Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra

Moderator: Wiliam

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 21 sty 2012, 15:02

Doskonale, że pojechało tam częste 105
Ale 128 cieszy się na odcinku BUW - "góra" większą popularnością - a na pewno większym napełnieniem.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

reserved

Post autor: reserved » 21 sty 2012, 15:10

Bastian pisze:To ja z kolei jestem ciekaw, do czego chcesz się przesiadać na Pomniku Syreny i co to ma wspólnego ze 102 przez Ludną :roll:
Wsiadam w 105, wysiadam na przystanku Zajęcza i idę na przystanek Pomnik Syreny, gdzie mam 102 skręcające z Dobrej w prawo w Tamka. Co tu jest niezrozumiałego?
O którym Georg ani się nie zająknął.
Ale jak mam rozumieć Twoją wypowiedź?
Bastian pisze:Doskonale, że pojechało tam częste 105 :)
Sugerujesz, że skoro jest 105 to można wywalić 128 stamtąd?
Ja bym się na taki krok nie zdecydował. Kiedyś było tam 102, 150, 155, 174, 178, 506, 512. Teraz by zostało samo 105. Ja wiem, że nie liczba linii a częstotliwość się liczy, ale jednak ten rejon został strasznie nadszarpnięty bo nie każdy jedzie dokładnie w jedną stronę, teraz jest dobrze bo 105 i 128 jadą w inny rejon zupełnie i się uzupełniają. A na frekwencję nie narzekają.
Bastian pisze:Oczywiście. Prędzej Solec jest górnym Powiślem, niż dolnym. Spójrz na mapę i sam sobie odpowiedz, gdzie jest Kazimierz, a gdzie Kazimierz Dolny.
To w takim razie Mariensztat jest czym? :-s Nadgórnym Powiślem?
JacekM pisze:Ale 128 cieszy się na odcinku BUW - "góra" większą popularnością - a na pewno większym napełnieniem.
To naturalne...jednak dojazd do DWC niż na mało znany pewnie przyjezdnym punkt przesiadkowy Królewska robią swoję. Niemniej 105 to jest fajne uzupełnienie 128. Ja bym tych dwóch linii nie ruszał.

[ Dodano: |21 Sty 2012|, 2012 15:12 ]
http://pl.wikipedia.org/wiki/Powi%C5%9B ... arszawa%29
Hm..no jakby spojrzeć tutaj... Solec jest pod właściwym Powiślem. To dlaczego niby górny? :shock:

Georg

Post autor: Georg » 21 sty 2012, 15:12

reserved pisze:Cytat:
O którym Georg ani się nie zająknął.

Ale jak mam rozumieć Twoją wypowiedź?
Właśnie ja też nie rozumiem. Ja nic nie mówiłem o 128.

Uważam, że można bardzo dobrze dojechać do Centrum 118 i jednoperonową przesiadką w 171. Nie potrzeba bezpośredniego autobusu z każdego miejsca do Centrum tylko dlatego, że kiedyś takie połączenie istniało.

reserved

Post autor: reserved » 21 sty 2012, 15:14

A jakby 107 o Powiśle (SOLEC) wygiąć a dać coś innego na Kruczą? :P

Georg

Post autor: Georg » 21 sty 2012, 15:19

Co?

reserved

Post autor: reserved » 21 sty 2012, 15:25

No 107 puścić od Kierbedzia Czerniakowską, Ludną, Książęcą, Nowym Światem i Al. Jerozolimskimi.

Chyba, że nie ma lewoskrętu z Czerniakowskiej? Nie znam tego skrzyżowania.

Pan Piotr
(XXXX)

Post autor: Pan Piotr » 21 sty 2012, 15:46

reserved pisze:A jakby 107 o Powiśle (SOLEC) wygiąć a dać coś innego na Kruczą? :P
Na pewno opinia publiczna z radością przyjmie kolejną zmianę trasy 107. W dodatku niepotrzebną.
Poza tym z Kierbedzia 107 ma wozić ludzi do Centrum, a nie jakiś wycieczki śladami Powstania Listopadowego. Sens linii: Solec-Centrum jest dosyć wątpliwy, skoro przez ostatnie lata trasa ta była obsługiwana przez:

linię 350 - co 30 minut
linię 128 - co 25 minut w DP i co 40 minut w DS
linię 118 - co 20-30 minut w DP i co 30 minut w DS

Zawsze to była niszowa relacja i nie ma wyolbrzymiać skali potoku pasażerskiego w tej relacji. Autobusy 118 z Powiśla wyjeżdżały nierzadko z ledwie zajętymi miejscami siedzącymi w "osiołkach". 102 to normalna linia co 15-20 minut, a skierowanie jej zygzakiem na odc. DH SMYK - RONDO WASZYNGTONA tylko odstraszy pasażerów, a zabierze połączenie Kinowa-Akademiki - UW.

[ Dodano: |21 Sty 2012|, 2012 15:51 ]
reserved pisze: Ja bym się na taki krok nie zdecydował. Kiedyś było tam 102, 150, 155, 174, 178, 506, 512. Teraz by zostało samo 105. Ja wiem, że nie liczba linii a częstotliwość się liczy, ale jednak ten rejon został strasznie nadszarpnięty.
Etam... ZTM zrealizował marzenie mieszkańców Tamki przecież :-)
GAZETA WYBORCZA STOŁECZNA pisze:
W wakacje podczas remontu torów tramwajowych w Al. Jerozolimskich kilka linii autobusowych w Śródmieściu zmieniło trasy. Tamką puszczono trzy przeniesione z Trasy W-Z (125, 160 i 174, która zastąpiła zlikwidowaną 192). Ostatnio dołączyła do nich linia 512. W sumie jest teraz osiem linii i dwie nocne.

- Myśleliśmy, że to tylko na pewien czas, ale autobusy zostały. Od godz. 6.30 do 8.30, a potem w godz. 10-12 i 15.30-17 między ul. Kruczkowskiego a Dobrą tworzy się gigantyczny korek - obserwuje Andrzej Prus, przedstawiciel wspólnoty mieszkaniowej z Tamki 18. W godzinach szczytu zmierzył częstotliwość przejeżdżania autobusów ulicą, na której mieszka. - Okazało się, że pojawiają się co minutę i 25 sekund. Od hałasu, jaki powodują często zdezelowane pojazdy, aż dzwonią szyby w oknach! - mówi pan Andrzej.

Jego sąsiadka dodaje, że mieszkańcy przez korki nie mogą wyjechać z bramy. - W godzinach szczytu autobusy blokują skrzyżowanie, nie ma szans na skręt w lewo, żeby dojechać na most Świętokrzyski. Przed hałasem nie chronią nas dźwiękoszczelne szyby w oknach. W godzinach szczytu budynek aż się trzęsie, a latem spalin jest tak dużo, że wiszą nad ulicą - irytuje się pani Aleksandra.

Zarząd Transportu Miejskiego twierdzi, że nie może puścić kilku linii inną trasą, bo te są jeszcze bardziej zakorkowane. - Dlatego nie można skierować autobusów na most Poniatowskiego lub Śląsko-Dąbrowski. One muszą jeździć mostem Świętokrzyskim - mówi Igor Krajnow, rzecznik ZTM, i tłumaczy, że na niektórych ulicach jest jeszcze gorzej. - Np. między Al. Jerozolimskimi a pl. Konstytucji kursuje aż 13 linii. Osiem linii autobusowych w centrum miasta to nie jest nic nadzwyczajnego - podsumowuje Igor Krajnow.

Mieszkańcy odpowiadają, że takie tłumaczenia są nie na miejscu. - Nasza ulica nie jest przystosowana do tak wielkiej liczby autobusów. ZTM w ogóle się z nami nie liczy. Co mamy zrobić, żeby normalnie żyć? Zablokować ulicę samochodami? - pyta Jacek Sas-Uhrynowski, również mieszkaniec Tamki 18. ZTM nie ma recepty na poprawienie sytuacji. Rozważa tylko zmianę trasy linii 512 (chce ją podzielić na dwie, które nie będą jeździć przez Wisłę). Planuje za to puścić Tamką kolejnej - E-6 z os. Górczewska na Mariensztat.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 sty 2012, 15:58

Pan Piotr pisze:102 to normalna linia co 15-20 minut, a skierowanie jej zygzakiem na odc. DH SMYK - RONDO WASZYNGTONA tylko odstraszy pasażerów, a zabierze połączenie Kinowa-Akademiki - UW.
No, bo jazda przez Królewską to nie jest zygzak. To jest linia dramatycznie potrzebująca reformy (najlepiej poprzez likwidację :term:), a nie "normalna".
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

reserved

Post autor: reserved » 21 sty 2012, 16:04

Pan Piotr pisze:Poza tym z Kierbedzia 107 ma wozić ludzi do Centrum, a nie jakiś wycieczki śladami Powstania Listopadowego.
A czy przez Ludną nie jest czasem szybciej do Centrum? :>

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 sty 2012, 16:16

reserved pisze:Wsiadam w 105, wysiadam na przystanku Zajęcza i idę na przystanek Pomnik Syreny, gdzie mam 102 skręcające z Dobrej w prawo w Tamka. Co tu jest niezrozumiałego?
Przecież mowa o przeniesieniu 102 na Ludną, a nie o zostawieniu jej na Tamce... :mur:
reserved pisze:To w takim razie Mariensztat jest czym? :-s Nadgórnym Powiślem?
Raczej dolnym Powiślem, jeżeli już. Mapy można obracać, wiesz? I co wtedy?

Przypomnę, że idea była taka: 128 przez Książęcą, Ludną i Dobrą, ale zamiast 118, które miało jechać przez Kruczkowskiego i łączyć BUW z PKP Powiśle - o tym połączeniu mowa jest od lat i g... z niego wychodzi. I jeszcze byłaby przesiadka na Topieli.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

reserved

Post autor: reserved » 21 sty 2012, 16:19

Bastian pisze:Przecież mowa o przeniesieniu 102 na Ludną, a nie o zostawienia jej na Tamce... :mur:
No ale przecież z Ludnej jakoś musi i tak do Tamka dojechać. :-$
Bastian pisze:Raczej dolnym Powiślem, jeżeli już. Mapy można obracać, wiesz? I co wtedy?
I wtedy Praga Północ może być na południu Warszawy. I co wtedy?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 21 sty 2012, 16:25

reserved pisze:No ale przecież z Ludnej jakoś musi i tak do Tamka dojechać. :-$
Do Tamki. I po co musi? :shock: Przecież Tamka jest równoległa do Ludnej i Książęcej, chcesz obsługiwać równoległe ciągi jedną linią? :twisted:
reserved pisze:I wtedy Praga Północ może być na południu Warszawy. I co wtedy?
Przepraszam, ale ja już nie mogę. Jakieś testy może powinieneś sobie zrobić?

Masz na mapie zaznaczone (lub przynajmniej wiesz domyślnie), gdzie jest północ? A masz napisane "dół mapy"?!

Po obróceniu mapy północ zostaje tam, gdzie była, a dół wprost przeciwnie. A ty się uparłeś to Powiśle nazywać dolnym od tego, że jest na dole mapy. Skoro przykład z Kazimierzem nie dotarł, to sobie sprawdź, gdzie leży Piława Górna, a gdzie Dolna.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

reserved

Post autor: reserved » 21 sty 2012, 16:35

Bastian pisze:Do Tamki. I po co musi? :shock: Przecież Tamka jest równoległa do Ludnej i Książęcej, chcesz obsługiwać równoległe ciągi jedną linią? :twisted:
Nie no, ale przecież chyba może od Ludnej dojechać do Tamki? Wtedy ułatwi przesiadkę pasażerom z np. 105.
Bastian pisze:Piława Górna, a gdzie Dolna
Czy na pewno wiesz o czym w ogóle rozmawiamy?
Dam może inny przykład...Kazimierz Wielki. Może być Kazimierz Wielki bo taki miał przydomek, ale może też być Kazimierz wielki, ponieważ był wielki.

Przecież dolne Powiśle to jest umowna nazwa wymyślona przeze mnie dla zobrazowania, o jaki fragment Powiśla mi chodzi. Tak samo jak mogę powiedzieć "górny Żoliborz". Wtedy od razu przynajmniej częsci z nas przyjdzie na myśl ta część Żoliborza, która jest na mapie na północy Żoliborza. Patrząc pod normalnym kątem na mapę. :-?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 sty 2012, 16:36

reserved pisze: Czy na pewno wiesz o czym w ogóle rozmawiamy?
Dam może inny przykład...Kazimierz Wielki. Może być Kazimierz Wielki bo taki miał przydomek, ale może też być Kazimierz wielki, ponieważ był wielki.
To jest niesamowite, jakie zażenowanie może człowiek czuć z powodu głupoty kogoś innego :/
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 21 sty 2012, 16:38

reserved pisze:Wtedy od razu przynajmniej częsci z nas przyjdzie na myśl ta część Żoliborza, która jest na mapie na północy Żoliborza
Ciekawe, jak byś podzielił Mokotów na Górny i Dolny :D
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

ODPOWIEDZ