[Trójmiasto] Rozwój gdyńskiej sieci trolejbusowej

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 25 lip 2006, 22:10

R-11 Kleszczowa pisze: A linia trolejbusowa np. w jedną stronę do Dworca Gdańskiego (metro) (...)
Tak, tak. Ta super wygodna przesiadka z czegokolwiek na cokolwiek na Dworcu Gdańskim... To juz lepiej wyciągnąć na Wilsona...

A co do jednego zgadzam się z MeWą: snucie fantazji o linii trolejbusowej w Wawie ma sens tylko wtedy, jeśli zakładamy, że te przejmą kilkanaście linii, zostanie od razu stworzona cała zajezdnia dla nich w miejsce starej autobusowej. Nie ma sensu bawić się w sukcesywną rozbudowę sieci, bo to kosztuje. A rozpoczęcie "wielkim kopniakiem" interesu chyba na razie nie jest możliwe. Przynajmniej do czasu ładowania tylu pieniędzy w metro...

Zatem: pomażmy sobie jeszcze;)

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 25 lip 2006, 22:17

geograf pisze:
R-11 Kleszczowa pisze: A linia trolejbusowa np. w jedną stronę do Dworca Gdańskiego (metro) (...)
Tak, tak. Ta super wygodna przesiadka z czegokolwiek na cokolwiek na Dworcu Gdańskim... To juz lepiej wyciągnąć na Wilsona...
No w sumie racja.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 25 lip 2006, 23:25

MisiekK pisze:trolejbus jest szybszy od autobusu
Oj nie wiem...
http://www.solarisbus.pl/download_pdf/U ... zna_pl.pdf
http://www.solarisbus.pl/download_pdf/trollino_12.pdf

Jak dla mnie autobusowe 80 km/h to więcej niż 70 km/h w przypadku trolejbusu.
xxx

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 25 lip 2006, 23:44

R-11 Kleszczowa pisze:
MeWa pisze:jakie konkretne korzyści płynęłyby z uruchomienia trolejbusów i uzasadniałyny inwestowanie akurat w ten środek transportu? Stoi w korku jak autonus, mniej elastyczny, wyższa stawka za wozokm...
Dużym plusem byłoby uruchomienie trakcji na Trakcie Królewskim (bądz zastoswać wariant rzymski na trakcie od Świętojerskiej do Palmy). W momencie ograniczenia tam ruchu autobusow można całość zadań na tym ciągu przekazać właśnie trolejbusom, któtre są bardzo ekologiczne, dynamiczne i dużo bardziej ciche niż autobusy.
co z siecią trakcyjną? Wątpię, żeby konserwator przystał na to...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 25 lip 2006, 23:45

Napisałem: wariant rzymski czyli trolejbusy bez sieci O-)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 25 lip 2006, 23:45

MisiekK pisze:Chociazby brak emisji spalin, co przy pokryciu osiedla takiego jak Ursynow byloby duza wartoscia dodana. Poza tym nikt nie wspomnial tu o tym, ze trolejbus jest szybszy od autobusu.
no dobra, a czemu nie np. autobusy na gaz? :>

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 26 lip 2006, 0:19

Hieronim pisze:
MisiekK pisze:trolejbus jest szybszy od autobusu
Oj nie wiem...
http://www.solarisbus.pl/download_pdf/U ... zna_pl.pdf
http://www.solarisbus.pl/download_pdf/trollino_12.pdf

Jak dla mnie autobusowe 80 km/h to więcej niż 70 km/h w przypadku trolejbusu.
Zupelnie inna jest charakterystyka pracy silnika elektrycznego i spalinowego. Elektryczny ma szybszy start. Poza tym - predkosc dozwolona na terenie Warszawy to 50km/h - oba typy sie mieszcza:P
MeWa pisze:co z siecią trakcyjną? Wątpię, żeby konserwator przystał na to...
To trzeba zmienic konserwatora. Nie widze problemu w rozwieszeniu sieci trakcyjnej.
MeWa pisze:no dobra, a czemu nie np. autobusy na gaz? :>
To sa dalej autobusy, ktore wydzielaja spaliny.... No i silnik gazowy ma gorsza charakterystyke od napedzanego ropa...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 26 lip 2006, 0:31

nie ukrywajmy, sieć trakcyjna szpeci, a jeśli obecna modernizacjia KP nie przewiduje ani tramwjaów ani trolejbusów...
Zresztą wielkich nakładów wymagałaby ta inwestycja, zanim przyniosłaby oczekiwane rezultaty - dla jednej, dwóch linii nie warto tego robić. Ciekaw etylko skąd wziąć pieniądze, skoro obecnie jest probem z inwestowaniem w już istniejące środki transpotru... Nowe tramwaje, nowe linie tramwajowe, stacje metra, nowy tabor, teraz dojdzie II linia... Ciekawe skąd jeszcze pieniądze na trolejbusy - a to nie tylko tabor, a także sieć i przystosowanie bądź zbudowanie zajezdni i to przy optymistycznym wariancie, że nie inwestujemy w autobusy, a zastępujemy je trolejbusami...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 26 lip 2006, 9:37

MeWa pisze:nie ukrywajmy, sieć trakcyjna szpeci, a jeśli obecna modernizacjia KP nie przewiduje ani tramwjaów ani trolejbusów...
Nie wiam na ile siec trakcyjna szpeci. Natomiast modernizacja KP jest celowo odsuwana i jak tak dalej pojdzie w tym roku sie nie zacznie.
MeWa pisze:Zresztą wielkich nakładów wymagałaby ta inwestycja, zanim przyniosłaby oczekiwane rezultaty - dla jednej, dwóch linii nie warto tego robić. Ciekaw etylko skąd wziąć pieniądze, skoro obecnie jest probem z inwestowaniem w już istniejące środki transpotru... Nowe tramwaje, nowe linie tramwajowe, stacje metra, nowy tabor, teraz dojdzie II linia... Ciekawe skąd jeszcze pieniądze na trolejbusy - a to nie tylko tabor, a także sieć i przystosowanie bądź zbudowanie zajezdni i to przy optymistycznym wariancie, że nie inwestujemy w autobusy, a zastępujemy je trolejbusami...
Fundusze europejskie - predzej UE dofinansuje trolejbusy i tramwaje niz autobusy.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 26 lip 2006, 9:43

MisiekK pisze:
MeWa pisze:nie ukrywajmy, sieć trakcyjna szpeci, a jeśli obecna modernizacjia KP nie przewiduje ani tramwjaów ani trolejbusów...
Nie wiam na ile siec trakcyjna szpeci. Natomiast modernizacja KP jest celowo odsuwana i jak tak dalej pojdzie w tym roku sie nie zacznie.
Ale przecież na KP wcale nie potrzeba sieci.
Albert Camus-"Dżuma"

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 26 lip 2006, 10:12

MisiekK pisze:Zupelnie inna jest charakterystyka pracy silnika elektrycznego i spalinowego. Elektryczny ma szybszy start.
To wiem. Ale chciałem zwrócić Ci uwagę, że przyspieszenie to nie prędkość.
MisiekK pisze:Poza tym - predkosc dozwolona na terenie Warszawy to 50km/h - oba typy sie mieszcza:P
W godzinach 23.00-5.00 60 km/h. A wyjazdy i zjazdy są w tych godzinach.
MeWa pisze:nie ukrywajmy, sieć trakcyjna szpeci
Ale była elementem krajobrazu Warszawy przez n lat. I ten element powinien podlegać ochronie konserwatorskiej.
xxx

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 26 lip 2006, 10:19

Hieronim pisze:
MisiekK pisze:Zupelnie inna jest charakterystyka pracy silnika elektrycznego i spalinowego. Elektryczny ma szybszy start.
To wiem. Ale chciałem zwrócić Ci uwagę, że przyspieszenie to nie prędkość.
A to w miescie jest kluczem do skucesu:) Odleglosci miedzy przystankami nie sa duze, jest duzo zatrzyman.
Hieronim pisze:
MisiekK pisze:Poza tym - predkosc dozwolona na terenie Warszawy to 50km/h - oba typy sie mieszcza:P
W godzinach 23.00-5.00 60 km/h. A wyjazdy i zjazdy są w tych godzinach.
No tak, ale wtedy to juz za wielu pasazerow nie jezdzi.
Hieronim pisze:
MeWa pisze:nie ukrywajmy, sieć trakcyjna szpeci
Ale była elementem krajobrazu Warszawy przez n lat. I ten element powinien podlegać ochronie konserwatorskiej.
Swieta racja.

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 26 lip 2006, 10:24

MisiekK pisze:No tak, ale wtedy to juz za wielu pasazerow nie jezdzi.
Tak, szczególnie w autobusach nocnych. A po 4 też ludzie jeżdżą autobusami.
xxx

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 26 lip 2006, 10:27

Hieronim pisze:
MisiekK pisze:No tak, ale wtedy to juz za wielu pasazerow nie jezdzi.
Tak, szczególnie w autobusach nocnych. A po 4 też ludzie jeżdżą autobusami.
Wiesz... autobusy nocne to inna kasta:) Lewar lecacy 100km/h na 607 to nie jest rzadki widok....:)

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 26 lip 2006, 10:30

MisiekK pisze:Wiesz... autobusy nocne to inna kasta:)
A trolejbus nocny miałby ogromną zaletę - byłby cichy. I nie byłoby narzekań, że 4 razy na godzinę budzi kogoś ryk silnika ikarusa.
xxx

ODPOWIEDZ