Co w dzielnicy Ursynów piszczy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 sty 2012, 18:32

KwZ pisze:
Kleszczu pisze:Chyba raczej 5 powinno być zamiast 7 przed siedemnastką :>
A zmieścisz 517 na pl. Narutowicza? BJ najwyraźniej wątpi. Może pod kościołem :-k

Najchętniej to bym go nigdzie nie mieścił ;)

KwZ pisze:
Kleszczu pisze:Pytanie co zapycha Polibudę :> Otóż zapycha ją 502 i 514, które już dawno mogłyby wylecieć... No ale Zazazazapłowiecze musi mieć autobus do Śródmieścia. Bezpośrednio =;
Zasponsoruj (politycznie!) węzeł przesiadkowy Marsa.

Mój budżet mógłby tego nie wytrzymać :p
KwZ pisze:
Kleszczu pisze:to szkoda, że zapomniałeś o tunelu w ciągu Złotej.
Oczywiście wiadukt w ciągu Marszałkowskiej to fantastyka (i sprzeczność z planem zagospodarowania), ale co do tego ma tunel w ciągu Złotej :-s

To, że łatwiej byłoby wykorzystać tunel niż budować wiadukt :>

KwZ pisze:
Kleszczu pisze:Nie to że nie masz racji bo akurat tutaj trudno się nie zgodzić ale teren z gumy nie jest :>
Z gumy nie. Z trawnika.

Szczególnie dużo tego trawnika na Okęciu zostało :>
KwZ pisze:
wojtor pisze:Jeśli już krańcować większą ilość linii w Centrum to dyskretniej, a nie jak traktory na kołchozowym polu. Centrum wymaga intensywnej zabudowy, choć to może kosztować.
Osobiście uważam, że i tak parking dla autobusów jest przydatniejszy od parkingu dla samochodów. Koszty zabudowy w centrum powinny być przerzucone na deweloperów.

Ale to nie znaczy, że najważniejszym punktem centrum miasta powinien być terminal autobusowy :>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 04 sty 2012, 18:43

Lukasz436 pisze:
bepe pisze:Rewelacyjną w sensie relacji.
Tylko i wyłącznie - oczywiście jak by kursowały co 10/10/10 wtedy możemy o czymś rozmawiać. A w takim przypadku jest to kompletny koszmar który niestety obecnie już trwa (185, 195, 503).
A po cholerę w to mieszać 185???? To zupełnie inna bajka.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 04 sty 2012, 19:17

Kleszczu pisze:Mój budżet mógłby tego nie wytrzymać :p
No więc póki co mamy prowizorkę na M Politechnika.
Kleszczu pisze:To, że łatwiej byłoby wykorzystać tunel niż budować wiadukt :>
JPII to nie Marszałkowska :-s
Kleszczu pisze:Szczególnie dużo tego trawnika na Okęciu zostało :>
Myślałem, że masz na myśli Wilanowską, która była ostatnia w cytacie.
Kleszczu pisze:Ale to nie znaczy, że najważniejszym punktem centrum miasta powinien być terminal autobusowy :>
Najważniejszym niekoniecznie, ale czemu przy metrze centrum nie? Chociaż zdaję sobie sprawę, że ratusz chciałby sprzedać teren i zarobić (i sfinansować z tego metro).
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 sty 2012, 19:22

KwZ pisze:
Kleszczu pisze:To, że łatwiej byłoby wykorzystać tunel niż budować wiadukt :>
JPII to nie Marszałkowska :-s

Ale jaka JPII :-s
KwZ pisze:
Kleszczu pisze:Szczególnie dużo tego trawnika na Okęciu zostało :>
Myślałem, że masz na myśli Wilanowską, która była ostatnia w cytacie.

To samo można napisać na temat Okęcia i Wilanowskiej :>

KwZ pisze:
Kleszczu pisze:Ale to nie znaczy, że najważniejszym punktem centrum miasta powinien być terminal autobusowy :>
Najważniejszym niekoniecznie, ale czemu przy metrze centrum nie? Chociaż zdaję sobie sprawę, że ratusz chciałby sprzedać teren i zarobić (i sfinansować z tego metro).

Bo wracamy do punktu wyjścia, że do centrum nie powinno tyle autobusów wjeżdżać... Więc lepiej sprzedać teren, sfinansować metro i do centrum jechać podziemną kolejką :)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 04 sty 2012, 19:34

Kleszczu pisze:Ale jaka JPII :-s
Dobra, pod Marszałkowską też jest tunel. I co, Jasną mają jeździć tabuny autobusów? Może :-k
Kleszczu pisze:To samo można napisać na temat Okęcia i Wilanowskiej :>
No właśnie na Wilanowskiej masz wkoło mnóstwo trawników, które można przeznaczyć pod pętlę. Na Okęciu trawnik jest, ale po takim, a nie innym wybudowaniu parkingu jest już nie do wykorzystania.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 04 sty 2012, 20:02

chester pisze:
Lukasz436 pisze: Tylko i wyłącznie - oczywiście jak by kursowały co 10/10/10 wtedy możemy o czymś rozmawiać. A w takim przypadku jest to kompletny koszmar który niestety obecnie już trwa (185, 195, 503).
A po cholerę w to mieszać 185???? To zupełnie inna bajka.
Inna i nie inna. Jeżeli ma powstać silne 195 to 185 pasuje trochę do tej bajki.

bepe

Post autor: bepe » 04 sty 2012, 20:14

chester pisze: A po cholerę w to mieszać 185???? To zupełnie inna bajka.
Żeby zapewnić sensowną przesiadkę na nowe 195 pasażerom ze starego 195.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 04 sty 2012, 20:23

Kleszczu pisze:Chyba raczej 5 powinno być zamiast 7 przed siedemnastką
Nie.
517 na przegubach to już w ogóle się tam nie zmieści.
Kleszczu pisze:Pytanie co zapycha Polibudę Otóż zapycha ją 502 i 514, które już dawno mogłyby wylecieć... No ale Zazazazapłowiecze musi mieć autobus do Śródmieścia. Bezpośrednio
Niestety, na razie chyba musi... Mimo, że kolej nie jest idealna w tamtych okolicach, to i tak nie rozumiem ludzi jeżdżących 502 i 514 do centrum
No i jeszcze bardzo "potrzebne" 411 do SM.
Kleszczu pisze:Co zapycha GUS Dziadowskie 415 i 515.
No to będzie niedługo 143.
Co by GUSu nie zapychało - taka z tego pętla jak z koziej dupy trąba.
Kleszczu pisze:Z DWC jest nieco inna sytuacja ale 504 w perspektywie ogryzka spokojnie może wylecieć na Rondo Daszyńskiego.
Z DwC to w ogóle jest przesrane na całej linii, o czym poniżej...
Kleszczu pisze:Litości. Wiadukt dla autobusów nad Marszałkowską jako wjazd na pętlę Pomijając różne fakty - w tym mój negatywny stosunek do pętli na Placu Defilad - to szkoda, że zapomniałeś o tunelu w ciągu Złotej.
Wiadomo, że jest to rozwiązanie drogie i estetyczne na poziomie estakad przy DwC, ale jakaś duża i funkcjonalna pętla w centrum musi być.
Nie, nie zapomniałem o tunelu - co on ma do rzeczy?

Co do samego DwC... Sytuacja na razie jest patowa.
Jest to dworzec kolejowy, więc przynajmniej jeden postój taksówek musi być. Obecnie mamy dwa - Ele Taxi od strony Jerozolimskich i Sawa Taxi na pierwszej połowie peronu 504.
Skoro nie budowa nowej pętli, to modernizacja obecnej... Ma być parking pod Emilii Plater, więc jak już powstanie, to można pokusić się do likwidację parkingu przed DwC od strony Emilii Plater.
Tam jakaś mniejsza lub większa przebudowa i można by z pewnością ze dwa perony dla autobusów urządzić.
To jednak - przynajmniej dla mnie - sprawy nie rozwiązuje, bo średnio mi się podoba sytuacja, że 507, 510, 210 czy 160 stają gdzieś na Emilce i weź tego szukaj.
Dlatego również pokusiłbym się o przebudowę tego czegoś, co obecnie jest postojo-parkingiem przed DwC od strony Jerozolimskich, następnie Ele Taxi przerzucił na drugą połowę peronu 504 (tam, gdzie się teraz 504 zatrzymuje), a 504 i coś jeszcze (dla rozluźnienia atmosfery na jezdni płn.) przerzucił na peron od strony Jerozolimskich.
W takim układzie na pewno by się zmieściły jeszcze jeden lub dwa rządki od strony Jerozolimskich dla osobówek, ale więcej nie potrzeba, bo obecnie to sobie ludzie tam 8-godzinne postoje urządzają, a parking pod drzwiami dworca to ma służyć na max 15 min., aby kogoś na pociąg odprowadzić.

Oprócz parkingu podziemnego pod EP (i tak planowanego) nie wymagałoby to kosztownych inwestycji. Pytanie, czy by się to wszystko pomieściło, bo głowy nie daję.

[ Dodano: |4 Sty 2012|, 2012 20:25 ]
Kleszczu pisze:Nie to że nie masz racji bo akurat tutaj trudno się nie zgodzić ale teren z gumy nie jest
Dobra, ale miasto się rozbudowuje i będziemy mieć raczej coraz więcej linii autobusowych niż mniej.
Sądzę, że nawet na nowym węźle jakim jest Metro Młociny będą problemy z miejscem, jak się tam zjawi 101 i 404 co 4 min. i do tego jakieś inne wypierdki typu 508 + to, co jest teraz.

[ Dodano: |4 Sty 2012|, 2012 20:26 ]
Kleszczu pisze:To, że łatwiej byłoby wykorzystać tunel niż budować wiadukt
Budując jakieś dzikie zjazdy i burząc budynki chyba :>

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 sty 2012, 20:27

BJ pisze:Dobra, ale miasto się rozbudowuje i będziemy mieć raczej coraz więcej linii autobusowych niż mniej.
Ale niekoniecznie w centrum. Tu wraz z budową metra i rozbudową tramwajów powinno ich być właśnie mniej.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 04 sty 2012, 20:27

Kleszczu pisze:To samo można napisać na temat Okęcia i Wilanowskiej
Na Wilanowskiej masz jeszcze miejsce na rozbudowę, ale pewnie i tak nikt się jej nie podejmie ;)

[ Dodano: |4 Sty 2012|, 2012 20:32 ]
Bastian pisze:Ale niekoniecznie w centrum. Tu wraz z budową metra i rozbudową tramwajów powinno ich być właśnie mniej.
No dobrze, ale to by musiały być bezpośrednie obrzeża centrum pokroju GUSu, Politechniki, Naruciaka.
Widzisz gdziekolwiek w obszarze ograniczonym TŁ, Wisłotradą, W-Z i Solidarności oraz Grójecką miejsce na taką pętlę?

Miejsce byłoby pod samym DwC - na tej wielkiej działce PKP przy JP2/Jerozolimskie na północ od Jerozolimskich, ale tam na pewno staną biurowce.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 sty 2012, 20:40

BJ pisze:
Bastian pisze:Ale niekoniecznie w centrum. Tu wraz z budową metra i rozbudową tramwajów powinno ich być właśnie mniej.
No dobrze, ale to by musiały być bezpośrednie obrzeża centrum pokroju GUSu, Politechniki, Naruciaka.
Widzisz gdziekolwiek w obszarze ograniczonym TŁ, Wisłotradą, W-Z i Solidarności oraz Grójecką miejsce na taką pętlę?
A cóż to za dogmat? I dla kogo te pętle?

Policz sobie tylko, ile autobusów by ubyło z centrum, gdyby zbudować drugą linię metra oraz tramwaje do Wilanowa i na Gocław.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 04 sty 2012, 20:42

Bardzo dużo i bardzo mnie to cieszy. Tylko, że wszystkie te projekty to może do 2050...

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 sty 2012, 21:09

BJ pisze:
Kleszczu pisze:Chyba raczej 5 powinno być zamiast 7 przed siedemnastką
Nie.
517 na przegubach to już w ogóle się tam nie zmieści.

Acha - a wiesz, że 717 na Naruciaku jest bezsesensu :>
BJ pisze:
Kleszczu pisze:Pytanie co zapycha Polibudę Otóż zapycha ją 502 i 514, które już dawno mogłyby wylecieć... No ale Zazazazapłowiecze musi mieć autobus do Śródmieścia. Bezpośrednio
Niestety, na razie chyba musi... Mimo, że kolej nie jest idealna w tamtych okolicach, to i tak nie rozumiem ludzi jeżdżących 502 i 514 do centrum
No i jeszcze bardzo "potrzebne" 411 do SM.

Z 411 jest inny problem - Gocław.
BJ pisze:
Kleszczu pisze:Co zapycha GUS Dziadowskie 415 i 515.
No to będzie niedługo 143.
Co by GUSu nie zapychało - taka z tego pętla jak z koziej dupy trąba.

Więc 143 powinno zawracać na Wiatraku :ziew:
BJ pisze:
Kleszczu pisze:Z DWC jest nieco inna sytuacja ale 504 w perspektywie ogryzka spokojnie może wylecieć na Rondo Daszyńskiego.
Z DwC to w ogóle jest przesrane na całej linii, o czym poniżej...

Bez przesady. Pewna ilość linii spokojnie może tam kończyć. Pewna.
BJ pisze:
Kleszczu pisze:Litości. Wiadukt dla autobusów nad Marszałkowską jako wjazd na pętlę Pomijając różne fakty - w tym mój negatywny stosunek do pętli na Placu Defilad - to szkoda, że zapomniałeś o tunelu w ciągu Złotej.
Wiadomo, że jest to rozwiązanie drogie i estetyczne na poziomie estakad przy DwC, ale jakaś duża i funkcjonalna pętla w centrum musi być.
Nie, nie zapomniałem o tunelu - co on ma do rzeczy?

Co do samego DwC... Sytuacja na razie jest patowa.
Jest to dworzec kolejowy, więc przynajmniej jeden postój taksówek musi być. Obecnie mamy dwa - Ele Taxi od strony Jerozolimskich i Sawa Taxi na pierwszej połowie peronu 504.
Skoro nie budowa nowej pętli, to modernizacja obecnej... Ma być parking pod Emilii Plater, więc jak już powstanie, to można pokusić się do likwidację parkingu przed DwC od strony Emilii Plater.
Tam jakaś mniejsza lub większa przebudowa i można by z pewnością ze dwa perony dla autobusów urządzić.
To jednak - przynajmniej dla mnie - sprawy nie rozwiązuje, bo średnio mi się podoba sytuacja, że 507, 510, 210 czy 160 stają gdzieś na Emilce i weź tego szukaj.
Dlatego również pokusiłbym się o przebudowę tego czegoś, co obecnie jest postojo-parkingiem przed DwC od strony Jerozolimskich, następnie Ele Taxi przerzucił na drugą połowę peronu 504 (tam, gdzie się teraz 504 zatrzymuje), a 504 i coś jeszcze (dla rozluźnienia atmosfery na jezdni płn.) przerzucił na peron od strony Jerozolimskich.
W takim układzie na pewno by się zmieściły jeszcze jeden lub dwa rządki od strony Jerozolimskich dla osobówek, ale więcej nie potrzeba, bo obecnie to sobie ludzie tam 8-godzinne postoje urządzają, a parking pod drzwiami dworca to ma służyć na max 15 min., aby kogoś na pociąg odprowadzić.

Oprócz parkingu podziemnego pod EP (i tak planowanego) nie wymagałoby to kosztownych inwestycji. Pytanie, czy by się to wszystko pomieściło, bo głowy nie daję.

[ Dodano: |4 Sty 2012|, 2012 20:25 ]
Kleszczu pisze:Nie to że nie masz racji bo akurat tutaj trudno się nie zgodzić ale teren z gumy nie jest
Dobra, ale miasto się rozbudowuje i będziemy mieć raczej coraz więcej linii autobusowych niż mniej.
Sądzę, że nawet na nowym węźle jakim jest Metro Młociny będą problemy z miejscem, jak się tam zjawi 101 i 404 co 4 min. i do tego jakieś inne wypierdki typu 508 + to, co jest teraz.

[ Dodano: |4 Sty 2012|, 2012 20:26 ]
Kleszczu pisze:To, że łatwiej byłoby wykorzystać tunel niż budować wiadukt
Budując jakieś dzikie zjazdy i burząc budynki chyba :>

Nie. Jak ktoś już napisał - chociażby kursy przez Jasną.

Co do DWC - fakt jest problem z natłokiem linii tamże ale naprawdę nie powinniśmy dążyć do budowania jeszcze większej pętli... Róbmy coś aby tych autobusów tam tyle nie musiało kursować. Pierwszy z brzegu przykład z linii z Twojego postu - po co w Śródmieściu 210, po co 510 :>
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 04 sty 2012, 21:24

Hohoho w dział Ursynowski trafiło już 717, 510...

ashir

Post autor: ashir » 04 sty 2012, 21:36

BJ pisze:To jednak - przynajmniej dla mnie - sprawy nie rozwiązuje, bo średnio mi się podoba sytuacja, że 507, 510, 210 czy 160 stają gdzieś na Emilce i weź tego szukaj.
160 startuje z pod Złotych Tarasów. ;-)

ODPOWIEDZ