Nazwy stacji metra

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 sty 2012, 22:37

bepe pisze:Zwłaszcza ta doskonale precyzuje miejsce, w którym się znajduje:
Wasyl pisze:Świętokrzyska
mogła się nazywać wzorem radzieckim Marszałkowska (i była taka propozycja).
Rzecz w tym, że ona już nie musi nic precyzować. Stała się i stanie się miejscem, które samo będzie stanowiło punkt orientacyjny na mapie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 04 sty 2012, 22:50

MeWa, na to to jeszcze trochę wody w Wiśle musi upłynąć. Świętokrzyska to ulica, metro Świętokrzyska to miejsce.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 sty 2012, 22:53

Ale co upłynie? Albo nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, albo ja nie łapię Twojej.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 04 sty 2012, 22:59

No jak ktoś powie "Świętokrzyska", to kojarzę ulicę, a nie konkretne miejsce (punkt).
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 sty 2012, 23:02

To nie zrozumiałeś :D bo to się odnosiło do "stacji Świętokrzyska", "Metro Świętokrzyska". Stało się i co raz bardziej będzie stawać się istotnym punktem orientacyjnym na własnych prawach.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 04 sty 2012, 23:06

:arrow: Nie jestem w stanie opowiedzieć się bardziej za którąś z tych nazw (obie mi się podobają), ale jakoś tak w głębi duszy chciałbym usłyszeć nazwę UNIWERSYTET, wypowiadaną przez Ksawerego Jasieńskiego z tak samo starannym akcentem jak POLITECHNIKA ;).

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 06 sty 2012, 15:40

MichalJ pisze:Politechnika bije Trasę Łazienkowską, a Uniwerek Nowego Światu nie? No jakąś odrobinę uzasadnienia by się przydało podać...
Jak dla mnie Nowy Świat bije uniwersytet na głowę i to bardzo, a dlaczego? Bo to najbardziej reprezentacyjna ulica Warszawy, sam Nowy Świat nie jest zbyt długi więc jest to też świetny punkt orientacyjny. A TŁ czy Waryńskiego to zwykła ulica, w dodatku TŁ jest długa. Stacja Trasa Łazienkowska mogłaby być równie dobrze przy Pomniku Lotnika, GUSie, Saskiej czy Kinowej.

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 06 sty 2012, 16:18

Nowy Świat jest jedną z bardziej znanych warszawskich ulic w kraju (bardziej znane jest chyba tylko KP). I myślę, że dlatego jest to nazwa lepsza niż Uniwersytet, o którym każdy wie, że istnieje, ale nie koniecznie potrafi umiejscowić
A na hasło UW myślę MIM czyli Banacha 2 :)
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

ness

Post autor: ness » 06 sty 2012, 17:18

Wole uniwersytet

Najwazniejszy cel podrozy w okolicy.
Konkretne okreslenie miejsca (tj swietokrzyska przy uniwersytecie), na takiej samej zasadzie stadion nie powinien sie nazywac metro zamoyskiego czy tam metro sokola. Od biedy moglby sie nazywac metro port praski problem w tym ze obecnie nic tam nie ma.
Gdyby nowy swiat ciagnal sie do pl. zamkowego moznaby jeszcze pomyslec o nazwaniu tak stacji, ale od kopernika (czyli rzut beretem) to juz jest KP.

Poza tym w wawie nazwy metra od ulic daje sie w przypadkach kiedy nie da sie pod dana stacje podciagnac zadnego osiedla, jurydyki, waznego miejsca uzytcznosci publicznej/instytucji czy placu.
Pod swietokrzyska, raclawicka czy wilanowska ciezko cokolwiek z ww podciagnac dlatego dostaly nazwy od pobliskiej ulicy.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 07 sty 2012, 13:14

ness pisze:wilanowska
Tu jeszcze można było kombinować z nazwą "Dworzec Południowy".
Choć mi obecna nazwa się podoba.

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 07 sty 2012, 15:40

BJ pisze:
ness pisze:wilanowska
Tu jeszcze można było kombinować z nazwą "Dworzec Południowy".
Choć mi obecna nazwa się podoba.
Ja bym jeszcze pokombinował z al. Wilanowską ;)

Wg. mnie ta stacja powinna mieć taką nazwę, nawet jeśli ludzie i tak będą mówić Wilanowska. A dlaczego? Żeby był zwyczajny porządek, bo ulica Wilanowska jest na Powiślu :!: I wg. mnie to, że ludzie tak nie będą mówić nie jest żadnym argumentem, bo przecież też wiele osób mówi po prostu Jana Pawła II (mając na myśli aleje w centrum, a nie uliczkę w Wesołej, o której mało który warszawiak wie).

Kiedyś nawet wysłałem list do ZTMu (kiedy te durne chamy jeszcze odpowiadały*) i oto jaką powalającą odpowiedź dostałem:
Ja w liście do ZTMu pisze:Chciałbym złożyć wniosek o zmianę nazwy stacji metra WILANOWSKA na AL. WILANOWSKA ponieważ stacja nie znajduje się przy ulicy Wilanowskiej. Ulica Wilanowska znajduje się na Powislu, a przy stacji metra znajduje się al. Wilanowska.
ZTM pisze:Bardzo dziękujemy za Pana e-mail dotyczący nazwy stacji budowanej II linii metra.
Pana sugestię przekażemy do Zespołu Nazewnictwa Miejskiego, który zajmuje się nazwami w Warszawie.
:boohoo: :bredzisz: :głupek: :...:
A pewnie i tak nigdzie tego nie przekazali...

*) W jakim temacie na forum można poruszyć ten problem?

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 07 sty 2012, 16:04

ZEA_R-0 pisze:
Ja w liście do ZTMu pisze:Chciałbym złożyć wniosek o zmianę nazwy stacji metra WILANOWSKA na AL. WILANOWSKA ponieważ stacja nie znajduje się przy ulicy Wilanowskiej. Ulica Wilanowska znajduje się na Powislu, a przy stacji metra znajduje się al. Wilanowska.
ZTM pisze:Bardzo dziękujemy za Pana e-mail dotyczący nazwy stacji budowanej II linii metra.
Pana sugestię przekażemy do Zespołu Nazewnictwa Miejskiego, który zajmuje się nazwami w Warszawie.
A pewnie i tak nigdzie tego nie przekazali.
:arrow: Bo chyba nawet tego nie zrozumieli, skoro napisałeś o istniejącej stacji WILANOWSKA, a oni z szablonu odpisali Ci o "nazwie stacji budowanej II linii metra" :-s.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 07 sty 2012, 16:18

ZEA_R-0 pisze:Ja bym jeszcze pokombinował z al. Wilanowską
Może jeszcze zmieńmy Centrum Warszawy bo przecież to mogłoby być Centrum Sochaczewia i komuś mogłoby się pomylić :roll:
ZEA_R-0 pisze:Kiedyś nawet wysłałem list do ZTMu (kiedy te durne chamy jeszcze odpowiadały*)
Na pewno będą przyjaźniej patrzeć jak się będzie ich nazywać durnymi chamami. BTW, czy te durne chamy aby nie Tobie się dały namówić na zmianę przystanku DT Wola na Zajezdnia Wola? Wtedy by wychodziło że...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 07 sty 2012, 17:43

A z tym DT Wola to nie był użytkownik Czotyk (czy jakoś tak)?
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 07 sty 2012, 17:48

Tak, Czotyk, sprawdziłem przed chwilą.
Obrazek

ODPOWIEDZ