Buspasy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 12 mar 2012, 20:18

primoż pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Właśnie, przypomniałeś mi. Królewska/Marszałkowska. Wie ktoś, czemu jadąc od Grzybowskiej można autobusem pojechać z prawego pasa na wprost, w przystanek, a jadąc od Zachęty już z prawego pasa prosto pojechać autobusem nie wolno? To celowe, czy komuś coś umknęło?
Na Królewskiej, jak jedziesz od Grzybowskiej nie masz nakazu skrętu w prawo lub w lewo*. Z kolei jadąc od Zachęty jest nakaz skrętu w prawo lub w lewo**, w efekcie czego nie ma strzałki zezwalającej jazdę na wprost autobusom.
Zaraz, może być pas do jazdy na wprost (środkowy), ale umożliwienie autobusom jazdy na wprost z pasa do prawoskrętu będzie już nie do zrobienia w związku z nakazem jazdy w lewo/prawo? I jesteś absolutnie pewien, że jadąc Królewską od Zachęty nie możesz pojechać na wprost przez skrzyżowanie z Marszałkowską? Bo moim zdaniem jak najbardziej możesz. Nakazu w prawo/lewo tam nie ma, jest dalej, albo przy pl. Grzybowskim, albo przy JP2.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 12 mar 2012, 20:44

Szeregowy_Równoległy pisze:Zaraz, może być pas do jazdy na wprost (środkowy), ale umożliwienie autobusom jazdy na wprost z pasa do prawoskrętu będzie już nie do zrobienia w związku z nakazem jazdy w lewo/prawo?
Raczej może chodzić o to, że skoro jest nakaz skrętu w lewo lub w prawo to nikomu nie będzie się chciało robić prawego skrajnego dla busów, żeby mogły jeździć prosto.
--_II pisze:I jesteś absolutnie pewien, że jadąc Królewską od Zachęty nie możesz pojechać na wprost przez skrzyżowanie z Marszałkowską? Bo moim zdaniem jak najbardziej możesz. Nakazu w prawo/lewo tam nie ma, jest dalej, albo przy pl. Grzybowskim, albo przy JP2.
Na pewno nie ma go przy pl. Grzybowskim i wydaje mi się, że jest przy Królewskiej w stronę JPII. Przy JPII to jest na pewno, bo mieszkam obok i pamiętam, że jest. Aczkolwiek do Królewskiej/Marszałkowskiej mogę się mylić, bo się tam rzadko zapuszczam.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 12 mar 2012, 20:48

primoż pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Zaraz, może być pas do jazdy na wprost (środkowy), ale umożliwienie autobusom jazdy na wprost z pasa do prawoskrętu będzie już nie do zrobienia w związku z nakazem jazdy w lewo/prawo?
Raczej może chodzić o to, że skoro jest nakaz skrętu w lewo lub w prawo to nikomu nie będzie się chciało robić prawego skrajnego dla busów, żeby mogły jeździć prosto.
Moim zdaniem nakazu jazdy w bok tam nie ma. A skoro jest pas do jazdy na wprost, to umożliwienie autobusom jazdy na wprost z prawego pasa byłoby jak najbardziej sensowne. Szczególnie, że część i tak jeździ z prawego, tyle, że nielegalnie. Bo tak jest szybciej, bezpieczniej (jadąc ze środkowego przy wjeździe w przystanek mam znienawidzoną przez siebie sytuację: zmieniam pas na prawy, a jednocześnie z prawej strony mam skręcających z Marszałkowskiej na strzałce, którzy nie zawsze są świadomi tego, że zmieniam pas) i wygodniej.

Nazywam się Major Bień

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 12 mar 2012, 21:51

IMO jest nakaz jazdy w prawo/lewo dla wszystkich nieuprzywilejowanych, a pas do jazdy prosto służy tylko takiej jeździe. Wobec tego dodawanie uprzywilejowania na pasie, który służy pozostałym, jest nie na miejscu. Teoretycznie, bo praktyka może być kompletnie inna.
Ale postawić kamerkę na tych, co prosto jadą - i się problem rozwiąże.
ŁK

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 12 mar 2012, 21:52

drapka pisze:Może to nie buspas sensu stricto, ale warto odnotować, że w al.Sikorskiego przed Czarnomorską pas do skrętu w prawo w tęże wzbogacił się na oznakowaniu pionowym w zezwolenie na jazdę prosto autobusom.
Więcej podobnych rozwiązań powinni porobić. Np. na rondzie Jazdy Polskiej w kierunku północnym.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 mar 2012, 21:53

Tak, brak tego rozwiązania w tym miejscu - biorąc pod uwagę fakt, że mało kto jedzie na TŁ inaczej, niż Aleją Szucha z Puławskiej - od początku stulecia mnie dziwi.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 12 mar 2012, 22:53

Pewnie uważają, że dzięki temu skręt z mostu w stronę pl. Konstytucji jest łatwiejszy. Ale też uważam, że tam powinien być buspasik.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 12 mar 2012, 23:23

MichalJ pisze:Pewnie uważają, że dzięki temu skręt z mostu w stronę pl. Konstytucji jest łatwiejszy. Ale też uważam, że tam powinien być buspasik.
Ale przecież tam będzie ścieżka rowerowa czy tam coś - i mają to zwężać.
ŁK

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 13 mar 2012, 7:06

Szeregowy_Równoległy pisze:
primoż pisze:Raczej może chodzić o to, że skoro jest nakaz skrętu w lewo lub w prawo to nikomu nie będzie się chciało robić prawego skrajnego dla busów, żeby mogły jeździć prosto.
Moim zdaniem nakazu jazdy w bok tam nie ma. A skoro jest pas do jazdy na wprost, to umożliwienie autobusom jazdy na wprost z prawego pasa byłoby jak najbardziej sensowne. Szczególnie, że część i tak jeździ z prawego, tyle, że nielegalnie. Bo tak jest szybciej, bezpieczniej (jadąc ze środkowego przy wjeździe w przystanek mam znienawidzoną przez siebie sytuację: zmieniam pas na prawy, a jednocześnie z prawej strony mam skręcających z Marszałkowskiej na strzałce, którzy nie zawsze są świadomi tego, że zmieniam pas) i wygodniej.
Jest nakaz. Królewską w poprzek Marszałkowskiej na zachód mogą pojechać tylko pojazdy z wyłączeń tabliczkowych pod nakazem skrętu w lewo lub w prawo.

[ Dodano: Wto 13 Mar, 2012 ]
TGM pisze:Więcej podobnych rozwiązań powinni porobić. Np. na rondzie Jazdy Polskiej w kierunku północnym.
Tak, brak tego rozwiązania w tym miejscu - biorąc pod uwagę fakt, że mało kto jedzie na TŁ inaczej, niż Aleją Szucha z Puławskiej - od początku stulecia mnie dziwi.
MichalJ pisze:Pewnie uważają, że dzięki temu skręt z mostu w stronę pl. Konstytucji jest łatwiejszy. Ale też uważam, że tam powinien być buspasik.
Ja jako korzystający regularnie z zestawu 520+towarzystwo sobie to rozwiązanie chwalę, bo mam przewagę nad zgrają autobusów z Mokotowa. :D
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 mar 2012, 8:31

E tam, 138 aż takimi zgrajami nie jeździ :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 13 mar 2012, 8:32

131+422+501+519. O tą zgraję zjeżdżającą na przystanek przy Politechnice mi chodzi.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 mar 2012, 9:00

A, w tę stronę...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 13 mar 2012, 17:37

pawcio pisze:jest nakaz. Królewską w poprzek Marszałkowskiej na zachód mogą pojechać tylko pojazdy z wyłączeń tabliczkowych pod nakazem skrętu w lewo lub w prawo.
Oficjalnie odszczekuję, faktycznie jest. A z ciekawości: jest zakaz skrętu z Marszałkowskiej w Królewską w stronę Grzybowskiej? Pomijam to, że ten nakaz jest martwy, nikt tego nie przestrzega i nikt nie pilnuje przestrzegania tego nakazu, przynajmniej na odcinku Marszałkowska - Grzybowska. W ogóle na temat odcinka Marszałkowska - Karolkowa mam swoje zdanie. Równie dobrze można było nic nie zmieniać, byłoby dokładnie tak, jak jest teraz: jeździliby wszyscy. Ale za to można odtrąbić parę kilometrów buspasa (plus te śmieszne chuj-wie-co, oznakowane BUS, na środku jezdni przed skrzyżowaniami. Zawsze myślałem, że na buspasie powinien się mieścić autobus, odkąd zacząłem jeździć Grzybowską wiem, że źle myślałem) więcej i pierdzielić o przywilejach zbiorkomu.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 13 mar 2012, 18:31

Szeregowy_Równoległy pisze:A z ciekawości: jest zakaz skrętu z Marszałkowskiej w Królewską w stronę Grzybowskiej
Nie ma takiego zakazu. Z obu stron.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 13 mar 2012, 18:45

pawcio pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:A z ciekawości: jest zakaz skrętu z Marszałkowskiej w Królewską w stronę Grzybowskiej
Nie ma takiego zakazu. Z obu stron.
To jaki jest sens istnienia znaku uniemożliwiającego jazdę Królewską na wprost?

Nazywam się Major Bień

ODPOWIEDZ