Casus "Edwarda" - koniec ekspresĂłw?
Moderator: Wiliam
-
andrzej_suse10
Chyba nie do końca:pawcio pisze:Chyba że przy okazji uchwalania ustawy o transporcie publicznym poprawili prawo przewozowe.
w której znalazłem tylko odwołanie do rozporządzenia (Art. 34.2.3) i wprowadzają jednocześnie rozróżnienie na organizatora i operatora zleconych przewozów. Znalazłem rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z 23.05.1996, które w par. 3. ust. 1 stwierdza:Ustawa o publicznym transporcie drogowym z 16.12.2010 pisze:[Art. 46.1] 5) rozkłady jazdy są poddawane aktualizacji, o której mowa w ustawie z dnia 15 listopada 1984 r. - Prawo przewozowe;
nie precyzując, kto za nie odpowiada (ale tu nie ma chyba wątpliwości, że ZTM).Rozkłady jazdy i zmiany rozkładów jazdy podaje się do wiadomości publicznej co najmniej 7 dni przed terminem ich obowiązywania,
[ Dodano: |12 Sty 2012|, 2012 12:11 ]
Przepraszam, tamto rozporządzenie jest uchylone, ale znalazłem nowsze rozporządzenie, które mówi o przewoźniku. Wygląda na to, że trzeba znowelizować teraz rozporządzenie pod kątem tej nowej wersji ustawy.
[ Dodano: |12 Sty 2012|, 2012 12:13 ]
[a całość zajęła mi godzinę
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Nie, że dalej można się spierać, co znaczy słowo "przewoźnik" w rozumieniu rozporządzenia.MichalJ pisze:Czy to znaczy, że w Warszawie nie ma przewoźników?
(Chociaż dla mnie obowiązek aktualizowania rozkładów jazdy z 7 dniowym wyprzedzeniem jest oczywisty).
szkoda ze E-2 zostaje, mam nadzieje ze doczekam czasow kiedy ta linia zostanie przeksztalcona w 402Szymon pisze:Zarząd Transportu Miejskiego podjął decyzję, że linia E-2 nie zmieni funkcji na przyspieszoną. Zostanie utrzymana na obecnej trasie i będzie kursowała z dotychczasową częstotliwością. Będzie się zatrzymywała tylko na jednym dodatkowym przystanku.
Moim zdaniem jest jeszcze lepiej. Gdyby operator przewozów (MZA, Mobilis czy ktoś) chciał zmienić rozkład, to musi to zgłosić organizatorowi (prezydentowi Warszawy
ZTM) z 30 dniowym wyprzedzeniem.
EDIT: Podstawa prawna: cytowana ustawa prawo przewozowe z 1985, znowelizowana 2010, art. 34.1.
EDIT: Podstawa prawna: cytowana ustawa prawo przewozowe z 1985, znowelizowana 2010, art. 34.1.
Też wesołe. W ogóle przydałaby się jakaś kodyfikacja prawa przewozowego...
Bardziej mi chodziło o coś w stylu, że jest ogłaszane odpowiednio wcześniej i jest jakiś termin do nadsyłania pism.Bastian pisze:Oszalałeś chyba. Dodanie czterech lub pięciu przystanków i zmiana numeru miałaby być konsultowana? Na jakiej próbie? Kto za to zapłaci?
Zawsze można uznać za przewoźnika ZTM, zaś właściwych przewoźników za podwykonawców. Taka karkołomna opinia mi się o uszy obiła...pawcio pisze:Nie łamią. Taką informację ma podać przewoźnik. Chyba że przy okazji uchwalania ustawy o transporcie publicznym poprawili prawo przewozowe.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Moim zdaniem cytowana przeze mnie ustawa jasno określa, że ZTM jest organizatorem, a MZA operatorem. Natomiast może nie rozstrzygać, kto układa rozkłady, bo u nas to robi organizator, a obiło mi się o uszy, że w Krakowie operator. Ale i tak zawsze ktoś za te rozkłady odpowiada (także: personalnie). Zresztą przepis o zgłaszaniu z 30 dniowym wyprzedzeniem w ogóle sugeruje, że do utrzymania 7 dniowego terminu zobowiązany jest organizator.Wolfchen pisze:Zawsze można uznać za przewoźnika ZTM, zaś właściwych przewoźników za podwykonawców. Taka karkołomna opinia mi się o uszy obiła...
Lepsze jest E-2. Dostało jeden przystanek a 402 by miało ich dodatkowo chyba 5. Ale i tak EDWARDA zlikwidują. I to już jak otworzą most Północny dla Marii Skłodowskiej-Curie.Lukasz436 pisze:.
Ale rzeczywiście. ZTM teraz się wykazał. Nie wiem co było lepsze dla pasażerów nowe 402 czy Dolna jako NŻ... dla E-2.