Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje

Moderatorzy: JacekM, Dantte

MichalJ

Post autor: MichalJ » 16 gru 2011, 19:51

Glonojad pisze:
MichalJ pisze:Spółka miejska to nie miasto?
No nie, dzięki czemu zakup blisko dwustu niskaczy nie wyłożył zdolności kredytowej miasta.
No właśnie, scedowanie formalne zakupu na TW służy wyłącznie do księgowego zmniejszenia deficytu. Naprawdę, żadna w tym zasługa TW.
A jeśli ZTM nie ma autobusów, to żądam natychmiastowego zaprzestania ignorowania znaków zakazu ruchu.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 gru 2011, 20:35

Zapewniam, że bez tego TW to miasto by co najwyżej hulajnogę kupiło, a nie tramwaje. Zresztą gros tych nieudanych przetargów z pierwszej połowy lat 2000 to właśnie czasy zakładu budżetowego i przetargów z udziałem miasta i miejskimi warunkami płatnościowo- finansowymi. Skutek znany.

No, ale co ja będę takiemu Fachowcowi tłumaczył. Przecież to żaden problem taki przetarg zorganizować, rozstrzygnąć i jeszcze żeby to, co się zamówiło, jakoś jeździło.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Nordyk110

Post autor: Nordyk110 » 16 gru 2011, 21:47

Glonojad pisze:Zresztą wcale nie jest powiedziane, że nie powstaną linie wyposażone w krańcówki. Nie ma ich teraz przede wszystkim dlatego, że ... nie ma wagonów dwukierunkowych! :)
Coś czuję że do remontów to one będą potrzebne tak długo , aż przyjdzie potrzeba zakupu nowych .

Przede wszystkim myślę , że wiele inwestycji może być dużo wcześniej częściowo uruchomionych , np, trasa na Wilanów .
Oby tylko ta prowizorka nie trwała za długo . I oby tak nie było na Tarchominie .

Ale jakaś linia stworzona docelowo dla dwukierunkowców to chyba nie ma za bardzo sensu .
Przegubowce ,to sól tej ziemi .

kajo

Post autor: kajo » 16 gru 2011, 22:44

Tutaj padł już kiedyś pomysł Lini ze Służewca do Metra Wierzbno z "torami odstawczymi" między torami (Inż. naszego kochanego), także przydadzą się na pewno.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 17 gru 2011, 3:41

mkm101 pisze:Miasto zapłaci?
to akurat uproszczenie. TW = Ratusz = miasto. Zwykłych ludzi nie insteresuje która spółka an co wydała.
Glonojad pisze:No, ale co ja będę takiemu Fachowcowi tłumaczył. Przecież to żaden problem taki przetarg zorganizować, rozstrzygnąć i jeszcze żeby to, co się zamówiło, jakoś jeździło.
ale po co się tak bulwersować? :)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

MichalJ

Post autor: MichalJ » 17 gru 2011, 9:37

Przecież mówię - odreagowanie kompleksów. Mnie to wisi, i pasażerom też.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 gru 2011, 9:47

MeWa pisze:Zwykłych ludzi nie insteresuje która spółka an co wydała.
Sorry, nie jesteśmy tu zwykłymi ludźmi.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

MichalJ

Post autor: MichalJ » 17 gru 2011, 10:04

Chyba wam jednak coś zaszkodziło.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 gru 2011, 10:07

Po prostu czegoś od forumowiczów próbujemy wymagać. Na dobry początek więcej wiedzy i przede wszystkim innego podejścia do dyskusji. Jeżeli czujesz się tu zwykłym, nic nie wiedzącym pasażerem, zapraszamy na Onet.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 gru 2011, 11:13

No no, nie dosc, ze doswiadczony drogowiec, to jeszcze wziety prawnik i zdolny psycholog. Prawdziwy czlowiek renesansu, a zwyklego pasazera probuje udawac... :-$

No, ale skoro juz sie ujawniles to dawaj - jakie znowu kompleksy i w jaki sposob probujemy leczyc? Skoro nic merytorycznego nie chcesz wniesc, to moze choc tyle skorzystamy. :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 17 gru 2011, 14:12

Życie Warszawy pisze:Tramwaje Warszawskie ustaliły z bydgoską PESĄ, żeby sześć z zamówionych 186 tramwajów Swing wyprodukować w wersji dwukierunkowej. Technicznie to proste. Swingi składają się z modułów, które można ustawiać jak klocki.
Ja się tak choć w 1% merytorycznie wtrącę. Swing w wersji dwukierunkowej będzie miał dwustronnie drzwi w segmentach 2+4, za to w 1/5 tylko po jednej (tak jak wynika z konstrukcji członu czołowego), si?

fraktal

Post autor: fraktal » 17 gru 2011, 14:13

Bastian pisze:Po prostu czegoś od forumowiczów próbujemy wymagać. Na dobry początek więcej wiedzy i przede wszystkim innego podejścia do dyskusji. Jeżeli czujesz się tu zwykłym, nic nie wiedzącym pasażerem, zapraszamy na Onet.
Ogarnia mnie coraz większe zdumienie gdy czytam tę dyskusję. :shock: Po pierwsze artykuł zamieszczony na łamach Życia Warszawy nie był kierowany tylko dla użytkowników tego forum. Co więcej, to nie był artykuł w jakimś branżowym portalu dla fachowców, gdzie można takie szczegóły wyciągać. To był artykuł w zwyczajnym portalu, a niestety tendencja w mediach jest teraz taka, żeby artykuły w prasie czy też informacje w radiu maksymalnie upraszczać tak, żeby zrozumiała to przysłowiowa "gosposia w kuchni" przy przygotowywaniu posiłku. A więc co za tym idzie nie podawać zbyt wielu szczegółowych informacji. Można się z tym nie zgadzać i pisać po swojemu, ale wtedy i tak redaktor w gazecie czy wydawca w radiu może to "poprawić" tak, żeby było dobrze. Oczywiście, według niego dobrze. No i rzeczywiście przysłowiową gosposie w kuchni nie interesuje to, kto dokładnie stoi za zakupem tramwajów, interesuje ją, co to za tramwaje, kiedy wyjadą i gdzie. Co więcej, błędu merytorycznego tu nie ma - byłby on wtedy, gdy zakupy dokonałaby prywatna firma, a w artykule dziennikarz napisałby, że miasto. A tak jest tylko uproszczenie, może zbyt daleko idące, ale tylko uproszczenie. No i rzeczywiście można odnieść wrażenie, że niektórzy robią awanturę o to, że za mało razy w tekście występuje nazwa "tramwaje Warszawskie". Bo innych argumentów tu nie widzę i to są właśnie te "poważne błędy merytoryczne". Powiem więcej jedno z tych oburzających zdań jest w cudzysłowie, co pozwala się domyślać, że jest dokładny cytat z szefa ZTM-u. Co więcej nie sądzę, żeby ktoś piszący na tym forum nie był świadom, że zakupy dokonują TW, ale to jest jednak spółka miejska, jakby na to nie patrzeć, a nie prywatna, więc jak już mówiłem błędu merytorycznego tu nie ma, jest jedynie uproszczenie. I chyba takie jest przesłanie postów, krytykujących przesadną reakcję na artykuł, skierowany do laików.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 gru 2011, 17:34

No wiesz, ja się od wczoraj zastanawiam, co za dwukierunkowe tramwaje mają być kupowane na drugą linię metra, więc bez przesady z tym, że to dobrze napisany artykuł. Uproszczenia są dopuszczalne, ale o ile nie wypaczają sensu. Nie widzę też nic złego w tym, że w tej dyskusji ktoś podjął próbę wyjaśnienia, czym się różni kupowanie przez TW od kupowania przez miasto. Szary obywatel ma prawo tego nie wiedzieć, ale tu wypada to uściślić...

beni

Post autor: beni » 17 gru 2011, 17:43

Aż trzy sztuki mają jeździć na trasie Tarchomin - Młociny. Zaś jeden ma jeździć Dw.Wschodni - Dw. Wileński więc może o to metro chodzi.
„Wazeliniarze są najgorsi. Niżej postawieni mają przez nich przerąbane, a z szefów robią kretynów.”

„Nic tak nie bezcześci człowieka, jak dobrowolne poddaństwo i łaszenie się do cudzej stopy.”

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 gru 2011, 20:05

drja pisze:
Życie Warszawy pisze:Tramwaje Warszawskie ustaliły z bydgoską PESĄ, żeby sześć z zamówionych 186 tramwajów Swing wyprodukować w wersji dwukierunkowej. Technicznie to proste. Swingi składają się z modułów, które można ustawiać jak klocki.
Ja się tak choć w 1% merytorycznie wtrącę. Swing w wersji dwukierunkowej będzie miał dwustronnie drzwi w segmentach 2+4, za to w 1/5 tylko po jednej (tak jak wynika z konstrukcji członu czołowego), si?
Ciężko zgadnać. Zależy od konstrukcji kabiny.

[ Dodano: |17 Gru 2011|, 2011 20:05 ]
beni pisze:Aż trzy sztuki mają jeździć na trasie Tarchomin - Młociny. Zaś jeden ma jeździć Dw.Wschodni - Dw. Wileński więc może o to metro chodzi.
Źródło? Czy tak jak z 3200, którego widziałeś dwa tygodnie temu, choć dotarł w zeszłą środę czy czwartek? :-$

ODPOWIEDZ