Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra
Moderator: Wiliam
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Założyłem, że to Pawel_ wie 
Przesada. Że czasem trzeba zaczekać na drugi cykl świateł przy skrzyżowaniu ze Świętokrzyską? No zdarza się. Przed zamknięciem Świętokrzyskiej też się tak zdarzało. To norma.bepe pisze: Niedawno ktoś lamentował, że są straszne korki na NŚ i KP (a może to na facebooku ZTM-u było?)...
Chodziło mi o to, że jeśli przeszkadza nam skręcające 128, bo wstrzymuje ruch na zakręcie (Świętokrzyska-Nowy Świat), to niekonsekwencją jest kierowanie 102 trasą, gdzie będą podobne zakręty z przejściami dla pieszych (Tamka-Dobra).Dla kogo?Wafel pisze:Dochodzą skręty: z Tamki w Dobrą na światłach z przepuszczaniem pieszych (a to jak widać w tym wątku według niektórych jest powód do wycinania takiej trasy)
W scaniach z Grodziska jest dramatycznie i klaustrofobicznie. To chyba najmniejsze autobusy tego producenta jakie można było kupić. W całym autobusie ma się wrażenie niskiego i ciężkiego sufitu. Z przodu obok kierowcy ciasno w przejściu i brak miejsc siedzących. Dalej cztery miejsca, ale obok mało miejsca, a jak jedzie wózek z dzieckiem, to zaczyna być już dramat. Dalej w przejściu, zimą ludziom w grubych ubraniach trudno się minąć. Z tyłu maksymalna klaustrofobia. Nie ma gdzie stać, bo się przeszkadza wysiadającym. Nie ma gdzie usiąść, bo inni muszą wstać, żeby wpuścić, szczególnie na pięterko z tyłu. To jakiś d*b*l projektował, a drugi zgodził się, żeby takie jeździły w śródmieściu Warszawy.Zgadzam się, że w jelczach na 195 jest za ciasno, ale w jelczach na każdej linii brakuje miejsca, a gdzieś muszą jeździć. Natomiast przeguby na 195 są absolutnie zbędne. A o co chodzi ze scaniami, to nie wiem - też ich nie lubię, ale nie da się powiedzieć, że jest w nich ciasno.Wafel pisze:Jelcz na (...) 195 i scania na 122 to maksymalna żenada.
Kurcze, ale to metro znowu? Naprawdę nie wszystkie autobusy muszą jeździć do metra i nie każdy tam potrzebuje.To nic nie da - 166 zawiezie ich dokładnie tam, gdzie 118, a nawet mniej, bo nie dowiezie do metra (chyba że metro Natolin ich interesuje...). Na Mokotów i Ursynów mają teraz jednoperonową przesiadkę.Wafel pisze: No ja bym się zastanawiał jeszcze nad przywróceniem na Powiślu 166.
Może w takim razie 118 zakrańcować na Emilce zamiast na Politechnikę, a 166 z Solca przez Ujazdowskie? Oba będą do metra.
Przeszkadza jak przeszkadza - ono musi tam być i już. Jeśli coś tu należy zmienić, to ewentualnie organizację ruchu (najlepiej by było wydzielić na NŚ pas do skrętu w prawo, ale na to nie ma miejsca), a nie linię.Wafel pisze:
Chodziło mi o to, że jeśli przeszkadza nam skręcające 128, bo wstrzymuje ruch na zakręcie (Świętokrzyska-Nowy Świat)
Ja tam problemu nie widzę. I inni kierowcy autobusów chyba też nie, bo jakoś omijają zawalidrogę w postaci 128. I to nie jeden. Dwa, a czasami i trzy.Wafel pisze: Chodziło mi o to, że jeśli przeszkadza nam skręcające 128, bo wstrzymuje ruch na zakręcie (Świętokrzyska-Nowy Świat)
Co do skrętu Dobra-Tamka. Też jakoś problemu nie widzę. Mały ruch na pasach, szybko się wykonuje manewr skrętu. Parokrotnie widziałem 102, 105, 128 (kolejność przypadkowa), która zrobiła to na jednym cyklu...
A czy tam będzie się coś zmieniać jeśli chodzi o organizację skrzyżowania w czasie kolejnych etapów budowy metra?Przeszkadza jak przeszkadza - ono musi tam być i już. Jeśli coś tu należy zmienić, to ewentualnie organizację ruchu (najlepiej by było wydzielić na NŚ pas do skrętu w prawo, ale na to nie ma miejsca), a nie linię.
Czy 338 nie może jeździć przez cały dzień, a najlepiej również w weekendy? Szeregowy dobrze napisał w którymś temacie, że Ząbkowska na jednej Scanii co około 15 minut nie jest wystarczające. Codziennie mam okazję widzieć jak jeżdżą wyładowane autobusy linii 170 poza szczytem (
). Zrozumiałbym, gdyby na tej linii jeździły przeguby, do których by się pewnie wszyscy chętni zmieścili, ale realia są takie, jakie są. Myślę, że w przypadku wzmocnienia 170 do stałej częstotliwości co 15 minut oraz zsynchronizowania z co 15 minutowym 338 w postaci całotygodniowej linii powinno wystarczyć. Wiem, że jest jeszcze takie 138, ale ono powinno być skrócone do Dworca Wschodniego moim zdaniem - zdecydowanie zyskałaby ta linia na regularności.
138 na Plac Hallera. 140 (w postaci 340; 30/30/-) na trasie CH Targówek - ... - Księcia Ziemowita - Zabraniecka - Utrata-Skład, 238 po trasie 338 (15/20/20), 170 takt 7-8 minut z 238. O coś takiego Ci chodzi?Łukasz pisze:Do Wschodniego <sciana>? Raczej do Pl.Hallera jeśli już, już o tym się mówiło.
Poza tym 170+238, ale bez 140 (jeśli to ma być linia szkolna z Targówka na Utratę, to niech to będzie jakieś 340). 338 też raczej musi zostać - odrobinę inna relacja.
-
michael112
Na Zabranieckiej pomiędzy ks. Ziemowita a ks. Anny zabierasz komunikację w weekendy.Domas pisze:138 na Plac Hallera. 140 (w postaci 340; 30/30/-) na trasie CH Targówek - ... - Księcia Ziemowita - Zabraniecka - Utrata-Skład, 238 po trasie 338 (15/20/20), 170 takt 7-8 minut z 238. O coś takiego Ci chodzi?
- Bastian
- Sułtan Maroka
A jak się wtedy dostać na Utratę lub Michałów i Szmulki z Grochowa, Saskiej Kępy, Powiśla itp.?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
No to niech zaproponowane 340 jeździ cały tydzień.michael112 pisze:Na Zabranieckiej pomiędzy ks. Ziemowita a ks. Anny zabierasz komunikację w weekendy.
Skrócić do Placu Hallera, na stanowisko 166, a 166 pod sklep.Pawel_ pisze:170, bez ekspedycji, z wiecznie śpieszącym się Grodziem, nie ma szans na jakikolwiek takt.
Przesiadka na Dw. Wileńskim.Bastian pisze:A jak się wtedy dostać na Utratę lub Michałów i Szmulki z Grochowa, Saskiej Kępy, Powiśla itp.?
A jak się dostać na Szmulki z Centrum? Z jedną, dwiema, trzema przesiadkami - przecież o to chodzi!Bastian pisze:A jak się wtedy dostać na Utratę lub Michałów i Szmulki z Grochowa, Saskiej Kępy, Powiśla itp.?
[ Dodano: Pią 09 Mar, 2012 ]
A teraz ma ekspedycję?Pawel_ pisze:170, bez ekspedycji, z wiecznie śpieszącym się Grodziem, nie ma szans na jakikolwiek takt.
ŁK