W kierunku Centrum będziemy wychodzić na dokładny kurs 185 żeby póżniej można przesiąść się do częstego 195. W drugą stronę podjedziemy do Statoila żeby skorzystać z częstego 179, chyba że zobaczymy że jedzie 185 to wtedy zmiany busu na Dolinie lub Nowoursynowskiej. I pryz tak częstym 195, 185 jest nie potrzebne jako dubel a do Miklaszewskiego.chester pisze:Nie chcesz, ale zamierzasz to zrobić za pomocą linii mającej jedną z najdłiuższych tras w mieście oraz nierewelacyjną częstotliwość - pomysł taki sobie. Potrafię zrozumieć czekanie na dzisiejsze 195, jako na środek transportu bezprzesiadkowego, ale czekanie na postulowane 185 jako tylko dowozówkę tylko w celu jednoperonowej przesiadki... ambitne. Na wyższą częstotliwość linii prawietrzydziestokilometrowej (o ile nie ponad!) w trasie bym nie liczył.Marvin pisze:Załóżmy, nie da się dalej utrzymywać linii bezpośredniej, tam, gdzie ona teraz jest. Ale chcąc wygodnej przesiadki, chcę za dużo?
Co w dzielnicy Ursynów piszczy
Moderator: Wiliam
W kierunku Centrum (rano) 185 na Urs. Zachodnim ma krótkie postoje. Przy wykręcieniu trasy jak 195, otrzymujemy dłuższą o 600 metrów (circa 10% ursynowskiego odcinka) i o 3-4 przystanki. Może się okazać, że nie mieści się w obecnej liczbie brygad, a gdzieś ten bilans musi być na uwadze.
Obecnie 185 uzupełnia (179, potem 503), zaś wedle pomysłu ma być jedynym źródłem wygodnej przesiadki na nowe 195 i w kontekście tego, co wymieniłem (długości trasy i częstotliwości nieurywającej dupy) do mnie ta argumentacja słabo trafia (a i pewnie pasażerowie też z czasem położą na to laskę), ale, jak już zaznaczyłem, bić się o to nie zamierzam.
Obecnie 185 uzupełnia (179, potem 503), zaś wedle pomysłu ma być jedynym źródłem wygodnej przesiadki na nowe 195 i w kontekście tego, co wymieniłem (długości trasy i częstotliwości nieurywającej dupy) do mnie ta argumentacja słabo trafia (a i pewnie pasażerowie też z czasem położą na to laskę), ale, jak już zaznaczyłem, bić się o to nie zamierzam.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Za pomocą linii, która ma częstotliwość nie mniejszą niż obecne 195 (185 jest teraz co 15 min. w międzyszczycie, a 195 co 20), przy założeniu że nowe 195 będzie częstsze, np. co 10 min. I przy pomocy linii, która jedzie dalej w miasto, bo przecież dowozówka krańcująca na Stegnach byłaby jeszcze bardziej bez sensu.chester pisze:Nie chcesz, ale zamierzasz to zrobić za pomocą linii mającej jedną z najdłuższych tras w mieście oraz nierewelacyjną częstotliwość.
W sumie dla mnie optymalne byłoby pozostawienie dwóch linii: 195 i 503 z trasami na Ursynowie tak jak teraz. Ale piszę, co by było, gdyby konieczne okazało się racjonalizowanie tras, zmniejszanie ilości linii, odzyskiwanie brygad itp.chester pisze:Potrafię zrozumieć czekanie na dzisiejsze 195, jako na środek transportu bezprzesiadkowego.
185 na Marymoncie też pełni funkcję dowozówki o parę przystanków, do i z Pl. Wilsona.chester pisze:Czekanie na postulowane 185 jako tylko dowozówkę tylko w celu jednoperonowej przesiadki... ambitne
Ja bym dodał, że ewentualnie komasując 195 z 503 trzeba zdecydować, dla której części Ursynowa ta linia ma być. Jeśli dla wschodniego, to zachodni w ramach rekompensaty może dostać (i tak mniej atrakcyjne) 185.Lukasz436 pisze:W kierunku Centrum będziemy wychodzić na dokładny kurs 185 żeby póżniej można przesiąść się do częstego 195. W drugą stronę podjedziemy do Statoila żeby skorzystać z częstego 179, chyba że zobaczymy że jedzie 185 to wtedy zmiany busu na Dolinie lub Nowoursynowskiej. I pryz tak częstym 195, 185 jest nie potrzebne jako dubel a do Miklaszewskiego.
[ Dodano: |5 Sty 2012|, 2012 17:09 ]
Całe szczęście, że nie samo.Marvin pisze:185 na Marymoncie też pełni funkcję dowozówki o parę przystanków, do i z Pl. Wilsona.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Też się bić nie zamierzam, przynajmniej w tym sensie, że nie obstaję przy rozwiązaniu ze 185 jako idealnym. To półśrodek dla pasażerów obecnego 195, ale chyba i tak 185 będzie bardziej potrzebne przy Megasamie niż przy Strzeleckiego i Teligi, jeśli nowe 195 będzie częstsze niż teraz 503. Może więc pobiłbym się o cokolwiek wyjeżdżającego z Surowieckiego na Dolinę Służewiecką, ale konia z rzędem temu, kto zaproponuje coś sensowniejszego od obecnego 195 i nowego 185.chester pisze:Jak już zaznaczyłem, bić się o to nie zamierzam.
I kogo odcinamy od Reala. W 195 widziałem osoby z zakupami z Reala wysiadające przy Dolnej. Dla nich jakakolwiek przesiadka podważałaby sens jeżdżenia w tym kierunku. Na łączeniu 195 i 503 różni ludzie napewno stracą, ale jeśli jest ich niewiele w porównaniu do tych, co zyskają...KwZ pisze:Komasując 195 z 503 trzeba zdecydować, dla której części Ursynowa ta linia ma być.
I tak trzeba by rozkład zmienić, więc można jakoś pomanewrować, żeby postoje były dłuższe.chester pisze:W kierunku Centrum (rano) 185 na Urs. Zachodnim ma krótkie postoje.
Nie, to jest wariant jak najbardziej do przyjęcia i właśnie tak to sobie wyobrażam (do centrum przesiadka jednoperonowa, z powrotem może być jak teraz na 179). Tylko 195 co 10 minut to chyba poza szczytem? Bo w szczycie co 7,5 to jest minimum, żeby zapewnić równowagę podaży z obecnym 195+503.Marvin pisze:Wcale nie przesadna. 185 (na trasie Herbsta, Surowieckiego itd.) oferowałby pasażerom starego 195 przesiadkę na Dolinie Służewieckiej, która w odróżnieniu od Ursynowa Płn. jest jednoperonowa i oferuje więcej linii. Chyba o to chodzi, żeby było wygodniej, a nie o to, żeby była przesiadka dla zasady? Załóżmy, nie da się dalej utrzymywać linii bezpośredniej, tam, gdzie ona teraz jest. Ale chcąc wygodnej przesiadki, chcę za dużo?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ciekawe, gdzie...bepe pisze:można jakoś pomanewrować, żeby postoje były dłuższe
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- MeWa
- Cukiereczek
Mówisz o terenie na powierzchni czy tym lub jakimś potencjalnym podziemnym?KwZ pisze:A żeby nie było, że tylko narzekam: zastanawiałem się nad pętlą zamiast parkingu nad stacją Centrum, a także wzdłuż Marszałkowskiej w centrum.
Bo ten na powierzchni to byłoby działanie mocno tymczasowe wobec planów zagospodarowania terenu. Wątpię, żeby ktoś na to poszedł.
Niemożliwe - miasto nie zbuduje tutaj pętli w momencie, kiedy: a) jest niezgodna z planem zagospodarowania, b) są rozsczenia do części gruntów, c) teren można opchnąć za miliony.BJ pisze:Powinna powstać od zera jakaś wielka, przestronna pętla mniej więcej tam, gdzie stał MarcPol na Pl. Defilad.
No ale gdzie chcesz ten parking w centrum? KonkretnieKwZ pisze:Osobiście uważam, że i tak parking dla autobusów jest przydatniejszy od parkingu dla samochodów. Koszty zabudowy w centrum powinny być przerzucone na deweloperów.
Owszem, parking autobusowy jest przydatniejszy, ale ten dla samochodów można wybudować na zasadach komercyjnych - choć i tak widać nie jest to taki złoty interes, skoro miastu nie udało się ruszyć żadnego z podziemnych parkingów. Wątpliwe zatem, żeby na jakąś wypasioną pętlę w ścisłym centrum znalazły się pieniądze...
Na tej działce, którą już PKP częściowo sprzedało? I może PKP odstąpi resztę atrakcyjnego terenu pod jakąś pętlę?BJ pisze:Miejsce byłoby pod samym DwC - na tej wielkiej działce PKP przy JP2/Jerozolimskie na północ od Jerozolimskich, ale tam na pewno staną biurowce.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Konkretnie masz w załączniku. Jest jakieś pi hektarów do wykorzystaniaMeWa pisze:No ale gdzie chcesz ten parking w centrum? Konkretnie
Ten parking? Na pewno nie staną tam wielkie biurowce, bo pod asfaltem są perony DwC. To też może być miejsce na pętlę miejską lub/i busów podmiejskich, zamiast na dziko pod Pekinem, Galerią Centrum i wzdłuż JPII. Tylko obawiam się, że strop by nie wytrzymał nacisków autobusów i trzeba by wszystko zburzyć i wybudować od nowa, a nikomu nie będzie się chciało.BJ pisze:Miejsce byłoby pod samym DwC - na tej wielkiej działce PKP przy JP2/Jerozolimskie na północ od Jerozolimskich, ale tam na pewno staną biurowce.
- MeWa
- Cukiereczek
To teren kolejowy. Kolej - po odpowiednich wzmocnieniach - planuje go przeznaczyć pod zabudowę (pewnie coś na kształt Swede Centre). Część gruntu, dalej od wykopu, już została sprzedana z przeznaczeniem na zabudowę.KwZ pisze:Ten parking? Na pewno nie staną tam wielkie biurowce, bo pod asfaltem są perony DwC. To też może być miejsce na pętlę miejską lub/i busów podmiejskich, zamiast na dziko pod Pekinem, Galerią Centrum i wzdłuż JPII. Tylko obawiam się, że strop by nie wytrzymał nacisków autobusów i trzeba by wszystko zburzyć i wybudować od nowa, a nikomu nie będzie się chciało.
Jaki jest sens takiej tymczasowej prowizorki, z którą potem tylko będzie wielki problem? I to bardzo tymczasowego, skoro częściowo teren zajęty będzie przez strefę kibica, a potem częściowo przez wykopki (szyb demontażowy tarczy).KwZ pisze:Konkretnie masz w załączniku. Jest jakieś pi hektarów do wykorzystania Skoro tylko tymczasowo, to na powierzchni tylko. Do wybudowania postawienia byłoby kilka wiat i ławek.
Przeznaczenie jest pod 5-piętrową zabudowę, taką samą, jak po południowej stronie Al. Jerozolimskich. Pytanie, kiedy to się ziści. Jeśli zaraz po otwarciu metra, to nie ma sensu bawić się w tę pętlę. Jeśli w międzyczasie upłynie 10 lat, to jak najbardziej (i wcale nie musi to być prowizorka).
Zamiast czegoś na kształt Swede Centre mógłby być dworzec, o którym pisałem. Albo jeszcze lepiej - przy Jerozolimskich biurowiec, z tyłu dworzec.MeWa pisze:Kolej - po odpowiednich wzmocnieniach - planuje go przeznaczyć pod zabudowę (pewnie coś na kształt Swede Centre).
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
- MeWa
- Cukiereczek
Jasne, już widzę, jak pojawia się tutaj propozycja pętli.MichalJ pisze:Można uchwalić plan zagospodarowania przeznaczający ten teren na cokolwiek, w tym pętlę, gdyby ktoś tak chciał.
[ Dodano: |6 Sty 2012|, 2012 23:38 ]
Mam nadzieję, że krócej.KwZ pisze: Pytanie, kiedy to się ziści. Jeśli zaraz po otwarciu metra, to nie ma sensu bawić się w tę pętlę. Jeśli w międzyczasie upłynie 10 lat, to jak najbardziej (i wcale nie musi to być prowizorka).
Ale taki pomysł pętli nie wytrzymałby krytyki politycznej (już przecież tymczasowemu z natury zapleczu budowy AGP Metro się dostało).
Swoją drogą ciekawe jak inne duże miasta radzą sobie bez mega pętli w najściślejszym centrum miasta...
Witam wszystkich użytkowników! Jak myślicie czy ZTM puści 210 przez nowe połączenie KEN ze Służewcem? Mogłoby jechać przez nowy most nad Potokiem Służewieckim (tzw "Smródka") i skręcać w lewo w Wałbrzyską (przystanek Metro Służew) i dalej prosto do Al. Lotników swoją trasą. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?