Tm pisze:i na ŻiW jeszcze, i na Ursynów wprowadzić
[TrĂłjmiasto] RozwĂłj gdyĹskiej sieci trolejbusowej
Moderator: JacekM
no nie chciałem prywaty uprawiać, niech już tylko ten tramwaj będzie, trudno się mówiMZ pisze:Kogo jak kogo, ale Ciebie to bardziej podejrzewałbym, że zaproponujesz reaktywację linii przez Puławską do Piaseczna
.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
W Budapeszcie mają właśnie taki zestaw i jakoś żyją. (Z tym, że mają 3 linie metra + 4 w budowie i 4 swoiste kolejki podmiejskie (HEV); mają też włączoną w system miejskiej komunikacji kolejkę zębatą... )Rosa pisze: Autobusy, trolejbusy, tramwaje normalne i wodne oraz metro i SKM to chyba by było nieco zbyt wiele na Warszawę.
Budapeszt co prawda powierzchniowo większy, ale liczbą ludności (1,7 mln) jest porównywalna. Środki komunikacji powinny być dopasowane do potrzeb.
Brakuje tylko argumenty, że trakcje trolejbusowe nie mogą krzyżować się z tramwajowymi:>
A zdaje się, że w Sofii nadal mają dwa systemy tramwajowe z różnymi rozstawami szyn...
To za duzo na rozdzielczosc mozgow ludzi odpowiadajacych za komunikacje w stolicy.Rosa pisze:Autobusy, trolejbusy, tramwaje normalne i wodne oraz metro i SKM to chyba by było nieco zbyt wiele na Warszawę.
Linia piaseczynska mogla byc fermentem do wejscia trolami na Ursynow. Swietnie by sie tam sprawdzily.MZ pisze:Tm pisze:i na ŻiW jeszcze, i na Ursynów wprowadzićKogo jak kogo, ale Ciebie to bardziej podejrzewałbym, że zaproponujesz reaktywację linii przez Puławską do Piaseczna
.
- MeWa
- Cukiereczek
moim zdaniem nie ma sensu inwestować w zupełnie nowy tabor... konieczność budowy nowej zajezdni, zupełnie nowego taboru - ogromne nakłądy finansowe zanim tworzenie sieci od podstaw przyniesie jakieś korzyści...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Moznaby z tej wypowiedzi wysnuc dwa wnioski - 1 - po co wogole tworzyc komunikacje miejska, 2 - jezdzic rzechami az sie rozleca, a potem wszystko zaorac i sprzedac.MeWa pisze:moim zdaniem nie ma sensu inwestować w zupełnie nowy tabor... konieczność budowy nowej zajezdni, zupełnie nowego taboru - ogromne nakłądy finansowe zanim tworzenie sieci od podstaw przyniesie jakieś korzyści...
W obecnym stanie komunikacji w stolicy mamy to samo - wiekszosc taboru do wymiany i koniecznosc budowy zajedni.
- MeWa
- Cukiereczek
jakie konkretne korzyści płynęłyby z uruchomienia trolejbusów i uzasadniałyny inwestowanie akurat w ten środek transportu? Stoi w korku jak autonus, mniej elastyczny, wyższa stawka za wozokm...
[ Dodano: 2006-07-25, 12:33 ]
natomiast "wysnute wnioski" to nadinterpretacja...
[ Dodano: 2006-07-25, 12:33 ]
natomiast "wysnute wnioski" to nadinterpretacja...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Dużym plusem byłoby uruchomienie trakcji na Trakcie Królewskim (bądz zastoswać wariant rzymski na trakcie od Świętojerskiej do Palmy). W momencie ograniczenia tam ruchu autobusow można całość zadań na tym ciągu przekazać właśnie trolejbusom, któtre są bardzo ekologiczne, dynamiczne i dużo bardziej ciche niż autobusy.MeWa pisze:jakie konkretne korzyści płynęłyby z uruchomienia trolejbusów i uzasadniałyny inwestowanie akurat w ten środek transportu? Stoi w korku jak autonus, mniej elastyczny, wyższa stawka za wozokm...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
przeciez nie musiałoby to oznaczać całkowitego wycofania autobusówColony pisze:Ma to swoje plusy, ale ludzie musieliby się dwa razy przesiadac, w przeciwieństwie do obecnej sytuacji. To ja już wolę zmniejszenie ruchu autobusowego.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
Chociazby brak emisji spalin, co przy pokryciu osiedla takiego jak Ursynow byloby duza wartoscia dodana. Poza tym nikt nie wspomnial tu o tym, ze trolejbus jest szybszy od autobusu.MeWa pisze:jakie konkretne korzyści płynęłyby z uruchomienia trolejbusów i uzasadniałyny inwestowanie akurat w ten środek transportu? Stoi w korku jak autonus, mniej elastyczny, wyższa stawka za wozokm...
Mialem taka nadzieje:PMeWa pisze:natomiast "wysnute wnioski" to nadinterpretacja...
I tak sie przesiadaja - np do metra.Colony pisze:Ma to swoje plusy, ale ludzie musieliby się dwa razy przesiadac, w przeciwieństwie do obecnej sytuacji.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Ale przy zmniejszeniu ruchu autobusowego w tych liniach, które zostaną będzie 2 razy większy tłok. A linia trolejbusowa np. w jedną stronę do Dworca Gdańskiego (metro) i w drugą gdzieś na Stegny albo do tylko do Politechniki właśnie do metra z dośc dobrą częstotliwością powinna zaspokoić potrzeby. Na Trakcie mielibyśmy szybką i mocną linię trolejbusową i ekspresy- bo np. E-2 raczej z Uniwersyetu nie da rady zabrać.Colony pisze:Ma to swoje plusy, ale ludzie musieliby się dwa razy przesiadac, w przeciwieństwie do obecnej sytuacji. To ja już wolę zmniejszenie ruchu autobusowego.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Najważniejsze:MeWa pisze:jakie konkretne korzyści płynęłyby z uruchomienia trolejbusów i uzasadniałyny inwestowanie akurat w ten środek transportu? Stoi w korku jak autonus, mniej elastyczny, wyższa stawka za wozokm...
1. uniezależnienie się od wachań cen ropy naftowej,
2. brak emisji spalin,
3. niższa emisja hałasu.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Colony
- Kontakt:
To mnie przekonuje.R-11 Kleszczowa pisze: Ale przy zmniejszeniu ruchu autobusowego w tych liniach, które zostaną będzie 2 razy większy tłok. A linia trolejbusowa np. w jedną stronę do Dworca Gdańskiego (metro) i w drugą gdzieś na Stegny albo do tylko do Politechniki właśnie do metra z dośc dobrą częstotliwością powinna zaspokoić potrzeby. Na Trakcie mielibyśmy szybką i mocną linię trolejbusową i ekspresy- bo np. E-2 raczej z Uniwersyetu nie da rady zabrać.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)