Też Ci się zachciało jechać za granicę w długi weekend... Zagiąłeś logikę PKP. (Nie mam zielonego pojęcia, ile może kosztować bilet)
Nasze międzynarodowe podróże
Moderator: JacekM
- R-9 Chełmska
Od tego właśnie jest to magiczne słówko "zazwyczaj" 
Też Ci się zachciało jechać za granicę w długi weekend... Zagiąłeś logikę PKP. (Nie mam zielonego pojęcia, ile może kosztować bilet)
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
- MeWa
- Cukiereczek
Zaraz Ci powiem ile płaciłem za nocny pociąg do Mińska w listopadzie. Wyszło ok. 230 zł od osoby z miejscówką leżącąfik pisze:Ile może kosztować bilet na 116 Warszawa-Mińsk?
Są tańsze opcje - nieco dłuższe, ale pewnie je znasz doskonale
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- MeWa
- Cukiereczek
Powrót testowałem taki:
wyjazd rano z Mińska do Brześcia (Pociągi wewnątrz są tanie... Ceny da się sprawdzić na stronie białoruskich kolei). Zwiedzanie Brześcia. Przejazd osobowym międzynarodowym Brześć - Terespol. Przejazd osobowym Terespol - Biała Podlaska. Przejazd TLK z Białej Podlaskiej...
Zastanawialiśmy się nad jazdą przez samą granicę wcześniejszym pociągiem pośpiesznym międzynarodowym (Brześć - choć duże miasto - nie zapewnia tak dużo atrakcji), ale w taryfie tej za krótki odcinek do Terespola pobierali jakiś niesamowity haracz
wyjazd rano z Mińska do Brześcia (Pociągi wewnątrz są tanie... Ceny da się sprawdzić na stronie białoruskich kolei). Zwiedzanie Brześcia. Przejazd osobowym międzynarodowym Brześć - Terespol. Przejazd osobowym Terespol - Biała Podlaska. Przejazd TLK z Białej Podlaskiej...
Zastanawialiśmy się nad jazdą przez samą granicę wcześniejszym pociągiem pośpiesznym międzynarodowym (Brześć - choć duże miasto - nie zapewnia tak dużo atrakcji), ale w taryfie tej za krótki odcinek do Terespola pobierali jakiś niesamowity haracz
- MeWa
- Cukiereczek
No własnie - jeśli prywatnie, to masz "jakieś" dane i adres od osoby faktycznie istniejącej, którą oni mogą namierzyć?
Poza tym dużo zależy od kaprysu osoby przyjmującej wniosek. Przykładowo ode mnie pani chciała jeszcze ksero strony paszportowej osoby zapraszającej wraz z dokumentem urzędu migracyjnego. Musiałem chwilę ją poprzekonywać, że jednak - z tego, co czytałem na stronie interenetowej ambasady - nie jest to konieczne w przypadku krótkiego wyjazdu. Zgodziła się z tym dopiero po tym, jak znikła na kwadrans z naszymi paszportami.
Poza tym dużo zależy od kaprysu osoby przyjmującej wniosek. Przykładowo ode mnie pani chciała jeszcze ksero strony paszportowej osoby zapraszającej wraz z dokumentem urzędu migracyjnego. Musiałem chwilę ją poprzekonywać, że jednak - z tego, co czytałem na stronie interenetowej ambasady - nie jest to konieczne w przypadku krótkiego wyjazdu. Zgodziła się z tym dopiero po tym, jak znikła na kwadrans z naszymi paszportami.
- MeWa
- Cukiereczek
Tak tanio to ja nie spałem 
Nieco na uboczu masz coś za ok. 40 zł.
http://www.hostelworld.com/hosteldetail ... insk/52707
Przy dworcu jest też jakiś duży obskurny hotel (Hotel Ekspress, Pl Privakzalnaja 3 albo 4, Minsk). Ponoć bardzo tani
http://export.by/en/?act=member&mode=vi ... ls&id=5043
Nieco na uboczu masz coś za ok. 40 zł.
http://www.hostelworld.com/hosteldetail ... insk/52707
Przy dworcu jest też jakiś duży obskurny hotel (Hotel Ekspress, Pl Privakzalnaja 3 albo 4, Minsk). Ponoć bardzo tani
http://export.by/en/?act=member&mode=vi ... ls&id=5043
Kupowałem w ostatnią sobotę bilet na ten pociąg, kosztował 247 PLN. Generalnie koszt to bodaj 50 euro, więc ostateczna cena zawsze zależy od kursu EUR/PLN w danym dniuMeWa pisze:Zaraz Ci powiem ile płaciłem za nocny pociąg do Mińska w listopadzie. Wyszło ok. 230 zł od osoby z miejscówką leżącąfik pisze:Ile może kosztować bilet na 116 Warszawa-Mińsk?
Są tańsze opcje - nieco dłuższe, ale pewnie je znasz doskonale
Do niedawna dobrą opcją by przejazd rano z Wawy do Terespola, stamtąd przemytnikiem do Brześcia, skąd do Mińska pociągiem nr 50 (Brześć-St. Petersburg). Obecnie jednak, ponieważ różnica czasu między Polską a Białorusią wynosi już 2 godziny, pociąg z Terespola przyjeżdża do Brześcia dopiero o 13:43, na dworcu trzeba jeszcze przejść odprawę, więc na pociąg petersburski (14.05) nie ma szans zdążyć. Przy odrobinie szczęścia można zdążyć na pociąg nr 110 (Brześć-Mohylew), odchodzący o 14.35 (w Mińsku 18.49).Pod warunkiem jednak, że nie ma zbyt długich kolejek do kas. Generalnie jednak opcja przesiadkowa jest ok 2-3 razy tańsza od połączenia bezpośredniego
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Pod koniec stycznia jadę służbowo do Szwajcarii, więc postanowiłem rozważyć podróż koleją, na trasie Warszawa Centralna - Basel SBB. No i nie skorzystam, bo bilet kosztuje 890 zł (w jedną stronę). Samolot do Zurichu w obie to wydatek 1180 zł.
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
- fik
- Naczelne Chamidło
My sobie spokojnie przejdziemy się po Brześciu i wpakujemy się w 142/146 (Witebsk/Kościukowicze), na rano w Mińsku i jeden nocleg z głowy.pietia pisze:Do niedawna dobrą opcją by przejazd rano z Wawy do Terespola, stamtąd przemytnikiem do Brześcia, skąd do Mińska pociągiem nr 50 (Brześć-St. Petersburg). Obecnie jednak, ponieważ różnica czasu między Polską a Białorusią wynosi już 2 godziny, pociąg z Terespola przyjeżdża do Brześcia dopiero o 13:43, na dworcu trzeba jeszcze przejść odprawę, więc na pociąg petersburski (14.05) nie ma szans zdążyć. Przy odrobinie szczęścia można zdążyć na pociąg nr 110 (Brześć-Mohylew), odchodzący o 14.35 (w Mińsku 18.49).Pod warunkiem jednak, że nie ma zbyt długich kolejek do kas. Generalnie jednak opcja przesiadkowa jest ok 2-3 razy tańsza od połączenia bezpośredniego
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
CNL Berlin-Bazylea w promocji Europa-Spezial Schweiz na stronie DB jest za 59€. Powinna być też taka promocja z Pragi.Paweł_K pisze:Pod koniec stycznia jadę służbowo do Szwajcarii, więc postanowiłem rozważyć podróż koleją, na trasie Warszawa Centralna - Basel SBB. No i nie skorzystam, bo bilet kosztuje 890 zł (w jedną stronę). Samolot do Zurichu w obie to wydatek 1180 zł.
W moim przypadku tak samo to wyglądało. Nieźle mnie to zirytowało, bo załączenie tego ksera nie byłoby problemem, gdybym tylko wcześniej o tym wiedział.MeWa pisze:Poza tym dużo zależy od kaprysu osoby przyjmującej wniosek. Przykładowo ode mnie pani chciała jeszcze ksero strony paszportowej osoby zapraszającej
[...]
Zgodziła się z tym dopiero po tym, jak znikła na kwadrans z naszymi paszportami.
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Faktycznie, w obie strony kosztuje to 118€. Do tego bilet Warszawa-Berlin za 78 EUR (powrotny) i oferta robi się dużo lepsza od biletu lotniczegojasiu pisze:CNL Berlin-Bazylea w promocji Europa-Spezial Schweiz na stronie DB jest za 59€. Powinna być też taka promocja z Pragi.Paweł_K pisze:Pod koniec stycznia jadę służbowo do Szwajcarii, więc postanowiłem rozważyć podróż koleją, na trasie Warszawa Centralna - Basel SBB. No i nie skorzystam, bo bilet kosztuje 890 zł (w jedną stronę). Samolot do Zurichu w obie to wydatek 1180 zł.
And if the band you're in starts playing different tunes