Komunikacja miejska na zielonej Białołęce

Moderator: Wiliam

BJJ
Kontakt:

Post autor: BJJ » 24 sty 2012, 12:44

Dantte pisze:
BJJ pisze:132, 527?
Czy nikt nie widzi, że ciąganie linii przyspieszonej z dalekiej Białołęki... to jedno wielkie marnotrawstwo? .
Co i raz pojawiają się podobne posty.
Dlaczego uważacie, że 527 na obecnej trasie jest zły?
Ja uważam, że jest dobry i to bardzo. Przydałby się jeszcze częściej w szczycie.

Konkrety:
Odległość: Skarbka z Gór - pl. Bankowy 14 km. Możliwość przesiadki (brawo ZTM =D> ) na dw. Wileńskim, Trakcie królewskim, Jana Pawła II, Okopowej. Dzięki 527 można bez przesiadki dojechać do kilku bardzo ważnych węzłów obsługujących praktycznie całe centrum Warszawy. 527 nie służy tylko Derbom, ale całej Głębockiej z przyległościami (Lewandów). Z Lewandowa odległość do Bankowego to nie 14, ale już tylko 11 km.
O popularności (i konieczności częstego szybkiego busu) 527 niech świadczą tłumy pasażerów, dosiadające się na każdym przystanku z Młodzieńczą i Skargi włącznie.
Dojazd z Lewandowa do Bankowego zajmuje ok 30 min, z Młodzieńczej 20. Wynik niewiele gorszy od metra (gdyby tu było).

A co zyskujemy ze 132?
Odległość do metra Marymont? Ze Skarbka z Gór 10 km, z Lewandowa 12 km (pętla dookoła Derbów). Kto korzysta? tylko Derby i mieszkańcy Ostródzkiej.
czas dojazdu 20 min, przesiadka na metro, dojazd, dojście - kolejne 15 min. Na Bankowym jest w tym samym momencie, ale żeby jechać dalej na zachód (Jana Pawła II, bliska Wola z biurowcami na Towarowej), trzeba się przesiąść.

120 się włóczy i kręci. Jest ok. 10 min wolniejszy od 527. I trzeba się przesiadać, by przejechać na druga stronę Wisły. Kolejne straty.

A co do długich linii pospiesznych. A co z 502, 503, 512, 514, 521. Są dłuższe od 527 i czasem pokrywają się z komunikacją szynową. To jest dopiero marnotrawstwo.

527 jest w tej chwili najlepsze co ZTM może zrobić dla wschodniej Białołęki. Żeby jeszcze go wyprostowali na Białołęce, byłoby cudownie. Żadne metro nie byłoby potrzebne (przez najbliższych 10 lat)
Inicjatywa Społeczna na Rzecz
Zrównoważonego Rozwoju Białołęki
„Białołęka Jest Jedna”

http://www.bialolekajestjedna.blogspot.com

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 24 sty 2012, 12:51

BJJ pisze:a Bankowym jest w tym samym momencie, ale żeby jechać dalej na zachód (Jana Pawła II, bliska Wola z biurowcami na Towarowej), trzeba się przesiąść.
A jak jedziesz na południe, to musisz się przesiąść ze świętego 527.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 24 sty 2012, 13:05

BJJ pisze: Możliwość przesiadki (brawo ZTM =D> ) na dw. Wileńskim, Trakcie królewskim, Jana Pawła II, Okopowej.
W zasadzie zakładałbym, że po otwarciu metra 527 zostanie skrócone do Dw. Wileńskiego (tj. pl. Hallera lub Dw. Wschodniego).
BJJ pisze:To jest dopiero marnotrawstwo.
Nie uważam, żeby długość i przyspieszoność linii stanowiły o tym, że jest marnotrawstwem, ale niby czemu nie można by tego powiedzieć o 5xx wymienionych przez ciebie (może bez 512)?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 24 sty 2012, 13:31

BJJ pisze:
A co do długich linii pospiesznych. A co z 502, 503, 512, 514, 521. Są dłuższe od 527 i czasem pokrywają się z komunikacją szynową. To jest dopiero marnotrawstwo.

Tak. Wszystkie powinny zniknąć i to względnie szybko.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Dantte

Post autor: Dantte » 24 sty 2012, 13:51

BJJ pisze:Możliwość przesiadki (brawo ZTM) na dw. Wileńskim
120
BJJ pisze:Trakcie królewskim
120 + 18/20/23/26/160/190/512
BJJ pisze:Jana Pawła II
132+17; 120 + 20/23/26/160/190/512
BJJ pisze:Okopowej
120 + 20/23/26/190/512
Tym bardziej, że
KwZ pisze:zakładałbym, że po otwarciu metra 527 zostanie skrócone do Dw. Wileńskiego (tj. pl. Hallera lub Dw. Wschodniego).
BJJ pisze:Odległość do metra Marymont? Ze Skarbka z Gór 10 km, z Lewandowa 12 km (pętla dookoła Derbów). Kto korzysta? tylko Derby i mieszkańcy Ostródzkiej.
No to zrobić tak, żeby ta odległość była krótsza.
BJJ pisze:Na Bankowym jest w tym samym momencie
A oszczędzasz brygady. No i są jeszcze komfortowe warunki w metrze, na Marymoncie.

[ Dodano: 24-01-12, 13:54 ]
BJJ pisze:O popularności (i konieczności częstego szybkiego busu) 527 niech świadczą tłumy pasażerów, dosiadające się na każdym przystanku z Młodzieńczą i Skargi włącznie.
Tych pasażerów powinien "załatwiać" miliard innych linii na Radzymińskiej, a najlepiej 512 z ilością przystanków 527. Sam często dojeżdżam do 156 albo 112 (Skargi/Młodzieńcza) specjalnie 527, bo jedzie ono najszybciej. A gdyby 512 miało tak samo mało przystanków, jestem przekonany, że po 527 nikt by nie płakał.
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 24 sty 2012, 14:29

KwZ pisze:
BJJ pisze: Możliwość przesiadki (brawo ZTM =D> ) na dw. Wileńskim, Trakcie królewskim, Jana Pawła II, Okopowej.
W zasadzie zakładałbym, że po otwarciu metra 527 zostanie skrócone do Dw. Wileńskiego (tj. pl. Hallera lub Dw. Wschodniego).
Obawiam się, że jak wszystko, choć nie powinno nic, bo metro pojawi się w relacji, której teraz zwyczajnie NIE MA. Z takiego Targówka będzie autobus do metra, metro do metra i metro do centrum.

A 527? Ciekawe, ile tak naprawdę osób z Bankowego/Starego Miasta jedzie aż do Młodzieńczej "czymkolwiek" z obawy przed niedostaniem się do 527. W drugą stronę może jest odrobinę większy sens istnienia.
ŁK

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 24 sty 2012, 14:39

Łukasz pisze:Z takiego Targówka będzie autobus do metra, metro do metra i metro do centrum.
Jeżeli <M> Świętokrzyska nie jest w centrum, to doprawdy nie wiem, gdzie jest :roll:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 24 sty 2012, 14:59

Bastian pisze:
Łukasz pisze:Z takiego Targówka będzie autobus do metra, metro do metra i metro do centrum.
Jeżeli <M> Świętokrzyska nie jest w centrum, to doprawdy nie wiem, gdzie jest :roll:
Na dalekich przedmieściach. Już tutaj był jeden gentlemen, który przekonywał wszystkich, że na Świętokrzyskiej nic nie ma =;
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 24 sty 2012, 15:06

Ja obstawiam 512, ale to nie ten wątek =;
Bastian pisze:Jeżeli <M> Świętokrzyska nie jest w centrum, to doprawdy nie wiem, gdzie jest :roll:
No jak? Liczy się tylko Patelnia =;

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 24 sty 2012, 16:28

BJJ pisze:
tarantula01 pisze:Przystosowanie Skarbka z Gór do przejazdu autobusów przegubowych jest konieczne, bo w tym roku MPWiK rozgrzebie Głębocką od Berensona do Magicznej. Objazd Ostródzką?
Wiesz coś więcej na ten temat?
Póki co AntyRadio podało, że ma być całkowicie zamknięta Głębocka od Magicznej do Lewandów. Galas mówił, że może jakieś płyty betonowe będzie kładł. O co chodzi?
Postaram się dowiedzieć. Na razie wszystkie rozwiązania są analizowane, czyli nic nie wiadomo.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

BJJ
Kontakt:

Post autor: BJJ » 24 sty 2012, 19:20

nie rozumiem tej obrony 120. Owszem linia ciekawa. Czasem wybieram ten GORSZY środek transportu z premedytacją, niekiedy wolę sobie posiedzieć w zimnym i głośnym autobusie i poczytać książkę niż tkwić zgnieciony z nosem przy szybie. Nawet godzę się na przesiadkę i podróż dłuższą o 10 min. A niech tam.

Skoro mimo pierdyliarda linii na Radzymińskiej 527 nadal jest obłądowane, to skasowanie jej chyba komfortu podróży nie poprawi. No i kwestia brygad. Można przenieść z 527 i dać na 132. Ile się zaoszczędzi? Jakim kosztem?

527 nie jest święte. Ale 132 też nie. Każda z tych linii pełni nieco inną funkcję i obie powinny zostać. jeśli już to bym osłabiał 120. Chociaż za jakiś czas będzie potrzebna kolejna rewolucja (pną się mury Zielonej Doliny)

Dzięki czynnemu buspasowi 527 jest naprawdę szybkie; kierowcy często muszą zwalniać, by nie wypaść z rozkładu. Można by go lekko podkręcić.

Po otwarciu metra na Wileńskim pewnie wystarczy trasa Derby-Wileński. Owszem, będzie przesiadka, ale dojazd z Derbów do dowolnej stacji na II linii może zająć 30-40 min. To jest już dobry wynik, którego się nie osiągnie zatrzymującą się na każdym przystanku 120, 160, 190 itp.

i z 527 korzysta więcej osób na trasie. 132 to zwykła dowozówka Derby-Marymont.
Inicjatywa Społeczna na Rzecz
Zrównoważonego Rozwoju Białołęki
„Białołęka Jest Jedna”

http://www.bialolekajestjedna.blogspot.com

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 24 sty 2012, 21:44

Bastian pisze:
Tak, przenieś wszystko na Metro Świętokrzyska - gdzie głównym obiektem są Pałac, gigantyczny parking i park. Istotnie, bardzo dużo celów podróży. MŚ jest jest na brzegu centrum. Do Żurawiej np. jest kawałek drogi. Jeśli Żurawia nie jest w centrum to ja nie wiem gdzie jest. Do Koszykowej również. Jeśli Koszykowa nie jest w centrum to ja nie wiem gdzie jest (też jest na brzegu, ale drugim).
ŁK

Awatar użytkownika
Dantte

Post autor: Dantte » 24 sty 2012, 21:50

Jeśli Próżna, Pl. Grzybowski, Królewska, Jasna, Zielna i parę innych uliczek nie jest w Centrum, to przykro mi, ale Białołękę możemy podłączyć pod Modlin.
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17

Awatar użytkownika
maciej180
Kontakt:

Post autor: maciej180 » 24 sty 2012, 21:59

Dantte pisze:parę innych uliczek nie jest w Centrum
Czy tak trudno dojść do oczywistego - chyba - wniosku, że w takim mieście, jak Warszawa, coś, co nazywamy "Centrum" jest po prostu bardzo szerokie, duże, rozległe i dotyczy miejsc będących poza strefą dojścia zarówno z ZP <M> Świętokrzyska, <M> Centrum, jak i Muzeum Narodowe, Stare Miasto, czy Rondo ONZ?

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 24 sty 2012, 22:00

Łukasz pisze:Tak, przenieś wszystko na Metro Świętokrzyska - gdzie głównym obiektem są Pałac, gigantyczny parking i park.
Metro :]

ODPOWIEDZ