Informacja pasażerska i oznaczenia linii kolejowych w WWK

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 03 kwie 2012, 16:11

Poza tym przydałoby się dodać ze dwie stacje na wschodzie - jeśli dobrze liczę, to akurat by to starczyło do Mińska Mazowieckiego, co dobrze by współgrało z Grodziskiem Mazowieckim z drugiej strony.

No i same KM mogłyby opracować po prostu większy schemat, obejmujący większy obszar.

[ Dodano: |3 Kwi 2012|, 2012 16:14 ]
przewoz pisze:No właśnie, trochę za dużo tego na schematach.
Ale tego już nie wyeliminujesz, to nie jest wada tylko tego schematu. Przynajmniej dopóki nie wszystkie pociągi kończą na Wschodniej i Zachodniej.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Bon Jovi

Post autor: Bon Jovi » 04 kwie 2012, 13:44

kveld pisze:
przewoz pisze:Schemat ZTM jest czytelniejszy, ale również mi się nie podoba. Ja bym uparcie przy swoim stał: końcówki od Warszawy są najważniejsze do oznaczenia.
Wada - od Zachodniej do Wschodniej sporo kolorowych kresek :)
No ale nie numerów, których nikt nie zapamięta.
No ale przecież w propozycji ZTMu właśnie tak jest - oznaczone są końcówki. A jak kolejarzom potrzeba czegoś więcej to niech sobie dopisują warianty w stylu: podstawowe oznaczenie R1, warianty R1a, R1b itd - pasażera te "a" "b" itd nie muszą interesować, ważne, że R1 to wylot na dany konkretny kierunek.
W sumie jak tak popatrzyłem na tą propozycje schematu z nową numeracja pociągów z 2009 roku, to wygląda ona bardziej czytelniej niż ta która zaproponowały Koleje Mazowieckie. Zamiast zrobić takie kuriozum, to albo powinni sie zgodzic na propozycje ZTM, albo zostac przy numracji KM1, KM2 itd., tak jak było do tej pory. Chyba że udało by sie przeprowadzić reforme połączeń, ale w tym momencie nie ma co na nią liczyć z tego co obserwuje.
"Livin' On A Prayer"
----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
----------
Linie blisko mojego domu.
M2, 106, 162, N14, N16, N64.

przewoz

Post autor: przewoz » 04 kwie 2012, 15:38

Ja bym widział to samo, tylko bez łączonych relacji. Numerujemy tylko linie wg. numeracji KM.
Stojąc w Wołominie wiem, że kursuje tu KM6 i łącznik do Rembertowa (niech będzie 26/62 - jakoś tak).
Stojąc na Wschodnim i patrząc na mapę widzę, że jedzie do Wołomina KM62/26, do Mrozów KM2 i 31, do Dęblina KM7 i tak dalej... Kolory mogą trochę życie ułatwić w drugą stronę. Ale numeracja jak najprostsza.
Jak zaczniemy się bawić w relacje łączone, to taki Mińsk będzie miał znowu 5 różnych numerów (od Błonia, Grodziska, Radomia, Góry Kalwarii i Tłuszcza). A najważniejszy jest jak dla mnie punkt docelowy.
Z resztą dalej uważam, że jak ktoś nie potrafi zgrać mapy z nazwą stacji, to na prawdę współczuję i zastanawiam się, jak geografię w podstawówce przeszedł. Ale to już nie moje zmartwienie.
Coś w ten deseń (5 minut w paincie, nie mam czasu na całe mapy :) )
Obrazek
Oznaczenia na tablicach: takie, albo wypełniane... co kto woli:
Obrazek

cube

Post autor: cube » 04 kwie 2012, 15:43

Aż się specjalnie zarejestrowałem na forum, bo to co ostatnio wymyśliła KM to jakieś nieporozumienie. W takim kształcie jak jest teraz, z pewnością nie spełnią swojej roli.
Moja propozycja kolejowego laika - zapewne dopiszę jeszcze jakieś szczegóły i podeślę to KMom, chociaż nie mam złudzeń że ktokolwiek to przeczyta...
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Ogólnie: numer linii wg. KM, numer odpowiadający kolejnym dużym stacjom, numer mówiący czy pociąg przejedzie do centralnego czy będzie można wysiąść na stacjach średnicy podmiejskiej.

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 04 kwie 2012, 16:02

przewoz pisze: Z resztą dalej uważam, że jak ktoś nie potrafi zgrać mapy z nazwą stacji, to na prawdę współczuję i zastanawiam się, jak geografię w podstawówce przeszedł. Ale to już nie moje zmartwienie.
Zresztą piszemy razem. Uważasz że każdy powinien się uczyć na pamięć wszystkich możliwych stacji docelowych, bo akurat w tym RJ KM mają jeden pociąg np. do Celestynowa czy innego Błonia?

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 04 kwie 2012, 16:08

przewoz pisze:Stojąc w Wołominie wiem, że kursuje tu KM6 i łącznik do Rembertowa (niech będzie 26/62 - jakoś tak).
No i się sypiesz, bo tych łączników są 4 różne rodzaje. W propozycji ZTM są one oznaczane jak odpowiednie końcówki (R0, R1, RE2, R3).
przewoz pisze:Jak zaczniemy się bawić w relacje łączone, to taki Mińsk będzie miał znowu 5 różnych numerów (od Błonia, Grodziska, Radomia, Góry Kalwarii i Tłuszcza). A najważniejszy jest jak dla mnie punkt docelowy.
Dalej nie rozumiem. Relacje łączone u ZTM są oznaczane tylko po punkcie docelowym (patrz wyżej). U ZTM z Mińska byś miał odpowiednio R3, R1, R8, R8 i R1/R6 (na Wschodniej powinien zmienić numer). Do Mińska byś miał tylko R2.
przewoz pisze:Kolory mogą trochę życie ułatwić w drugą stronę.
No przecież kolory są przypisane do gałęzi :-s Jedyne co, to strzałki nie muszą być jednokierunkowe.

Btw. Czeremcha jeśli już nie 2, to niech będzie 20 albo 22, z Błoniami nie ma nic wspólnego.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 kwie 2012, 16:20

jasiu pisze:Uważasz że każdy powinien się uczyć na pamięć wszystkich możliwych stacji docelowych, bo akurat w tym RJ KM mają jeden pociąg np. do Celestynowa czy innego Błonia?
Jeżeli będzie jeden taki pociąg, to i numer będzie miał specyficzny. To już łatwiej zapamiętać nazwę, niż numer.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 04 kwie 2012, 16:26

Bastian pisze:Jeżeli będzie jeden taki pociąg, to i numer będzie miał specyficzny.
Numer będzie specyficzny, jeśli pociąg jedzie na inną gałąź. Przykład: jeśli z Mińska jeden pociąg zamiast do Skierniewic pojedzie do Żyrardowa, to i tak będzie miał numer R1.

przewoz

Post autor: przewoz » 04 kwie 2012, 21:00

jasiu pisze:Uważasz że każdy powinien się uczyć na pamięć wszystkich możliwych stacji docelowych
Nie. Kazałem się nauczyć numerów linii.
I tak.
Małkinia - 2 numery (z Wileniaka i Zachodniej)
Siedlce - 2 numery (ze Wschodniej do Łukowa i Czeremchy)
Dęblin - 1 numer (chyba, że coś zacznie jeździć regularnie przez Stojadła).
Radom - 2 numery (na Skarżysko i Górę Kalwarię)
Skierniewice - 1 numer
Łowicz - 1 numer
Ciechanów - tu mam wątpliwości, ale pociągów z Tłuszcza bez zaglądania do Gdańskiej nie ma, więc mamy zasadniczo linię Warszawa Gdańska > Ciechanów i Zachodnia > Ciechanów.

Linie: Gdańska - Tłuszcz, Radom - Dęblin, Radom - Przysucha, Kutno - Płock - Nasielsk - oddzielnie.

I dekorujemy tylko relacje docelowe. Stawiam jako priorytet informację dla osoby wsiadającej w Warszawie, w którą linię ma wsiadać, bo osoba wychodząca na przystanek w Piasecznie zobaczy sama, że ma 2 linie i każdą dojedzie do Warszawy.
Faktycznie nie pomyślałem, jak rozwiązać problem przejazdów przez Centralny, na co zwrócił uwagę cube, ale to namiastka przyspieszonych, więc albo faktycznie dodatkowa cyfra, albo "e", "p"...
U ZTM z Mińska byś miał odpowiednio R3, R1, R8, R8 i R1/R6
Idea ZTM jest OK, tylko przy tylu relacjach, mapa jest już nieczytelna również poza Wawą, a dostać się DO Wawy jest zwykle prościej niż się z niej wydostać :) Stąd postawiłem na kierunki wylotowe.
Nie, no plan stary ZTM jest ii tak o nieeeebo lepszy od wymysłów KM. Mam wrażenie, że wszystko jest od tego lepsze. Tylko niech to zniosą :!:

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 kwie 2012, 22:14

KwZ pisze:
Bastian pisze:Jeżeli będzie jeden taki pociąg, to i numer będzie miał specyficzny.
Numer będzie specyficzny, jeśli pociąg jedzie na inną gałąź. Przykład: jeśli z Mińska jeden pociąg zamiast do Skierniewic pojedzie do Żyrardowa, to i tak będzie miał numer R1.
Zakładałem, że uwagi Przewoza i Jasia odnosiły się do oznaczeń wydumanych przez KM-y...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 04 kwie 2012, 22:33

przewoz pisze:Kazałem się nauczyć numerów linii.
ZTM też, w dodatku mniejszej ich liczby... I ZTM też daje numery wedle końcówek, czyli kierunków za Warszawą (jeśli tylko pociąg jedzie za nią)...
przewoz pisze:osoba wychodząca na przystanek w Piasecznie zobaczy sama, że ma 2 linie i każdą dojedzie do Warszawy.
Będzie mieć ich więcej, tyle, ile jest relacji za Warszawę (i oznaczeń wg ZTMu, i kolorowych jego kresek).
przewoz pisze:Faktycznie nie pomyślałem, jak rozwiązać problem przejazdów przez Centralny, na co zwrócił uwagę cube, ale to namiastka przyspieszonych, więc albo faktycznie dodatkowa cyfra, albo "e", "p"...
ZTM pisze RE zamiast R. Tu pytanie: czy zachodzi
pociągi przez DwC <=> przyspieszone pomijające niektóre przystanki poza Wawą?
Lub inaczej formułując: czy istnieje tylko jedna kategoria pociągów przyspieszonych?
przewoz pisze:Idea ZTM jest OK, tylko przy tylu relacjach, mapa jest już nieczytelna również poza Wawą,
Dla mnie jest. Po prostu trzeba palcem śledzić linię w interesującym kolorze :)

Podsumowując: przewoz, nie wiem, które twoje postulaty nie są realizowane przez ZTM. Chyba tylko to, żeby inaczej oznaczać Czeremchę i Przysuchę (których ZTM nie obejmuje).

przewoz

Post autor: przewoz » 05 kwie 2012, 8:56

KwZ pisze:ZTM też, w dodatku mniejszej ich liczby...
No właśnie niekoniecznie mniejszej. Do mnie idzie ileś tam kresek. I ta liczba może się co rozkład zmieniać co gorsza, bo czasem są połączenia z Radomiem, czasem nie, czasem z GK, czasem nie, czasem z Błonia idzie kilka pociągów, a czasem żadnego...
Ja chciałem tylko oznaczyć kierunki wyjazdowe. Nie będę tego bronił nie wiadomo jak :) bo to też mam wady. Stoisz sobie w Piasecznie i podjeżdża KM6 i na pewno nie jedna osoba się zdziwi :)

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 05 kwie 2012, 10:34

przewoz pisze:No właśnie niekoniecznie mniejszej.
Liczb? Mniejszej. Ty proponujesz 13-14, ZTM 10 wraz z WKD (za to bez Przysuchy, Czeremchy i GK). A kreski są po to, żebyś wiedział, skąd dokąd możesz dojechać, oprócz cyferek. Dla mnie grafika jest wyraźniejsza od cyferek, mimo że jestem niedofizykiem. A że kresek jest dużo, to już wina liczby relacji łączonych...
przewoz pisze:Ja chciałem tylko oznaczyć kierunki wyjazdowe.
Toż w propozycji ZTM tak jest, powtarzam!
przewoz pisze:Stoisz sobie w Piasecznie i podjeżdża KM6 i na pewno nie jedna osoba się zdziwi :)
W ZTM R6. Plus jest taki, że może sobie palcem wzdłuż kreski pojechać (jak już wsiądzie np.) i zobaczy, że do Rembertowa dojedzie.

przewoz

Post autor: przewoz » 05 kwie 2012, 11:28

KwZ pisze:Liczb? Mniejszej. Ty proponujesz 13-14, ZTM 10 wraz z WKD (za to bez Przysuchy, Czeremchy i GK)
otóż to. Po uwzględnieniu choćby GK - wszystko się zmieni.
Dla nich mapa kończy się na Ustanówku, a R8 jedzie czy to do Radomia, czy to do GK - jeden czort.
A poza tym różnimy się tylko tym, że oni określają wszystkie możliwe połączenia na danej linii. Ja tylko kierunki wyjazdowe.
Na mojej linii ZTM oznaczyło poza R2 również wszystkie powroty.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 05 kwie 2012, 11:29

przewoz pisze:Na mojej linii ZTM oznaczyło poza R2 również wszystkie powroty.
Dalej nie rozumiem. Jakie powroty? Mrozy --> Zachodnia R2, ale jeśli jedzie gdzieś dalej, to już odpowiednie Rx. A ty jakbyś chciał?

ODPOWIEDZ