Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Mówię, kto się podpisał - a czy nie robił tego dla niego jakiś student - kto wie?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Ok. 10 przy szafkach znów kręcili się serwisanci. Boję się, że znów ją włączą, bo przecież wydano na nią ileś tysięcy zł i trzeba potwierdzić dogmat o jej konieczności.Bastian pisze:Napisano, że ponoć już dziś była wyłączona...
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Akurat sytuacja z sygnalizacją została odebrana dobrze....bepe pisze:Zasadniczo pracodawcy nie lubią, jak ktoś ich piętnuje na zewnątrz.
Co innego wywlekanie wewnętrznych spraw firmy na zewnątrz...
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
Sygnalizacje mają błędy elementarne:
1. Skrzyżowanie, w tym dla pieszych światła na guzik. Naciskam gdy w poprzek jest żółte. To jest dla projektanta za późno - dostanę zielone o cały cykl później.
2. Przejście dla pieszych bez koordynacji z niczym. Od 15 minut pali się zielone dla samochodów. przychodzi pieszy i naciska. Żółte dla samochodów, zamiast natychmiast, zapala się po 20 czy 30 sekundach, gdy pieszy już dawno przeszedł.
3. W sytuacji jak 2, po zapaleniu dla tego jednego pieszego, wystarczyłoby dosłownie 2 sekundy zielonego plus czas na ewakuację. To nie, będzie 15 sek. zielonego plus 5 sek migania plus dopiero...
1. Skrzyżowanie, w tym dla pieszych światła na guzik. Naciskam gdy w poprzek jest żółte. To jest dla projektanta za późno - dostanę zielone o cały cykl później.
2. Przejście dla pieszych bez koordynacji z niczym. Od 15 minut pali się zielone dla samochodów. przychodzi pieszy i naciska. Żółte dla samochodów, zamiast natychmiast, zapala się po 20 czy 30 sekundach, gdy pieszy już dawno przeszedł.
3. W sytuacji jak 2, po zapaleniu dla tego jednego pieszego, wystarczyłoby dosłownie 2 sekundy zielonego plus czas na ewakuację. To nie, będzie 15 sek. zielonego plus 5 sek migania plus dopiero...
Nawet już wcześniej nie da Ci - nawet gdy dla poprzecznego kierunku zaczyna mrugać zielone i jeszcze nie ma mowy o pomarańczowym dla samochodów. Idiotyzm kompletny.MichalJ pisze:1. Skrzyżowanie, w tym dla pieszych światła na guzik. Naciskam gdy w poprzek jest żółte. To jest dla projektanta za późno - dostanę zielone o cały cykl później.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.
Idiotyzmem są te guziki dla pieszych. W sygnalizacjach na skrzyżowaniach nie powinno się tego stosować - w przygniatającej większości przypadków światło dla pieszych i tak nie wpływa na cykl świateł dla samochodów (przynajmniej takie mam wrażenie).MichalJ pisze: 1. Skrzyżowanie, w tym dla pieszych światła na guzik. Naciskam gdy w poprzek jest żółte. To jest dla projektanta za późno - dostanę zielone o cały cykl później.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Wpływa, choć często są to dosłownie sekundowe różnice.bepe pisze:w przygniatającej większości przypadków światło dla pieszych i tak nie wpływa na cykl świateł dla samochodów (przynajmniej takie mam wrażenie)
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przy WAT na przykład działa to dużo lepiej, bezwładność programu jest mniejsza- choć i skrzyżowanie jest nieduże.KwZ pisze:Ad 1: Tak chyba jest wszędzie.
To jest zwykle kwestia długośći przejścia międzyfazowego: często robi się tak, że jest powiedzmy faza zasadnicza i, gdy się kończy, badany jest stan zgłoszenia pieszych: gdy jest, to przechodzi do fazy powiedzmy 2A, gdy ich nie ma, to do fazy 2. I to przejście międzyfazowe może trwać nawet kilkanaście sekund, gdy decyzja jest już podjęta.
Gdybym ja to robił i chciał jak najlepiej zrobić pieszym (a zależałoby mi na ich wykrywaniu, żeby móc mieć czasem fazę poprzeczną 10 sekundową, zamiast 20 sekundowej, i wcześniej wpuścić stojący na przystanku tramwaj), to opóźniłbym moment decyzji maksymalnie: przy dobrych warunkach ruchu (dużej rezerwie przepustowości) można by nawet badać obecność pieszych po rozpoczęciu fazy 2 (czyli zielone dla samochodów i pojawia się pieszy). Choć to potencjalnie wydłużyłoby fazę poprzeczna, bo oprócz kawałka 2 musiałoby być całe 2A.
Trudno na ogólnym przykładzie dyskutować... z pewnością są miejsca, gdzie pieszych by sobie można odprzyciskować (a w nocy po prostu dawać żółte migowe), ale są i takie, gdzie różnica w algorytmie jest naprawdę spora (Namysłowska na przykład).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
O zapalaniu pieszym w trakcie równoległego zielonego dla samochodów to nawet nie marzę. Ale niech reaguje na przycisk aż do ostatniej chwili. W 95% miejsc brak zielonego dla pieszych to jest co najwyżej krótsza faza dla samochodów i ewent. krótsze międzyzielone, żadnych innych różnic, nie trzeba się do tego przygotowywać w fazie żółtej...
- MeWa
- Cukiereczek
Mi się marzy, żeby światła na przejściu przez tory tramwajowe zawsze wyświetlały zielone dla pieszych - do momentu nadjechania tramwaju (oczywiście czujniki powinny być odpowiednio wcześniej, żeby tramwaj nie musiał zwalniać). Być może wtedy byłyby bardziej respektowane to światło, bo obecnie światła na torowisku to jedne z bardziej nierespektowanych sygnałów.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Dlaczego ? Jeśli cykl zielonego dla samochodów trwa powiedzmy 30 sekund, a standardowy czas na potrzebny na przejście pieszego wynosi np. 20 sekund to powinno działać przez pierwsze 10 sekund zielonego dla samochodów.MichalJ pisze:O zapalaniu pieszym w trakcie równoległego zielonego dla samochodów to nawet nie marzę.
Ho ho hoMeWa pisze:Mi się marzy, żeby światła na przejściu przez tory tramwajowe zawsze wyświetlały zielone dla pieszych - do momentu nadjechania tramwaju (oczywiście czujniki powinny być odpowiednio wcześniej, żeby tramwaj nie musiał zwalniać).