Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra

Moderator: Wiliam

ja0306

Post autor: ja0306 » 02 lut 2012, 17:30

Nie wiem co 151 robi na S.K.
No ja bym na Zwycięzców zostawił.
nasza-klasa
maratonypolskie
radiopolska
wawkom.waw
facebook
fotka
sympatia
Randkologia
Apokalipsy.fora.pl

Pan Piotr
(XXXX)

Post autor: Pan Piotr » 02 lut 2012, 21:15

KwZ pisze:
Pan Piotr pisze:Z połączenia 102 i 151 powstałaby całkiem ciekawa linia:

MŁYNÓW – Płocka – Wolska – Skierniewicka – Siedmiogrodzka – Grzybowska – Królewska – Krakowskie Przedmieście – Nowy Świat – Al. Ujazdowskie – pl. Na Rozdrożu – Armii Ludowej – most Łazienkowski – al. Stanów Zjednoczonych – Grenadierów – Podskarbińska – Dwernickiego - Szaserów – GOCŁAWEK WSCHODNI
Ale nie po tej trasie! Jaka Trasa Łazienkowska? Po co? Jeśli to 102 ma wozić Grochów na UW, to nie przez TŁ, a jeśli nie, to nie powinno wyjeżdżać z Grochowa w ogóle.

Młynów - Grzybowska - Królewska - most Świętokrzyski - Waszyngtona - Gocławek Wschodni lub Olszynka. Najlepiej, gdyby takie 102 miało się stać takim 157, tylko na innej ulicy (Grzybowskiej a nie Żelaznej).

Byłoby to krokiem w kierunku ubicia 188 i wzmocnienia 523...

MichalJ

Post autor: MichalJ » 02 lut 2012, 22:44

523 jeździ na lotnisko? Albo w ogóle Żwirkami?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 lut 2012, 0:03

O 188 i 523 było sporo gdzie indziej =;
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Pan Piotr
(XXXX)

Post autor: Pan Piotr » 04 lut 2012, 1:03

MichalJ pisze:523 jeździ na lotnisko? Albo w ogóle Żwirkami?
Nie, ale pytanie czy połączenie TŁ z Lotniskiem jest takie niezbędne, skoro jest obsługiwane przez linię o marnej częstotliwości, a frekwencja nie jest jakaś powalająca. Niedługo i tak dojdzie kolejka na lotnisko, która ograniczy popyt "autobusowy" w podróżach na lotnisko.

[ Dodano: |4 Lut 2012|, 2012 01:05 ]
Bastian pisze:O 188 i 523 było sporo gdzie indziej =;
Wiem, ale odniosłem się do odpowiedzi wyżej, dlatego jeśli można proszę o przeniesienie mojej wypowiedzi oraz kontekstu ( tych 3 komentarzy ) do odpowiedniego wątku tematycznego :-)

tomi

Post autor: tomi » 04 lut 2012, 19:17

Nie, ale pytanie czy połączenie TŁ z Lotniskiem jest takie niezbędne, skoro jest obsługiwane przez linię o marnej częstotliwości, a frekwencja nie jest jakaś powalająca.
188 jest alternatywą dla zbyt dużej liczby linii łączącej Dw. Zachodni z Pomnikiem Lotnika, linia powinna kursować co najmniej co 15 min. w szczycie
128 - jedyna linia na Rakowcu Płd + 105,136,138,141,154,172,175,188,191,208,218,306,504

Awatar użytkownika
Wafel

Post autor: Wafel » 11 lut 2012, 0:28

Temat wątku dotyczy czasu budowy II linii metra, linie 188 czy 523 to już chyba sprawy dość dalekie w przestrzeni, i w czasie też mało związane. Ja powrócę do 102, 105 i 128, bo z nich często korzystam.
kveld pisze:A może wróćmy do tematu już nieco przewałkowanego - czy 128 nie mogłoby zjeżdżać na Powiśle Książęcą zamiast zatykać skrzyżowanie Świętokrzyska/Nowy Świat?
Nie wiem skąd przekonanie, że 128 zatyka to skrzyżowanie. Że na 5 sekund się zatrzyma, żeby przepuścić pieszych przechodzących Świętokrzyską? Śmieszne. W ten sam sposób zatykają to skrzyżowanie 102 i 105 skręcające w drugą stronę. No to wywalmy w ogóle wszystkie autobusy z Tamki. W ogóle zlikwidujmy wszystkie linie, które skręcają gdziekolwiek. Bo przy skrętach zatykają liczne skrzyżowania... ](*,)
Bastian pisze:
pawcio pisze:Za bardzo się spodobało na Nowym Świecie jako wsparcie 175.
To miało robić też nowe 510...
A w jaki sposób 510 miałoby wesprzeć 175? 128 i 175 stanowią bardzo udaną parę, z równym taktem i ponad połową wspólnej trasy. To jest jeden z najlepszych pomysłów jakie się przydarzyły ZTM-owi w zeszłym roku. 128 na Książęcej nie miałoby takiego wzięcia jak teraz przez Tamkę i Nowy Świat. A poza tym pamiętajcie, że 128 na tej trasie z powodzeniem zastępuje dawne 150 i 512. To działa na tyle dobrze, że nawet po uruchomieniu II linii metra zastanawiałbym się nad pozostawieniem go na tej trasie.
reserved pisze:Według mnie najrozsądniejsze jest rzeczywiście danie 102 po trasie dawnego 118 od Topiel do Centralnego. 102 na odcinku Topiel - DWC nie ma obecnie zbyt wielkiej frekwencji. A jesli ktoś odczuwa potrzebę bezpośredniego dojazdu na Pragę tam gdzie jeździ 102 to może podjechać z Uniwersytetu megaczęstym 105 do Topiel i tam się przesiąść (z Nowego Światu ma też przecież megaczęste 128).
Dość często jeżdżę 102 na wspomnianym odcinku. Przy Uniwersytecie jest już zapełnione na full, ma sporo amatorów jadących na Pragę i Grochów, którzy nie wsiadają w 105, tylko właśnie czekają na 102.

Po raz kolejny wkurza mnie stwierdzenie, że uniwerek nie musi mieć dobrych i bezpośrednich połączeń z Pragą. Kurcze, z roku na rok ma coraz gorsze! Szczególnie z Pragą Północ, ale nie tylko. Wycięto stąd kilka dobrych autobusów (160, 174). Teraz pomysł dalszego pogięcia 102 przez Solec, które mu się na pewno nie przysłuży. No typowo lewobrzeżne myślenie, Praga jakoś sobie dojedzie, a w ogóle kto tam mieszka? Białe niedźwiedzie? Na Pragę Południe spod uniwerku jest dość mocne 111, ale ono załatwia głównie Saską Kępę i Gocław (choć dobre i to). Jeśli uznajemy, że uniwerek nie musi mieć dobrego dojazdu na Pragę, to dlaczego ma mieć dobre połączenia z Wolą czy Ochotą? Tam też można dojechać "z dogodną przesiadką" ;-) tramwajami z de Gaulle'a albo z Trasy W-Z. A dojazd z uniwersytetu na Ursynów? Też wytnijmy 195 i 503, przecież Ursynów ma metro i na uniwerek może się przesiąść. Itp., itd...
bepe pisze: Przy czym 102 akurat obok tych akademików nie jeździ. Poza tym, gdyby studenci UW wykorzystywali tę linię do dojazdów, to autobusy pękałyby w szwach. A jakoś nawet w okolicach uniwersyteckiej przerwy, kiedy 175 i 116 odjeżdżają niezabieralne, w 102 jest luz.
Może jeździmy nim w innych porach, ale jak napisałem wyżej, w godzinach szczytu (7-8, 16-17) widzę 102 mocno wypełnione. Przez studentów i nie tylko studentów. Tu znowu jakieś dziwne myślenie, że spod uniwersytetu to tylko studenci podróżują. Nie tylko. Pracownicy Teatru Polskiego, podwładni Vicent-Rostowskiego, kadra PAN i mieszkańcy kilku sąsiednich ulic także.

Jestem przekonany, że przerzucenie 102 na Solec i Poniatoszczaka pogorszy sprawę. Wydłuży przejazd z uniwerku na Grochów. Dodatkowe przystanki na Solcu, światła przy Ludnej, oberek na ślimakach. Chyba nie o to chodzi. Gra nie warta świeczki.

Już dużo lepszy jest ten pomysł z socjalnym 210 od ronda Dmowskiego przez Książęcą i Solec. Z tym że ja bym może nie dawał go na Mariensztat, ale wpuścił w kryterium uliczne: z Ludnej przez Solec, Dobrą, Tamkę do Pomnika Syreny (przystanek), tam ewentualnie postój na Zajęczej przy CN Kopernik, dalej Zajęczą, Topielą, Tamką (przystanek) do Dobrej, Dobrą, Solcem...
Pan Piotr pisze: Z DWC przez Królewską na Pragę to jest zygzak, ale z Królewskiej czy Uniwersytetu na Pragę już nie.
Chodzi o to, że obecnie ktoś tą linią jeździ na Pragę ze Śródmieścia. Po skierowaniu przez Ludną to chyba nikt. Linia potrzebuje reformy, ale nie takiej polegającej na skierowaniu przez Ludną.
Powtarzam, jeździ. Może nie z samego Centralnego, ale z Królewskiej, spod Uniwerku, z Nowego Światu, z Topieli jak najbardziej. Skoro nie wsiadają w 105, to znaczy że nie interesuje ich Powiśle czy Mariensztat, tylko Praga. A prażanie by sprostowali - Grochów. Nie jestem przekonany co do potrzeby reformy tej linii. Puszczenie 102 przez Solec i Ludną ma więcej wad niż zalet.
JacekM pisze:
Doskonale, że pojechało tam częste 105
Ale 128 cieszy się na odcinku BUW - "góra" większą popularnością - a na pewno większym napełnieniem.
To trochę trudne do porównania, bo 128 jeździ jednak rzadziej niż 105 i jest obsługiwane mniejszymi wozami. Więc napełnienie w tych mniejszych i rzadszych autobusach jest niby większe. Ale popularność chyba podobna.
fik pisze:
Pan Piotr pisze:102 to normalna linia co 15-20 minut, a skierowanie jej zygzakiem na odc. DH SMYK - RONDO WASZYNGTONA tylko odstraszy pasażerów, a zabierze połączenie Kinowa-Akademiki - UW.
No, bo jazda przez Królewską to nie jest zygzak. To jest linia dramatycznie potrzebująca reformy (najlepiej poprzez likwidację :term:), a nie "normalna".
Dopóki Świętokrzyska jest zamknięta (co w tym wątku forum nie powinno nikogo zastanawiać), to jest więcej niż oczywiste, że będą takie zygzaki.
Bastian pisze: Przypomnę, że idea była taka: 128 przez Książęcą, Ludną i Dobrą, ale zamiast 118, które miało jechać przez Kruczkowskiego i łączyć BUW z PKP Powiśle - o tym połączeniu mowa jest od lat i g... z niego wychodzi. I jeszcze byłaby przesiadka na Topieli.
To ja przypomnę, że jeszcze parę miesięcy temu była też taka idea, i to jeszcze na niektórych przystankach wisi nawet, że 128 ma zastępować 512 od Tamki do Szczęśliwic. Miała być dogodna przesiadka z jednego do drugiego. I też g... z tego wyszło. ZTM miewa różne idee, gorzej jeśli jeden autobus ma realizować kilka takich idei naraz.
Pan Piotr pisze:Z połączenia 102 i 151 powstałaby całkiem ciekawa linia:
MŁYNÓW – Płocka – Wolska – Skierniewicka – Siedmiogrodzka – Grzybowska – Królewska – Krakowskie Przedmieście – Nowy Świat – Al. Ujazdowskie – pl. Na Rozdrożu – Armii Ludowej – most Łazienkowski – al. Stanów Zjednoczonych – Grenadierów – Podskarbińska – Dwernickiego - Szaserów – GOCŁAWEK WSCHODNI

Nawet po uruchomieniu II linii metra zdecydowanie przez most Świętokrzyski. Zdecydowanie brakuje tam autobusów obsługujących bliskie relacje sąsiednich dzielnic (z jednej strony Powiśle-Mariensztat, z drugiej bliska Praga). Metro wszystkiego nie załatwi. Po uruchomieniu II linii metra musi być coś przez most Świętokrzyski w stronę ronda Waszyngtona, jak dziś 102. I drugie coś obsługującego rejon ulic Okrzei i Kłopotowskiego, gdzie metro nie dotrze, jak dawne 174/178.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 11 lut 2012, 0:40

Wafel pisze:To trochę trudne do porównania, bo 128 jeździ jednak rzadziej niż 105 i jest obsługiwane mniejszymi wozami. Więc napełnienie w tych mniejszych i rzadszych autobusach jest niby większe. Ale popularność chyba podobna.
No nie wiem, 128 odjeżdża zwykle z Ordynackiej pełne, a 105 z zajętymi siedzącymi.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 lut 2012, 1:04

JacekM pisze:128 odjeżdża zwykle z Ordynackiej pełne, a 105 z zajętymi siedzącymi.
Z zajętymi siedzącymi do zajezdni? :shock:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

bepe

Post autor: bepe » 11 lut 2012, 1:09

Wafel pisze:

Nie wiem skąd przekonanie, że 128 zatyka to skrzyżowanie.
Z obserwacji?
Wafel pisze:Że na 5 sekund się zatrzyma, żeby przepuścić pieszych przechodzących Świętokrzyską? Śmieszne. W ten sam sposób zatykają to skrzyżowanie 102 i 105 skręcające w drugą stronę.
No właśnie nie. Kiedy 102 i 105 jadące od strony KP mają zielone, to na przejściu na Świętokrzyskiej jest czerwone, więc nic się nie zatyka.
Wafel pisze:To działa na tyle dobrze, że nawet po uruchomieniu II linii metra zastanawiałbym się nad pozostawieniem go na tej trasie.
Ja też mam nadzieję, że go nie skasują.
Wafel pisze:A w jaki sposób 510 miałoby wesprzeć 175?
Dałoby dojazd z pl. Zamkowego i z ZP Uniwersytet do metra i na Centralny.
Wafel pisze:Przy Uniwersytecie jest już zapełnione na full,
Jak rozumiesz "full"? Bo jeśli to, co jest w 102 to full, to jak nazwać to, co można obserwować w 116 i 175?
Wafel pisze:Po raz kolejny wkurza mnie stwierdzenie, że uniwerek nie musi mieć dobrych i bezpośrednich połączeń z Pragą. Kurcze, z roku na rok ma coraz gorsze! Szczególnie z Pragą Północ, ale nie tylko. Wycięto stąd kilka dobrych autobusów (160, 174). Teraz pomysł dalszego pogięcia 102 przez Solec, które mu się na pewno nie przysłuży.
102 jedzie na Pragę Północ?
Wafel pisze:Może jeździmy nim w innych porach, ale jak napisałem wyżej, w godzinach szczytu (7-8, 16-17) widzę 102 mocno wypełnione.
Ja 102 nie jeżdżę w ogóle. Mówię, co widzę, jak 102 odjeżdża spod UW. A odjeżdża zdecydowanie najmniej zapełnione (no może oprócz 105, ale to jest dość szczególny przypadek).
Wafel pisze:
Jestem przekonany, że przerzucenie 102 na Solec i Poniatoszczaka pogorszy sprawę. Wydłuży przejazd z uniwerku na Grochów. Dodatkowe przystanki na Solcu, światła przy Ludnej, oberek na ślimakach. Chyba nie o to chodzi. Gra nie warta świeczki.
Tyle że 102 jest linią, która najlepiej mogłaby obsłużyć Powiśle, a jestem w stanie uwierzyć tym ludziom, którzy twierdzą, że ciężko się stamtąd wydostać.

102 już i tak prawie wjeżdża na most Poniatowskiego i najlepiej nada się do obsłużenia Powiśla. Na pewno lepiej niż np. 128.
Wafel pisze: To trochę trudne do porównania, bo 128 jeździ jednak rzadziej niż 105 i jest obsługiwane mniejszymi wozami. Więc napełnienie w tych mniejszych i rzadszych autobusach jest niby większe. Ale popularność chyba podobna.
Ja bym się zastanowił nad puszczeniem na 128 (przynajmniej na wybranych brygadach) deskorolek. Pytanie tylko, czy da się tym skręcić z Nowego Światu na Świętokrzyską - ale jeśli z Dobrej w Tamkę się udaje, to i tu powinno przejść. Za to na 105 można by niektóre kursy skrócić o 3 metry (byle mądrze - kursy jadące przed 8 rano w stronę Śródmieścia powinny być jednak możliwie jak najdłuższe).
JacekM pisze:128 odjeżdża zwykle z Ordynackiej pełne, a 105 z zajętymi siedzącymi.
Zwykle zresztą z nie wszystkimi zajętymi.

[ Dodano: |11 Lut 2012|, 2012 01:10 ]
Bastian pisze: Z zajętymi siedzącymi do zajezdni? :shock:
:?:

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 lut 2012, 1:13

bepe pisze:
Bastian pisze: Z zajętymi siedzącymi do zajezdni? :shock:
:?:
No bo co innego miałoby robić 105 na Ordynackiej? :-k

bepe

Post autor: bepe » 11 lut 2012, 1:14

Oj tam, oj tam. Jackowi najpewniej o ZP Nowy Świat chodziło ;)

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 11 lut 2012, 10:30

Nawet o ZP Uniwersytet ;)
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

dzidek

Post autor: dzidek » 11 lut 2012, 12:54

bepe pisze:Ja bym się zastanowił nad puszczeniem na 128 (przynajmniej na wybranych brygadach) deskorolek.
Na Ochocie deskorolki na 128 byłyby mega rozrzutnością ZTMu. Przy obecnej częstotliwości linii solówki są jak najbardziej wskazanym typem wozów.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 11 lut 2012, 14:00

To godna rozważenia byłaby kwestia podbicia w szczytach. Szczególnie w B.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

ODPOWIEDZ