(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
Dla mnie pomysł z linią tramwajową od strony Powst. Śl., która miałaby zawracać na Cm. Wolskim, jest bezsensowny. Bo będzie tak jak teraz na Dywizjonu 303, gdzie obie linie od strony Koła zawracające na Kole jeżdżą puste.
Zgadzam się, że to powinna być linia od Wolskiej aż do Metra Młociny, ale tak przedłużona 10-ka to sprawa dyskusyjna. Zresztą była już o tym mowa. Wtedy proponowałem 8-kę (Metro Młociny - pl. Narutowicza), ale to wymagałoby dobudowy torów do skręcania na pl. Zawiszy.
Zgadzam się, że to powinna być linia od Wolskiej aż do Metra Młociny, ale tak przedłużona 10-ka to sprawa dyskusyjna. Zresztą była już o tym mowa. Wtedy proponowałem 8-kę (Metro Młociny - pl. Narutowicza), ale to wymagałoby dobudowy torów do skręcania na pl. Zawiszy.
I wymagałoby lekkiej rewolucji na Jelonkach, bo nie sądzę, by chciały one chętnie oddać linię na Jerozolimskie.Zgadzam się, że to powinna być linia od Wolskiej aż do Metra Młociny, ale tak przedłużona 10-ka to sprawa dyskusyjna. Zresztą była już o tym mowa. Wtedy proponowałem 8-kę (Metro Młociny - pl. Narutowicza), ale to wymagałoby dobudowy torów do skręcania na pl. Zawiszy.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Których? Przecież są tam relacje skrętne.osa pisze:ale to wymagałoby dobudowy torów do skręcania na pl. Zawiszy
ZTM od dawna robi "rewolucję po cichu" zmniejszając częstotliwość i godziny kursowania 8-ki... (chyba że coś się zmieniło?)pawcio pisze:I wymagałoby lekkiej rewolucji na Jelonkach, bo nie sądzę, by chciały one chętnie oddać linię na Jerozolimskie.
Chodzi o tzw. lewoskręty, żeby tramwaje skręcające w rożnych kierunkach siebie nawzajem nie blokowały.MC pisze:Których? Przecież są tam relacje skrętneosa pisze:ale to wymagałoby dobudowy torów do skręcania na pl. Zawiszy
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Pomyślmy. 32, mimo trasy na W-Z, jeździło z Naruciaka puste. Solówkowe 20 - tak samo. Z 1 z Banacha sam walczysz... ale takie 8 na Wolską to na pewno pełne pojedzie, o taaak. Jedyny sens takiej ósemki byłby chyba tylko taki, by mieć pretekst do nieprzywracania silnej 1 (co zresztą w politykę walki z tą linią się dość nieźle wpisuje, przypadkiem rzecz jasna).osa pisze: Zgadzam się, że to powinna być linia od Wolskiej aż do Metra Młociny, ale tak przedłużona 10-ka to sprawa dyskusyjna. Zresztą była już o tym mowa. Wtedy proponowałem 8-kę (Metro Młociny - pl. Narutowicza), ale to wymagałoby dobudowy torów do skręcania na pl. Zawiszy.
Zresztą o czym tu mówić? Był czas, gdy 8 jeździło na Okęcie z Jelonek z okazji objazdów Alei - i także szału nie robiło. Ale nawet gdyby, to wówczas argument, że "dużo krótsze niż 10" straciłby sens.
[ Dodano: |1 Kwi 2012|, 2012 16:19 ]
Myślę, że radość motorniczych to jednak nie jest główne kryterium budowy układu komunikacyjnego. Od ich warunków pracy są odpowiednie przepisy, tak ogólne, jak i firmowe. A taka 10 byłaby dwustronnie ekspediowana, sama linia jest zresztą, o ile pamiętam, w katalogu linii mniej uciążliwych.Dantte pisze:Myślę, że mało który motorniczy cieszyłby się na prawie półtorej godziny przelotu, naprawdę. ?Bastian pisze:10 na Młociny (no długie, ale co z tego?)
A poza tym - TW zapowiedziały priorytety od DT Wola do Młocin po nowej trasie, więc powinno być jednak tego przelotu mniej, niż 80-90 minut; zresztą jakoś 35 miało coś koło tego i serii zawałów nie pamiętam, podobnie zresztą 25, które zamieniono końcówkami z 7 z zupełnie innych powodów.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ja też przewag 8 wobec 10 nie widzę. Ponadto proponuję obejrzeć jej rozkład: taka linia ma jeździć całym ciągiem PŚL?!
Czy też może powinna z lepszym rozkładem jeszcze bardziej się pętać po Grochowskiej?
Akurat w tym przypadku wystarczyłyby pomiary wykorzystania plus rozum i jaja kogoś, kto na ich podstawie będzie decydował. Ja sam tego nie rozumiem, ale na Wolskiej 8 jest najbardziej pustą linią. Nawet 27 ją zazwyczaj bije pod tym względem.pawcio pisze:wymagałoby lekkiej rewolucji na Jelonkach, bo nie sądzę, by chciały one chętnie oddać linię na Jerozolimskie
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Skracana jest jednak na Woli, nie na Pradze Pd choć byłoby dokąd (Zieleniecka) - pytanie zatem, gdzie się pęta bardziej...Bastian pisze:Ja też przewag 8 wobec 10 nie widzę. Ponadto proponuję obejrzeć jej rozkład: taka linia ma jeździć całym ciągiem PŚL?!Czy też może powinna z lepszym rozkładem jeszcze bardziej się pętać po Grochowskiej?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Myślę, że na Wolskiej miałoby szansę nie odbiegać zapełnieniem od dzisiejszego 184, bo i czemu? Zwłaszcza, że takie 8 zahaczałoby o św. Metro 2 (@pawcio: pretekst do wywalenia 8 z Jerozolimskich).Glonojad pisze:ale takie 8 na Wolską to na pewno pełne pojedzie, o taaak.
Mówimy o 8 na pl. NarutowiczaBastian pisze:Czy też może powinna z lepszym rozkładem jeszcze bardziej się pętać po Grochowskiej?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Choćby dlatego, że 184 o Wolską zahacza jedynie, a Ochotę z Wolą łączy zdecydowanie krótszą drogą (inna rzecz, że dla tego połączenia to i 523, i 186 są ważniejsze); owszem, linia Powstańców - Pl. Narutowicza dla połączenia Jelonek z Ochotą miałaby super znaczenie... tunelem pod Zachodnim.KwZ pisze:Myślę, że na Wolskiej miałoby szansę nie odbiegać zapełnieniem od dzisiejszego 184, bo i czemu?Glonojad pisze:ale takie 8 na Wolską to na pewno pełne pojedzie, o taaak.
Na te trzy przystanki od Naruciaka (w zasadzie dwa, bo na Naruciaku oddzielny peron zabije frekwencję) wystarczy w zupełności 1. Zwłaszcza, że od Zawiszy dochodzą jeszcze 24 kursy na godzinę na liniach z Alej. No chyba, że o pretekst do ubicia 1 chodzi właśnie.Zwłaszcza, że takie 8 zahaczałoby o św. Metro 2 (@pawcio: pretekst do wywalenia 8 z Jerozolimskich).
Jeśli 184 o Wolską zahacza jedynie, to o Wolę też zahacza jedynieGlonojad pisze:Choćby dlatego, że 184 o Wolską zahacza jedynie, a Ochotę z Wolą łączy zdecydowanie krótszą drogą
Jasne, że te 3 przystanki to tylko technicznie. Nawet się zastanawiałem nad pętlą uliczną Kercelak - M R Daszyńskiego, ale obieg Młociny-Młociny wyszedłby równie długi, co i 10 ze Służewca.Glonojad pisze:Na te trzy przystanki od Naruciaka (w zasadzie dwa, bo na Naruciaku oddzielny peron zabije frekwencję) wystarczy w zupełności 1.
No wiesz, mnie najbardziejGlonojad pisze: No chyba, że o pretekst do ubicia 1 chodzi właśnie.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?