Solarisy 2011+2012

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 18 gru 2011, 9:27

Ogólnie, to malowanie powinno się ujednolicać, ale udało mi się znaleźć jeden fajny aspekt w malowaniu hybryd, a mianowicie czerwono-żółty wzór który wygląda świetnie. Szary jest zdecydowanie za ciemny, a czarny pas na linii reflektorów kompletnie psuje cały efekt.
Obrazek

MichalJ

Post autor: MichalJ » 18 gru 2011, 10:04

osa pisze:Oto, ile są warte słowa wiceprezydenta Warszawy Jacka Wojciechowicza. Fragment komentarza Krzyśka Śmietany z końca sierpnia, gdy po raz pierwszy doszły nas słuchy o tym koszmarnym pomyśle:

- Wydaje nam się, że ekologiczne autobusy na inny napęd powinny się jakoś wyróżniać. Solaris przedstawił różne wersje malowania. Będę je dopiero oglądał. Autobusy raczej jednak nie będą szare. Nie wykluczam, że pojawią się tam także barwy warszawskie - stwierdził wiceprezydent Wojciechowicz.
No bo nie są całe szare i barwy miasta też są. :) Poza tym padło słowo 'raczej'.

A pralki się wypierali do ostatniej chwili, tylko że kto inny...

fraktal

Post autor: fraktal » 18 gru 2011, 12:30

MZ pisze:Żółty jest kolorem żywym, a ten szary - przygnębiającym. W dodatku zimą, gdy autobusy będą zabrudzone, będą szare praktycznie w całości.
Mnie też się ten szary nie podoba. Ja bym zostawił obecne malowanie + dodał napis z boku, że to autobus hybrydowy, bo tak zwykły pasażer i tak nie będzie wiedział, czemu one szare. A klima może tylko dla kierowcy dlatego, że aparatura hybrydowa (akumulatory) na dachu uniemożliwia zamontowanie klimy dla pasażerów. :-k

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 18 gru 2011, 12:36

Bywalec pisze:Ogólnie, to malowanie powinno się ujednolicać, ale udało mi się znaleźć jeden fajny aspekt w malowaniu hybryd, a mianowicie czerwono-żółty wzór który wygląda świetnie. Szary jest zdecydowanie za ciemny, a czarny pas na linii reflektorów kompletnie psuje cały efekt.
Skoro on jest eko, to zamiast szarego to zielony winien być?

fraktal

Post autor: fraktal » 18 gru 2011, 12:40

SławekM pisze:Skoro on jest eko, to zamiast szarego to zielony winien być?
Z zielonym wyglądałby chyba lepiej.

Awatar użytkownika
Patryk2222

Post autor: Patryk2222 » 18 gru 2011, 13:00

fraktal pisze:
MZ pisze:Żółty jest kolorem żywym, a ten szary - przygnębiającym. W dodatku zimą, gdy autobusy będą zabrudzone, będą szare praktycznie w całości.
Mnie też się ten szary nie podoba. Ja bym zostawił obecne malowanie + dodał napis z boku, że to autobus hybrydowy, bo tak zwykły pasażer i tak nie będzie wiedział, czemu one szare. A klima może tylko dla kierowcy dlatego, że aparatura hybrydowa (akumulatory) na dachu uniemożliwia zamontowanie klimy dla pasażerów. :-k
Klima jest tyle że inny model :arrow:
Obrazek

http://www.solarisbus.pl/files//pl_hybrid_allison.jpg
A415>>3911>>3916>>3905>>4796>>4938 :?: >>5457>>1804

D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg

fraktal

Post autor: fraktal » 18 gru 2011, 13:08

Na tym schemacie można się tylko domyślać gdzie jest klima (że to są te żółte prostokąty), bo żadnego podpisu nie ma. :smile:

Awatar użytkownika
Patryk2222

Post autor: Patryk2222 » 18 gru 2011, 13:18

fraktal pisze:Na tym schemacie można się tylko domyślać gdzie jest klima (że to są te żółte prostokąty), bo żadnego podpisu nie ma. :smile:
Solaris zapomniał opisać klimatyzacji pasażerskiej, nie moja wina :grin: .
A415>>3911>>3916>>3905>>4796>>4938 :?: >>5457>>1804

D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg

Adam G.

Post autor: Adam G. » 18 gru 2011, 15:30

Glonojad pisze:beznadzieja, ale oczywiście klakierstwo na przegubowcu pieje z zachwytu...
Wiesz co? Mocno mnie zdenerwowałeś taką wypowiedzią.
Po pierwsze - każdy ma prawo do własnej opinii. Po drugie - nie jesteś wyrocznią która ma zawsze rację. Po trzecie - absurdem jest określać kogoś tak pejoratywnie podczas gdy dyskusja toczy się na temat gustu. Po czwarte - nie czuję się klakierem, a malowanie mi się podoba.
Kilka rzeczy bym w nim zmienił, ale generalnie cieszę się, że wreszcie ktoś wymyślił coś bardziej kreatywnego niż proste maźnięcie farbą w linii prostej.
noidea

fraktal

Post autor: fraktal » 18 gru 2011, 15:38

Adam G. pisze:Kilka rzeczy bym w nim zmienił, ale generalnie cieszę się, że wreszcie ktoś wymyślił coś bardziej kreatywnego niż proste maźnięcie farbą w linii prostej.
A co tam jest kreatywnego oprócz tego, że żółty pasek zmieniono na szary? :> Moim zdaniem, właśnie ktoś poszedł na łatwiznę, a wybrano szary, bo kojarzy się z nowoczesnością (tak zresztą chyba argumentowano przy Pesie). No cóż, mi się tak nie kojarzy, za dużo tej szarości było kiedyś, ale może ja po prostu za stary jestem. ;-)

Adam G.

Post autor: Adam G. » 18 gru 2011, 15:40

fraktal pisze:
Adam G. pisze:Kilka rzeczy bym w nim zmienił, ale generalnie cieszę się, że wreszcie ktoś wymyślił coś bardziej kreatywnego niż proste maźnięcie farbą w linii prostej.
A co tam jest kreatywnego oprócz tego, że żółty pasek zmieniono na szary? :> Moim zdaniem, właśnie ktoś poszedł na łatwiznę, a wybrano szary, bo kojarzy się z nowoczesnością (tak zresztą chyba argumentowano przy Pesie). No cóż, mi się tak nie kojarzy, za dużo tej szarości było kiedyś, ale może ja po prostu za stary jestem. ;-)
Choćby te żółte budynki. Wiadomo - nie jest idealnie, ale doceniam pomysłowość i generalnie mi się to podoba. Szary powinien być srebrny i wtedy byłoby naprawdę super :)
noidea

fraktal

Post autor: fraktal » 18 gru 2011, 15:47

Faktycznie dopiero teraz zauważyłem te żółte wzorki na boku. :smile: Będą do pierwszej obcierki. :razz:

Awatar użytkownika
Filip7370

Post autor: Filip7370 » 18 gru 2011, 16:08

Prawda jest taka, że miało być europejsko i estetycznie, a wyszło jak zawsze wsiowo. Też nie rozumiem po kiego taka zabawa z malowaniem, lepiej było obkleić tak jak to robiono z 8402, 8239 albo innymi "wyjątkowymi" autobusami. Potem by się wywaliłoby się i tak by jeździły. Idę na zakład że po jakieś obcierce hybryda dostanie panel od innego i tak wyjedzie z elementem w zwykłym schemacie. Tak szlag trafi efekt. Też nie rozumiem jak się można aż tak zachwycać średnio udanym malowaniem. Przecież trzeba brać pod uwagę że jest to efekt "nowości" tak jak napisał ktoś powyżej, zima 2012, śniegu po kolana a tutaj szaro-buro-bordowo-czarny autobus podtacza się pod przystanek pod Bristolem.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 :rip:
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.

zadzior

Post autor: zadzior » 18 gru 2011, 18:50

Glonojad pisze:beznadzieja, ale oczywiście klakierstwo na przegubowcu pieje z zachwytu...
Akurat malowanie przodu tego wozu to najsłabsze ogniwo całego projektu. Natomiast z boku malowanie wygląda świetnie. Szarość jest jedynie tłem, a dominują czerwień i odcienie żółci. Na tym zdjęciu atutów tego projektu nie widać w pełni. Na żywo wygląda to o niebo lepiej.
A tak przy okazji: daleki jestem od bezpodstawnych peanów i gdybym tego projektu w całości nie widział na pewno bym tak nie chwalił.
Co do szarych pes to ich podstawową wadą było, że po prostu z daleka były bardzo źle widoczne, a prawie całkowita szarość po prostu wyglądała moim zdaniem źle.

[ Dodano: |18 Gru 2011|, 2011 18:55 ]
Filip7370 pisze:Prawda jest taka, że miało być europejsko i estetycznie, a wyszło jak zawsze wsiowo. Też nie rozumiem po kiego taka zabawa z malowaniem, lepiej było obkleić tak jak to robiono z 8402, 8239 albo innymi "wyjątkowymi" autobusami. Potem by się wywaliłoby się i tak by jeździły. Idę na zakład że po jakieś obcierce hybryda dostanie panel od innego i tak wyjedzie z elementem w zwykłym schemacie. Tak szlag trafi efekt. Też nie rozumiem jak się można aż tak zachwycać średnio udanym malowaniem. Przecież trzeba brać pod uwagę że jest to efekt "nowości" tak jak napisał ktoś powyżej, zima 2012, śniegu po kolana a tutaj szaro-buro-bordowo-czarny autobus podtacza się pod przystanek pod Bristolem.
Wiesz co, mam taką propozycję: oceń jak zobaczysz całość i na żywo. Na tym zdjęciu tak naprawdę niewiele widać. Na boku dominującymi barwami są czerwień u żółć, a sam pomysł panoramy miasta odbijającej się w czerwonym dolnym pasie niczym w nurtach Wisły wygląda naprawde lekko i świeżo. Wiejskości w tym żadnej nie widzę.

[ Dodano: |18 Gru 2011|, 2011 19:04 ]
fraktal pisze:Faktycznie dopiero teraz zauważyłem te żółte wzorki na boku. :smile: Będą do pierwszej obcierki. :razz:
Nie. Ten element malatury jest naklejany i będzie ponoć uzupełniany przez firmę zajmującą się wyklejaniem numerów, syrenek i logotypów.
Pozdrawiam serdecznie
Paweł Zadrożny
http://firr.org.pl/uploads/PUB/090608_D ... iejska.pdf

Michalk001

Post autor: Michalk001 » 18 gru 2011, 19:06

Nie wypowiem się dopóki nie zobaczę, ale jednego wreszcie się doczekałem - pasy reflektorów wreszcie są czarne dzięki czemu autobus wygląda lepiej. To powinno być wprowadzone razem z nowym malowaniem. Może ktoś nie zgodzi się ze mną, ale przykładowo Ikarusy serii 57xx jak dla mnie wyglądały o wiele lepiej od 55xx - czarne elementy nawet tak starej konstrukcji dodały powiew nowoczesności.

ODPOWIEDZ