Pętla Metro Politechnika
Moderator: Wiliam
Nie narzekajcie tak na tej Łukowskiej. Przecież jest jeszcze 115 i 141 do tramwajów, które kilka stron wcześniej ktoś lansowałKosiniak pisze:Kosiniak napisał/a:
a czym będzie jeździć Łukowska w takim razie?
Też 182. Z Ostrobramskiej. Daleko nie jest. Poza tym jest jeszcze 158.
Chyba sobie ktoś tu żarty stroi. Z Łukowskiej na Ostrobramską nie jest daleko? szczególnie z Witolina na "Promenada" no kawałek przecież. Gorszego pomysłu na tym forum nie przeczytałem.
Ja również wysiadam na Rawarze i czekam na 182,158, czy 135 aby podjechać "pod dom".
MotorMan 
Kto mówi o cudownym rozmnożeniu wozów? Może 502 być rzadsze niż obecne 411+502, w końcu sami piszecie że obecnie z Miłosnej na Ostrobramską/Goclaw te wozy nie jeżdżą pełne. No wtedy owszem, Stara Miłosna oberwie na częstotliwośći, ale ciąg Ostrobramskiej (gdzie busy są teraz niezabieralne w szczycie - szczególnie przez przystanki od Promenady do Przyczółka i Saską) zyska. A i samo "nowe" 411 nie będzie musiało być obsługiwane przez aż taką liczbę wozów.grzegorz pisze:To cudowne rozmnożenie wozów było już u ,,Gdynianina'' ze 2 godziny temu.Kosiniak pisze: Mniejsza częstotliwość 182 to więcej miejsca na Witolinie oraz przeniesienie wozów na 514. Zakładam również 4xx na podobnych warunkach.
502 częstotliwość 10/15 ale z powrotem na DWC, a 411 skrócić do Gocławia.
Marsa ani żaden inny węzeł czy to na Gocławku czy dalej nie rozwiąże problemów. I tak będzie musiała powstać linia w ciągu Ostrobramska-TŁ o dużej częstotliwości i gdzie ja zakrańcujesz w centrum?KwZ pisze:Za kasę, która pozwoliłaby zrobić P+R Marsa i rozwiązać burdel, a nie być prowizorkąBajemba pisze:Jak widać nie pozostaje nic innego jak wybudowanie podziemnej pętli autobusowej w rejonie M Politechniki !
Chyba nie wierzysz że ludzie przesiądą się z wawra, marysina czy rembertowa w "9", jadąc na Śródmieście Południowe czy Mokotów. Sam tramwaj do metra dowozi ok. 5 minut dłużej, a dochodzi jeszcze przesiadka do metra/na tramwaj, przejście piesze, przejazd tramem/pociągiem itd.
Pisałem i nie chce mi się powtarzać, bo nie o tym wątek. Tak samo jak nie o budowie parkingu podziemnego.Gdynianin pisze:Marsa ani żaden inny węzeł czy to na Gocławku czy dalej nie rozwiąże problemów. I tak będzie musiała powstać linia w ciągu Ostrobramska-TŁ o dużej częstotliwości i gdzie ja zakrańcujesz w centrum?
Chyba nie wierzysz że ludzie przesiądą się z wawra, marysina czy rembertowa w "9", jadąc na Śródmieście Południowe czy Mokotów. Sam tramwaj do metra dowozi ok. 5 minut dłużej, a dochodzi jeszcze przesiadka do metra/na tramwaj, przejście piesze, przejazd tramem/pociągiem itd.
Policzmy zatem:Gdynianin pisze:Kto mówi o cudownym rozmnożeniu wozów?
Oczywiście można pobawić się nieco postojami, mikroszczytami itd. i te obliczenia powinna powtórzyć bardziej zorientowana osoba itd. itd.
EDIT: podlinkowałem częstotliwości.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Przypomniałem sobie że zapychanie się <M> Politechnika ma jeszcze jeden ważny powód: 502 i 514 przyjeżdżają od strony Pragi w różnicach max 4 minut od siebie. To na pewno też jest przyczyną zapychania się pętli. Wiem, że koordynacje itd. ale może w tą stronę trzeba iść? Nie zmieniać pętli tylko rozkłady linii?
-
geograf_OSU
Dziwne ze najlepsze rozwiazanie przeszlo be echa. Wywalic te kilka miejsc postojowych na wschodnim krawezniku Warynskiego miedzy rondem a Nowowiejska i jest dodatkowe miejsce dla 411 lub 502/514. Wszystko inne to fantazja, mniejsza (wiecej kilometrow) lub wieksza (budowanie petli w centrum badz P&R Marsa).
Może to wzbudzi masę kontrowersji-ale (jeżeli będzie dosyć krótki postój) przeciągnąć niektóre linie pod tak ostatnio modny GUS ? Lub co jeszcze więcej wątpliwości może wzbudzić-do przyst : AL.WIELKOPOLSKI/POMNIK LOTNIKA, gdzie krańcowały linie specjalne podczas meczów na Legii ?
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Pod GUSem to potrzeba mniej linii raczej, niż więcej, bo to nie jest żadna pętla tylko prowizorka.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Powiedziałbym tak: nie jest niezbędne, a do dobrego funkcjonowania musi się dobrze wpisywać w przyzwyczajenia komunikacyjne Gocławian. Obecne 411 robi to najlepiej z dotychczasowych rozwiązań w tym zakresie i efekty tego widać. Solówki po południu byłyby w okolicach zabieralności.Bastian pisze:Wniosek: samodzielne połączenie jest niepotrzebne.pawcio pisze:Po za tym gocławska linia na TŁ już była i szybko zdechła.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem