Może od podejścia motorniczych? Przecież ten może zresetować odległości na przystanku - tylko musi wpierw zauważyć problem i chcieć to zrobić...Glonojad pisze:Z jakiegoś powodu to zależy od wozu - praskie zapowiadają bezbłędnie, a przynajmniej na razie nie trafiłem na odstępstwo od tej reguły. Dziś jechałem żoliborskim także - i ten był za wcześnie.
120Na SWING
- MeWa
- Cukiereczek
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
No właśnie, wczoraj jechałem na 7 SWINGiem i motorniczy nie resetował zapowiedzi i były takie kwiatki jak Kijowska ogłoszona na Rondzie WaszyngtonaMeWa pisze:Może od podejścia motorniczych? Przecież ten może zresetować odległości na przystanku - tylko musi wpierw zauważyć problem i chcieć to zrobić...Glonojad pisze:Z jakiegoś powodu to zależy od wozu - praskie zapowiadają bezbłędnie, a przynajmniej na razie nie trafiłem na odstępstwo od tej reguły. Dziś jechałem żoliborskim także - i ten był za wcześnie.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Może jednak przeważyła cena? Poza tym jeśli sterownik pracuje źle, może wystarczyłoby pogadać z Buse żeby przygotowali poprawkę do firmware'u pozwalającą na wysłanie pełnych danych do choinki po IBIS (to nie jest jakoś bardzo dużo - wysyłanie nazw przystanków już jest w standardzie, nawet z przesiadkami, wystarczyłoby dodać telegram na wysłanie nazwy ulicy), potem nowe choinki (z konwerterem IBIS-RS485 albo odpowiednio przerobione) podłączałoby się do starego systemu.Glonojad pisze:Z tym entuzjazmem to bym nie przesadzał, jakby wyświetlacze działały prawidłowo, to by były w ramach NGIII instalowane - a jakoś w 2011 roku żadna sztuka ich nie dostała.
W nowych solarisach z MZA - tych z elektrodechami - jest podobny problem. Przystanki często przeskakują za wcześnie i jeśli kierowca nie skoryguje, to różnica się powiększa. Natomiast w starym R&G - w serii 88xx na przykład - problem jeśli jest, to marginalny. Ot i cała nowoczesność.
Chociaż jeśli podobnie jest i w tramwajach i w autobusach, to może jednak problem z niedokładnymi danymi do systemu.... 
Problem jest taki, że to powinno się opierać na GPS z pomocniczym wykorzystaniem odległości. Przypuszczam, że wszystkie przystanki mają już określone współrzędne, wystarczyłoby dopiąć GPS (i odpowiednio wyprowadzić antenę), zmodyfikować oprogramowanie (gdyby od razu dobrze zamówiono, nie trzeba by było nic robić) i cieszyć się systemem działającym poprawnie w 98% przypadków.
- marcin3001
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Zawsze mogłeś się na podwykonawcę do Pesy zgłosić.px33 pisze:Problem jest taki, że to powinno się opierać na GPS z pomocniczym wykorzystaniem odległości. Przypuszczam, że wszystkie przystanki mają już określone współrzędne, wystarczyłoby dopiąć GPS (i odpowiednio wyprowadzić antenę), zmodyfikować oprogramowanie (gdyby od razu dobrze zamówiono, nie trzeba by było nic robić) i cieszyć się systemem działającym poprawnie w 98% przypadków.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A to podwykonawca mógł sobie robić co chciał? A jak to jest x86 i ma wolne porty to proszę bardzo - jako taki moduł GPS z wyjściem na zewnętrzną antenę w liczbie 190 sztuk się na pewno całkiem niedrogo dostanie, jeśli program na te sterowniki był przyzwoicie napisany (zachowany porządek w kodzie, najlepiej względnie obiektowo) to powinno się dać dość szybko go zmodyfikować (dodać do wewnętrznej bazy pole współrzędnych GPS, zmodyfikować algorytm wyznaczania aktualnego przystanku, w bardziej rozwiniętej wersji dodać jeszcze ścieżki trasy żeby można było raportować zjazd z trasy, zrobić trochę testów i na produkcję)Glonojad pisze: Zawsze mogłeś się na podwykonawcę do Pesy zgłosić.![]()
GPS to (już) nie są zbędne kombinacje. Moduł (często łączony z modułem 3G i wszystkimi innymi radiowymi) nie kosztuje (już) kroci, a zapewnia najlepszą możliwą lokalizację pojazdu (a kombinacja modułu GPS+3G+Wifi (i portu RS232 do radiostacji) i otwartej platformy pozwoliłaby uruchamiać na tym dodatkowo oprogramowanie systemów nadzoru ruchu, a to już czysta oszczędność)marcin3001 pisze:Nie, to powinno działać dokładnie tak samo jak BUSE w stopiątkach. Moglibyśmy się wtedy cieszyć systemem działającym w 99,9% przypadków, bez zbędnych kombinacji.
Mam pytanie jak swingi radzą sobie z mrozami. Bo obecne mrozy są niezłym sprawdzianem jakości taboru. Wczoraj przejeżdżając przez Warszawę widziałem ich sporo. Czy ktoś ma jakieś dane na temat zjazdów awaryjnych w ostatnich dniach.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Nie wyłącza się ich na noc, aparatura nie stygnie, więc radzą sobie nieźle.esbek pisze:Mam pytanie jak swingi radzą sobie z mrozami.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.