ma ich teraz przede wszystkim dlatego, że ... nie ma wagonów dwukierunkowych!
[ Dodano: |16 Gru 2011|, 2011 18:56 ]
No nie, dzięki czemu zakup blisko dwustu niskaczy nie wyłożył zdolności kredytowej miasta.MichalJ pisze:Spółka miejska to nie miasto?
Tym niemniej, to miasto wydaje zgodę chyba na zakup taboru - m.in. przez umowę wieloletnią. czy inne narzędzia, czyż nie?
Więc gdyby miasto nie pozwoliło na kupno, to TW mogłyby tylko pomarzyć o zakupie nowego taboru.
A przynajmniej tak twierdzi Ruta w Stołecznej:
Spółka ta dostała też zgodę ratusza, by ogłosić przetarg na ok. 30 nowych dwukierunkowców. Warunkiem jest tylko przyznanie dodatkowej dotacji UE. Nasi urzędnicy mają sygnały, że Warszawa ma na to duże szanse. Ostateczna decyzja zapadnie w ciągu dwóch miesięcy.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wiadomo, że rola miasta jest w tym zakresie konieczna, choć -dalece nie wystarczająca.