Nie. Ale nie chodzi o pytanie tendencyjne takie jak: czy skasować E-2? Bo to by było oczywiste, że nikt nie zagłosuje za tak. Ale pytanie: czy chciałbyś aby na linii E-2 powstały przystanki...? Część pasażerów która błagała o dodatkowe przystanki powie tak, a część, która z nich nie korzystała-nie. I ZTM mógłby zobaczyć których pasażerów jest więcej.Bastian pisze:Sondę zmienić / zostawić? Tego właśnie zażyczyła sobie (ponoć) UEFA - żadnych zmian. Bo żadna zmiana by takiej sondy nie przeszła. Nigdy. No, chyba, żeby coś uruchomić.
I wiem, co mówię.
Casus "Edwarda" - koniec ekspresĂłw?
Moderator: Wiliam
Potoki są duże, a po powstaniu Nowego Wilanowa jeszcze większe. O przeciwnym krańcu E2 się nie wypowiadam bo go nie znam.KwZ pisze:Pod warunkiem fundamentalnym, że oba te potoki są dość duże, żeby był sens je separować.Piottr pisze:separację potoków bliskich i dalekich.Pasażerowie z sąsiedniej dzielnicy to jacyś gorsi?Piottr pisze:Żeby pasażerowie z dalekiego Wilanowa nie musieli się tłoczyć z pasażerami z Dolnej i nawzajem.
I nie, nie napisałem o tym, że którzyś pasażerowie są gorsi. Chodzi o separację potoków, żeby ci, którzy jadą bliżej, i ci, którzy jadą na kraniec Wilanowa mieli porównywalne warunki podróżowania.
W linii zwykłej jest tak, że ten kto jedzie z daleka, ma miejsce siedzące, a kto wsiada po drodze, ma małe szanse, podobnie przy powrocie. A jak jedni maja jedną linię, drudzy inną, wtedy nie ma takiej różnicy w komforcie podróży w funkcji przybliżania się do Centrum.
Nie chodzi wcale o to, żeby był dużo szybciej. Tylko o to, że ani przy Dolnej, ani przy Spacerowej nie wwalił się w niego tłum, pogarszając warunki podróży tym, którzy jadą z Centrum.Łukasz pisze:Tydzień temu jechałem sobie 195 na Ursynów - miałem chwilę czasu akurat na niejechanie metrem. Przed 195 wyjechało z Królewskiej E-2 i odjechało razem. Uciekło na światłach przy Nowym Świecie, potem przy palmie. Potem na Rozdrożu już stało na światłach przed nami. /.../
- tarantula01
- Kontakt:
Również mam informację, że sam dyr. Ruta obiecał nie ruszać E-2.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
-
michael112
Jeśli to prawda to skopali trochę sprawę. Będzie dziwnie, bo komunikat dawno już wisi na stronie. Mimo wszystko, bez sensu będzie istnienie jednej jedynej linii ekspresowej w mieście. Mogli tych przystanków nie dodawać, lecz zamiast tego zabrać się za poprawę przyśpiechów w mieście.
Mam nadzieję, że dyr. Ruta wyciągnie z tego (i poprzednich) porażek odpowiednie wnioski, a mianowicie - jeżeli już chce wprowadzać w życie niepopularną zmianę, to należy ją podawać do wiadomości w ostatniej chwili, najlepiej wieczorem w przeddzień jej wprowadzenia. Wtedy HGW i inni by nie zdążyli zainterweniować.
Mam nadzieję, że dyr. Ruta wyciągnie z tego (i poprzednich) porażek odpowiednie wnioski, a mianowicie - jeżeli już chce wprowadzać w życie niepopularną zmianę, to należy ją podawać do wiadomości w ostatniej chwili, najlepiej wieczorem w przeddzień jej wprowadzenia. Wtedy HGW i inni by nie zdążyli zainterweniować.
Mnie tam nie przeszkadza.michael112 pisze:bez sensu będzie istnienie jednej jedynej linii ekspresowej w mieście.
7 dni ustawowego wyprzedzenia obowiązuje!michael112 pisze:podawać do wiadomości w ostatniej chwili, najlepiej wieczorem w przeddzień jej wprowadzenia.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
-
andrzej_suse10
Co to za brednie wyżej? Przecież to nakłanianie ZTMu do samowolki, jak miłośnik komunikacji może wypisywać tak skandaliczne bzdury?
jeżeli już chce wprowadzać w życie niepopularną zmianę, to należy ją podawać do wiadomości w ostatniej chwili, najlepiej wieczorem w przeddzień jej wprowadzenia. Wtedy HGW i inni by nie zdążyli zainterweniować
-
michael112
Czyli i tak złamali prawo. Niech nie łamią bardziej (ani częściej).michael112 pisze:A było 7 dni? Nie było. Było 6 dni, poinformowali we wtorek o zmianie od poniedziałku. Poza tym, ZTM wiele razy nie przestrzegał tego.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Inaczej trzeba było zrobić: najpierw dodać w miarę po cichu przystanki, a potem, za parę miesięcy jak już by każdy się z tym pogodził - może przy okazji mostu Północnego-Curie i zmian w E-4 i E-8, skonsumować oczywisty fakt, że z tego trupa ekpresu już nie będzie. Oczywiście byłyby komentarze, że to ZTM sam tę linię "odekspresił" - ale pogadaliby i przestali. A jak się wypaliło z najcięższej rury ("likwidacja") - to nie ma się co dziwić, że się harmider podniósł.
Z tą Dolną też bym sobie dał spokój (chociaż istnieje potencjalna szansa, ze z tego zdarzy mi się skorzystać), bo po co ona do szczęścia? I czemu nie Spacerowa?
Z tą Dolną też bym sobie dał spokój (chociaż istnieje potencjalna szansa, ze z tego zdarzy mi się skorzystać), bo po co ona do szczęścia? I czemu nie Spacerowa?
Popatrz, jaka franca!
https://www.facebook.com/notes/zarz%C4% ... 5967278921ZTM na Facebooku pisze:Zarząd Transportu Miejskiego podjął decyzję, że linia E-2 nie zmieni funkcji na przyspieszoną. Zostanie utrzymana na obecnej trasie i będzie kursowała z dotychczasową częstotliwością. Będzie się zatrzymywała tylko na jednym dodatkowym przystanku.
Po opublikowaniu na stronie internetowej i na naszym profilu na facebooku informacji o planach przekształcenia linii E-2 w linię 402, do ZTM zaczęły masowo napływać opinie pasażerów korzystających z tej linii. Za utrzymaniem linii opowiedziały się również władze dzielnic, przez które przejeżdża „Edward”.
W ZTM bardzo uważnie przeanalizowano wszystkie uwagi oraz opinie burmistrzów i pasażerów. Ponownie rozważono wszystkie „za” i „przeciw”. Na tej podstawie, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom, podjęta została decyzja o tym, że linia E-2 zostanie na obecnej trasie. Będzie kursowała z niezmienioną częstotliwością i będzie się zatrzymywała tylko na jednym dodatkowym przystanku – Dolna.
Eksperci ZTM zajmujący się układaniem tras linii autobusowych zdają sobie sprawę z tego, że w dalszym ciągu będą się pojawiały postulaty o uruchamianie dodatkowych przystanków na trasie linii E-2, dlatego przed podjęciem jakichkolwiek późniejszych decyzji w sprawie tej linii, zostaną przeprowadzone wśród pasażerów badania. Opinie będą zbierane zarówno wśród pasażerów na przystankach obsługiwanych obecnie przez E-2 jak i na tych przystankach wzdłuż jej trasy, na których autobus ten nie zatrzymuje się.
Warto dodać, że w dalszym ciągu trwają analizy dotyczące zmian w komunikacji, które zostałyby wprowadzone po otwarciu mostu Skłodowskiej-Curie. Pierwotna wersja projektu przedstawionego przez ZTM zakładała bowiem m.in. połączenie dwóch linii ekspresowych E-4 i E-8 w jedną linię przyspieszoną 404 i skierowanie jej przez nową przeprawę.
Czyli jednak "dasie"