Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 17 gru 2011, 21:33

Bastian pisze:
MeWa pisze:Zwykłych ludzi nie insteresuje która spółka an co wydała.
Sorry, nie jesteśmy tu zwykłymi ludźmi.
a artykuł kierowany jest do zwykłych ludzi, czy do "nas", użytkowników wawkomu? :) Wydaje mi się, że jednak nie jesteśmy główną grupą docelową.
Dobrze to zresztą napisał fraktal =D>
Bastian pisze:Nie widzę też nic złego w tym, że w tej dyskusji ktoś podjął próbę wyjaśnienia, czym się różni kupowanie przez TW od kupowania przez miasto. Szary obywatel ma prawo tego nie wiedzieć, ale tu wypada to uściślić
to jsteśmy w końcu zwykłymi ludźmi czy też ludźmi szczególnymi, którzy to rozumieją i którym za każdym razem nie trzeba tłumaczyć, że nie ma jednego PKP i ZTM nie ma autobusów? :bredzisz:
Bo wydaje mi się, że oburzanie się za każdym razem na tego typu uproszczenia akurat tutaj jest kontrproduktywne.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

esbek
Kontakt:

Post autor: esbek » 17 gru 2011, 21:54

kajo pisze:Tutaj padł już kiedyś pomysł Lini ze Służewca do Metra Wierzbno z "torami odstawczymi" między torami (Inż. naszego kochanego), także przydadzą się na pewno.
Była też propozycja toru w Al. Wyzwolenie dla wzmocnienie odcinka Pl.Zbawiciela - Pl.Narutowicza.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 gru 2011, 21:57

Tak, ta też była moja :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 17 gru 2011, 22:02

Glonojad pisze:Tak, ta też była moja :p
nawet gdyby tor dociągnąć do pl. Na Rozdrożu, to byłaby to ciekawa forma dojazdu do Traktu :)

Awatar użytkownika
Nordyk110

Post autor: Nordyk110 » 17 gru 2011, 22:13

Propozycja dla metra wierzbno bardziej celowa , ale przy 31 mającym pętle kilka przystanków dalej raczej bez szans .

Al. Wyzwolenia to wielkie wyzwanie ,praktycznie jednotor na całej długości , prawdopodobnie mnóstwo skarg od tambylców , wątpliwe zapotrzebowanie w tym ciągu itd.

Za to IDEALNA końcówka dla linii T . ;-)
Przegubowce ,to sól tej ziemi .

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 gru 2011, 0:11

MeWa pisze:a artykuł kierowany jest do zwykłych ludzi, czy do "nas", użytkowników wawkomu? :) Wydaje mi się, że jednak nie jesteśmy główną grupą docelową.
No ale ja o naszej tu dyskusji, a nie o tym, do kogo ten artykuł... :roll:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 18 gru 2011, 0:22

Glonojad pisze: Zresztą wcale nie jest powiedziane, że nie powstaną linie wyposażone w krańcówki. Nie ma ich teraz przede wszystkim dlatego, że ... nie ma wagonów dwukierunkowych! :)
Na Pl.Zbawiciela się aż prosi o nią, przy Ratuszu zresztą też, choć tutaj trudniej...
ŁK

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 18 gru 2011, 0:26

Łukasz pisze:Na Pl.Zbawiciela się aż prosi o nią, przy Ratuszu zresztą też, choć tutaj trudniej...
Może nie byłoby sytuacji takiej, iż na wakacje zostaje samo 35 na Nowowiejskiej :-k

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 18 gru 2011, 4:06

Bastian pisze:
MeWa pisze:a artykuł kierowany jest do zwykłych ludzi, czy do "nas", użytkowników wawkomu? :) Wydaje mi się, że jednak nie jesteśmy główną grupą docelową.
No ale ja o naszej tu dyskusji, a nie o tym, do kogo ten artykuł... :roll:
n o a czego dotyczy "nasza" dyksusja tudzież jaki jest jej cel? :>

fraktal

Post autor: fraktal » 18 gru 2011, 12:17

Bastian pisze:No wiesz, ja się od wczoraj zastanawiam, co za dwukierunkowe tramwaje mają być kupowane na drugą linię metra, więc bez przesady z tym, że to dobrze napisany artykuł.
Jakbyś przeczytał uważnie do końca, to byś wiedział, bo w ostatnim akapicie jest wyjaśnione. :term:
Tramwaje mają być wykorzystywane podczas remontów , kiedy zostanie przerwana ciągłość linii tramwajowej, np. w al. Jana Pawła II. Będą też potrzebne w czasie budowy odcinków metra i obwodnicy oraz tramwaju na Gocław i do Wilanowa, które mają być oddawane etapami.
Nie powiedziałem, że to dobrze napisany artykuł. Ja na przykład starałbym się poprosić o komentarz kogoś z TW - przynajmniej by się to trochę odróżniało od Gazety Stołecznej, w której nikt z TW się chyba nie wypowiada. :razz: Co nie znaczy, żeby się udało, bo czasem mimo najszczerszych chęci nie da się komentarza uzyskać od tych, od których by się chciało - urlopy, brak czasu itp. A wtedy trzeba się zadowolić tym co jest. A sam artykuł jest napisany nieźle - rażących błędów w nim nie ma - są tylko stylistyczne. ;-)
Edit: Teraz sprawdziłem i w Stołecznej wypowiada się tajemniczy ich "rozmówca z Tramwajów Warszawskich". Ciekawe kto to? :>

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 gru 2011, 19:48

Nordyk110 pisze:Propozycja dla metra wierzbno bardziej celowa , ale przy 31 mającym pętle kilka przystanków dalej raczej bez szans .
Zawsze to parę brygad oszczędzonych na co innego.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 19 gru 2011, 0:07

fraktal, Pani Teresa?
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

fraktal

Post autor: fraktal » 19 gru 2011, 0:14

Stary Pingwin pisze:fraktal, Pani Teresa?
A o rzecznika ci chodzi? :D Bo ja mam kogoś o takim imieniu w rodzinie, co mnie trochę zastanowiło. :smile: Ale myślę, że rzecznik by się przedstawił z imienia i nazwiska, nie byłby raczej tajemniczym informatorem. :smile: Choć może... ;-)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 gru 2011, 1:24

fraktal pisze:Ale myślę, że rzecznik by się przedstawił z imienia i nazwiska, nie byłby raczej tajemniczym informatorem. Choć może...
nie zawsze - nie zawsze rzecznik może podać coś oficjalnie i otwarcie (czasem więc rozpuszcza informacje nieoficjalnie - o ile rzecz jasna jest to w interesie wizerunku spółki).

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 gru 2011, 6:59

@fraktal: To mógł być ktokolwiek - informacje, które są pod wypowiedź "tajemniczego rozmówcy" podpięte są raczej ogólnymi obserwacjami, które także ktoś spoza firmy spokojnie mógłby poczynić.

ODPOWIEDZ